Pominjasmo na konkursu plagijat. Jeste li videli ili čuli za ovo:
НОВИ САД -
У мору плагијата појавиле су се и оптужбе за кривотворење књига. Наиме, Матица српска објавила је књигу "Зов океана" за коју једна Новосађанка тврди да је већи део преузет са њеног блога, за шта, каже, поседује и доказе. Док чека званичну пресуду о својој судбини, спорна књига повучена је из продаје.
Новосађанка Катарина Савков тврди да је већи део књиге "Зов океана" ауторке Барбаре Новаковић плагијат и да су песме преузете са њеног блога који је писала од 2007. до 2013. године, када је угашен.
"Барбара је повремено мењала неки редослед речи или додавала увод који би требало да упути на неки лични контекст, избацивала је неке моје речи, мењала у некој мањој мери оригиналне текстове, али сматрам да ја могу да докажем да су то текстови који су настајали и објављивани на мом блогу", тврди Катарина Савков.
Вешћу да постоји могућност да је Матица српска објавила плагијат, у овој институцији кажу, потпуно су затечени, јер то се није десило у историји ове библиотеке.
"До сада таквих случајева није било, има сада индикација да је у питању плагијат, ја не бих говорио ни да јесте ни да није. Ми смо сада у поступку утврђивања чињеница, а онда ћемо након тога знати шта ћемо да предузмемо", рекао је Драган Станић, директор Матице српске.
Да ли је у питању плагијат или не и како ће у том случају даље поступати, Матица српска утврдиће у понедељак, када заседа комисија која се бави овим случајем. Уверена у истинитост својих тврдњи, Катарина Савков најављује и приватну тужбу против Барбаре Новаковић чим прође штрајк адвоката. До тада књига "Зов океана" повучена је из свих књижара.