KAFA - domaća, nes, esspreso, macchiato, cappuccino...

evo jednog odgovora direktno iz Italije(gde se ja nalazim...).....
elem....po italijanskoj tradiciji:
-MACCHIATO(iliti bukvalno ''isflekano'' mlekom....odatle i naziv...) je espresso kafa sa bukvalno par kapljica toplog,penusavog mleka..
-CAPPUCCINO je espresso kafa sa mnogo vecom kolicinom tog istog toplog,penusavog mleka...preporucuje se i malo kakao-a na kraju...

znaci...napraviti espresso(koji se ovde pije ili u kaficu(baru) ili kod kuce iz caffettiere..:)),i dodati toplo,penusavo mleko(koje se dobija muckanjem u jednoj specificnoj posudici koja ima kao cediljku koja potpomaze penusanje mleka dok se podgreva...),i zavisno od kolicine mleka,dobicete ili Macchiato ili Cappuccino...

e ala cu ja sad da ispadnem glup.....
al' neka, navikao sam :grin:

ovako, neki prijatelj mi je uvalio neko pakovanje kapucina na poklon i sad ja kao treba to da "skuham" ali nemam pojma kako :oops:

da li moram imati aparat za pravljenje kapucina (ako uopste postoji) ili moze da se pravi homemade, ili onom mutilicom za NES ili kako.... :?:

hvala, pozzz....zzzz.zz

Da li je neko probao ovaj kapucino?

861.jpg

Pa,pored kvalitetne kafe kao osnovnog momenta za dobar kapućino i makijato (generalno za bilo koji napitak koji uključuje kafu), potrebna je i dobra pena.
Vidim da ste pronašli odlične načine za pravljenje mlečnog krema ili pene, kako god želite, pa hajde rekoh da podelim i ja moj način sa svima vama.
Chuncha. ti bi trebala da prepoznaš italijanski fazon kada ga vidiš:) pa evo nešto designed and made in Italy. Meni je ovo uživancija, samo što malo više pravimo tricolore nego kapućina kod nas kući,ali...
Pozz svima:)
wp016ca53d_05.jpg

Ako ne možete da nađete na netu, pitajte na pp, daću Vam link.

Evo danas slučajno na pijaci videh ženu koja ima neku robu iz inostranstva i filter kafu. I tako se ja setim da kod kuće imam neki aparat za filter kafu koji nikad nismo upotrebljavali jer nismo mogli da nadjemo filter kafu. :) I aj da probamo. Meni se mnogo svidja. Kakva su vaša iskustva sa filter kafom? Gde kupiti kod nas filter kafu? Živim u malom mestu gde u marketima i nisam video takve kafe. Da li može da se stavi i obična kafa?

Evo danas slučajno na pijaci videh ženu koja ima neku robu iz inostranstva i filter kafu. I tako se ja setim da kod kuće imam neki aparat za filter kafu koji nikad nismo upotrebljavali jer nismo mogli da nadjemo filter kafu. :) I aj da probamo. Meni se mnogo svidja. Kakva su vaša iskustva sa filter kafom? Gde kupiti kod nas filter kafu? Živim u malom mestu gde u marketima i nisam video takve kafe. Da li može da se stavi i obična kafa?

Ne,ne moze turska kafa da se stavlja, a ni espreso. Kafa koja se filtrira savrseno je drugacije przena, a i mesavina kafe je drugacija.

Ja filter kafu pijem samo kada moram ( a zivim u zemlji gde se ta kafa pije),ima neku neobicnu kiselinu koju ne podnosi.
Kiselina nastaje zbog nedovoljnog przenja. Minas kafa ( ili druge vrste za tursku kafu) mnogo je tamnije przena od ove, zato
je vise gorca, espreso je jos tamniji, skoro crn.

Pozdrav, nov sa na forumu i zanima me par stvari, Koja je razlika izmedju kapućina i espresa sa mlekom? Imam automatski aparat za espreso, koji sam odredjuje duzine kafe, paru. profesionalan je aparat, ali ne znam proporcije i razlike.Pa me zanimo koliko ide pene i mleka u jedno a koliko u drugo. Drugo, zanima me razlika izmedju macchiato i latte kafe. Posto uskoro otvaram kafe, zanima me koje kafe vi volite najvise, sta vam smeta, i ako imate neki predlog za jos neku kafu ili savet neki, bio bih vam zahvalan. z:) z:) z:)

Back