Кафана "Чикаго"

Mafijaši koji su bili u gradu Čikagu

Alfons Gabrijel Al Kapone (1899 - 1947)
Još kao klinac bio je "tabadžija". Sa 14 godina je napustio školu i pridružio se lokalnoj uličnoj bandi. U jednoj od tuča zaradio je veliki ožiljak na levoj strani lica, po kome je postao poznat kao "Lice sa ožiljkom" (engl. Scarface). U periodu prohibicije u SAD (1920 - 1933) sa svojim "mentorom" Džonijem Toriom bavio se kijumčarenjem alkohola u Čikagu. Torijevu mafijašku imperiju nasledio je krajem 20.-ih.

Na Dan zaljubljenih 14. februara 1929. godine izvršio je najveći masakr u istoriji američkog podzemlja, kada je sa svojom bandom poubijao gotovo sve članove suparničke gangsterske ekipe. FBI ga 1931. godine hapsi zbog utaje poreza. Osuđen je na kaznu od 30.000, što je u tadašnje vreme bila ogromna suma, i na 11 robije. Na kraju je završio u zloglasnom zatvoru Alkatraz, gde mu je zabranjen bilo kakav kontakt sa spoljnim svetom zbog čega je vremenom izgubio razum.

Boško Radonjić (1943 - 2011)
Jedini Srbin koji je postao mafijaški bos u SAD! Krajem šezdesetih je pobegao Čikago. Bio je u zatvoru zbog učešće u postavljanje bombe u kući jugoslovenskog konzula i u jugoslovenski klub, 1975. u Čikagu. Kada je izašao iz zartvora krajem osamdesetih, posle serije mafijaških ubistava, postao, kako je pisala tadašnja štampa, "prvi Srbin na čelu irske mafije". Uspeo je da ujedini Irce i Italijane, predvođene Džonom Gotijem.

U januaru 1999. godine uhapšen je u Majamiju. Suđeno mu za namešanje porote na suđenju Gotiju šest godina ranije, ali su sve optužbe povučene. Kasnije je tvrdio da ga je FBI progonio jer osamdesetih otkrio da se priprema hapšenje i suđenje njegovog prijatelja Gotija. Umro je 2011. a sahranjen je u rodnom Užicu.
 
После дужег времена, вредан документарац о српском наслеђу на Косову и Метохији, на енглеском језику.


Препоруке за своје који желе на енглеском да бране српско право на Јужну Србију. ;)
 
Једна инфографика српске дијаспоре (Политика, 28.12.2013).

tema-nedelje12b01-srpska-dijaspora-na-tri-stupca.jpg

http://www.politika.rs/scc/clanak/279888/Dijaspora-moze-da-promeni-Srbiju

Мањак ових више од 4 милиона Срба на својим просторима одавно има своје последице. Политичко насиље, ратови, црвени терор, опет ратови, па опет политичко насиље... све што је прошло, некако могу да разумем као прошлост на коју се више не може утицати, али питам се шта је на овом свету потребно Србији и Републици Српској да разумеју данас ове бројке и по том питању нешто добро ураде?
 

Back
Top