Kako brzo uočiš da je neko glup?

7. Nedostatak samorefleksije​

Bez svesti o sopstvenim slabostima, motivima i ponašanjima, teško je učiti i napredovati. Ljudi koji ne zastanu da se preispitaju, češće ponavljaju greške i stagniraju. Samorefleksija se može razvijati – kroz razgovore, pisanje dnevnika, vođenje iskrenih unutrašnjih dijaloga i psihološku podršku. To je put ka stabilnijem i mudrijem životu.
(Nova)

Kako brzo uočiš da je neko glup?
Posmatrajući ljude i imajući startno uvek optimalno poštovanje za sve, ma gde da sam ih zatekla, shvatila sam da su mi se najglupljim na prvi pogled učinili zapravo veoma pametni ljudi koje je đavo na neki način uzeo pod svoje, srozavao ih konstantno, i zbog toga im praktično nema pomoći. Porok (alkohol, kocka, droge...) izvrće pametnog čoveka na budalu.
Postoje, kažu, loši i manje loši poroci, ali... definitivno svi utiču na ugled osobe. Dakle, mišljenja sam da ne postoji glup čovek sve dok sam sebe ne učini takvim.

2. Hronično odlaganje obaveza​

Povremeno odlaganje je ljudski, ali kada ono postane svakodnevna praksa, često je signal slabije samodiscipline, problema sa planiranjem i donošenjem odluka.
Zar nisi prekjuče objavio temu da su ljudi koji odlažu obaveze natprosečno inteligentni?

Ima li nekog konsenzusa tu oko ovih tema koje generiše ChatGPT

img_4_1756220741375.jpg

Nema stida. Siguran znak da je neko glup covek.
Mislim da je stid potpuno odvojena kategorija, više ima veze sa socijalnom percepcijom. Ne postoji univerzalno merilo čega bi se trebalo stideti a čega ne, svako selo ima svoje običaje.

Na drugu stranu, glupost je univerzalna, nadnacionalna i sveopšta kategorija na svim meridijanima.

Back