Quantcast

Кафана "Чикаго"

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
227.480
Mafijaši koji su bili u gradu Čikagu

Alfons Gabrijel Al Kapone (1899 - 1947)
Još kao klinac bio je "tabadžija". Sa 14 godina je napustio školu i pridružio se lokalnoj uličnoj bandi. U jednoj od tuča zaradio je veliki ožiljak na levoj strani lica, po kome je postao poznat kao "Lice sa ožiljkom" (engl. Scarface). U periodu prohibicije u SAD (1920 - 1933) sa svojim "mentorom" Džonijem Toriom bavio se kijumčarenjem alkohola u Čikagu. Torijevu mafijašku imperiju nasledio je krajem 20.-ih.

Na Dan zaljubljenih 14. februara 1929. godine izvršio je najveći masakr u istoriji američkog podzemlja, kada je sa svojom bandom poubijao gotovo sve članove suparničke gangsterske ekipe. FBI ga 1931. godine hapsi zbog utaje poreza. Osuđen je na kaznu od 30.000, što je u tadašnje vreme bila ogromna suma, i na 11 robije. Na kraju je završio u zloglasnom zatvoru Alkatraz, gde mu je zabranjen bilo kakav kontakt sa spoljnim svetom zbog čega je vremenom izgubio razum.

Boško Radonjić (1943 - 2011)
Jedini Srbin koji je postao mafijaški bos u SAD! Krajem šezdesetih je pobegao Čikago. Bio je u zatvoru zbog učešće u postavljanje bombe u kući jugoslovenskog konzula i u jugoslovenski klub, 1975. u Čikagu. Kada je izašao iz zartvora krajem osamdesetih, posle serije mafijaških ubistava, postao, kako je pisala tadašnja štampa, "prvi Srbin na čelu irske mafije". Uspeo je da ujedini Irce i Italijane, predvođene Džonom Gotijem.

U januaru 1999. godine uhapšen je u Majamiju. Suđeno mu za namešanje porote na suđenju Gotiju šest godina ranije, ali su sve optužbe povučene. Kasnije je tvrdio da ga je FBI progonio jer osamdesetih otkrio da se priprema hapšenje i suđenje njegovog prijatelja Gotija. Umro je 2011. a sahranjen je u rodnom Užicu.
 

Ројалиста

Poznat
Moderator
Poruka
8.670
После дужег времена, вредан документарац о српском наслеђу на Косову и Метохији, на енглеском језику.


Препоруке за своје који желе на енглеском да бране српско право на Јужну Србију. ;)
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.