KAFA

jos nisam probala a onaj ko jeste i ko je preziveo neka napise kakva je to kafa sa ukusom guarane:worth:

Ja baš nemam ni neku želju da to probam..:confused:

Ovo je cvet prave kafe..mnogo lepo izgleda...:D

attachment.php

Evo još malo o pravoj kafi...:)

Kafa je tropska biljka koja raste na 600-1800m nadmorske visine.
Ono što mi uopšteno zovemo kafa je piće koje je pripremljeno kuvanjem pečenih,
mlevenih zrna. Proizvod koji daje biljka kafe ima izgled crvene višnje sa dva semena.
Nakon razdvajanja iz voćne pulpe dobijamo zrna koja su opšte poznata kao “zelena zrna”
kafe (Buffo and Freire, 2003). Bobice kafe, koje sadrže zelena zrna, su produkti
zimzelene biljke iz roda Coffea. Dve najrasprostranjenije vrste su
Caffee canephnora (takođe poznata kao Caffe robusta) i Caffee Arabica..

bez kafe ne mogu
kafa mi je ono sto me ujutru podize, i neophodan izgovor za neke razgovore, i ono sto "premosti" neke neprijatne tisine koje traju suvise dugo, i neophodni stimulus zaraspolozenje, koncentraciju, kafa je odmor i zabava
najvise volim da je skuvam sama sebi i samo za sebe, i volim i da je popijem sama, nije mi neophodno drustvo za kafu
pijem tursku, jaku, slatku, bez mleka i ostalih sladunjavih gluposti
mogu da popijem i filter, i nes, ali to je vise napitak, ne ono sto smatram kafom
ne secam se kad sam zadnji put "ubola" zelju, ali ima sigurno 10tak godina...:)

:kafa:...pišu neki...

"Pored hrane koju često koristimo na pogrešan način, postoje i pića koja takođe imaju štetan uticaj na organizam, naročito kada on postane zavisan od njih, a uzimamo ih duže vreme i u većim količinama.

Dve šolje kafe sadrže istu količinu stimulansa kofeina koliko i jedna tableta. Upotrebom kafe sprečava se usvajanje vitamina i minerala u organizmu, znatno otežava proces varenja hrane, ali i inicira razvoj oboljenja vezanih za nedostatak vitamina i minerala. Kafa negativno utiče na nervni sistem, zato što je kofein snažna psihoaktivna supstanca koja stvara blagu zavisnost, a može uticati i na pojavu nesanice, izazvati gorušicu, dijareju, kod nekih žena i pojavu tumora dojke.

Naše često, omiljeno piće – kafa povećava opasnost od pojave raka bešike, bubrega, pankreasa... I to i onda kad uzimanje kafe ne prati pušenje cigareta. U kombinaciji s cigaretama, rizik od raka raste.

Istina je da jedna do dve šolje kafe dnevno mogu imati čak i pozitivno dejstvo, recimo tako što kafa podstiče mentalne aktivnosti.

Među ljubiteljima kafe ima manje astme i bronhospazma, a kod nekih osoba kafa podstiče redovno praženjenje creva.

Ako se i pored svega odlučite na konzumiranje kafe, nju treba piti na prazan stomak, bar jedan sat pre jela, kako ne bi sprečila usvajanje vitamina i minerala iz hrane, ali je takođe ne treba piti ni posle 5-6 sati popodne, da ne bi došlo do prevelikog nadražaja nervnog sistema.

Imajući u vidu sve što je rečeno, uobičajenu crnu kafu bi trebalo zameniti kafom od žitarica i soje, a kafu bez kofeina treba izbegavati, jer se u mnogim slučajevima pokazala štetnijom od kafe s kofeinom."

Kako Tanjug kaže..ja je volim...:mrgreen:

Iz kog filma beše ova replika..ccc...:think:

iz "lajanje na zvezde" :)
btw, kod zena, jedna do dve soljice kafe snizava rizik od pojave tumora dojke i pojave depresije (:lol:), dok kofein u kolicinama preko toga, moze imati sasvim suprotan efekat
o tome narocito treba voditi racuna kad se kofein unosi i kroz cajeve, ili energetska pica...

Poslednja izmena:
iz "lajanje na zvezde" :)
btw, kod zena, jedna do dve soljice kafe snizava rizik od pojave tumora dojke i pojave depresije (:lol:), dok kofein u kolicinama preko toga, moze imati sasvim suprotan efekat
o tome narocito treba voditi racuna kad se kofein unosi i kroz cajeve, ili energetska pica...

E, a da mi popijemo još po jednu pa nek utiče na šta oće...:D

4402kafa-1.jpg

Moja je ova šoljica sa tri kockice šećera...:mrgreen:

meni dosta i jedna kocka, hvala lepo:zper:
toliko ces mi valjda dati:lol:

Uh..teško mi pada da se odreknem jedne kockice..:lol:..ali delimo...važi...:cmok2:

A uz kafu nek svirka recimo ova pesmica...:)

:kafa:..i tako..hmm..kad me poljubio prvi put, sećam se, noge su mi se odsekle...:p
..sad može da me ljubi do sutra...i ništa :eek:...:zcepanje:

Bečka kafa..:kafa:

Svaka čast engleskim i irskim pabovima, francuskim bistroima i italijanskim tratorijama, ali pravo mesto da čovek popije pristojnu kafu ipak je Beč, tim pre ako je čovek Balkanac, pa u prtljagu, pored ostalog, nosi zavisnost od mutnog napitka, i bez kafe ne može ni da se probudi, a kamoli da otpočne bilo kakav posao ili razgovor. Tu zavisnost, kao i rituale koji uz nju idu, u nasleđe su nam ostavili Turci, koji su naknadno kukavički prešli na čaj, ali su pre toga stigli da zaraze i Bečlije.

Valjda je za dugih opsada tokom kojih Turci umalo nisu ušli u grad došlo do nekakve kulturne razmene: nije sasvim jasno šta su Turci usvojili od Austrijanaca, ali je Bečlijama ostala strast prema kafenisanju i duvanu. Legenda kaže da je prva cigareta na svetu pripaljena baš tu, pod bečkim zidinama, kada se neki turski tobdžija kome se slomio čibuk dosetio da duvan zavije u tanki papir koji se koristio za izradu topovskih fitilja.

Zato vam se u Beču, za razliku od većine zapadnoevropskih gradova, ne može desiti da u kafeu ugledate natpis "zabranjeno pušenje", ili da vam umesto kafe donesu instant bućkuriš koji sa kafom ništa osim imena nema zajedničko. Takođe vam se ne može desiti da vam već nakon petnaestak minuta priđe kelner i pretećim glasom pita da li gospodin želi još nešto da naruči, implicirajući da nema nameru da trpi goste koji dva sata sede uz jednu šolju i usporavaju promet. Kafa se u Beču pije polako, uz prelistavanje novina koje su, kao što je red, uokvirene starinskim drvenim ramovima kakvih je veoma davno bilo i u boljim beogradskim kafanama. Tapecirane fotelje, mermerni stočići i muzgavi zidovi pobožno se održavaju u istom stanju u kojem su bili u vreme Franje Josifa. Beč je verovatno jedini evropski grad u kome kafiće, kao posebnu vrstu kulturnoistorijskih spomenika, dotira država, obezbeđujući im opstanak u ime očuvanja gradske kulture i životnog stila.

Tursku kafu u Beču, naravno, ne možete dobiti, kao što je više ne možete dobiti ni u Turskoj (a bogami, ni u Bosni, gde je kafa u zavisnosti od entiteta preimenovana u "srpsku" ili "bosansku"). Standardna bečka ponuda obuhvata veliku i malu "crnu" ili "smeđu" (sa mlekom, koje se služi u minijaturnom bokalu); "melanž", koji je autentično bečka izmišljotina i predstavlja neku vrstu kapućina sa cimetom i drugim začinima; jaku, gustu "moku", koja diže iz mrtvih i obično se pije posle obroka. Sem toga, bolji kafei ponekad služe i sopstvene varijante, obično nazvane po istorijskim ličnostima koje su tu nekada zalazile. Šećer je obavezno u staromodnim kockama, a uz kafu možete naručiti i izvrsne voćne kolače, štrudlu ili tortu. Žestoka pića se naručuju retko, pivo se pije u pivnicama, a vino u "hojrigeima", vinarijama na obodu grada.

Društveni i politički aspekt kafenisanja u Beču predstavlja posebnu priču: postoje kafići za pre i za popodne, za veče i za noć; za penzionere i za studente, za umetnike i diplomate. U metrou, u autobusima i tramvajima, retko ćete čuti ljude da pričaju; u kancelarijama se radi ćutke; jedina mesta na kojima se slobodno i glasno razgovara jesu kafei, i gotovo sav javni život se odvija tamo. Van kafea Bečlije su hladne, učtive i mrtve ozbiljne; u kafeima su opušteni i druželjubivi, kao da vrata kafea predstavljaju neku vrstu kapije za paralelni svet, koji ima sopstvene konvencije različite od onih napolju.

Tu je, naravno, i istorijski aspekt, što nije čudno ako se uzme u obzir da su pojedini kafei stari više stotina godina. U kafiću "Central" u ulici Herengase Lenjin i Trocki su trošili emigrantske dane uz šolju kafe i šah; u kafeu po imenu "Franc Ferdinand" nerećni prestolonaslednik se sastajao sa verenicom Sofijom pre nego što su se venčali; Napoleon je, uoči bitke kod Austerlica, uspostavio štab u kafiću koji danas nosi njegovo ime; sam bog zna gde je sedeo Vuk Karadžić sa svojom štulom, i gde su se sve okupljali onoliki naši emigranti koji su u Beču tražili "Evropu" koja im je kod kuće bila uskraćena.

Oni koji u tu vrstu potrage kreću danas otkriće da je Beč u velikoj meri balkanski grad, u pozitivnom smislu tog pojma. Srbi, Hrvati, Mađari, Albanci, Slovenci i Bosanci tu već decenijama žive u miru jedni uz druge, zajedno sa svojim germanskim susedima, utopljeni u sveprožimajuću kulturu kafe. Da smo umeli više da radimo a manje da se bijemo, danas bi se u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu ovako živelo.

Vreme..oktobar 1999...

mmme magija prvog poljupca je neverovatna..i obicno ide posle kafe....:think:..nekoliko kafa;)
Hehe :lol:
interesantno, nisam se nikad ljubila sa nekime prvi put, a da je "kafa" posluzila kao izgovor..uvek su bile neke druge stvari na repertoaru :lol:
izgleda da cu ipak morati da probam i tu cuvenu forumsku kafu, koja je kategorija per se :lol:
no, za tebe jedna obicna kafa...a, na ovakav kisni dan nije pametno podsecati se nekih prvih poljubaca...meni je suvise depresivno, priznajem :)

Hehe :lol:
interesantno, nisam se nikad ljubila sa nekime prvi put, a da je "kafa" posluzila kao izgovor..uvek su bile neke druge stvari na repertoaru :lol:
izgleda da cu ipak morati da probam i tu cuvenu forumsku kafu, koja je kategorija per se :lol:
no, za tebe jedna obicna kafa...a, na ovakav kisni dan nije pametno podsecati se nekih prvih poljubaca...meni je suvise depresivno, priznajem :)

:rotf::rotf::rotf:....da da
forumska kafa je cudo;)

pa, ne mogu, nece niko sa mnom na kafu :lol:
jel znas da sam imala temu "problem koji me je drzao budnom celu noc"? :rotf: sa flertusom niko nece ni kafu da pije :mrgreen:
i, meni preostaje samo da zamisljam
tu bar svi budu zadovoljni :mrgreen:

znam...bila sam na temi.....a sto nece niko sa njom na kafu?:eek:
ja uglavnom znam ljude sa politike..o ostalima bas ne znam puno...a nase politicke kafe se uvek piju uz raspravljanje...srpska posla:D
a ovo sa prvim poljupcem...pa to ti je ono..izadjete pa te on pozove na kafu kod njega..nema vise ono ajde da slusamo ploce..vec kao satro mile ajmo na kafu
pa prva kafa prodje kako prodje...sa kafom..a druga..pa...ne prodje samo sa kafom:D
onda se i nesto prezalogaji...:think:kod koje kafe se kafa uopste ne pije?:rotf::rumenko:

ja uglavnom znam ljude sa politike..o ostalima bas ne znam puno...a nase politicke kafe se uvek piju uz raspravljanje...srpska posla:D
a ovo sa prvim poljupcem...pa to ti je ono..izadjete pa te on pozove na kafu kod njega..nema vise ono ajde da slusamo ploce..vec kao satro mile ajmo na kafu
pa prva kafa prodje kako prodje...sa kafom..a druga..pa...ne prodje samo sa kafom:D
onda se i nesto prezalogaji...kod koje kafe se kafa uopste ne pije?:rotf::rumenko:
ma, ja sam flertusa, nece ljudi sa mnom na kafu, mnogo flertujem, kazu...:rotf:
a, pravo da ti kazem, nekome na kucu, na tu "kafu" (sa i bez ploca) nisam otisla godinama :lol:
avaj i smrc
ode mi mladost i lepota na ovom forumu nacisto, sestro slatka
stavi jednu sladju, pa da ti se pozalim dalje :lol:

p.s. jel dozvoljeno chatovanje na ovoj temi?:think:

onda se i nesto prezalogaji...:think:kod koje kafe se kafa uopste ne pije?:rotf::rumenko:

:cepanje:

Ja stignem do druge, trece... ali posle toga pobegnem, bez traga... :rumenka:

Back