kako da nateram sina da uči

Ja bas ne mogu da odgovorim na to pitanje kako naterati sina da uci! Imam tri sina i niko ne voli da uci a cak ih nesto i ne teram! Dolazili su i profesori ali dok je profesor tu on uci i radi kad ode opet po starom! Nije ni to resenje! Najstariji sin ide u peti razred i poceo je odjednom sam da uci ! Posle izvesnog vremena krenuli su i neki bolji rezultati! Desava mu se da opet dobije neku losu ocenu ali ne dramim on se sam potrudi i popravi! Potpuno se sam predao tome da popravi ocene niko ga nije terao!Shvatam da je teranje najbolji nacin da dete prestane da uci! Ja znam iz mog iskustva celo skolovanje do fakulteta sam bila odlicna i primerna sama sam ucila i niko nije ni morao da me tera! Kad sam dosla na fakultet jednostavno mi je dosadilo ucenje i onda su tu nastupili moji roditelji koji su me terali svakodnevno a zamisli da teras nekog od 19 godina da uci! Smucilo mi se i pocela sam da radim fakultet nisam zavrsila a sad mi je zao! Iz tog razloga ne teram decu da uce ! Po meni dobra je svaka ocena koju oni sami zasluze! Ne teram ali svaku priliku koristim da im na neki nesmarajuci nacin objasnim vaznost obrazovanja! Shvatila sam isto da moj srednji sin ne da ne voli skolu nego mrzi svim silama i skolu i ucenje! Ali ako ne zeli da uci uvek gledas da li je za nesto drugo talenat! On je talenat za igru!Tako da sad ide na folklor i vec posle mesec dana ima koncerte! Dobro mu ide i uziva u tome!
Po meni ne smarati ne daviti sa ucenjem pratiti detetova interesovanja i sklonosti i tamo ga usmeravati! A kad nesto voli i ide mu on ce se potruditi da radi i ako treba i uci! Jer na kraju krajeva sve je ucenje!

Moj sin je izmislio hedonizam,na svakoj slici je nasmejan sa sendvicem u ruci dok u pozadini izviruju komp(obavezno ukljucen i instalirana gta ili need for speed) i tv na kome urlaju neki likovi sa diskaverija.
Sve u svemu vremena za skolu nema,a i onako je to cista smaracina!!
Tresi,mesi,urlaj,ulaguj se,preti ,zabranjuj umiljavaj se,placaj profesore,teraj ga da uci rezultat uvek isti .Kroz profesore uglavnom gleda u skoli je zamalo dobio peticu i prica se vrti u krug.
Sestra odlicna,muzicka skola,sport,skola slikanja,balet......kao da nisu oboje moji.
I tako dok mu ne kvrcne u glavi i dok sam ne skopca sta mu je ciniti ja sam nemocna.
Samo taj kvrc u glavi nikako da se desi.......:) :) :) :)
Pa ond nek su oni nama zivi i zdravi!A sto rece Marge svi su se napalili na kuvarski zanat,em nema mnogo da se uci em plata dobra...ziveo Dzejmi oliver nanu li mu .......kud se i pojavio! :wink:

Svaka chast za ova dva zadnja posta.
Sutra idem u shkolu, sin je zaspao suznih opchiju, sikira se koju je ocenu dobio iz matematike na kontrolnom. Teshko mi je da ga gledam koliko se brine, dusha me boli, ali na sve moguce nachine izbegava da uchi.
Ide na karate i engleski, vec tri godine.. prevodi mi filmove, uchiteljica kaze da je vanserijski talenat za starane jezike. Sklekove radi na jednoj ruci, a na obe uradi trideset pet u komadu, trbushnjaci su mu rekreacija, uradi ih odjednom chetrdeset. Pa shta hocesh vishe , ludi tata !!!

Lola 111:
Voleti operu i ici na solo pevanje, dok tvoji vrshnjaci idu na fudbal, kosharku, karate, klosharenje, rokanje, koncerte ....pa shta je, nego retardirano ponashanje ???
josh cesh me ubedjivati da je normalno ponashanje biti mushko, a ici na balet i voleti manekenski poziv. ovo je Srbija i svako tako ponashanje je devijantno jer svi nosimo gene predaka , koji , morate se sloziti, nemaju veze sa tvojim interesovanjem, pa kada ti se desi iskakanje iz genetskog klishea, onda si nenormalan, zar ne ????
A koji cesh Q, na ovom sajtu, Krstarica je poznata kao srpska kafana, pa ako udjesh u takvu "ustanovu", tako se i ponashaj ili ne ulazi, obidji je.

Kolko mi se cini pokusavas da kazes da je opersko pevanje pedersko zanimanje? Ne vidim zaista nista pedersko u tome. A i ne znam gde pise da ti ljudi ne slusaju neku drugu muziku, da ne idu na rok , metal koncerte, da ne treniraju nista karate ili bilo sta drugo? Zamisli da ti kazem idu i na rok i na metal koncerte, i jure ribe, i izlaze, i treniraju.

Evo prekinite mesec dana da pominjete skolu pa cete videti kako ce dete poceti da uci. Deci se ogadi bogoradjenje. Ogadilo se i meni. Ceo zivot samo skola skola skola skola, o cemu se prica u kuci o skoli skoli i skoli. Bogoradjenje i ispiranje mozga do besvesti dok ih ne zaboli jezik. Upadanja u skobu, provaljivanja vrata od sobe. Ja ucim onda se oni dosunjaju do vrata i sa takvim treskom uslete u sobu da ja zavrsim na plafonu ono ko macak u crtacima kad ga mis ubode iglom. Sto vise bogoradite sto vise vrsite pritisak samo cete terati vase dete od skole.

I isao sam u osnovnu skolu u centar grada, i ucio u prvom razredu 5-7 sati , i srali su i bogoradili o skoli, o cemu se prica u nasoj skuci o skoli naravno, totalno ludilo i zaludjenost skolom, ispiranje mozga skolom skolom i skolom. I jednio sto su postigli je da nam ogade skolu i ucenje. Ja evo ne pamtim kad je moj otac samnom pricao o devojkama ili na neku drugu temu sem na temu skole. Njih dvoje su celog zivota bili zaludjeni skolom.

nactu:
Pa ond nek su oni nama zivi i zdravi!A sto rece Marge svi su se napalili na kuvarski zanat,em nema mnogo da se uci em plata dobra...ziveo Dzejmi oliver nanu li mu .......kud se i pojavio! :wink:
Ovo sto ste napisali nije tacno. Ja sam maturant gimnazije, a moj dve godine mladji brat ucenik Ugostiteljsko - Turisticke skole u BGDu. Smer kulinarski tehnicar ( 4 godine). Neko je napisao da za tu skolu nisu potrebni veliki bodovi. Nisu ukoliko gledamo u rangu gimnazije poput Trece na primer, ali potrebno je da budes barem preko 4.00 i da solidno uradis prijemni. Otprilke koliko za mnoge gimnazije prirodnog smera . Prethodne cetiri godine preko 72 boda.

Sa druge strane ni ovo za malo ucenja nije tacno. Matematika, fizika, hemija, biologija, geografija, istorija, likovno- zar vam ovo ne lici na spisak predmeta iz gimnazije. Tamo ih opterecuju mnogim nebitnim stvarima. Njihova matematika i fizika su na nivou gimnazijalv=ca drustvenog smera.

I jos nesto-ukoliko ne zelite da vam dete upise tu skolu recite mu da da praksa nekada pocinje u SEST ujutru, a da ce nekada vikendom, kada njegovi drugovi budu spavali, on se buditi u cik zore i odlaziti da pere frizidere, ljusti krompire(varate se ukoliko mislite da oni tamo nesto kvaju)

Unapred se izvinjavam uvazenim roditeljima jer znam da imate najbolje mamere, ali
mnogo ste dosadni sa svim tim razlozima za i protiv
Zamisli da neki klinci citaju sve ovo, ili bi se smorili ili cepali od smeha.
Uvek kad ocemo da nateramo dete da uci polazimo od Nasih Parametara;
pare,glad,status,politika,ambicija... - jer to je ono sto je Nama vazno, a
ko pita decu sta je njima vazno, morate poci od njihove glave, njihovih mozgova, zelja
snova i percepcije uopste, morate se pretvoriti u to dete da bi znali sta ga pokrece,
sta ga plasi, sta ga motivise i tek onda cete znati kako da zadobijete njegovu paznju,
jer deca kad slusaju nesto sto ih ne interesuje, iskljuce se nakon 3.7 sekundi.
Mora da postoji neki motiv u zivotu vaseg deteta koji bi mogli da iskoristite kao
sredstvo koje cete povezati s ucenjem i da tako promenite njegovo misljenje o ucenju.
Protiv sam bilo mnogo popustanja, jer tada dete misli da moze da radi sta mu se prohte
Pogotovo sam protiv bilo kakve prisile jer
takvo ponasanje salje detetu poruku da ga niko ne uzima za ozbiljno
a tinejdzeri o sebi misle da su odrasli ljudi i zele da ih i drugi tako gledaju.
To sto su odrasli odrasli i imaju obaveze ne znaci da su mnogo pametni,
cesto su gluplji od dece.

E da vam ja kazem ko dete najveca greska je da terate dete da uci,da ga bijete,ili ne znam ja sta...jer ce te ga jos vise zaplasiti...ako ne upali razgovor onda napravite kompromis tipa mobilni za ovo-ono ili tako nesto,ali se potrudite da ispunite to...u suprotnom mi volimo da se inatimo...mene su u sonovnoj terali da ucim,ja nisam...al zato sad sve petice

Harmony:
Nije zena mislila bukvalno da ga TERA vec kako da ga motivise ;)
Btw a sta bi ti uradio ako NECE da uci?
Molim jasno objasnjenje u koje i sam verujes ;)
Da ga motiviše... može, tj mogla je jedino da ga navede da sagleda šta i kako u životu može da postigne, ukoliko on (tj dete) veruje da će to postići učenjem, učiće, ukoliko misli da se u školi ne može ništa naučiti, nikako neće uspeti da ga natera da uči. Kažem mogla, jer se dete ne vaspitava tek kad dospe u situaciju za koju roditelji smatraju da je bitna, već su mu oni kroz ceo njegov dotadašnji život postavljali primer za kojim se rukovodi ili kome se suprostavlja, već prema odnosu koji imaju. Naravno, tu je i doprinos sredine, društva,... mladi ljudi su, kao što je davno rečeno, kao glina; njihova vrlina i mana je što se veoma lako oblikuju. Mogu dati samo hipotetički odgovor na postavljeno pitanje, kao neko ko nema svoje dece niti su ga ikada terali da uči (čak i kada to nisam činio), pogotovu što sam uveren da bi to moje fiktivno dete želelo da uči, osim ukoliko ne postoji neki određeni problem koji mu odvlači pažnju (tako da bi ličio na mene). A tu već treba razgovarati sa njim o tome šta ga muči, ili mu na neki drugi način pružiti podršku ukoliko je pitanje takvo da on ne želi da se poveri svom roditelju (a u tom uzrastu gotovo sve može da se tako posmatra, govorim po sebi). Ukoliko ne želi da uči (ne samo vezano za školu) jer mu je sve mrsko bez nekog posebnog razloga (a takav stav se da prepoznati), smatram da ga lagano treba upoznati sa činjenicom da se za neke stvari mora podruditi, na bilo koji način (te da ne mora da uči ako ume drugačije da stigne do cilja, ukoliko isti i postoji).

E ljudi jel sme neko od vas ko ima problema ove prirode da proba ovo. Evo prekinite da pominjete skolu, prekinite da bogoradite, promenite malo pricu sa svojim detetom. Pricajte sa njima o svemu samo ne o skoli. I ja vam garantujem da ce poceti da uci. Daci roditelja zaludjenih skolom, koji samo pricaju o skoli i ni o cemu drugom se skola smuci veoma brzo.

Evo kako je vama sa mojim pricama? Ispro sam vam mozak? Jesam zar ne. Ne mozete vise da me slusate. Naj radije bi ste da me vidite banovanog? E isto je tako i detetu. Udje u kucu zvaka oko skole, sedne da ruca zvaka oko skole, uci a vi mu onda udjete pa opet pocinjete da meljete meljete i meljete. Za vecerom a vi opet o skoli. Mislim vi ucinite da vase dete zamrzi skolu i zamrzi ucenje. I moji su tako od prvog razreda. Skola skola skola skola, ko o cemu oni o skoli od kad dodjem kuci oni ne zatvaraju usta, totalna zaludjenost skolom. Ispiranje mozga skolom. Kad god zinu tema o skoli. Sve je bilo podredjeno skoli. Nista nije bilo vaznije od skole i obrazovanja. Nebitno kako se ja osecam mogo sam da budem depresivan, sjeban spickan vazna je bila skola skola i samo skola.

DAKLE AJDE SADA PROCITAJTE PAZLJIVO STA CU DA NAPISEM

S T O
V I S E
M E LJ E T E
I
B O G O R A D I T E
O
S K O L I
T O
C E
V A S E
D E T E
V I S E
D A
J E
M R Z I

Pa pustite ga da ne uci neko vreme, pa ce da ukapira da je bolje da uci... Valjda to tako ide, sto ga vise terate, to ce mu se vise ogaditi... Mene nikada niko nije terao da ucim i sad sam vukovac, tako da... U svakom slucaju, mislim da je najgora varijanta da ga terate...

Nije sve tako jednostavno, ima otpora, ucenje nije lako ni na jednom uzrastu. Nekada treba malo da se podstakne (zajednickim radom, nekom umerenom kritikom, nekom nagradom...)

Stavovi tipa "sta tom i tom vredi sto se skolovao kad zivi tako i tako" su veoma opasni u vaspitavanju.

Vazno je da se ispravni stavovi usadjuju od sto mladjih uzrasta, jer ucenje je tesko i covek-dete mora da zna zasto mora da ulozi taj trud, mora da zna da to zaista ima VREDNOST

Po mom misljenju jedini pravi nacin je motivisati dete da POZELI da bude uspesno. U decijem uzrastu, uspesno znaci uspesno u skoli. To znaci da treba BAS OD MALIH NOGU (od polaska u skolu) pohvalno govoriti o prednostima obrazovanih ljudi i hvaliti ga kada uspe, kada dobije dobru ocenu. Neuspehe ne treba suvise kritikovati. Dete pohvalu dozivljava kao prihvatanje i ljubav i to je veoma dobar nacin da bude motivisano. Dete zeli da nam se dopada, da budemo ponosni.

Kada se stvar dobro postavi i kada krene dobro onda svaki uspeh motivise na novi rad zato sto je AFIRMACIJA, tj potvrda sopstvene vrednosti od strane drugih ljudi jedan od najjacih motiva koji covek moze da ima. Dete osim roditeljskih pohvala dalje veoma motivisu i pohvale predavaca, status koji ima u svom decijem okruzenju, a to i te kako ima veze sa skolskim uspehom.

VAZNO!
Ne treba ga hvaliti da je pametno vec da je marljivo i vredno.
Detetu mora da bude jasno da nije inteligencija nesto zbog cega je hvaljeno (za to nije zasluzno) vec da je to rad i ulozeni trud. Na taj nacin ce dete u svesti imati povezane pojmova RADA i USPEHA.

To je stav koji ce mu biti koristan citavog zivota i prosto je neverovatno koliko odraslih ljudi od kojih se ocekuje zrelost nije svesno da mora da RADI da bi zivelo kako zeli.

Stavovi tipa: "pa ako nece da uci, sta ja tu mogu" su mi posebno odvratni. To je sebican roditeljski stav, zato sto je roditelju lakse da se ne trudi, a dete ce izabrati laksi put u tom trenutku. Kada dete odraste i shvati cenu takvog propusta bice kasno da se popravi stvar, a obrazovanje je nesto sto se odrazava na sva zivotna polja.

E, bravo, Hamony! To je ispravan stav prema roditeljstvu! Ispravan, u smislu - daje rezultate. Provereno! :p
Ja ne znam zašto, kada dobijemo decu, postajemo slepi za njihove potrebe? Mislim, kada prerastu pelene. Zašto onda lako gubimo strpljenje, a tako su nam slatki bili kad sa dve godine opsuju, idu gde god ih te (tada gegave) noge nose? Malo je, pa ne zna? Pa 'malo je' i sa deset i sa petnaest godinica... Uvek smo mali, premladi, prema nekome.
A kako smo mogli da ih kontrolišemo? Pa... 'daj bebi zvečku'. :lol: Zainteresujmo decu za školu, za gradivo, učinimo im učenje zanimljivim. Problem je samo što ćemo morati da odvojimo svoje 'dragoceno vreme' za njih, da bi smo sve ispratili, a možda i naiđemo na mnoge nama nepoznate stvari, e to je već pravi problem. :lol:

Zato sam i pitala kako je bilo do sada. Ne desava se to preko noci. Dete nece od savesnog ucenika odjednom postati nezainteresovano. To je proces. Ako roditelji prate sta se desava u skoli, ne moze da im promakne trenutak kada stvar podje nizbrdo.

Problem je u tome sto mama koja je postavila temu ima zaista tezak zadatak da izadje na kraj sa dva tinejdzera bez podrske muza. Osim sto ima previse svakodnevnih obaveza treba sama da prati i desavanja u skoli, a to je zaista tesko. Ne znam sta bih radila u toj konkretnoj situaciji...

Harmony:
Nije sve tako jednostavno, ima otpora, ucenje nije lako ni na jednom uzrastu. Nekada treba malo da se podstakne (zajednickim radom, nekom umerenom kritikom, nekom nagradom...)

Stavovi tipa "sta tom i tom vredi sto se skolovao kad zivi tako i tako" su veoma opasni u vaspitavanju.

Vazno je da se ispravni stavovi usadjuju od sto mladjih uzrasta, jer ucenje je tesko i covek-dete mora da zna zasto mora da ulozi taj trud, mora da zna da to zaista ima VREDNOST

Po mom misljenju jedini pravi nacin je motivisati dete da POZELI da bude uspesno. U decijem uzrastu, uspesno znaci uspesno u skoli. To znaci da treba BAS OD MALIH NOGU (od polaska u skolu) pohvalno govoriti o prednostima obrazovanih ljudi i hvaliti ga kada uspe, kada dobije dobru ocenu. Neuspehe ne treba suvise kritikovati. Dete pohvalu dozivljava kao prihvatanje i ljubav i to je veoma dobar nacin da bude motivisano. Dete zeli da nam se dopada, da budemo ponosni.

Kada se stvar dobro postavi i kada krene dobro onda svaki uspeh motivise na novi rad zato sto je AFIRMACIJA, tj potvrda sopstvene vrednosti od strane drugih ljudi jedan od najjacih motiva koji covek moze da ima. Dete osim roditeljskih pohvala dalje veoma motivisu i pohvale predavaca, status koji ima u svom decijem okruzenju, a to i te kako ima veze sa skolskim uspehom.

VAZNO!
Ne treba ga hvaliti da je pametno vec da je marljivo i vredno.
Detetu mora da bude jasno da nije inteligencija nesto zbog cega je hvaljeno (za to nije zasluzno) vec da je to rad i ulozeni trud. Na taj nacin ce dete u svesti imati povezane pojmova RADA i USPEHA.

To je stav koji ce mu biti koristan citavog zivota i prosto je neverovatno koliko odraslih ljudi od kojih se ocekuje zrelost nije svesno da mora da RADI da bi zivelo kako zeli.

Da ali to da im objasnis da je skola dobra ne znaci da treba da si zaludjena skolom da im 24 sata svakom prilikom drobis o skoli, da ne pricas sa njima ni ocemu sem o skoli skoli skoli i skoli. Razgovor o skoli, razuman je jedno a patoloska zaludjenost skolom nesto sasvim drugo. Vidis meni su sa skolom ispirali mozak. Ko o cemu oni o skoli skoli skoli skoli kako zinu skola skola skola patoloski je sve bilo podredjeno skoli. Totalne benilna zaludjenost skolom skolom i opet skolom. Kako zinu 99% je tema bila skola. Prvi osnovne zavrsi se ucenje pa onda vezbe za razvoj inteligencije i pameti koju su dali neki tamo likovi za decu. Kad sve skupis 1 osnovne od 5-7 sati rada. Dok su se druga deca igrala. Igradnje samo petkom popodne posle 5 i vikendom kad se zavrse obaveze.

Nije ljudi bre skola sve u zivotu.

Back