Kafić Кафана «Балкан»

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne znam ko je na novčanici napisao "Guverner (upravnik) Srbije". :dash:
5lJNQ7b.jpg

Poslednja izmena:
Pilipenda je otvorio dobru temu na podforumu Jezik o turcizmima u današnjem standardnom hrvatskom jeziku. Mislio sam ostaviti ovaj doprinos o turskoj baštini u Hrvatskoj na toj temi, ali ne bih ju htio zatrpavati nepovezanim materijalom kao Urvan, pa ću to ostaviti ovde. možda nekom da ideju za neku drugu temu

https://www.aa.com.tr/ba/kultura-i-...islamska-baština-nalazi-se-u-hrvatskoj/289829

Mi smo najzapadniji islam kojega Europa ima, osmanska kultura je u Hrvatskoj došla do Česme u blizini Zagreba. U Čazmi je bilo sjedište sandžaka, ili južnije, do Petrinje, koja je na nepun sat vožnje od Zagreba. To su rubovi islamskog svijeta u to povijesno doba, koji su rubovi ne samo islama prema Zapadu, već i rubovi Zapada prema islamu i Istoku. Šteta je da ta baština bude prešućena jer imamo neki povijesni otpor prema tome, a to je davno svršeno vrijeme“, naglasio je Karač.

„Najveća tvrđava koju su napravili zove se Perušić u Dalmatinskoj Zagori, i Petrinja, posve novi grad kojega su utemeljili i izgradili Turci, razvijena iz utvrđene palanke zvane Yeni Hissar (Nova Tvrđava). Hasan-paša Predojević ju je dao sagraditi za samo tri tjedna 1592. Taj grad je trebao biti odskočna daska za osvajanje Zagreba i sasvim im je malo falilo.“, duhovito je rekao Karač i ovrnuo se na spektakularni Sulejmanov most na Dravi.

:D

Back