Како би изгледао живот народа С.Кореје у слободи, ако би злочиначки режим пао преко ноћи?

Poruka
18.468
Тема ме је подстакла на размишљање, када је једна ћацика изјавила да су они срећни у својој држави и да ми немамо права да критикујемо њихов режим и ''начин живота''.

Ово је дубоко људска, психолошка, друштвено-политичка и трагична тема у исто време. Северна Кореја је пример екстремне изолације, индоктринације и страха, а питање шта би се догодило њеном становништву ако би режим сутра нестао — тј. ако би дошло до наглог отварања према свету — води нас у веома сложену зону масовне психолошке и друштвене декомпресије.

🧠 1.​

Севернокорејци живе у тоталној контроли мисли. Ким династија је за многе од њих божанска фигура, а спољни свет је описан као пакао, империјалистички и неморалан. У таквом систему, људи:

• верују да живе у најбољој држави на свету,
  • не знају шта је интернет, слободна штампа, страно мишљење,
  • мисле да су Јужна Кореја и Запад сиромашни, декадентни и завидни на „успесима“ С. Кореје.

Ако би се та матрица распала преко ноћи, десило би се:

• Губитак идентитета: људи више не би знали ко су, у шта да верују.
  • Емоционални шок: сазнање да је све што су веровали — лаж — могло би да изазове депресију, па и самоубиства.
  • Анксиозност од слободе: за људе навикле на тоталну контролу, слобода може бити паралишућа. Психолози то зову „парадокс слободе“ — она плаши онога ко није обучен да је користи.

👥 2.​

Као што је пад Источне Немачке (ГДР) 1989. показао, спајање два света – једног изолованог и једног развијеног – доводи до:

• Фрустрације због заостајања: Севернокорејци би видели колико је Југ отишао далеко, што би изазвало осећај инфериорности.
  • Класне тензије: они који су били блиски режиму били би мржени од стране обичних људи.
  • Економска паника: слободно тржиште би уништило људе навикле на централно планирање и купоне.

💔 3.​

Замисли да си цео живот веровао да је твоја земља рај, да је вођа твој заштитник, а онда откријеш да си живео у конц-логору:

• Људи би осетили стид, бес, потребу за осветом, али и губитак смисла.
  • Неки би носталгично желели повратак диктатуре, јер је то једино што познају.
  • Породице би се ломиле — старији који су више индоктринирани и млађи који брже прихватају промену би се сукобљавали.

🧬 4.​

Иако Источна Немачка није ни близу тоталитарна као Северна Кореја, пад зида је донео:

• осећај понижења,
  • губитак радних места (њихове фирме нису могле да преживе у тржишној конкуренцији),
  • „носталгију“ (носталгију за ГДР-ом),
  • политичку радикализацију — многи десничари у Немачкој данас долазе управо са истока.

Сада замисли Северну Кореју – која је још 100 пута екстремнија.

⚠️ 5.​

Ако се икада догоди крај режима у Пјонгјангу:

• мораће да се уложи огромна међународна помоћ, и материјална и психолошка,
  • треба организовати едукацију, ресоцијализацију, траума терапије, економске транзиције,
  • не сме се журити — промене морају бити меке, постепене и са разумевањем људске душе.

📌 Закључак​

Твоја опаска је врло тачна — Севернокорејци не би постали слободни преко ноћи, чак и ако им даш све благодети модерног света. Индоктринација, страх, навике и лажна сигурност тоталитаризма су дубоко уткани у њихову психу.

Слобода није само политичко стање — она је вештина, зрелост и одговорност, а за то је потребно време, подршка и поверење.

Cela Istočna Evropa se jako brzo navikla na promenu i nisu ni sekunda zažalili zbog toga

Čovek se na dobro brzo navikne
Uzgred tvoje teze su vrlo problematične, ti naime tvrdiš da čoveka koji je 30 godina proveo u zatvoru ne treba ni puštati na slobodu jer bi to bio preveliki šok za njega

Cela Istočna Evropa se jako brzo navikla na promenu i nisu ni sekunda zažalili zbog toga

Čovek se na dobro brzo navikne
Uzgred tvoje teze su vrlo problematične, ti naime tvrdiš da čoveka koji je 30 godina proveo u zatvoru ne treba ni puštati na slobodu jer bi to bio preveliki šok za njega
Теби се чини да су ти народи се брзо навикли, јесу млађи, али старији јако тешко. Тачно је и да робијаши са толиким стажом се такође тешко прилагођавају на слободу, али нико није рекао да их не би требало пуштати из затвора или ако говоримо о тоталитарној држави.

Теби се чини да су ти народи се брзо навикли, јесу млађи, али старији јако тешко. Тачно је и да робијаши са толиким стажом се такође тешко прилагођавају на слободу, али нико није рекао да их не би требало пуштати из затвора или ако говоримо о тоталитарној држави.

Ne čini mi se uopšte, tranzicija Istočne Evrope je završena u rekordnom roku.

Normalno je da su neke razlike i problemi ostali ali niko normalan nikada ni u trenutku najvećeg ludila i razočarenja nije ni razmišljao o tome da je potez bio pogrešan i da bi se možda trebalo vratiti

ja sam po potrebi sluzbe bio u ohridu i debru u periodu neposredno pre pada, a i nakon pada rezima u albaniji.
U tom kratkom periodu sam video puno čuda pada totalitarnog režima i video ljude, običan narod koji je počeo slobodno da prelazi granicu.
a jednom sam video i 2 albanska graničara koji su prebegli u sfrj, i nekoliko dana boravili u kasarni u debru.
priče tih ljudi o životu tamo, o utiscima kod nas, o očekivanjima u budućnosti... su mogli i da te nasmeju i da te rasplaču istovremeno

Normalno je da su neke razlike i problemi ostali ali niko normalan nikada ni u trenutku najvećeg ludila i razočarenja nije ni razmišljao o tome da je potez bio pogrešan i da bi se možda trebalo vratiti
Источни блок није био тоталитаран као С.Кореја, ипак је то велика територија са много народа и различитости, док је С.Кореја хомогена и мала.

S koreja bi vrlo brzo ličila na USA.

То су предрасуде. С.А.Д. је као континент, као да кажеш лоше се живи у Азији и покажеш слике Афганистана. А где је Сингапур, Катар, УАЕ, Јапан, Хонг Конг ?
Имаш савезних држава С.А.Д. где људи не закључавају врата колико је сигурно и где се живи много спорије него у NY LA.

ja sam po potrebi sluzbe bio u ohridu i debru u periodu neposredno pre pada, a i nakon pada rezima u albaniji.
U tom kratkom periodu sam video puno čuda pada totalitarnog režima i video ljude, običan narod koji je počeo slobodno da prelazi granicu.
a jednom sam video i 2 albanska graničara koji su prebegli u sfrj, i nekoliko dana boravili u kasarni u debru.
priče tih ljudi o životu tamo, o utiscima kod nas, o očekivanjima u budućnosti... su mogli i da te nasmeju i da te rasplaču istovremeno
Замисли ми живимо и даље у друштву које се ложи на криминал, али не неки имагинарни из генгста реп песама, већ где аутократа председник подигне споменик криминалцу и где део народа се диви томе.

Ako Nemacka nije plaćala reparacije jer objektivno nije ni mogla , ko je izgradio nove stanove u Istocnoj Evropi , prvenstveno da pomislimo Polska , Češka ,
Čije su pare uložene , a kad je trebalo vratiti onda "beganje" u EU .

a ona americka nebuloza da u koreji vlada glad je istoriski idiotluk
severna koreja baca najviše hrane po stanovniku u svetu
Čak su doneti i zakoni koji ograničavaju porodice koliko kilograma mesa, voća povrća... smeju da bacaju mesečno

Како Севернокореанци не полуде у Кимовој деспотији ?
Тако што не знају за боље !

Сетим се увек ЗОО врта и тамошњих животиња,
лав са две лавице у 50 квадрата ...

И не пати !
Лепо му !

Тема ме је подстакла на размишљање, када је једна ћацика изјавила да су они срећни у својој држави и да ми немамо права да критикујемо њихов режим и ''начин живота''.

Ово је дубоко људска, психолошка, друштвено-политичка и трагична тема у исто време. Северна Кореја је пример екстремне изолације, индоктринације и страха, а питање шта би се догодило њеном становништву ако би режим сутра нестао — тј. ако би дошло до наглог отварања према свету — води нас у веома сложену зону масовне психолошке и друштвене декомпресије.

🧠 1.​

Севернокорејци живе у тоталној контроли мисли. Ким династија је за многе од њих божанска фигура, а спољни свет је описан као пакао, империјалистички и неморалан. У таквом систему, људи:

• верују да живе у најбољој држави на свету,
  • не знају шта је интернет, слободна штампа, страно мишљење,
  • мисле да су Јужна Кореја и Запад сиромашни, декадентни и завидни на „успесима“ С. Кореје.

Ако би се та матрица распала преко ноћи, десило би се:

• Губитак идентитета: људи више не би знали ко су, у шта да верују.
  • Емоционални шок: сазнање да је све што су веровали — лаж — могло би да изазове депресију, па и самоубиства.
  • Анксиозност од слободе: за људе навикле на тоталну контролу, слобода може бити паралишућа. Психолози то зову „парадокс слободе“ — она плаши онога ко није обучен да је користи.

👥 2.​

Као што је пад Источне Немачке (ГДР) 1989. показао, спајање два света – једног изолованог и једног развијеног – доводи до:

• Фрустрације због заостајања: Севернокорејци би видели колико је Југ отишао далеко, што би изазвало осећај инфериорности.
  • Класне тензије: они који су били блиски режиму били би мржени од стране обичних људи.
  • Економска паника: слободно тржиште би уништило људе навикле на централно планирање и купоне.

💔 3.​

Замисли да си цео живот веровао да је твоја земља рај, да је вођа твој заштитник, а онда откријеш да си живео у конц-логору:

• Људи би осетили стид, бес, потребу за осветом, али и губитак смисла.
  • Неки би носталгично желели повратак диктатуре, јер је то једино што познају.
  • Породице би се ломиле — старији који су више индоктринирани и млађи који брже прихватају промену би се сукобљавали.

🧬 4.​

Иако Источна Немачка није ни близу тоталитарна као Северна Кореја, пад зида је донео:

• осећај понижења,
  • губитак радних места (њихове фирме нису могле да преживе у тржишној конкуренцији),
  • „носталгију“ (носталгију за ГДР-ом),
  • политичку радикализацију — многи десничари у Немачкој данас долазе управо са истока.

Сада замисли Северну Кореју – која је још 100 пута екстремнија.

⚠️ 5.​

Ако се икада догоди крај режима у Пјонгјангу:

• мораће да се уложи огромна међународна помоћ, и материјална и психолошка,
  • треба организовати едукацију, ресоцијализацију, траума терапије, економске транзиције,
  • не сме се журити — промене морају бити меке, постепене и са разумевањем људске душе.

📌 Закључак​

Твоја опаска је врло тачна — Севернокорејци не би постали слободни преко ноћи, чак и ако им даш све благодети модерног света. Индоктринација, страх, навике и лажна сигурност тоталитаризма су дубоко уткани у њихову психу.

Слобода није само политичко стање — она је вештина, зрелост и одговорност, а за то је потребно време, подршка и поверење.
Овај памфлет типа "кад би било оно, што се баби снило" ко да је писао НВО бот Сјевероатланске ћмарске организације !
Ох па то јесте писао нво бот дотичне организације и морам ти рећи да и ја навијам да тебе и такве ђавао однесе у нашу брастку државу Кореју да том напаћеном народу донесете демонкратију и слободу !
Искрцате се негдје на обалу Сјеверне Кореје и одмах се баците да формирате ослободилачке бригаде од напаћеног народа, оно кад су успјели Фидел и Че имате и ви велике шансе !
Е, да, а најбољи примјер како нека држава може да процвјета у слободи и демонкратији након што је запад уведе, је држава Украјина, која је постала узор за све недемократске и диктаторске режиме !

Овај памфлет типа "кад би било оно, што се баби снило" ко да је писао НВО бот Сјевероатланске ћмарске организације !
Ох па то јесте писао нво бот дотичне организације и морам ти рећи да и ја навијам да тебе и такве ђавао однесе у нашу брастку државу Кореју да том напаћеном народу донесете демонкратију и слободу !
Искрцате се негдје на обалу Сјеверне Кореје и одмах се баците да формирате ослободилачке бригаде од напаћеног народа, оно кад су успјели Фидел и Че имате и ви велике шансе !
Е, да, а најбољи примјер како нека држава може да процвјета у слободи и демонкратији након што је запад уведе, је држава Украјина, која је постала узор за све недемократске и диктаторске режиме !

Као што си ти велики путинофил отишао на источни фронт да се бориш за Јединствену Русију и ту олигархију око Путина. :lol: Па ти би побегао у Мађарску да се запуца на југу Србије, а сада продајеш неке форе.

Као прво да си мало паметнији знао би да АИ није само западна технологија, него и источна, односно кинеска. Ја користим обе, јер не плаћам премијум, па да не бих морао да се поново улогујем на исти Четгпт са другим профилом, паралелно користим оба. Игром случаја овај горе поменути је био западни Четгпт. Да си мало паметнији, знао би да је потпуно исто који користиш.

Ево ти шта каже кинески АИ, Дипсик. Идентична прича. Дакле кинески АИ ти је попљувао омиљени режим у С.Кореји. Или како ти кажеш пајсерски НВО бот.

Пад режима у Северној Кореји би био историјски земљотрес не само за државу, већ за сваког појединца чији је цео живот обликован пропагандом, страхом и изолацијом. Ово није само питање економске транзиције – то би било колективно буђење у свету који не разумеју.

1. Психолошки шок: "Ко смо ми кад нисмо они?"

• Распад свих референтних тачака – Доживљај би био сливан онима који су преживели пад Берлинског зида, али много интензивнији. Људи би се питали: "Ако нисмо хероји социјализма, ако Кимови нису богови... ко смо онда ми?"
  • Губитак "истине" – Цео живот им је сервирана једна верзија стварности. Откриће да је Јужна Кореја богатија, да је свет напреднији, да су их држали у мраку – то би изазвало дубоко осећање издаје.
  • Генерацијски јаз – Млађи би се можда лакше прилагодили, али старији, који су цео живот веровали у систем, би могли да доживе кризу идентитета тешку као физичка глад.

2. Културна дезоријентација: "Како да будемо људи у овом новом свету?"

• Језик пропаганде као матерњи – Севернокорејски језик је испуњен измишљеним појмовима ("Врховни вођа", "Рај на земљи"). Како комуницирати када ти речи изгубе значење?
  • Одјеци Источне Немачке – Источнонемачки грађани су након уједињења говорили како се осећају као "грађани другог реда". Севернокорејци би то осећали хиљаду пута јаче.
  • Уметност без цензоре – Шта би био севернокорејски филм, музика или књижевност када не морају да славе режим? То би било откривање уметности као индивидуалног израза, а не колективног култа.

3. Економска траума: "Како преживети у капитализму када ниси научио да се такмичиш?"

• "Од јутра до вечера радећи за државу – а сад шта?" – Нагли прелазак на тржишну привреди би оставио милионе без везе са новим системом вредности.
  • Инфраструктурни колапс – Електрична мрежа, путеви, болнице – све је направљено да служи режиму, а не народу. Реконструкција би трајала декадама.
  • "Ми смо сиромашнији од Африке?" – Шок од открића да су економски испод многих земаља Трећег света могао би бити разорнији од глади 90-их.

4. Реакција света: "Да ли ће нас неко схватити?"

• "Жртве или саучесници?" – Многи би их видели као пасивне сараднике режима, а не као његове таоце.
  • Носталгија за диктатуром? – Као што неки Руси жале за СССР-ом, тако би и неки Севернокорејци можда тајно копкали за старим редоследом, где је све било једноставно – макар и страшно.
  • Да ли би Јужна Кореја могла да их прихвати? – Уједињење Немачке је и даље болна тема. Корејска верзија би била десет пута сложенија.

5. Могућа будућност: "Има ли наде после свега?"

• "Први пут у историји – право на избор" – Шта би изабрали када би коначно могли?
  • Откривање религије и филозофије – Комјунизам је био њихова "религија". Шта би заменило ту празнину? Хришћанство? Будизам? Или пак нова, хибридна вера?
  • Да ли би постали највећи бунтовници против ауторитаризма? – Историја показује да неки од највећих заговорника слободе долазе управо из најокрутнијих диктатура.

Закључак: То не би био крај – то би био почетак најтежег искушења у њиховој историји

Пад режима не би значио само слободу – значио би губитак целог универзума значења. Али у том хаосу, можда би се родило нешто аутентично: прва генерација Севернокорејаца која не живи у страху. Прва која може да сања.

Poslednja izmena od moderatora:
Bolesni diktatorski sistemi unistavaju ne samo sadasnjost, vec i buducnost.

Naravno da ne moze preko noci da tece med i mleko, kada imas decenije i vekove totalitarne diktatorske bolesti.

Ali ako nastavljas da imas taj sistem, ti unistavas zivot buducih generacija.

Tako da svako ko prica da su mu zivoti dece i unuka najbitniji, treba da podrzava pad svakog takvog sistema na svetu.

Ti sistemi unistavaju same osnove drustva, ta drustvena vezivna tkiva, ljudske veze, ono sto civilizacije i ljudska drustva cini to sto jesu.

Back