Kafe "Casablanca"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ја сам по то тој некаквој класификацији десничар, али када ту идеју посматрамо као реал-политички феномен, десница је само флоскула под коју су интернационалисти и транснационални капиталисти инсталирали лажне десничаре како би умирили масу незадовољних људи, традиционалних конзервативаца и суверениста.

Та левица коју данас у свету, на некаквим псеудофилозофском нивоу представљају сецикесе типа Леви, Жижек и остали идиоти је само истурена гарда транснационалних компанија.

Једина истинска левица коју поштујем су левичари типа Дуци Симоновић. То је она егзистенцијална, хуманистичка левица са којом се не слажем у темељним тачкама, али је осећам као истинску и искрену. Иначе, имао сам и преписку са Дуцијем. Питао га за Задар и како су их браћа у линчовала у дворани још 70-их година, док смо се ми ватрено ложили на братство и јединство. Он још верује у црвени барјак слободе, али не одбацује ни религију као хуманистички концепт побољшања света. Романтичар и идеалиста, утописта али доследан. Поштујем.

Po ovome sto si izneo neka gruba je procena da si najblizi Malagurskom ali bez titoizma... Ili jos bolje, Bosku Obradovicu.. To je ta prica protiv liberalnog kapitalizma i velikih korporacija... Ja sam vise za neki umiveni i u rukavicama ultra nacionalizam.. Kao Seselj ali da bude pristojno.. Eto mozda je najbolji primer pokojni Zoran Krasic, eventualno Matija Beckovic. Ali jedno ne iskljucuje drugo, naprotiv i tvoje i moje stanoviste cesto idu jedno sa drugim...

Znas zasto mene ne pali toliko ta prica, jer mislim da nije sve u parama... Ja sam mnogo pre ludog Miroljuba smatrao da ozbiljni satanisti i sektasi drmaju planetom, a nase je da negujemo secanje na svoje pobede, cuvamo identitet, jacamo ekonomiju, kulturu i vojsku, ja mrzim rat a vidim ovde mnogi na pdf politika ga prizeljkuju, to je ludost, ali ako dodje do toga, pa sta ces moras ici..

I nije bas da mene ne zanima globalno, ali nekako sam vise okrenut ka nama i nasoj sredini i drustvu... Ja sam odrastao na cetnickim pesmama i sve oko mene je cetnicko, jesam brate zastranio vremenom tipa u taj neki sumadijski i srbijanski lokalpatriotizam, pa i ta americka kultura, zapana, oni jesu nasi politicki protivnici ali kulturno normalno da ih vise cenim, gotivim i volim nego Kineze... A to medju nacionalistima u Srbiji jeste jeres..

A sad kad bih ti jos rekao da politicki podrzavam Dragana Djilasa tek onda bi mislio da te sprdam, jel da.. Ahahahaha
Ali to je jbg, ne mozes ostati zakovan godinama u jedan isti narativ, menja se to s godinama..
Ali opet mora postojati neka granica i zdrav rezon i sustinska doslednost.. (S tim da ovo za Djilasa bas i nije zdrav rezon, al ajde xD)

Сотире, Малагурски ми је ретко антипатичан лик кога бих вероватно ишамарао кад бисмо се срели негде, а Бошко Обрадовић ми је на нивоу средњошколске спрдње од лика. Ђиласа не препознајем као политичку фигуру.

На политичкој сцени не видим никога ко би био репрезент неких мојих погледа на свет. Од интелектуалаца то би, свако у неком сегменту били Ковић, Ломпар, Антонић, Копривица, покојни Антоније Ђурић и Никола Милошевић итд. Поред њих, ложе ме идеје и књижевност Црњанског, Растка Петровића, Драгише Васића, Слободана Јовановића...

Од страних тренутно се бавим Иваном Иљином. Феноменалан тип.

Poslednja izmena:
Сотире, Малагурски ми је ретко антипатичан лик кога бих вероватно ишамарао кад бисмо се срели негде, а Бошко Обрадовић ми је на нивоу средњошколске спрдње од лика. Ђиласа не препознајем као политичку фигуру.

На политичкој сцени не видим никога ко би био репрезент неких мојих погледа на свет. Од интелектуалаца то би, свако у неком сегменту били Ковић, Ломпар, Антонић, Копривица, покојни Михаило Ђурић и Никола Милошевић итд. Поред њих, ложе ме идеје и књижевност Црњанског, Растка Петровића, Драгише Васића, Слободана Јовановића...

Од страних тренутно се бавим Иваном Иљином. Феноменалан тип.

Ma ok, ne pricam za njih kao pojave, ni ja ih ne gotivim obojicu, nego mislim na ideologiju koju zastupaju..
Slazem se za Kovica. Lompar znam ko je, ali nisam ga bas puno citao i slusao.. Za ove ostale nisam ni cuo...

Priča o zlim globalistima i dobrim suverenistima je prilično tačna i lepo zvuči, ali ima i svoju drugu stranu - da nije globalizacije, pola Srbije bi bilo nezaposleno a druga polovina bi radila u mikroprivredi, kod domaćih poslodavaca, bez ikakvih prava i za sramotno male pare. Rade mnogi tako i u fabrikama stranih investitora, ali ipak je domaći privatni poslodavac, inače suverenista po prirodi, nešto najgore što čoveku može da se desi na planu rada, tako da verujem da bi velika većina odabrala da radi u fabrikama internacionalnih kompanija tj. izabrali bi globalizaciju.

Priča o zlim globalistima i dobrim suverenistima je prilično tačna i lepo zvuči, ali ima i svoju drugu stranu - da nije globalizacije, pola Srbije bi bilo nezaposleno a druga polovina bi radila u mikroprivredi, kod domaćih poslodavaca, bez ikakvih prava i za sramotno male pare. Rade mnogi tako i u fabrikama stranih investitora, ali ipak je domaći privatni poslodavac, inače suverenista po prirodi, nešto najgore što čoveku može da se desi na planu rada, tako da verujem da bi velika većina odabrala da radi u fabrikama internacionalnih kompanija tj. izabrali bi globalizaciju.
Rec je o kulturi pre svega finansijska prica nema veze stim...postmodernisticka bulumenta koja terorise svojom politickom korektnoscu civilizacijske tekovine ne benda ni zakon a jos manje cinjenice ili nasledje...nego se sve relativizira...

119661423_10158649329124710_2074563340174852429_n.jpg

eve ga... sa teme Terminator baš -

Planirao sam da dignem iz zaborava jednu Pajinu temu,koja se bavila likom i delom omiljenog nam guvernatora drzave Californija...praveci tako sam sebi adut za jedan predlog koji sam postavio na odgovarajucoj temi ...ali avaj ...univerzalni zakon sinhroniciteta je opet umesao svoje prste(te je ova tema nicim izazvana osvanula na naslovnoj stranici ovog pdf-a),pa mi ne preostaje nista drugo do da mu se povinujem i da svoje dragocene misli postam ovde ...

Iako je pokretac teme dao jednu opsirnu kritiku inkriminisane franshize,pritom u prvi plan stavljajuci nedoslednosti u fabuli...ja cu pokusati da sagledam stvari iz jedne drugacije sire perspektive ...ovom prilikom megalomanski je nazivajuci "kulturoloska kritika" ,ili jos megalomanskije "estetska kontemplacija " ...

Kako je moja generacija odrastala u 90-im godinama proslog veka,a koje opet sa sobom nose opste prihvaceni epitet nesrecne(verovatno i zasluzeno)...a sto je opet Ikac VIP najbolje opevao u svojim besmrtnim stihovima - "Srbija je smrad brate,pola zivota ratno stanje brate...i ko zna sta sve pros'o sam,skola ulica ko dobar dan,zamalo postao narkoman ...",ipak smo nekako u sebi uspeli da razvijemo svest o lepom ...ili mozda samo nismo dozvolili da nam se srozaju univerzalne estetske vrednosti koje kao ljudski rod crpimo iz kolektivno nesvesnog...

To nam je opet davalo dovoljno autoriteta da do besvesti ismevamo tatalnu dekadenciju ukusa koje su sa sobom donele 80 ' ...a za koje ne postoji nikakvo opravdanje,tim pre sto su one imale...da tako kazem prednost u startu,jer su proizasle iz renesansnih 70 '.
Sto je jos cudnije,kao nikada pre toga u istoriji ljudskog bitisanja,ta dekadencija je nastupila u svim sferama drustveno-kulturnog zivota.Kao tinejdzeri,sablaznuto smo gledali reprezentativne serije iz 80'(Alf,Princ sa Bel Era[koja je istina sa pocetka 90'ali jos uvek nije uspela da se odvoji od uticaja prethodne dekade],Cosby show) koje su sa sobom prirodno nosile sve naznake tadasnjeg stanja ljudskog duha.

U modnom smislu - sevali su jarko crveni & zuti strikani dzemperi,naramenice,koje su nekim pukim slucajem uglavnom bile modni detalj zenskog roda(za koji ja i dan danas nisam dokucio kakva mu je bila svrha) ...karirane kosulje a la Branko Kockica ...itd...sve to kao neko beskrajno nadrealno takmicenje u ljudskoj ekstravaganciji ...

Sto se tice frizura...to je era mini valova ili kako su ih valjda tada nazivali - "trajnama " ... dovoljno je samo uporediti fotografije nasih keva iz 70' sa onim iz 80' i shvatiti da su se i najtvrdji duhovi pokorili i povinovali dekadentnim ali tada neprikosnovenim modnim stujanjima ...

Sto se tice muzike...tu tek ne postoji nikakvo opravdanje,jer su 80' iza sebe imale 70' - disco zvuk,engleski punk,a jos uvek se jedrilo na talasima tog nikada ponovljivog rasplinuca ljudskog duha koji se ogledao u zvuku 60 ' ...
Ali ne ...onda dolazi do jednog otkrica,pronalaska zvanog sintisajzer i tek tada nastaje pravi inferno jer je kao soundtrack obezbedjena odgovarajuca muzicka podloga...dovoljno je odgledati samo uvodnu spicu za "Poroke Majamija",Don Dzonson je naravno prava kvintesencija tog vremena,posmatramo ga kako ga siba vetar dok on samozadovoljno jezdi u svom gliseru,a njegovu harizmu tada pojacava ono sto ce u ranim devedesetim postati muzika za "atari" igrice...

Ta atari muzika prema kojoj smo se mi odnosili posprdno,u osamdesetim je donosila gomile love i zlatnih & platinastih ploca ...pa sada vec i nije toliko cudno sto je jedna takva pojava kao Boy Dzordz bio ikona tog vremena ...

...elem,da se vratim na temu...cak i znajuci sve ovo...nista me nije moglo spremiti za shock koja su moja krhka chula dozivela posle ponovnog(nakon vise od 10 dina) gledanja originalnog Terminatora.

Pre jedno 3,4 nedelje mi je riknuo hladnjak na kolima...ortak me doslepao kuci ...nakon par dana mi salje sms u kome se raspituje za stanje kola i onako usput mi skrece paznju da ide Terminator na tv avala ...

Sledi sazeti transkript te sms razmene misljenja -

15 septembar. leto gospodnje 2010

P:Brate,sta bi sa Toyotom?Ima na Avali Terminator 1 :)

M: Brate,moracu izgleda da kupujem novi,ili da nesto budzim,varim ovo sto je puklo na hladnjaku......

M: Zipa ovu sintisajzer matricu sto prati akciju i ovo totalno odsustvo svakog ukusa u oblacenju i frizurama 80'...kakav down fall/sunovrat u odnosu na 70',...cak se ni Arnie nije odupro ...:)

P: Sintisajzer je strava,a Arni je pokusao da se odupre,ipak je dosao go u 80',pa nije ni mogao da bira!A Sara Konor i njena frizura i ne zasluzuju bolje od ovog sto im se desilo !

M : Ma ok...cak je Arni i uspeo da obezbedi sebi dobar outfit,kozna jakna i cvishe...ali pazi ovu zurku,buahaha...nije cak ni tarzanka..to je dovoljno da ne bude amnestiran!

-----------------------------------------

Naravno da su i 90' imale i vise nego brdo svojih bisera,svoje besmrtne simbole kao sto su Er Max 2-jke sa sve svojim zelenim znakom,tarzanke...capa trenerke i ono sto je Kristijan rekao - "To je neka kultura ubi boze,to su neke trenerke od 150,200 maraka koje oni uvlace ...na zapadu svaki policajac,pa i obicni saobracajac bi ih zaustavio i legitimis'o"

Takvi likovi i takva moda su s pravom object ridikjula danasnjih klinaca...

...jedino sto nama ide u korist je sto nismo ni imali nikakve sanse,nismo imali 60' & 70 ' iza nas ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back