Kako će izgledati biblioteke u budućnosti?

Jooj, a kad je moja ćerka uradila seminarski pre par godina svojeručno, jer nismo imali gde da štampamo, profesorka se posebno oduševila. Kaže, ovo je bar sama pisala, nije kopirala sa interneta, pa je nešto valjda i zapamtila.:rotf:

hah, to je dobra ideja :D Doduše, jedini problem bi bio postavljanje fusnota :lol:

Pa valjda bi poneo tu stvarčicu sa sobom.

kao što reče quentin
pa nemaš vremena ni čarape da pokupiš

ne znam kako je moguće da se baš e-čitača dohvati a za osnovne stvari nema vremena :mrgreen:

Ja u svakom smislu izbegavam čitanje na računaru, čak i kad neke eseje,radove i knjige mogu naći samo u pdf formatu, obavezno odem do fotokopirnice i odštampam. Ako je u pitanju veći obim, ukoričim, i eto, čak deluje bliže knjizi no obično :mrgreen:
A uvek mogu da podvlačim rečenice, zaokružim, dodam komentar pored. Ako sam dobro video, neki posebni i noviji čitači imaju i opciju markiranja... ali, nije to to:)

Propuštate suštinu. Elektronska knjiga nije fizički objekat. Možeš je "držati" ne nekom serveru na kraju svijeta, a opet pročitati na svom čitaču kad poželiš.
Šta mislite zašto se svi vrijedni dokumenti, uključujući i knjige, digitaliziraju? Zato što smo onda sigurni da ćemo moći da ih sačuvamo za naredne generacije.

Ja u svakom smislu izbegavam čitanje na računaru, čak i kad neke eseje,radove i knjige mogu naći samo u pdf formatu, obavezno odem do fotokopirnice i odštampam. Ako je u pitanju veći obim, ukoričim, i eto, čak deluje bliže knjizi no obično :mrgreen:
A uvek mogu da podvlačim rečenice, zaokružim, dodam komentar pored. Ako sam dobro video, neki posebni i noviji čitači imaju i opciju markiranja... ali, nije to to:)

Imaš opciju označavanja teksta, kopiranja, unošenja komentara... Imaš instant pristup rječnicima i drugoj referentnoj literaturi.

Imaš opciju označavanja teksta, kopiranja, unošenja komentara... Imaš instant pristup rječnicima i drugoj referentnoj literaturi.

Pa da, ali kao što rekoh - nije to to :)

Znaš li da čovek lakše nauči tekst napisan svojom rukom, no tuđi, ili još gore - odštampan :D Rukopis kao nešto samo tebi svojstveno svakako godi očima više od monotonog teksta štampe. To je jedno otuđenje, a tekst na elektronskom uređaju još veće. Uz to, boje utiču na mozak takođe, pa uz podvlačenje markerima i flomasterima dodatno se olakšava vizuelno učenje. Ne znam da li je to moguće i na čitaču, ali meni je ovako svakako bolje

Ja bih inače da se osvrnem na sam pojam biblioteke, koji je ipak krucijalan za ovu temu :lol: Jer, ja svaki odlazak u biblioteku smatram jednim mojim malim ritualom. idem barem jednom nedeljno, mada često i više puta, kako u lokalnu, tako u gradsku, i to uvek noseći po nekoliko knjiga, vraćajući i uzimajući nove. Sam ritual traženja knjiga na policama ili pak čekanja dok oni u gradskoj iskopaju neku i liftom mi je donesu, meni je značajan :)

Pa da, ali kao što rekoh - nije to to :)

Znaš li da čovek lakše nauči tekst napisan svojom rukom, no tuđi, ili još gore - odštampan :D Rukopis kao nešto samo tebi svojstveno svakako godi očima više od monotonog teksta štampe. To je jedno otuđenje, a tekst na elektronskom uređaju još veće. Uz to, boje utiču na mozak takođe, pa uz podvlačenje markerima i flomasterima dodatno se olakšava vizuelno učenje. Ne znam da li je to moguće i na čitaču, ali meni je ovako svakako bolje
Da, moguce je sve i na citacu, ali nije to to.

Ja sam i ucila tako sto sam hvatala beleske ili ih sama pisala citajuci tekst i onda sam pamtila iskljucivo svoj rukopis

Izdavacke kuce se hvale da ím elektronske knjige nikako nisu poremetile stampanje i prodaju knjiga.
Uostalom vecdinu knjiga i ne mozes da nadjes u elektronskom izdanju, ja sam Prusta trazila pa i da platim,
ali no way. Samo knjige.

Da, moguce je sve i na citacu, ali nije to to.

Ja sam i ucila tako sto sam hvatala beleske ili ih sama pisala citajuci tekst i onda sam pamtila iskljucivo svoj rukopis

Izdavacke kuce se hvale da ím elektronske knjige nikako nisu poremetile stampanje i prodaju knjiga.
Uostalom vecdinu knjiga i ne mozes da nadjes u elektronskom izdanju, ja sam Prusta trazila pa i da platim,
ali no way. Samo knjige.

Pominjala si na drugoj temi onaj Posljednji izlaz za Bruklin. Ja sam za pet minuta pronašao i skinuo pet Selbijevih romana, istina na engleskom. To je pogodnost zbog koje elektronske knjige ne mogu biti otpisane.

E, sad, ko u čemu uživa, to je druga priča. Neko uživa i da se vozi u kočiji, iako može putovati automobilom.

Ja bih inače da se osvrnem na sam pojam biblioteke, koji je ipak krucijalan za ovu temu :lol: Jer, ja svaki odlazak u biblioteku smatram jednim mojim malim ritualom. idem barem jednom nedeljno, mada često i više puta, kako u lokalnu, tako u gradsku, i to uvek noseći po nekoliko knjiga, vraćajući i uzimajući nove. Sam ritual traženja knjiga na policama ili pak čekanja dok oni u gradskoj iskopaju neku i liftom mi je donesu, meni je značajan :)

Tako je. To je zaista poseban osećaj. Meni je tako u knjižari ili na sajmu knjiga, kao da sam u pozorištu. Izađem punog srca, ne moram ni da kupim (što se retko dešava.:)).
Plašim se da za neku godinu nećemo ni da izlazimo iz svojih domova. Učićemo, raditi, kupovati, plaćati preko interneta, pretvorićemo se u robote. Evo, već nam ni za reprodukciju nije potreban partner, čak i sex mnogi preskaču u korist računara.

Pominjala si na drugoj temi onaj Posljednji izlaz za Bruklin. Ja sam za pet minuta pronašao i skinuo pet Selbijevih romana, istina na engleskom. To je pogodnost zbog koje elektronske knjige ne mogu biti otpisane.

E, sad, ko u čemu uživa, to je druga priča. Neko uživa i da se vozi u kočiji, iako može putovati automobilom.
A si skinuo i Bruklin? Ako jesi, onda da ga i citasz:)

Ja sam kupovinom Kindle(ta) dobila gratis celu svetsku klasiku ( ceo Balzak, Zola ,Dostojevski, Gete, Igo i hiljadu drugih, da ih ne navodim),
skinula sam jedno 200 knjiga i onda kada putujem ( a putujem cesto i na duze vreme) ili znam da cu negde da cekam jedan sat
uvek ga imam sa sobom i koristim ga. Puno sam knjiga i kupila za 50 centi, a kupujem i Saramaga za citac jer nemam vise gde da drzim
knjige, a i ne mogu da ih nadjem kada ih trazim. Na engleskom ih za nemacki Kindle ima mnogo vise nego na nemackom.
Zasto, kako, ne znam.

Tako je. To je zaista poseban osećaj. Meni je tako u knjižari ili na sajmu knjiga, kao da sam u pozorištu. Izađem punog srca, ne moram ni da kupim (što se retko dešava.:)).
Plašim se da za neku godinu nećemo ni da izlazimo iz svojih domova. Učićemo, raditi, kupovati, plaćati preko interneta, pretvorićemo se u robote. Evo, već nam ni za reprodukciju nije potreban partner, čak i sex mnogi preskaču u korist računara.

Ja cesto dolazim u Beograd i oni u Laguni me nude kafom, pozdravljaju kao staru prijateljicu.
Zadnji put su me naterali da uzmem kartu ( neki auzwajz) da dobijam rabat.
I uvek se radujem kada odlazim kod njih, pricaju mi kojih noviteta ima, jako se lepo
osecam.

Beč, XXI vek...:lol:

inqzhd.jpg

Biblioteke u papirnom obliku su osuđene na kraj, ali štampane knjige nisu. Mogao bih da smislim deset puta više razloga zašto bi neka druga tehnologija potpuno zamenila gramofonske ploče, nego što mogu da smislim sličnih razloga u korist e-knjige, pa opet se vinil i dalje reže. Ni monitori nisu zamenili ulja na platnu.
Svu sentimentalnost ljudi mogu da prebole, ali dve glavne prednosti knjige su njena robusnost i zero energy consumption. Meni je stvarno već preko ***** da vodim računa o svim baterijama u svom životu. Mobilni telefon jedan, mobilni telefon drugi, laptop, električni brijač, sat ručni, sat stoni, fotoaparat, blic za fotoaparat, bljeskalica za bajs, bežični miš... i sad još i čitač. Plus što se za sve te stvari presečem kad mi ispadnu na pod.

Osim toga, knjige koje mi se nisu naročito pokazale držim naslagane na radijatoru, pa pridržavaju policu iznad njih... pošto nisam siguran da je dobro utiplana u zid. Da vidim Kindle kako će da odradi taj posao.

Back