Kafana kod knjiškog moljca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja bih lepo i uljudno molila da dobijemo ovde spisak ko jeste za ovaj pdf (ako je moguce i po kom mriterijumu su birani ucesnici), a ko je persona non grata, da lepo znamo da li smemo, ili ne smemo da postujemo ovde, da ne nerviramo druge, ako ne smemo, i da se odmah prebacimo tamo gde smemo da bitisemo?

unapred zahvalna
MV

Ti nisi bas velika i poznata umetnica na zici, ali eto, mislis da si duhovita i da mozes da podyebavas.

Mozes naravno dok imas koga nego se ja bojim da ce ostati ovde vas troje, cetvoro, a da to nikako ne moze da bude smisao i logika
nekog dela foruma, svejedno kako mu je ime.
Sad, svakako da ce se tvoja i Dzekova volja ovde ispostovati jerBo ste vi jel, knjizevnici, a mi koji se usudjujemo da zanovetamo a vidim da sam tu samo ja)
neki smo pi.kin dim, ko nas shisha?

Poslednja izmena:
Ti nisi bas velika i poznata umetnica na zici, ali eto, mislis da si duhovita i da mozes da podyebavas.

Mozes naravno dok imas koga nego se ja bojim da ce ostati ovde vas troje, cetvoro, a da to nikak ne moze da bude smisao i logika
nekog dela fruma, svejedno kako mu je ime.
Sad, svakako da ce e tvja i dzekova vja vde sipstvati jerBo ste vi jel, knjizevnic,i mi koji se usudjujemo da zanovetam a vidim da sam tu samo ja)
neki smo pi.kin dim, ko nas shisha

ja nisam nikakva umetnica, ni na zici, ni na zemlji, ja sam naucnica
ali, nisam znala da samo umetnici smeju da pisu ovde
niti da postoje oni koji odredjuju ko sme, a ko ne sme, niti sta se sme, a sta ne sme da se pise
a, od onog jada sto citam u knjizevnosti, takodje nisam zapazila da je knjizevnost ogranicena takvim smernicama
ali, ako ti smatras da meni i slicnima nije mesto ovde, evo mi cemo odmah da odemo
da ne remetimo mir, rad, red i nadasve - kulturu

Ovo je chat tema, te kao i na svakoj chat temi ne postoji spam, off topic ... niti ima bilo kakvih zahteva po pitanju uslova koju neka osoba treba da ispuni kako bi ovde pisala, osim da ne vređa.
Kojot može da razmišlja i analizira, isto kao i Džek, Coco može da opisuje svoja osećanja ... Možemo biti ozbiljni, možemo da se zezamo i "drobimo". Ako neko nekog nervira, to je njegova lična stvar.

I šta je tu nejasno?
I zašto je nejasno prebacivanje dela razgovora sa teme o pobedničkoj priči na ovu temu, na kojoj se razgovara o svemu i svačemu?

Postavlja se pitanje da li sme neki neutralan posmatrac da drobi javno, pa makar to bila i neka kafana?
Ja licno mislim da sme pa zato i drobim. Samu sebe nerviram da uopste ovde i ulazim ali to nema veze sa bilo kojim knjizevnikom
nego licno sa mnom, a opet to ne bi trebalo nikoga da ziFcira.

Mozes naravno dok imas koga nego se ja bojim da ce ostati ovde vas troje, cetvoro, a da to nikak ne moze da bude smisao i logika
nekog dela fruma, svejedno kako mu je ime.
Sad, svakako da ce e tvja i dzekova vja vde sipstvati jerBo ste vi jel, knjizevnic,i mi koji se usudjujemo da zanovetam a vidim da sam tu samo ja)
neki smo pi.kin dim, ko nas shisha

Na ovo moram i ja da odgovorim:
neće ostati "troje, četvoro". ;)
Ostalo bi, možda, svega toliko, kada bi ovaj deo foruma gajio elitizam, i cenzurisao, npr, svaku kritiku ili mišljenje o nekoj priči/pesmi.

Postavlja se pitanje da li sme neki neutralan posmatrac da drobi javno, pa makar to bila i neka kafana?
ok. sme da drobi neutralni ucesnik, poput tebe. zasto ne sme da drobi neki ovakav/onakav ucesnik poput nas?

Ja licno mislim da sme pa zato i drobim. Samu sebe nerviram da uopste ovde i ulazim ali to nema veze sa bilo kojim knjizevnikom
nego licno sa mnom, a opet to ne bi trebalo nikoga da ziFcira.
a, zasto onda tebe zivcira?

ja nisam nikakva umetnica, ni na zici, ni na zemlji, ja sam naucnica
ali, nisam znala da samo umetnici smeju da pisu ovde
niti da postoje oni koji odredjuju ko sme, a ko ne sme, niti sta se sme, a sta ne sme da se pise
a, od onog jada sto citam u knjizevnosti, takodje nisam zapazila da je knjizevnost ogranicena takvim smernicama
ali, ako ti smatras da meni i slicnima nije mesto ovde, evo mi cemo odmah da odemo
da ne remetimo mir, rad, red i nadasve - kulturu

Pogledaj dom svj andjele i nemo se mLogo ziFciras.

Ovo je kafana, a tu nema pravila, ljudi kazu sta misle ili cenis da tebe teba da konsultuju?

Na ovo moram i ja da odgovorim:
neće ostati "troje, četvoro". ;)
Ostalo bi, možda, svega toliko, kada bi ovaj deo foruma gajio elitizam, i cenzurisao, npr, svaku kritiku ili mišljenje o nekoj priči/pesmi.

Ma meni je OK da i samo ti pises, ili Dzek ili Dragoljub, Mala Velika ( Coco mi je najdrazi, ali me mrzi da vas citam),
ja sam samo htela da kazem da je ovaj PDF ipak malo shiri, da vecinu nas ipak ne zanma vasa kreativnost u toj meri da
idemo na barikade i tako..

Ko razume, razume..

He, uzgred da vam kažem da sam u poslednje dve nedelje primila nekoliko poruka od ljudi koji ne učestvuju na ovom delu foruma, ali ga čitaju.

I na drugim mestima (recimo, u "kafani" na Filozofiji) bilo je pokušaja da se neko proglasi nepoželjnim.
Nije uspelo, pa neće ni na Književnosti.
Opustite se malo. Ako sa nekim ne biste pričali u rl, u pravoj kafani, za pravim stolom, tek ovde ne morate.

pa, ne cenim ja, cenis TI
ti si ta koja smatra da je prozvana da kaze ko sme i sta da pise
ili si malo nesto pobrkala?

Ja pojma nemam od kud tebi ideja da ja uopste s tobom i komniciram.
Ja sam samo nesto napisala u vezi ovog posta, a autor je Dragoljub:

Ok što su postovi prebačeni ovamo ali...Zar vam se ne čini da je ta tema ,baš zatvorena,ostala veoma porodična?
Nije li to malo ...onako...

I s kim, s cim ti sada imas problem?

He, uzgred da vam kažem da sam u poslednje dve nedelje primila nekoliko poruka od ljudi koji ne učestvuju na ovom delu foruma, ali ga čitaju.

I na drugim mestima (recimo, u "kafani" na Filozofiji) bilo je pokušaja da se neko proglasi nepoželjnim.
Nije uspelo, pa neće ni na Književnosti.
Opustite se malo. Ako sa nekim ne biste pričali u rl, u pravoj kafani, za pravim stolom, tek ovde ne morate.
I kako su oni, sta su prekonosirali?

Pokusaje da ja Rayela nekome zabranim da pise poeziju,muziku i novele ili pokusaji da mene neko eliminise iz kafanske price i da
ostanete vas nekolicina koji se poznajete, razumete i volite, usput i posle prve recenice znate cija je prica.

Pa ja nisam iz tih prica, valjda je to jasno, a valjda je moguce da barem u ovoj kafani kazem dve, tri.
Ako nije i to je za mene OK.

Ide tramvaj. U tramvaju - 69 putnika. Tridesettroje ih sedi; triesdvoje s desne strane i jedan s leve. A tridesetšestoro ih stoji i drži se za ful opremu - kožne držače; triesjedan stoji s desne strane, a petoro s leve. Oni što sede gledaju se, a oni što stoje - leđima su okrenuti jedni prema drugima. Na sedištu sa strane, stoji kondukterka. Malog je rasta i kad bi stajala na podu, ne bi mogla da dohvati konopac od zvonceta. Tramvaj ide i svi se klate.
Kroz prozor promiču most Gazela, Sava i mrtvački kovčeg. Tramvaj se zaustavlja, svi lete napred, padaju i u isti glas izgovaraju:
- Mr'š u pi'čku materinu!
Kondukterka viče:
- Picin park!

U tramvaj ulazi nova putnica i glasno kaže:
- Pomerite se, molim vas!
Svi stoje ćutke i nepomično.
- Pomerite se, molim vas! - viče nova putnica.
- Prođite napred, napred ima mesta! - viče kondukterka. Putnik koji stoji napred, ne okrećući glavu i nastavljajući da gleda kroz prozor, kaže dubokim glasom:
- A kuda da se čovek makne, jedino na onaj svet."
Nova putnica, Rafaela:
- Dozvolite da prođem!

Putnici koji stoje penju se na kolena onima koji sede, i nova putnica prolazi kroz oslobođen prolaz do sredine, gde se i natrti. Ostali putnici ponovo zauzimaju pređašnji položaj. Nova putnica zavlači ruku u crvenu tašnicu, vadi ofucan novčanik, uzima novac i muva laktom putnike do sebe da ga predaju kondukterki. Kondukterka prima novac i šalje nazad kartu.

Poslednja izmena:
Od kako su ovaj PDF preuzeli knjizevnici, pesnici, autori cuvenih i manje cuvenih dela ( a tu si i ti) ovaj se PDF sveo na neka prepucavanja koja mi obicni
smrtnici uopste ne razumemo, tako ste unistili ovaj PDF, ne bas ti, ali i ti sa kamarilom Borka, ovaj Dzek koji sa ovim delom foruma i ne moze da ima nekakve veze,
ali vidim da je neka persona grata kojoj se svi klanjate. Meni nije, nisi ni ti, nije ni Borka, slucajno sam ovde zalutala u nadi da ce ljudi koji citaju ovde i pisati
i tako je i bilo neko vreme, danas je aktuleno sta i kako Kojot misli , sta Koko oseca, ali koga to sve zanima?

Vas nekolicina ovde sa Borkom na celu pretvrorili ste ovaj deo foruma u neku svu prciju u kojoj vas dvoje, troje mozete da drobite od jutra do sutra u smislu
da li je neko bio eksplicitan u svom izlaganju od 17 reci li nije.

Pa koga bre to zanima?
Neki psihološki problemi jednostavno nisu još rešivi u virtuelnom svetu!
U realu bi me sasvim lako razumela...Ovako da ti kažem da sudar kreativaca i gledalaca
uvek ističe kreativce je banalno...U realu to ima pravog smisla.
Uopšte nije značajno kojeg su nivoa kvaliteta kreativci-u pitanju je kreativna snaga!

- - - - - - - - - -

Ostalima,uključujući i Borku (:mrgreen:) neću odgovoriti...Jer sam fini momak...:manikir:

Od kako su ovaj PDF preuzeli knjizevnici, pesnici, autori cuvenih i manje cuvenih dela ( a tu si i ti) ovaj se PDF sveo na neka prepucavanja koja mi obicni
smrtnici uopste ne razumemo, tako ste unistili ovaj PDF, ne bas ti, ali i ti sa kamarilom Borka, ovaj Dzek koji sa ovim delom foruma i ne moze da ima nekakve veze,
ali vidim da je neka persona grata kojoj se svi klanjate
. Meni nije, nisi ni ti, nije ni Borka, slucajno sam ovde zalutala u nadi da ce ljudi koji citaju ovde i pisati
i tako je i bilo neko vreme, danas je aktuleno sta i kako Kojot misli , sta Koko oseca, ali koga to sve zanima?

Vas nekolicina ovde sa Borkom na celu pretvrorili ste ovaj deo foruma u neku svu prciju u kojoj vas dvoje, troje mozete da drobite od jutra do sutra u smislu
da li je neko bio eksplicitan u svom izlaganju od 17 reci li nije.

Pa koga bre to zanima?

Već nekoliko puta me spominješ u nipodaštavajućem kontekstu, iako ti nisam nikad uputio ružne reči. Očito je da ti moja pojava ovde smeta, a iz kojih pobuda? Bolje je da ne mozgam o tome, bilo bi čisto gubljenje vremena na nebitnu stvar, ali avaj, evo mi suza niz leđa kreće, nalazi svoj put preko guzce da bi se niz nogu spustila, zbog žalosti što je "ovaj Džek" ovako drsko lobotomirao tvoju malu, bajkovitu oazu u kojoj tvoja razmaženost na overdrajvu diriguje "sreća sreća radost" kolo, sve u taktu tvog pritajenog intelektualnog fašizma "ko je za a ko nije za PDF"

Darling, jako mi nije žao što ću ubuduće da pišem gde, kako i šta hoću, sve u okviru pravilnika ove "prćije". Dakle, kako mi se ćefne i po meraku bude. Kome se ne sviđa, uvek ima opciju ignore, a može i da napusti ovaj PDF i tom prilikom bih molio da ne zalupi vrata za sobom. Bojim se da ću se prepasti pa ću morati da popijem čašu vode!

Dalje, ko mi se klanja a ko ne takođe me ne interesuje. Borkinja me pozvala da ovde gravitiram, trudim se da to odradim valjano, imam šta da kažem a umem i da saslušam, postavljen kao iskrivljeno ogledalo; kulturno i ljudsko ophođenje reflektujem uvečano, ali isto tako provokacije i nipodaštavanja.

Molio bih ove cenjene forumaše što mi se klanjaju da ustanu, nisam ja nikakva veličina, tek ubogi pisac u pokušaju, ponosan na svoja skromna literarna dostignuća. Ovde smo svi jednaki sa svojim nikovima, pravima i obavezama. Pravo nam je da pišemo gde god hoćemo i šta želimo a obaveza je da se normalno ponašamo i poštujemo pravilnik.
Ako ne spakuješ kofere, razmisli o tim pravima i obavezama, a ne zamaraj se kako ćeš praviti liste tebi podobnih i nepodobnih

Iskreno vaš, Džek svih zanata.

Poslednja izmena:
Ide tramvaj. U tramvaju - 69 putnika. Tridesettroje ih sedi; triesdvoje s desne strane i jedan s leve. A tridesetšestoro ih stoji i drži se za ful opremu - kožne držače; triesjedan stoji s desne strane, a petoro s leve. Oni što sede gledaju se, a oni što stoje - leđima su okrenuti jedni prema drugima. Na sedištu sa strane, stoji kondukterka. Malog je rasta i kad bi stajala na podu, ne bi mogla da dohvati konopac od zvonceta. Tramvaj ide i svi se klate.
Kroz prozor promiču most Gazela, Sava i mrtvački kovčeg. Tramvaj se zaustavlja, svi lete napred, padaju i u isti glas izgovaraju:
- Mr'š u pi'čku materinu!
Kondukterka viče:
- Picin park!

U tramvaj ulazi nova putnica i glasno kaže:
- Pomerite se, molim vas!
Svi stoje ćutke i nepomično.
- Pomerite se, molim vas! - viče nova putnica.
- Prođite napred, napred ima mesta! - viče kondukterka. Putnik koji stoji napred, ne okrećući glavu i nastavljajući da gleda kroz prozor, kaže dubokim glasom:
- A kuda da se čovek makne, jedino na onaj svet."
Nova putnica, Rafaela:
- Dozvolite da prođem!

Putnici koji stoje penju se na kolena onima koji sede, i nova putnica prolazi kroz oslobođen prolaz do sredine, gde se i natrti. Ostali putnici ponovo zauzimaju pređašnji položaj. Nova putnica zavlači ruku u crvenu tašnicu, vadi ofucan novčanik, uzima novac i muva laktom putnike do sebe da ga predaju kondukterki. Kondukterka prima novac i šalje nazad kartu.
KSK - koji si kralj! :lol:

Пошто је и мој пост обрисан, једно сасвим наивно питање, наједићу Борца за права животиња овим цитатом:

Ухватих муву, откинух јој ноге и крилца, начиних од ње патничку, болну, ужасавајућу и метафизичку куглицу не сасвим округлу, али, у сваком случају бездану и метнух је у цвет, ставих је тихо у ципелу (...) Муха је пригушеним и глухим мукама дисквалификовала ципелу, цвет, јабуку, цигарете, а ја сам стајао с туробним осмехом ослушкујући шта се дешава сад у соби и у мени, испитујући атмосферу, сличан лудаку као јаје јајету – и мислио сам како не само мали дечаци даве мачке и муче птице, већ и одрасли...

:mrgreen:

Zaboravio da ostavi sujetu u cipelarniku i ovde naiđe opušteno .u kućnim papučama...
Video sam lepo da pišeš "na mah" u pp Borki priču iz rukava...Tako pišu majstori...Ja i pesmu iz rukava...(Ma pokazao sam tu veštinu
i brzinu pisanja stiha sa Covijem na Romantici...:mrgreen:)...
Kao da je važno ovde ostaviti vrhunsko ostvarenje...Zabole nas...;)
Čoveče-pa ovo je igra...Ako neko shvata ozbiljno-ybg-njegova stvar! Ne shvatamo ni suštinske stvari isto,a kamo li priče...
Opustite se ljudi-ovde se ne odlučuje o sudbini sveta-ovo je žurkica koju treba ukrasiti,zezati se malo i ...ostati u duhovnoj formi!
Naravno da ovde ne nastaju književna remek dela!:lol:

Nisu me se naklepali po nosu čak ni na tatamiju mnogo zvučnija imena od prerijske skitare koja ni obićnu ticu ne zna da sklepta... Vežu mi ruke i onda sami sebe izlemaju...:hahaha:
A i ne vidim što si tako nadrkan...Smiri se ,nije ovo tako ozbiljno...:manikir:

Pošto mi se brišu postovi,a ništa ružno nisam rekao u njima-znači da sam ovde nepoželjan.
Srečan boravak na ovom pdf porodici Adams...:mrgreen:
Jednostrano proglašavam svoj B O J K O T!:mrgreen:

Ernest Hemingvej - Starac i more

Analize lektire i prepričavanja književnih dela: http://www.lektire.me/prepricano/ernest-hemingvej-starac-i-more_15
Ernest Hemingvej upućuje svoju poruku o neophodnosti čvrstine i integriteta čovjeka, bez obzira na starost ili nedozrelost: starac i dječak su ravnopravni sudionici u težnji za potvrdom osnovnih životnih vrijednosti.

Kratki sadržaj - Stari ribar Santijago živi sam u ribarskoj kolibi na periferiji Havane.
Sva njegova imovina čamac je sa skrpljenim jedrom i nešto osnovnog ribarskog pribora.
Starac već osamdeset i četiri dana nije ulovio ni jednu jedinu ribu...

Jebotebog! :zeek: Osamdesčetri dana bez ribe! :pljus:

Santjago... pardon, Hemingveje, Hemingveje čuješ li me?

Vrati se, evo obećavam da ću ti pomoći kol'ko je u mojoj moći, navataćemo ako ništa drugo ono moje milo ripče - surovozelenu sabljarku, Borčicu!

P. S. Borči, obećaješ da ćeš da mu daš svoju jedinu ribu?

Poslednja izmena:
Književni saloni
književne kafane
okupljaju besposlene
i zgubidane

A kad već pričamo o svemu, u četvrtak sam otišao do antikvarijata i prodao neke knjige

1) "Prikrade se pauk"; Džejms Paterson; Laguna; 2002; Beograd
2) "Poljubi devojke"; Džejms Paterson; Laguna; 2004; Beograd
3) "Džek i Džil"; Džejms Paterson; Laguna; 2007; Beograd
4) "Solomonovo slovo"; Ju Nesbe; Laguna; 2010; Beograd
5) "Spasitelj"; Ju Nesbe; Laguna; 2013; Beograd
6) "Fajront u Sarajevu"; Dr Nele Karajlić; Laguna; 2014; Beograd
7) "Givensova pravda"; Elmor Lenard; Laguna; 2014; Beograd
8) "Mrak crnji od noći"; Majkl Koneli; Laguna; 2006; Beograd
9) "Prazan mesec"; Majkl Koneli; Laguna; 2005; Beograd
10) "Alijenista"; Kejleb Kar; Laguna; 2002; Beograd
11) "Crveni trg"; Martin Kruz Smit; Laguna; 2002; Beograd
12) "Imprimatur"; Monaldi i Sorti; Laguna; 2004; Beograd
13) "Misionarsko polje"; Vilijem Lendej; Laguna; 2005; Beograd
14) "Postmortem"; Patriša Kornvel; Laguna; 2001; Beograd
15) "Ključ za Elizu"; Roberto Konstantini; Vulkan izdavaštvo; 2013; Beograd
16) "Zatvoreno ostrvo"; Denis Lihejn; Narodna knjiga; 2005; Beograd
17) "Porota"; Džon Grišam; Narodna knjiga; 2003; Beograd
18) "Jakuza"; Leonard Šreder; samizdat Dragan Milenković; 2013; Beograd
19) "Čudesni momci"; Majkl Šabo; Dereta; 2003; Beograd
20) "Svedočenja (iz obeščašćene zemlje)"; samizdat Aleksandra Vujasinović-Šmic; 1995; Toronto

Nije bilo puno tuge, prihvatio sam prvu cenu. Jednostavno sam hteo da se rešim knjiga. U jednom trenutku shvatiš da u životu imaš mnogo knjiga ali malo života.

Poslednja izmena:
- Veseo neki svet - nasmeja se maestro Kojotić, sede u kafansku ljuljašku i zabrunda: Evo dobacite do ove dve škrabotine višlje, i stop!
Besposlenko i Zgubidanko se uhvatiše za konopac.

- Ljuljaj! - reče maestro Kojotić i ljuljaška odlete uvis.
Maestro Kojotić se odgurivao od zida nogama. Ljuljaška s maestrom Kojotićem se vraćala i opet letela do zida. A maestro Kojotić se opet odgurivao od zida nogama.
Besposlenko i Zgubidanko su vukli maestro Kojotićev konopac. Čas Besposlenko, čas Zgubidanko. Dok je jedan vukao, drugi je za svaki slučaj držao slobodan kraj konopca.
Maestro Kojotić se podizao sve više.

Na kafanskom krovu se nalazio natpis "DOBRODOŠLI".
Maestro Kojotić se podiže do krova i odupre se nogom o natpisovo slovo Š.

Za to vreme Besposlenko ostade da visi na konopcu, i ljuljaška s maestrom Kojotićem se zaustavi naspram prozora na krovu kafane.
Maestro Kojotić savi noge da ne bi njima izbio prozorsko staklo, ali se u tom trenutku obesi o konopac Zgubidanko i Maestro Kojotić se nađe na krovu.
Na krovu je bilo napisano:

Poruka Besposlenku i Zgubidanku: popnite se na krov pa sami pročitajte, lenjivci jedni. (maestrov osmeh)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back