Kafanske priče

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da ti nisi razumeo pitanje. Iz tvojih postova, uključujući onaj koji je pokrenuo ovu diskusiju, proizilazi da ti misliš da su saznanja filozofije i saznanja nauke u suprotnosti. Ovo gore nije odgovor na pitanje kako si došao do tog zaključka, niti koji su to konkretni rezultati nauke u suprotnosti sa saznanjima filozofije. Rasprava o metodama je druga stvar, o kojoj takođe možemo da porazgovaramo. Kao i o semantici.

Konkretno, naveo si "metafizičko jedinstvo svega" kao primer nečega što je u suprotnosti sa stavom nauke (da ne ulazim sad u kvalifikacije kao što su "racionalna" i kvaziskeptička). Kako sada stvari stoje u prirodnim naukama, prilično je jasno da "jedinstvo svega" i te kako postoji. Da li je metafizičkog ili fizičkog karaktera, to je opet treća diskusija. (Pri čemu treba imati u vidu da nije nemoguće da bude istovremeno i fizičkog i metafizičkog karaktera).

P.S. Izvinjavam se svima što kvarim provod u kafani ozbiljnim pričama. Neću više. :D

Ovo je mislim stvar oko koje se treba sloziti i prihvatiti mogucnost prozimanja odnosno uzajamnog nadopunjavanja .
Zato svi pomalo moramo da se zamislimo o svojim iskljuchivostima prilikom ovakvih razgovora.
Ne zelim nikog da podcenim ali kvalitete bi trebalo da dokazujemo na za to predvidjenim mestima a na zabavnim forumima mozemo da pricamo i o paralelnim svetovima i o vradzbinama .
Neformalnost nam je potpuno dozvoljena kao i potpuna izmena dojucerashnjih stavova.
Pobogu ljudi ne ochekuje neko valjda da se otkrivaju nauchne ili filozofske istine na krstinom forumu za zabavu.
Evo ja posle svih sukoba danas mogu da izrazim slaganje sa stavovima nauke a sutra da ih osporavam kao vernik,kao shto to nashi forumashi vernici chine .

Za ozbiljne priche ima ozbiljnih tema i ovde na Krsti a i shire.

Ovde mozemo da se svrstavamo prema trenutnoj inspiraciji a meni sada godi da konstatujem da se sudeci po novijim otkritjima i "nauka" opasuljila izgleda.

Neka, evo za svaki slučaj da se ja izvadim.:D

415-1.jpg

Fotoliabeer-1.jpg

Ozi protivureci u svakom slucaju, to nije problem. Primer:

Ozi - krava ima rogove.
Ja - slazem se.
Ozi - ne, nisi razumela, kazes da jesi, ali empirijski nisi.....
Ja - ok je, krava ima rogove!
Ozi - ne, sustina je ovo sto ja kazem, i izuzetaka nema! Ova pojava nadilazi vasa shvatanja!

Lepa, dobra fora! :super:

Konkretno, naveo si "metafizičko jedinstvo svega" kao primer nečega što je u suprotnosti sa stavom nauke (da ne ulazim sad u kvalifikacije kao što su "racionalna" i kvaziskeptička). Kako sada stvari stoje u prirodnim naukama, prilično je jasno da "jedinstvo svega" i te kako postoji. Da li je metafizičkog ili fizičkog karaktera, to je opet treća diskusija. (Pri čemu treba imati u vidu da postoji. Da li je metafizičkog ili fizičkog karaktera, to je opet treća diskusija. (Pri čemu treba imati u vidu da nije nije nemoguće da bude istovremeno i fizičkog i metafizičkog karaktera).

A necu sada posle ovog tvog pogresnog zakljciavanja odustati jer je ovo kafana.
Nisi u pravu. Vec sam pisao da su se sledbenici nove fizike umnogome "opasuljili" kako kaze buudala i raskrstili sa darvinisticko, materijalisticko, pozitivistickim dogmama devetnaestog veka. I svaka cast na tome. Ja osobe poput Hokinga, Bora, Fejmena jednostavno ne mogu da ne cenim, ali ne mogu ni da im se divim na isti nacin kao filozofima. Sva ta njihova znanja su nejaki zakoracaji u oblast gde filozofi mogu da lete.

Evo, metafizicko jedinstvo o kome govorim je daleko od onoga sto ti zamisljas kada kazes "jedinstvo". Jer pojmovi jedno i mnostvo uzeti su iz prostora i ne mogu se preneti na metafiziciku transcendenntu stvar po sebi.
Ili jasnije. Metafiziciko jedinstvo o kome govorim nije jedinstvo kao suportnost mnostvu, vec kao nepojmljiva egzistencija koja je izvan formi opazanja razuma.. prostora i vremena i kauzaliteta ili izvan prinicipium individuationis.. Tako da svako znanje koje se temelji na empiriskim opazajima ne moze imati dodrine tacke sa "jedinstvom" izvan pojave.
Ono je u vezi na neki nacin ali ta veza ne postoji spolja Tako da metod zakljuciavanja koji se oslanja na opazaje otpada. A filozofija intuicije stupa na scenu.

Opet ti policajci ?
Ko josh zarezuje shta bi ti voleli ili ne da chitaju ovde?
Demonstriraju samo pateticnu potrebu da dominiraju bar negde.
Moderishite ono svoje mnogoposeceno mesto i e-zin na koji ste toliko ponosni a Krsta ima svoje moderatore.
Ustvari neshto ih bash i nema al ce ih imati uskoro,nadam se:mrgreen:

Sal
Ozi, izvinjavam se sto se ne bavim kravama, ali ja sem na slikama i ne znam kako izgledaju. I nisam imao pojma, niti me interesuje njihovo kefalo.
Ti, ako si odrastao kao seljak ne moras to nama potencirati ovde, jer nas ne zanima niti tvoj farmerski zivot, niti tvoja kvazifilozofija.

Ma hajde? Ti si gospodin koji nikada kravu nije video i koji prezire seljake. Eto vidis, to je pateticno i jadno.

A da li sam ja odrastao na selu ili negde drugde nimalo se tebe ne tice. A sto se tice filozofije daleko si ti od toga da mozes da ocenjujes necije znanje na taj nacin.

Vidi, što reče Sal sad stvarno imam neka druga posla. Tako da za sad samo ovo:

Evo, metafizicko jedinstvo o kome govorim je daleko od onoga sto ti zamisljas kada kazes "jedinstvo".
A gde sam ja napisala šta zamišljam kad kažem jedinstvo? :eek:
Nemoj opet da se svađaš sa izmišljenim protivnicima, molim te.

Jer pojmovi jedno i mnostvo uzeti su iz prostora i ne mogu se preneti na metafiziciku transcendenntu stvar po sebi.
Po nekim mišljenima. Po drugim mišljenjima jedno i mnoštvo su kategorije uma. Po trećim...itd.

U međuvremenu razmisli i o ovome:
- odakle nauci ta po tvom mišljenju pogrešna metodologija?
- koji su tvoji argumenti za prednost intuitivnog saznanja nad saznanjima stečenim na druge načine?
- ako je nešto "nepojmljiva egzistencija" ne može se pojmiti ni intuicijom. Ne može se pojmiti. Tačka. Na stranu što prethodno treba definisati značenje reči "egzistencija".
- ako ne postoji problem između nauke i filozofije što se tiče rezultata, što onda stalno potenciraš taj izmišljeni sukob ovde?

I čisto da se razumemo, ja ovako mogu do prekosutra. A mogu i da počnem da navodim citate, ako želiš. I da se služim latinskim izrazima takođe. :D

Mislim da ti nisi razumeo pitanje. Iz tvojih postova, uključujući onaj koji je pokrenuo ovu diskusiju, proizilazi da ti misliš da su saznanja filozofije i saznanja nauke u suprotnosti. Ovo gore nije odgovor na pitanje kako si došao do tog zaključka, niti koji su to konkretni rezultati nauke u suprotnosti sa saznanjima filozofije. Rasprava o metodama je druga stvar, o kojoj takođe možemo da porazgovaramo. Kao i o semantici.

Konkretno, naveo si "metafizičko jedinstvo svega" kao primer nečega što je u suprotnosti sa stavom nauke (da ne ulazim sad u kvalifikacije kao što su "racionalna" i kvaziskeptička). Kako sada stvari stoje u prirodnim naukama, prilično je jasno da "jedinstvo svega" i te kako postoji. Da li je metafizičkog ili fizičkog karaktera, to je opet treća diskusija. (Pri čemu treba imati u vidu da nije nemoguće da bude istovremeno i fizičkog i metafizičkog karaktera).

P.S. Izvinjavam se svima što kvarim provod u kafani ozbiljnim pričama. Neću više. :D

Apsolutno nista ne kvaris. Samo udri :)

Hoces reci imas pametnija posla. Pa to vazi i u mom slucaju u odnosu na razgovor sa tobom kada vec hoces da budes bezobrazna.

Da sam htela to da kažem to bih i rekla. Uopšte ne vidim zašto se nalaziš uvređenim kad te niko ne vređa, niti ima nameru.

Da znas ovo o cemu govorim znala bi da temelji toga nisu hipoteze ili necija misljenja, vec apodikticke istine zasnovane na neposrednim cinjenicma tako da je to tako i definitivno.

Opet praviš ni na čemu zasnovane pretpostavke o meni i onome što znam i mislim. Kako se to uklapa u otvorenost tvog uma?

Mislis mozes da mi postavaljas pitanja do sutra .

Mogu da ti postavljam pitanja do beskonačnosti i nazad. :D Ali nisam na to mislila.

Mogu i ja da odgvoram do sutra ali pitam se da li ces razumeti... ili ce i to biti "latinski izrazi" . I molim te ako ti je do filozofije prebaci se na forum filozofija gde imas rpeko 30 tema koje sam ja otvorio pa biraj. Tamo se mogu voditi rasprave na ozbiljniji nacin. A ovde..ovako nemam nameru.

A kako ćeš saznati da li razumem ako ne počneš da odgovaraš? Na temu latinskih izraza, samo sam htela da kažem da možemo i tako ali ćemo smoriti sav ostali svet (kao da već nismo :mrgreen: ).

Konačno, ne, nije mi do filozofije (bar ne ovde), nego do razumevanja toga kakav problem neki od ljudi koji posećuju ovaj podforum imaju sa naukom. I da li to možda, samo možda, proizilazi iz pogrešnog razumevanja toga šta je nauka, kako funkcioniše i koji su joj ciljevi. Što verovatno zaslužuje posebnu temu.

I još jednom da ponovim, zbog čega pokrećeš priču u kafani (sa sve spominjanjem metafizičkog jedinstva svega i tzv. "anatomskog elementa" koji se ogleda u transcedentnoj volji...) ako već sam kažeš da kafana nije mesto za tu priču? Znaš, to izgleda kao jeftino samoreklamiranje, a sigurna sam da si ti daleko iznad toga.

Ili kad ja kazhem da se silovani i pored bolne guze ,pretvara da silovanja nije bilo to pretvorish u mrznju prema mom narodu.

Priznajem, bio sam malko eksplicitniji tom prilikom.Al se kontekst mogao razumeti.
A usvari ne mrzim ni tebe ni ikog samo se upetljavam i vas upetljavam,u glupave rasprave.

Ako i treba ,da ste pametni ne bi se sa buudalom ni prepirali,buudalice moje.:heart::mrgreen::bye:

Svetlost lutalica
Ma rekao sam ti vec da si ti zlatna. :)
Nisi zivcana kao ona Axi :evil: :)

Naucnici sa kojima sam se u zivotu susretao bili su olicenje ...ne znam kako to da nazovem. Ali ti rusis taj stereotip.

Da sam htela to da kažem to bih i rekla. Uopšte ne vidim zašto se nalaziš uvređenim kad te niko ne vređa, niti ima nameru.

OK. Prihvaceno izvinjenje ili razjasnjen nesporazuma bolje reci. :super:

Konačno, ne, nije mi do filozofije (bar ne ovde), nego do razumevanja toga kakav problem neki od ljudi koji posećuju ovaj podforum imaju sa naukom. I da li to možda, samo možda, proizilazi iz pogrešnog razumevanja toga šta je nauka, kako funkcioniše i koji su joj ciljevi. Što verovatno zaslužuje posebnu temu.

Slazem se. Naucnici sa velim "N" nisu problem . Problem su kvaziskeptici oslonjeni na materijaliziam devetnaestog veka a koji namecu svoje primitivne stavove ljudima zednim znanja na sarakastican nacin uzdignutog nosa. To je problem na ovakvim diskusijama.

I još jednom da ponovim, zbog čega pokrećeš priču u kafani (sa sve spominjanjem metafizičkog jedinstva svega i tzv. "anatomskog elementa" koji se ogleda u transcedentnoj volji...) ako već sam kažeš da kafana nije mesto za tu priču? Znaš, to izgleda kao jeftino samoreklamiranje, a sigurna sam da si ti daleko iznad toga.

Pa to je konstatcija sa zeljom da ne bude nastavaljana ovde. Nije to nikakvo samoreklamiranje. Cemu?

Pazi se projekcija..da se ne ugusis u njima kao ovaj Sal. :)

Hvala na pozivu. :D
Ali ne izgledam baš najbolje u helankama. :(
Tako da...do daljnjeg ću biti posmatrač. :)

@oziman

Da, da, ja sam zlatna. :andjeo:
Ali sam, iskreno, već malo umorna od toga da me svako malo dokačiš pa se onda izvinjavaš jer si me sa nekim pomešao ili te je neko drugi iznervirao ili si umislio da u mojim postovima piše nešto što ne piše. Ne znam baš ko tu projektuje.

Poslednja izmena:
Ma ja ga nekako i kapiram......
Kafana je ovo, pojede se, popije se, zanese se u sevdah i karasevdah.......i nije ovo prvi put......sve je na mestu, i metafizko i metapsihicko i anatomsko i transcedentno...
Kad metes alkohol u fizicko, dolazi do reakcije u psihickom, a tek onda ti se ne izlazi iz kafane, jer je stolica anatomski prilagodjena gudzi, da bi i glava pozelela da bude na njenom mestu......
E, posle odredjenog vremena, nastupa trans, koji je cedentan.
I sve je jeftino!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back