Kako biste reformislai dinar kao valutu?

Ordačni Bužap

Domaćin
Banovan
Poruka
3.407
Da vidimo šta biste i kako uradili sa dinarom, i po pitanju kursa, ali i vizualno.

Evo i mojih predloga. Dakle, ovako. Kurs je 1 SRB din - 1 EUR. Pa prema tome ove novčanice su papirne:

1. 1 dinar - Rastko Nemanjić (alijas sveti Sava, jedan od utemeljivača stare srpske države, dok novčanica liči na 1 USD);

2. 5 dinara - Car Dušan Nemanjić (jedini srpski car, ako ne računamo njegovog blesavog sina);

3. 10 dinara - Dositej Obradović (prvi srpski prosvetitelj i prvi mason u Srba);

4. 20 dinara - Đorđe Petrović Karađorđe (pokretač borbe za nezavisnost);

5. 50 dinara - Vuk Stefanović Karadžić (otac modernog srpskog jezika);

6. 100 dinara - Miloš Obrenović (otac moderne srpske države);

7. 500 dinara - Milutin Milanković (najveći srpski naučnik rođen na teritoriji današnje Srbije).

Nema više papirnih novčanica. Metalne kovanice u apoenima od 1, 5, 10 i 50 para. I to je to.

Nikolu Teslu ne možemo staviti zato što se rodio u tadašnjoj Austriji, a živeo u USA. Njegoša takođe, jer nije imao ništa sa današnjom a i današnjom Srbijom.

Koliko je Srbija (ne)ozbiljna država može se videti i po tome kakve motive ima na novčanicama. Na novčanici od 20 dinara nalazi se Petar Petrović Njegoš, a pored njega motiv Cetinjskog manastira. Po međunarodnim finansijskim propisima na novcu bilo koje države mogu se nalaziti samo motivi te države ili poznate ličnosti iz njene istorije. Cetinje se nikada nije nalazilo u državi Srbiji, ne nalazi se danas, niti će se ikada nalaziti. Njegoš je bio vladar Crne Gore a ne Srbije. Neko bi mogao reći da se on izjašnjavao kao Srbin i bio bi u pravu. Ali Crnogorci su kao narod priznati tek 1945. godine i ko garantuje da se on danas, da je živ, ne bi izjasnio kao Crnogorac. Habsburzi su bili vladari Austrije, sa Nemačkom nemaju ništa osim istog nacionalnog porekla, i Nemačka ih nikada nije stavila na svoje novčanice. Srbija, dakle, krši međunarodne finansijske propise. Neuka, nepismena i nadasve krajnje bezobrazna „gospoda” iz Narodne banke Srbije mogla su na neke novčanice da stave i sultana Murata i cara Franca Jozefa. Ali u tom slučaju bi išli na Međunarodni sud po tužbi od strane Turske ili Austrije. Crna Gora se ne bavi takvim stvarima zato što zna da su tu novčanicu u opticaj u Srbiji pustili degenerici. Dalje, na novčanici od 100 dinara nalazi se Nikola Tesla, koji po rođenju jeste bio Srbin, ali sa državom Srbijom nije imao apsolutno ništa, sem toga što je u maju 1892. ili 1893. (nisam siguran, pa mi ne zamerite) proveo u Beogradu samo jedan dan. On je rođen na teritoriji tadašnje Austrije, današnje Hrvatske, a bio je američki građanin. Mnogo bi više prava imali Amerikanci da ga stave na 1000 dolara nego Srbi da ga stave na novčanicu od 100 dinara. To je još jedna sramota: taj se velikan nalazi na novčanici koja vredi jedva oko 1 €. Deset puta cenjeniji od Tesle, po NBS, jeste Đorđe Vajfert, koji se nalazi na novčanici od 1000 dinara. Da li neko od vas zna kakve je zasluge za Srbiju imao taj beogradski industrijalac nemačko-jevrejske nacionalnosti. Ako neko zna neka napiše. Ne zaboravite da se jedan od najvećih ljudi u srpskoj istoriji, kome mnogo dugujemo zbog toga što ja sada ovako lako pišem na svom maternjem jeziku, Vuk Stefanović Karadžić, nalazi na novčanici od samo 10 dinara. Sramota! Ne znate što je Vajfert toliko „zaslužan” za Srbiju. E, pa, ja ću vam reći. Zato što je bio umešan u masonsku zaveru, zajedno sa Lazarom Pačuom, Đorđem Genčićem i ostalim beogradskim masonima toga doba, da se ubije austrijski prestolonaslednik Franc Ferdinand u Sarajevu 28.06.1914. On je finansirao akciju „Mlade Bosne” i davao novac teroristi Gavrilu Principu i ostalim anarhistima, čime je izazvao Prvi svetski rat, strahovita stradanja srpskog naroda, a kao epilog ukidanje samostalne Srbije i samostalne Crne Gore i osnivanje smrdljive Jugoslavije. Sve je to delo masona, a njihovu ključnu ulogu na Balkanu, naročito u Srbiji, odigrao je upravo Đorđe Vajfert.

Da vidimo šta biste i kako uradili sa dinarom, i po pitanju kursa, ali i vizualno.

Evo i mojih predloga. Dakle, ovako. Kurs je 1 SRB din - 1 EUR. Pa prema tome ove novčanice su papirne:

1. 1 dinar - Rastko Nemanjić (alijas sveti Sava, jedan od utemeljivača stare srpske države, dok novčanica liči na 1 USD);

2. 5 dinara - Car Dušan Nemanjić (jedini srpski car, ako ne računamo njegovog blesavog sina);

3. 10 dinara - Dositej Obradović (prvi srpski prosvetitelj i prvi mason u Srba);

7. 500 dinara - Milutin Milanković (najveći srpski naučnik rođen na teritoriji današnje Srbije).

Nema više papirnih novčanica. Metalne kovanice u apoenima od 1, 5, 10 i 50 para. I to je to.

Nikolu Teslu ne možemo staviti zato što se rodio u tadašnjoj Austriji, a živeo u USA. Njegoša takođe, jer nije imao ništa sa današnjom a i današnjom Srbijom.

Na 100 din, bi izbacila Obrenovica i stavila Nikolu Teslu kao sto i stoji.
Na 1000 din bi stavila cara Lazara.
Ostalo kao i ti...

Na 100 din, bi izbacila Obrenovica i stavila Nikolu Teslu kao sto i stoji.
Na 1000 din bi stavila cara Lazara.
Ostalo kao i ti...

Na 100 dinara nema Obrenovića. Nikola Tesla nema ništa sa državom Srbijom. Jesi li čitala post broj 2?

A moze i ovako

10 din Seka Aleksic
50 din Svetlana Ceca Raznatovic
100 din Boki 13
500 din Jelena Karleusa
1000 din Mirko Cvetkovic
5000 din Boris Tadic

Ne mogu da se stave ljudi koji su još živi (ako ne računamo Irak za vreme Huseina i današnju Libiju, jer diktatori su debili).

Znači ne bi menjala kurs dinara? Zašto?

Да л` си ти луд да буде 1 динар исто што и 1 евро, па то је економско самоубиство.

Узгред, ни Доситеј није рођен у Србији, већ у данашњој Румунији, а Миланковић у данашњој Хрватској. Вук је рођен у Турској, јер је Тршић тек 1833. припојен Србији. :)

Да л` си ти луд да буде 1 динар исто што и 1 евро, па то је економско самоубиство.

Узгред, ни Доситеј није рођен у Србији, већ у данашњој Румунији, а Миланковић у данашњој Хрватској. Вук је рођен у Турској, јер је Тршић тек 1833. припојен Србији. :)

To bi bila prva faza ka prelasku na euro.

Uzgred, gde god da su pomenuti rođeni živeli su u Srbiji i radili za nju. Cetinjski manastir je na teritoriji strane (susedne) države i ne može se nalaziti na 20 dinara.

Reformisala bih dinar tako sto bih ga ukinula i uvela Euro.

Србија тек за 20 година можда буде у могућности, тј. довољно економски способна да уведе Евро. А вероватно ни тад. Увођење односа 1:1 би само штетило нашој економији, јер би је учинило нефлексибилном.

Друго је ЦГ где колика год криза била, добра туристичка сезона је рашава, или БиХ где пола раје ради за ОХР и сличне институције.

Рекао си да је критеријум што Тесла не може то што није рођен у Србији. Нису ни ови, то ти је рупа у логици. Немој да вршиш замену теза, Цетињски манастир речју нисам поменуо и нема потребе да га уводиш у једначину.

Србија тек за 20 година можда буде у могућности, тј. довољно економски способна да уведе Евро. А вероватно ни тад. Увођење односа 1:1 би само штетило нашој економији, јер би је учинило нефлексибилном.

Друго је ЦГ где колика год криза била, добра туристичка сезона је рашава, или БиХ где пола раје ради за ОХР и сличне институције.

Рекао си да је критеријум што Тесла не може то што није рођен у Србији. Нису ни ови, то ти је рупа у логици. Немој да вршиш замену теза, Цетињски манастир речју нисам поменуо и нема потребе да га уводиш у једначину.

Znači da će standard građana da se ruši do 2030. zbog stalnog urušavanja vrednosti dinara u odnosu na euro?

Da nam nije bilo CG, i referenduma tamo, s obzirom kako se razmišljalo ovde, te da su se naši pitali, nikada ne bismo imali nezavisnu Srbiju; auto-tablice sa jugoslovenskom zastavom su tek ove godine počeli, ponavljam počeli, da ukidaju.

Ne, rekao sam da nije imao ništa sa Srbijom, te da je u celom svom životu u Srbiji proveo samo jedan dan (29. maj 1892. ili 1893. godine). Ovio nisu, ali su živeli u Srbiji i radili za Srbiju kao njeni državljani. Nema veze sa logikom. Što vršiš zamenu teza? Samo nisi pročitao šta sam napisao u postu broj 2. Njegoš i Cetinjski manastir sa državom Srbijom, takođe, nemaju nikakve veze.

Ne, rekao sam da nije imao ništa sa Srbijom, te da je u celom svom životu u Srbiji proveo samo jedan dan (29. maj 1892. ili 1893. godine).

Јеси ли сигуран шта си рекао?

Што се Цетињског манастира тиче, видим да си га помињао, али како ја нисам, не видим шта има око њега да се куробецаш мени? Ко га помене, са њим расправљај.

Не руши се стандард, него је био вештачки надуван, а кад није могло више да се дува, балон је пукао. Да је 1 дин = 1 еур, имао био 400 евра плату, али би хлеб коштао једног Растка.

Јеси ли сигуран шта си рекао?

Што се Цетињског манастира тиче, видим да си га помињао, али како ја нисам, не видим шта има око њега да се куробецаш мени? Ко га помене, са њим расправљај.

Не руши се стандард, него је био вештачки надуван, а кад није могло више да се дува, балон је пукао. Да је 1 дин = 1 еур, имао био 400 евра плату, али би хлеб коштао једног Растка.

Apsolutno. Rekao sam ovo:

Dalje, na novčanici od 100 dinara nalazi se Nikola Tesla, koji po rođenju jeste bio Srbin, ali sa državom Srbijom nije imao apsolutno ništa, sem toga što je u maju 1892. ili 1893. (nisam siguran, pa mi ne zamerite) proveo u Beogradu samo jedan dan. On je rođen na teritoriji tadašnje Austrije, današnje Hrvatske, a bio je američki građanin. Mnogo bi više prava imali Amerikanci da ga stave na 1000 dolara nego Srbi da ga stave na novčanicu od 100 dinara. To je još jedna sramota: taj se velikan nalazi na novčanici koja vredi jedva oko 1 €.

Niko ovde nije glupav. Nema potrebe da “pojedeš rečenice koje idu pre ovoga što si citirao. Osim ako to radiš iz zle namere. Ali ni tako ti neće proći.

Pomenuo sam ga u paketu sa Njegošem i 20 dinara.

Ne znam, ali ja kao poslanik LDP-a bih imao plaću 1248,74 €.

Као што видиш, цитирао сам само твој први пост. Други сам видео да има везе са Његошем, али ми је онај зид текста непрегледан, па сам, искрено, само прелетео преко истог.

Kao što vidiš da ja nisam nigde pogrešio, a ti se kaniš raspravljati sa polovinom komentara od koje polovinu i ne vidiš.

Back