Ако те не буде мрзело, послушај на јутјубу, то ти је 3-4 минута... питам из разлога да бих схватио шта све зовете цајке.
Poslušao sam i to zahtijeva elaboraciju koja je, naravno, subjektivna.
Ono što je za mene plus je to što je pjesma generalno melodiozna i lijepa; ono što je minus je taj arapsko-turski melos i ljestvica koju ne volim. Ono što ne volim, jednostavno- to je muzički bliski istok. da je pjesma instrumentalizirana drugačije, vjerojatno bi bilo drugo.
Usput- ovo nema veze s cajkama.
No da ne idem u epsko razglabanje:
a) za mene glazba nije nikad bila određujući činitelj u životu, što ne znači da nisam znalac dosta toga
b) slušao sam i volio u raznim fazama niz stvari: cijelu klasičnu instrumentalnu glazbu do početka 20. st., osim opera (za opere ne hajem); dio pop-rock glazbe koja je uglavnom anglo-američka, no dio koji mi je kao buka nisam slušao (Ramones, Clash- bez veze); hip-hop i rap- bez veze; etno glazbu Europljana (Irci, Skandinavci, Ukrajinci, Rusi... volim); ne volim istočnu etno glazbu drugačijih ljestvica (Arapi, Turci, a i Španjolci koji su kao Arapi); volim obrađene etno tipove kao keltske/irske, pa američku vojnu gazbu iz građanskog rata, uglavnm irsku po podrijetlu; također plesnu kao Cayun i Zydeco; ne volim talijanske i francuske kancone i šansone.
Od ovih iz ex-Yu sam volio domaće kanconijere (hrvatski Dedić i Špišić, srpski Balašević); nisam slušao srpsko-bosanske narodnjake i kavanske (Zdravković, razni Šabani,..- to mi je tursko i taj melos mi je stran); od rocka kako koji, no nisu bili loši oni koji su imali i ritam i melodiju, a ne samo buka; također od etno da međimurske i klape, a ne istarske, slavonske, a srpske i ne poznajem, a sevdalinke baš ne marim jer mi je to tursko i strano; od popa- pjevne kao Grašo ili Gibonni, a od srba dobra i slušljiva neki dijelovi Bajage i sl.
Mogao bih još, no generalno- da zapadna ako j i melodiozna i ritmička, ne bliski istok koji mi je stran, a od ostalih etno da pjevne kao one Inka i sl, no daleki istok kao Burma ili čudno klepetanje i zavijanje mi je strano.