Kakav je vaš stav prema južnjačkom dijalektu i južnjacima uopšte?

gost 445238

Zainteresovan član
Poruka
312
Zanima me kakvi su stavovi i mišljenja forumaša o južnjačkom govoru i južnjacima?

Da li južnjački govor izaziva podsmeh ili mučninu kad ga čujete, ili vam je simpatičan, ili ste pak neutralni po ovom pitanju?

I kako gledate na južnjake? Kao na primitivne, neobrazovane i krezube ljude koji ne umeju da misle svojom glavom, koji su prikazani uglavnom u negatovnom kontekstu kroz stereotipe u medijima, serijama i filmovima? Ili kao skroz normalne ljude koji samo drugačije govore od ostatka Srbije.

Molim vas da budete u potpunosti iskreni, hvala.

- Forumaš sa juga Srbije

Screenshot_2024-04-14-09-21-45-875_com.zhiliaoapp.musically~2.jpg

Zanima me kakvi su stavovi i mišljenja forumaša o južnjačkom govoru i južnjacima?

Da li južnjački govor izaziva podsmeh ili mučninu kad ga čujete, ili vam je simpatičan, ili ste pak neutralni po ovom pitanju?

I kako gledate na južnjake? Kao na primitivne, neobrazovane i krezube ljude koji ne umeju da misle svojom glavom, koji su prikazani uglavnom u negatovnom kontekstu kroz stereotipe u medijima, serijama i filmovima? Ili kao skroz normalne ljude koji samo drugačije govore od ostatka Srbije.

- Forumaš sa juga Srbije
Meni su Južnjaci super i južnjački govor mi je jako simpatičan.

- Forumaš sa juga Srbije
Ima nedostatka ozbiljnog interesovanja za šopski dijalekt. Meni
je oduvek smetalo što se treća generacija izbosne ne stidi svog
govora i pričaju ko da su juče došli izbosne, a južnjaci se stide
da progovore. Kako je do toga uopšte došlo?

Jednom sam na nekom forumu pitala ''Gde štuče?'' I niko ne razume
šta sam rekla. Najduhovitiji odgovor je bio da je štuče mladunče od
štuke.. :lol: I opšti utisak je bio da je to nepoznata reč i da ne pripada
srpskom jeziku.
Ali kaže se štucati. Što je osećaj propadanja, nestanka vazduha.
Dakle, samo se ne razmišlja..
Bašta mi dom - prevod?

Bašta mi dom - prevod?
Znam jednu odličnu anegdotu o tome..
Bila ćerka na studijama u Beogradu i upoznala dečka, Postalo ozbiljno
pa ga dovela svojima u Pirot da ga upoznaju. Ode ona s mamom u kuhinju
i ostavi oca da razgovara sa njim. Vraća se, a otac namrgođeen.. Kaže
ćero da se maneš od ovu budalu? Što tate? Ja ga pitujem ima li si baštu
a on kaže u grad nema mesta za tova. Mali prostor. Za baštu si mesto
nema!

Znam jednu odličnu anegdotu o tome..
Bila ćerka na studijama u Beogradu i upoznala dečka, Postalo ozbiljno
pa ga dovela svojima u Pirot da ga upoznaju. Ode ona s mamom u kuhinju
i ostavi oca da razgovara sa njim. Vraća se, a otac namrgođeen.. Kaže
ćero da se maneš od ovu budalu? Što tate? Ja ga pitujem ima li si baštu
a on kaže u grad nema mesta za tova. Mali prostor. Za baštu si mesto
nema!
Sjajno!

- Forumaš sa juga Srbije
Волим браћу Јужњаке, веома ми је мила њихова неискварена цвркутна лексика новосрбским деакцентизацијама

Јужно пругаши говоре древнији Сербски од нас северњака...

Нпр јужњаци кажу истИна, а не ко ми равно истина...

Са јужњачким акцентом (нпр. Срби са Космета) лакше разумеш шта је истИна, тј нешто што је увек и код свих исто...

Кад кажеш истина са Београдским акцентима, не можеш из саме речи да провалиш одакле је калуп смисла...

Jednom sam na nekom forumu pitala ''Gde štuče?'' I niko ne razume
šta sam rekla. Najduhovitiji odgovor je bio da je štuče mladunče od
štuke.. :lol: I opšti utisak je bio da je to nepoznata reč i da ne pripada
srpskom jeziku.
Ali kaže se štucati. Što je osećaj propadanja, nestanka vazduha.
Dakle, samo se ne razmišlja..
штукнуо-нестаде, оде,
моја генерација је говорила тамо давних 80их
ако је досадно или опасно на неком месту ај да штукнемо одавде

Ma normalno,Bugari su to.Bugari i padeze sa kao ulje i voda :D
провоцирај бугарине
ај кажи ми ако су то бугари зашто сте хтели да их насилно бугаризујете зашто сте чинили зверства према народу на простору добрича топлице понишавља поморавља бугарине

провоцирај бугарине
ај кажи ми ако су то бугари зашто сте хтели да их насилно бугаризујете зашто сте чинили зверства према народу на простору добрича топлице понишавља поморавља бугарине
Bugari su sve uradili da asimiluju Šope. Šopluk je i Sofija.

- Forumaš sa juga Srbije
Pozitivan.
U pitanju su deskriptivne jezičke forme koje su unikatne i simpatične.
I ja sam , rođenjem.

- Forumaš sa juga Srbije

Mislim sve najbolje o ljudima sa juga.

Nikako ne mogu, a i ne želim mnogo da naučim niški, tačnije zaplanjski dijalekt.

Ne mogu da čitam ni knjige napisane tim dijalektom.

Znam zašto pružam takav otpor, ali to je za neku drugu temu.

Back