Kafić Кафана «Балкан»

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Добро, слажем се, мислио сам више и смислу да се међу младима још увек слуша народна музика, она права. Мислим даје то ретко међу младима генерално и у Европи. Код нас то задњих година постаје ин, а некад су ти извођачи били 'сељаци'.
Оно што су Радојка и Тине у своје вријеме свирали на свадбама, данас би и по репертоару, а и стилски, било за Коларац. Такво вријеме било, јбг.

Оно што су Радојка и Тине у своје вријеме свирали на свадбама, данас би и по репертоару, а и стилски, било за Коларац. Такво вријеме било, јбг.
Ја сам релативно касно открио Царевца, ауу брајко, има шта ту да се слуша.

Ја сам релативно касно открио Царевца, ауу брајко, има шта ту да се слуша.
Слушај и уживај, тад се и на дикцију пазило, о стилу да не говорим. Код њега није имало шансе да Босанац пјева врањске пјесме и сл, ни говора. Павке је успио у својих 30 година спријечити да Народни оркестар не заврши под шатром. Планирао је да сироти Бојан Јовановић преузме кад он оде у пензију, али Бојан оста у Москви па умре млад...

Слушај и уживај, тад се и на дикцију пазило, о стилу да не говорим. Код њега није имало шансе да Босанац пјева врањске пјесме и сл, ни говора. Павке је успио у својих 30 година спријећити макар да Народни оркестар не заврши под шатром. Планирао је да сироти Бојан Јовановић преузме кад он оде у пензију, али Бојан оста у Москви па умре млад...
У бре, ти си баш упућен, свакако боље од мене.

У бре, ти си баш упућен, свакако боље од мене.
Рекох, азијатско увце. ;)

Успут, анегдота (стварна). Млади Звонко Богдан на аудицији, поче „пјевати” пред Царевцем... овај га након пар стихова прекине и каже: „Аудиција за декламаторе је на приземљу.” :mrgreen:

Рекох, азијатско увце. ;)

Успут, анегдота (стварна). Млади Звонко Богдан на аудицији, поче „пјевати” пред Царевцем... овај га након пар стихова прекине и каже: „Аудиција за декламаторе је на приземљу.” :mrgreen:
Да не останем дужан, ево и теби једна истина и анегдоте.
Изгледа да су ти Недовићи оно 'лудаци' озбиљно талентована породица, нажалост код нас несхваћена, негде би били милионери...
За Драгишу знаш које су његове песме,
његов син је 80-их склепао неки мотор од разноразних Кавасакија, БМВ-а и шта знам чега већ и да му име Мамут, то је истина. Постоји само један примерак.
Легендарни део каже да су му Немци нудили лову за патент а он је одбио..

Да не останем дужан, ево и теби једна истина и анегдоте.
Изгледа да су ти Недовићи оно 'лудаци' озбиљно талентована породица, нажалост код нас несхваћена, негде би били милионери...
За Драгишу знаш које су његове песме,
његов син је 80-их склепао неки мотор од разноразних Кавасакија, БМВ-а и шта знам чега већ и да му име Мамут, то је истина. Постоји само један примерак.
Легендарни део каже да су му Немци нудили лову за патент а он је одбио..
Александар правио моторе? :eek:
Појма нисам имао. Распитаћу се детаљније, имам код кога.

Иначе, то с милионима није ништа ново, и Душко Трифуновић је могао имати милионе да је било ко што није, а кад је с кесом дошао овдје из Сарајева, мјесец дана је путовао возом Баоград–Бар да би спавао у вагону јер је имао неку пензионерску жељезничку повластицу за возне карте.
Драгише је покренуо и тужбу због лијепог старог Вишеграда, али је, наравно, у име братства и јединства то заташкано...

@Пилипенда
http://forum.motoasocijacijasrbije.com/index.php?topic=11558.0
Тај Аца Мамут је син Драгише Недовића.
Оног истог Драгише @Urvan Hroboatos који је написао 'Кад си била мала Маре'.
Ето мени занимације... Ово за Ацу нисам имао појма. А Рада? Да није и она радила нешто необично?
Истини за вољу, Драгиша је написао пјесму „Маре, Маре, срићо моја” која је касније постала хрватска народна „Кад си била мала Маре”.

Ето мени занимације... Ово за Ацу нисам имао појма. А Рада? Да није и она радила нешто необично?
Истини за вољу, Драгиша је написао пјесму „Маре, Маре, срићо моја” која је касније постала хрватска народна „Кад си била мала Маре”.
Ко је Рада?

Јел знаш која је песма "Кад си била мала Маре"?
Da, i dobra je.

No, sad malo predavanje iz teorije i estetike muzike, kao i subjektivni stav.

Glavni teoretičari dijele muziku u 3 kategorije s međustupnjevima

1. muzika kod koje se čuje sam duh muzike i koja je iznad emocija. To su npr, Bach misa u h molu, Beethoven zadnji kvarteti, Brahms Njemački requiem. Tu su i kompozicije koje imaju pomiješanu čistu muziku i sublimne emocije- npr. Beethovenova 5.
Tu nema nijedne popularne skladbe.

2. muzika koja je oko emocija, dakle psihološki - radost, tuga. Tu je najjači Čajkovski, a i većina romantičara kao Chopin ili Liszt. Wagner i Schubert su između te i prve kategorije.

Tu spada većina kanonskih rock i drugih popularnih, te etno muzika.

3. muzika koja navodi na ples i nekakvo gibanje i razigranost. Npr. cayun itd., ali i sl. Neke, kao Dixie i sl. su između 2. kategorije i ove. Tu je i zabavna popularna pjevna muzika na svim jezicima.

Subjektivno, preferiram sjevernjačku, teutonsko-keltsku glazbu prema južnoj, mediteranskoj, zbog jače ekspresivnosti i "dubine". I u okviru iste nacionalne kulture, npr. ruske, Dostojevski je "sjevernjak", a Čehov-"južnjak".

No, ne vidim zašto bi se netko odricao bilo koje vrste, iako preferira neku posebnu. No osbno, vid blistoka kao legendarna Umm Kulthum mi jednostavno ne leži:

Back