Kafić Кафана «Балкан»

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Шта ћу, такво ми уво, оно азијатско православно, оно што воли и моравска предвечерја и далматинске шкурибанде и клапе под пергулима... ;)
Узгред, скоро сам разговарао с неколико људи, скоро пола нису сигурни шта значи "ноћ силази низ гране орове" односно на које дрво се односи.

Шта ћеш кад си емотивац:D
Шалу на страну, песма је перверзија, и музика и речи.
Свака част што препознајеш праве ствари.
Ево и један азијатски инструментал, са све српском професорском виртуозном пратњом на иначе мителеуропском гласовиру... ;)

Ако те не буде мрзело, послушај на јутјубу, то ти је 3-4 минута... питам из разлога да бих схватио шта све зовете цајке.
Poslušao sam i to zahtijeva elaboraciju koja je, naravno, subjektivna.

Ono što je za mene plus je to što je pjesma generalno melodiozna i lijepa; ono što je minus je taj arapsko-turski melos i ljestvica koju ne volim. Ono što ne volim, jednostavno- to je muzički bliski istok. da je pjesma instrumentalizirana drugačije, vjerojatno bi bilo drugo.

Usput- ovo nema veze s cajkama.

No da ne idem u epsko razglabanje:

a) za mene glazba nije nikad bila određujući činitelj u životu, što ne znači da nisam znalac dosta toga

b) slušao sam i volio u raznim fazama niz stvari: cijelu klasičnu instrumentalnu glazbu do početka 20. st., osim opera (za opere ne hajem); dio pop-rock glazbe koja je uglavnom anglo-američka, no dio koji mi je kao buka nisam slušao (Ramones, Clash- bez veze); hip-hop i rap- bez veze; etno glazbu Europljana (Irci, Skandinavci, Ukrajinci, Rusi... volim); ne volim istočnu etno glazbu drugačijih ljestvica (Arapi, Turci, a i Španjolci koji su kao Arapi); volim obrađene etno tipove kao keltske/irske, pa američku vojnu gazbu iz građanskog rata, uglavnm irsku po podrijetlu; također plesnu kao Cayun i Zydeco; ne volim talijanske i francuske kancone i šansone.

Od ovih iz ex-Yu sam volio domaće kanconijere (hrvatski Dedić i Špišić, srpski Balašević); nisam slušao srpsko-bosanske narodnjake i kavanske (Zdravković, razni Šabani,..- to mi je tursko i taj melos mi je stran); od rocka kako koji, no nisu bili loši oni koji su imali i ritam i melodiju, a ne samo buka; također od etno da međimurske i klape, a ne istarske, slavonske, a srpske i ne poznajem, a sevdalinke baš ne marim jer mi je to tursko i strano; od popa- pjevne kao Grašo ili Gibonni, a od srba dobra i slušljiva neki dijelovi Bajage i sl.

Mogao bih još, no generalno- da zapadna ako j i melodiozna i ritmička, ne bliski istok koji mi je stran, a od ostalih etno da pjevne kao one Inka i sl, no daleki istok kao Burma ili čudno klepetanje i zavijanje mi je strano.

Узгред, скоро сам разговарао с неколико људи, скоро пола нису сигурни шта значи "ноћ силази низ гране орове" односно на које дрво се односи.
Не стај ми на рану, чуо сам их и да пјевају „низ гране борове”. Е ту устајем и одлазим из кафане не плативши рачун.

Слушај, нисам неки експерт у том смислу за музику али мислим да мелодија нема везе с арапско-турским.
Од саме музике можда су речи много лепше..
Појма он нема о љествицама, само трућка млатећи празну мителеуропску сламу. А кад бих му рекао да је прва севдалинка забиљежена у Сплиту, стрефио би га херцшлог. :mrgreen:

Не стај ми на рану, чуо сам их и да пјевају „низ гране борове”. Е ту устајем и одлазим из кафане не плативши рачун.
А шта ћеш , модернизација узима данак па отуда и бор уместо ора(х). До пре 30 ак година у граду је било често да чујеш 'леба, лад, ора". Сада се тај старији народни говор помало задржао на селу али и тамо је питање докле..

Појма он нема о љествицама, само трућка млатећи празну мителеуропску сламу. А кад бих му рекао да је прва севдалинка забиљежена у Сплиту, стрефио би га херцшлог. :mrgreen:
Па Драгиша Недовић им можда написао једну од најлепших далматинских песама а вероватно и не знају.

Па Драгиша Недовић им можда написао једну од најлепших далматинских песама а вероватно и не знају.
А не! То је стара хрватска народна пјесма, још из 16. вијека, забиљежена додуше само у пријепису из 20. вијека, ал јбг сад... :mrgreen:

Слушај, нисам неки експерт у том смислу за музику али мислим да мелодија нема везе с арапско-турским.
Од саме музике можда су речи много лепше..
Melodijska ljestvica je "istočna". Druga je u ovoj, naveo sam primjer harmonike od 17:26

А шта ћеш , модернизација узима данак па отуда и бор уместо ора(х). До пре 30 ак година у граду је било често да чујеш 'леба, лад, ора". Сада се тај старији народни говор помало задржао на селу али и тамо је питање докле..
Ма језиво ме нервирају они који пјевау, а да не знају шта пјевају. Као да су „скинули” неку страну пјесму па онда удри... отприлике као она чувена бугарска Вирни Хјустон, како оно бијаше... Тулибу дибу дабу... Тако нешто. :dash:

Melodijska ljestvica je "istočna". Druga je u ovoj, naveo sam primjer harmonike od 17:26

Да послушаш ти оно што Пилипенда поставио једно два-три пута, и слушај речи.... Заборавићеш ти ову шведску армонику брзо;)
Узгред, у фазону који си ти поставио мени је ирска на виолини врх, овај део који си означио мало подсећа на то.

Ма језиво ме нервирају они који пјевау, а да не знају шта пјевају. Као да су „скинули” неку страну пјесму па онда удри... отприлике као она чувена бугарска Вирни Хјустон, како оно бијаше... Тулибу дибу дабу... Тако нешто. :dash:
Штааа:D:D Немам појма шта је то, тј која је та

Ма језиво ме нервирају они који пјевау, а да не знају шта пјевају
Ма ћути, боље је и како тако , нек певају, макар се одржава колико толико та права народна музика. А онај којег баш интересује ће да се распита детаљно.

Да послушаш ти оно што Пилипенда поставио једно два-три пута, и слушај речи.... Заборавићеш ти ову шведску армонику брзо;)
Узгред, у фазону који си ти поставио мени је ирска на виолини врх, овај део који си означио мало подсећа на то.
Jedno su riječi, a drugo muzika. Generalno ne hajem za riječi i preferiram instrumentalnu.
Nekad se poklope, a nekad riječi dominiraju. Npr. ovdje muzika nije nešto, no riječi su sve:

Ма ћути, боље је и како тако , нек певају, макар се одржава колико толико та права народна музика. А онај којег баш интересује ће да се распита детаљно.
А, не, никако! Кад се пјевају пиздарије, може и овако и онако, баш ме брига. За ове ствари бих кажњавао и то строго! Само на „Зајди, зајди” бих напунио Падињак!

А, не, никако! Кад се пјевају пиздарије, може и овако и онако, баш ме брига. За ове ствари бих кажњавао и то строго! Само на „Зајди, зајди” бих напунио Падињак!
Добро, слажем се, мислио сам више и смислу да се међу младима још увек слуша народна музика, она права. Мислим даје то ретко међу младима генерално и у Европи. Код нас то задњих година постаје ин, а некад су ти извођачи били 'сељаци'.

Back