Kada su kamini, peći i druga grejna tijela opasni po život?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.422
Kada se u novogodišnjoj noći u jednoj vikendici u Posušju (BiH) ugušilo osmoro mladih ljudi, mnogi od nas su postali svjesni kakve sve opasnosti mogu da proizvedu grejna tijela.
Na žalost, tragedija koja se desila nas stalno upozorava da moramo ispuniti odredjene norme i standarde, kupovati atestirane uredjaje i imati odgovarajući i funkcionalni dimnjak.

"Ugljen-monoksid je citotoksičan gas. Šta to znači – da je toksin za ćelije, znači on uništava sve ćelije u organizmu koje umesto kiseonika prime njega, pa tako stradaju i mozak i mišići i srce. Upravo iz razloga neprepoznatljivosti čovek, sedi, leži, spava i ne razbudi se", objašnjava Dragan Joksović, klinički toksikolog.

Dakle, najčešća trovanja u našim domovima je od ugljen monoksida. Šta treba znati?

"Da se održava kako treba što je obično najveći problem, ljudi nekako i ugrade kako treba, ali vrlo retko održavaju dimnjačne strukture tokom godine, pogotovu ako su im u vikendicama ili nekim kućama koje ne koriste stalno. Potrebno je da bar jednom godišnje dimničarska služba proveri vaš dimnjak, očisti ga, očisti od neke nakupšljene čađi i gareži", ističe prof. dr Aleksandar M. Jovović sa Mašinskog fakulteta.

Manje više, svi znamo koliko je opasan upaljen motor u zartvorenim garažama ali treba voditi računa i o tome da generatori i različiti aparati koji koriste ugljenična goriva ne rade u blizini prozora ili, na primjer, otvora za ventilaciju, kroz koje izduvni gasovi mogu da uđu u zatvorene prostorije.

"Jako se vodi računa o tome da nikakve gasne uređaje, onda razne one peći na tečna i gasovita goriva ne ostavite da rade u toku noći, a da nemate provetravanje tih prostorija, da legnete da spavate. Potencijalno oni su svi velika opasnost zbog produkcije ugljen-monoksida iako su potpuno tehnički čak i ispitani, dovoljna je mala nepažnja pa da dođe do neke tragedije", kaže Jovović.

U suštini bi trebalo kontrolisati grijanje na sistem dimnjaka i da bi se eventualno spriječile ovakve tragedije, potrebno je prvenstveno priodržavati se ovakvih mjera i preporuka.
Ne bi bilo na odmet da se nabavi detektor za ugljen-monksid.

A ugljeen-monoksida ima svagdje i on nastaje iz nepotpunog sagorijevanja sa bilo kog plamenog (tj. Ne električnog) uređaja, kao što su pećnice, sušare za odjeću, peći, kamini, roštilji, grijači prostorija, vozila.. Peći i grijači vodemogu biti izvori ugljen-monoksida, ali ako se pravilno ispuste, ugljen-monoksid će se izvući spolja. Otvoreni plamenovi, kao što su peći, najčešći su izvor ugljen-monoksida. Vozila su najčešći uzroci trovanja ugljen monoksidom.

Zbog svega toga odlična prevencija je detektor za ugljen- monoksid. Postoje, naravno uputstva za rad i pravilno korištenje kao i njjihovu upotrebu.

portable-multiple-gas-detector-for-oxygen21435654566.jpg

Mi imamo kamin u kući, zatvoreno ložište, grejemo taj prostor već 4 godine. Postaviću sliku da vidite kako izgleda.
Prošle zime smo jednom primetili neobičan miris, kao da nešto sagoreva, farba. Prvo šta sam pomislila kako farba, sve što je trebalo da sagori sagorelo već odavno.
Vatra se zagasila i mi odemo u posetu prijateljima. Kada smo se vratili puna kuća dima a vatre nigde. Sve izluftiramo i legnemo da spavamo. Na našu sreću, zatvorimo vrata od predsoblja.
Ujutru kad smo ustali, ništa se nije videlo. Muž čak išao na tavan da vidi da li neka greda gori. Ja već držim telefon u ruci da zovem vatograsce.
Kad ono, dim pukće iz grede od kamina. Sreća što nije bilo kiseonika pa da se zapali a i sreća što smo zatvorili vrata i nismo se podavili. Greda nije skroz izgorela ali velikim delom iznutra jeste.

Kad je majstor montirao ostavio je minijaturnu rupicu na vatro foliji i kroz to je prošla toplota i upalila gredu.

Greda iznad ložišta se upalila.

PlcIkJS.jpg

Od tada pipam gredu da proverim da li je topla.

Ja ne verujem sta pise na temi.....

Kaze ljudi postali svesniji....ma hajde, nemoj da me zaebavate......Ne verujem u to....svakodnevno to vidjam ko je truba truba je vecito...bar tonova odsviras da lice na melodiju , ali truba je truba...
Ma gde postali svesniji,sto stariji to senilniji,ne mozes zenu nauciti kad se pale peci,masina,bojler,kad se iskljucuje i kombinuje jefrina struja, nista flexibilno bojer uvek prazan,kako se ne lozi,pa propuh,pa ciscenje

Ja to gledam i iz drugog ugla...
Npr , ne ostavljaj plin upaljen bez nadzora ili napravis automatiku za proveru.
Ljudi mi se smeju.
Ja pregledam kabl da li slucajno negde varnici, ima nacina da se to gleda, cesto radio, kasetofoni a i grejalice varnice negde na kablu...moj cale mi se ruga i ismejava me...dobro , takav je kakav je...
E onda u jednom hotelu mu se zapali grejalica i zadimilo puno pa tek otkrio malo mu treba vise, nekih 2 sekunde da pocne da se ruga i dan danas...a jedva je izvukao zivu glavu...
A recimo u bezbednosti moj pristup jeste jako cudan ali je super....

U inzenjerskom poslu , isto ruganje, npr skoro svaki kvar je moguce predvideti, jer daje znake ili elektricno ili simptomatski da ce da se desi....

A desava se i suprotno , npr paranoisu za nesto sto ne moze da se desi....tj kod ljudi nista nije po razmisljanju nego po emotivnom razmisljanju...
Desi se kod nekog kvara ili npr u skorije vreme pozar u autobusu.....malo je falilo da pocnu da dave jedan drugog kako bi sto pre izasli iz autobusa...cilj jeste sto pre ali sigurno davljenje ne donosi brzinu, pre bi donelo brzinu guranje onog ispred tebe, tj stampedo, ali ni to nije pametno...
Iskoristi svih 2 minuta od 3 minuta....

Ili pomenuo si bojler, uzmu spoje nulu i masu zajedno...niti je tako zamisljeno niti je dobro....a da ne pricam sta sam jednom video na instalaciji lustera...da me ubijes ne znam kako je ikome moglo da padne to na pamet, a ne znam ni kako je uspeo da veze onako 5 sijalicnih mesta....ukratko za elektrotehnicare, mesano je vezivao redno i paralelno koristio metalni ram lustera kao prenosnik provodnik struje....sto je mozda i logicno posto nije moglo da mu proradi onako kako je vezivao da mu radi svih 5 sijalicnih mesta...snasao se covek pa posto je bilo tri zice, vezao fazu broj 2 na telo lustera i dobio zanimljivu kombinaciju za teoreticare elektrotehnike, a u praksi uzasno opasnu situaciju....napon na lusteru u stanju iskljucenosti , ako jednom rukom diras luster da se ne ljulja i drugom slucajno dodirnes ili fazu ili nulu na mestu gde menjas sijalicu , obrao si bostan...

Bar petina domacinstava u bosni ima pogresno vezan bojler, cesto daje znake, tj pipnes slavinu umivaonika ona drmne strujom...ali tako zive 30 godina zadnjih i ti si glup ako pricas drugacije...dok ne dodje unuka i pogine u kupatilu...
Roditelji su danas prilicno popucali i prica zele deci dobro je jako diskutabilna..

Na kraju posalica koju pricam cesto.....
Vole ovi iz BG i predgradja BG kad pricam tu posalicu , a ja volim da je pricam zato sto se gusim u dimu...
Dakle
Kad mi ljudi kazu da u BG zive najveci seljaci ja im kazem da grese, jer i najgluplji seljak zna da ne sme da lozi sirova drva a u BG svi loze sirova drva.
A kad lozis sirovo , em dimi , em gusi em trosi se 30% i vise drveta za njegovo susenje, tj imas cisti gubitak od 30% (na zalost ova druga recenica nije smesna ali je obavezna u mojoj posalici, bez nje nema efekta prvi deo)

Kada se u novogodišnjoj noći u jednoj vikendici u Posušju (BiH) ugušilo osmoro mladih ljudi, mnogi od nas su postali svjesni kakve sve opasnosti mogu da proizvedu grejna tijela.
Na žalost, tragedija koja se desila nas stalno upozorava da moramo ispuniti odredjene norme i standarde, kupovati atestirane uredjaje i imati odgovarajući i funkcionalni dimnjak.

"Ugljen-monoksid je citotoksičan gas. Šta to znači – da je toksin za ćelije, znači on uništava sve ćelije u organizmu koje umesto kiseonika prime njega, pa tako stradaju i mozak i mišići i srce. Upravo iz razloga neprepoznatljivosti čovek, sedi, leži, spava i ne razbudi se", objašnjava Dragan Joksović, klinički toksikolog.

Dakle, najčešća trovanja u našim domovima je od ugljen monoksida. Šta treba znati?

"Da se održava kako treba što je obično najveći problem, ljudi nekako i ugrade kako treba, ali vrlo retko održavaju dimnjačne strukture tokom godine, pogotovu ako su im u vikendicama ili nekim kućama koje ne koriste stalno. Potrebno je da bar jednom godišnje dimničarska služba proveri vaš dimnjak, očisti ga, očisti od neke nakupšljene čađi i gareži", ističe prof. dr Aleksandar M. Jovović sa Mašinskog fakulteta.

Manje više, svi znamo koliko je opasan upaljen motor u zartvorenim garažama ali treba voditi računa i o tome da generatori i različiti aparati koji koriste ugljenična goriva ne rade u blizini prozora ili, na primjer, otvora za ventilaciju, kroz koje izduvni gasovi mogu da uđu u zatvorene prostorije.

"Jako se vodi računa o tome da nikakve gasne uređaje, onda razne one peći na tečna i gasovita goriva ne ostavite da rade u toku noći, a da nemate provetravanje tih prostorija, da legnete da spavate. Potencijalno oni su svi velika opasnost zbog produkcije ugljen-monoksida iako su potpuno tehnički čak i ispitani, dovoljna je mala nepažnja pa da dođe do neke tragedije", kaže Jovović.

U suštini bi trebalo kontrolisati grijanje na sistem dimnjaka i da bi se eventualno spriječile ovakve tragedije, potrebno je prvenstveno priodržavati se ovakvih mjera i preporuka.
Ne bi bilo na odmet da se nabavi detektor za ugljen-monksid.

A ugljeen-monoksida ima svagdje i on nastaje iz nepotpunog sagorijevanja sa bilo kog plamenog (tj. Ne električnog) uređaja, kao što su pećnice, sušare za odjeću, peći, kamini, roštilji, grijači prostorija, vozila.. Peći i grijači vodemogu biti izvori ugljen-monoksida, ali ako se pravilno ispuste, ugljen-monoksid će se izvući spolja. Otvoreni plamenovi, kao što su peći, najčešći su izvor ugljen-monoksida. Vozila su najčešći uzroci trovanja ugljen monoksidom.

Zbog svega toga odlična prevencija je detektor za ugljen- monoksid. Postoje, naravno uputstva za rad i pravilno korištenje kao i njjihovu upotrebu.
Трагичан догађај (гушење осморо младих) у Посушју нема везе са твојим упозорењима на куповину атестираних грејних тела укључујући и исправност димњака. Заједничко је само то што је осморо младих угушио угљен-моноксид и поред атестираног (претпостављам) агрегата за производњу струје. Највероватније да су га поставили на погрешно место па укључили у рад. Ту нема помоћи.
Све остало шта си написао стоји и огромна већина људи зна шта је опасно о како треба користити и одржавати те уређаје.

Трагичан догађај (гушење осморо младих) у Посушју нема везе са твојим упозорењима на куповину атестираних грејних тела укључујући и исправност димњака. Заједничко је само то што је осморо младих угушио угљен-моноксид и поред атестираног (претпостављам) агрегата за производњу струје. Највероватније да су га поставили на погрешно место па укључили у рад. Ту нема помоћи.
Све остало шта си написао стоји и огромна већина људи зна шта је опасно о како треба користити и одржавати те уређаје.
Ja bas mislim suprotno , da ogromna vecina ljudi nema blage veze sta je opasno....

Znas da se meni smeju sto kazem da bi trebalo prilikom kuvanja i przenja da nosis zastitne naocare bar one tanke plasticne rukavice...a skoro mi se desilo da mi ostane tacka , oziljak jer mi prsnulo ulje na ruku, oko 3 mm u precniku , mozda 5mm max...
Totalno neocekivano , niti je bilo dodavanja necega niti ista sto obicno izaziva prsnuce...stpatula izazvala bljuc.
Bar 4 puta sam dobio ulje po naocarama, a koliko ja znam svi iz mog okruzenja su dobili prskanje ulja po licu....samo zaborave za 3 dana...

Nije, nego.. ovo nije šala pa da pišem tek tako.
Najzastupljenije trovanje u domaćinstvu je upravo trovanje ugljn monoksidom i to, nažalost, vrlo često sa smrtnim ishodom. Ugljen monoksid je bezbojni gas, bez mirisa i ukusa, pa ga zato ne možemo osjetiti. Nastaje pri sagorijevanju drveta, lož ulja, uglja i plinskih grijača vode. U stanovima i kućama, opasnost od ugljen monoksida nastaje u slučaju neispravilnih instalacija peći, kamina, plinskih peći za zagrijavanje prostorija i vode, neispravnosti ili začepljenja dimnjaka i sistema za ventilaciju.
Blagi oblik trovanja ugljen monoksidom je sličan gripu, a lako može da dodje čestih glavobolja, vrtoglavice, zbunjenosti, gubitka svijesti, a u težim oblicima i u najgorem slučaju može doći do trajnog oštećenja mozga i smrti.

U suštini, sve što imamo i posjedujemo zahtjeva odredjeni nadzor i održavanje..i to ne treba tek tako olako shvatiti.

Ja ne verujem sta pise na temi.....

Kaze ljudi postali svesniji....ma hajde, nemoj da me zaebavate......Ne verujem u to....svakodnevno to vidjam ko je truba truba je vecito...bar tonova odsviras da lice na melodiju , ali truba je truba...

Dobro, slažem se.. ali se barem nadam da će ova tragedija biti neki alarm kod mnogih da posvete pažnju i dobro promisle pri sličnim situacijama.

Ima izuzetaka od ovog pravila, a to je koriscenje samo one tehnike i tehnologije koja je samozastitna po proces...
Navodim primer, konstrukcija samozatvarajuce cesme, npr....sprecava neke oblike poplave u stanu...
Ili neke vrste peci, kad smo kod peci ....
Ali takve varijante su skuplje, traze pametnjakovica pri projektovanju, a to bi napravilo dar mar u industriji svega.....zavisnost od pametnjakovica je naopaka stvar jer onda se pojacava odgovornost pri zivotu, tj ima uslovljavanja nije samo u pitanju novac i trosak..

Tako da ovu temu mozes da gledas i kao sistemski problem koji nikad nece biti resen..

Npr , dva lepka, jedan je uzasno opasan, kancerogen, jako kancerogen, ja ga imam, bukvalno mogu da zatrujem sve ljude u krugu od 100m a da pojma nemaju, niti ce biti mrtvi odmah, nego koliko treba kanceru da se razvije...u roku od 3, 4 godine npr..
A drugi je lepak koji je malo opijat , kontaktno je otrovan, ista moc samo je sporiji...
Industrija koristi ovaj prvi, jer je brz i to donosi mnogo u proizvodnji , da ne poverujes koliko...

Malo je van teme, ali da pokazem koliko nesvesnog ima kod ljudi kad je komercijalizacija u pitanju..
Znate li koliko je brze punjenje flase od 1,65l u odnosu na flasu od 1,5l ako hoces da ti bude u flasi 1,5l soka....?
10x brze....jer se cak i voda napravi vazdusasta kad je sipas brzo i pod pritiskom, a ako imas rezervu u zapremini , to ce biti znak da se prestane sa sipanjem i u flasi ce biti tacno 1,5l...brzina punjenja 10x brza, kontrola bolja, a skuplje zanemarivo za razliku u velicini flashe...

Da brate u stanu me cesto prilikom tusiranja zagrebavala slusalica,mora da se iskljuci bojler kad se kupa,sad mi neki termostat ne radi na ta peci pa se pregrejava i iskace sigurnosni osigurac,a majstor mi vise u kucu nece uci,2000 mi uzeo nista nije uradio,sve sam sam spakovao obe peci,samo je dosao i pritisnuo dugme tog osiguraca za koji nisam znao

Da brate u stanu me cesto prilikom tusiranja zagrebavala slusalica,mora da se iskljuci bojler kad se kupa,sad mi neki termostat ne radi na ta peci pa se pregrejava i iskace sigurnosni osigurac,a majstor mi vise u kucu nece uci,2000 mi uzeo nista nije uradio,sve sam sam spakovao obe peci,samo je dosao i pritisnuo dugme tog osiguraca za koji nisam znao
Још си и добро прошао! Могао је да ти раскопа пола ТА пећи и поново састави а ти би дебело платио.

Moj savet kao nekog ko je skoro rasklapao i cistio razne modele TA peci, za svoju upotrebu i pored opsteg straha naroda da "ako se pokvari izolaciona folija, onda ce otrov iz kamene vune da te stalno truje iz peci" da su one magnohrom srednjeg doba, znaci ne najstarije nego odmah kasnije , najbolje...najbolji dizajn, najbolje za ciscenje, najbolje konstruisane...

A taj TA regulator temperature, posto ih ima vise, ima sonda ima termostat, su ispod 1000 dinara...

Back