Kada ste počeli da gledate filmove?

Kao klinka sa 10ak godina sam ostajala uvece duze budna, a s obzirom da tata kasno leze da spava- vreme sam provodila sa njim uz tv i filmove. To su bili filmovi sa nekom akcijom, pljackom, ubistvima i to sam zavolela. I dan danas gledam filmove sa slicnom tematikom, mada, volim da su uz to i istiniti...
Nema nesto mnogo da se kaze o fimlskom razvoju, jer, ono sto sam zavolela kao manja, volim i sada...

Nema nesto mnogo da se kaze o fimlskom razvoju, jer, ono sto sam zavolela kao manja, volim i sada...

Takođe volim ono što sam volela u detnjstvu - Hičkoka (Sever-Severozapad me je kao dete opčinio), Med Meksa, i Voltera Hila (e, jedino Bada Spensera i Terensa Hila baš i ne bih reprizirala).
I ja sam počela da gledam filmove sa roditeljima, i oni su i najbitniji faktor na razvojnom putu, a od značaja su bili i projekcija crtaća u sred Skadarlije, jednog leta, bioskop na otvorenom (imala sam 4-5 godina); odličan TV program u vreme mog odrastanja, sa mnogim filmovima i serijama (unapred sam se o njima informisala u emisiji 7 TV dana, koja je imala neverovatnu špicu); Hronika Festa, (Pokretne slike) emisije koje je vodio Nebojša Đukelić: kako je taj čovek lepo pričao o filmu, da čovek poželi da vidi svaki film! http://www.leksikon-yu-mitologije.net/read.php?id=5875 Fest (tu sam shvatila da sam filmofil i da je moj posao da stalno idem u bioskop); Zimski bioskop u Domu Omladine (za dž); Letnji bioskop u bašti SKC-a; Dvorana DKC-a, koja je osamdesetih prikazivala dva filma dnevno, ali kao Kinoteka - uvek drugačije filmove, i uglavnom sve dobri filmovi; ostali bioskopi i Kinoteka, i uglavnom se sećam, i dan danas, koji film sam gledala u kom bioskopu i sa kim : )

Poslednja izmena:
U ranom detinjstvu, naravno. Najranije cega mogu da se setim jesu epizode Otpisanih svake nedelje ujutru, odmah nakon emisije "Dozvolite da se obratimo". Probudim se, doruckujem i istovremeno gledam vojnike na TV, to je kao neko zagrevanje i onda... krece cuvena muzika, ja skacem k'o drogiran, onda pomno pratim svaku scenu, svaku recenicu, a kad se zavrsi, idem na ulicu da se igram rata sa drugom decom. Cale je takodje dosta uticao na moj filmski ukus pa sam preko njega zavoleo vesterne, a kasnije kao njihov logican nastavak i akcione i policijske filmove. Uglavnom sam gutao sve sto je imalo veze sa pucnjavom, akcijom, oruzjem, jurnjavom automobilima... Zatim se ukljucuju i filmovi o borilackim vestinama. Brus Li, Dzeki Cen, Cak Noris (Nestali u akciji do iznemoglosti), Americki nindza... naravno sve se to nakon gledanja i praktikovalo sa drugarima. Naravno, emisija "7 TV dana" se nije propustala i morala se odgledati cela, jer su najave filmova isle tek na kraju.
Secam se kakvo je odusevljenje proizvodio Terminator 2 dok smo ga gledali na video rekorderima iznova i iznova... Slicno je bilo i sa First Blood. Pa onda Zimski i Letnji bioskop na RTB. Tu su isli klasici iz 40ih, 50ih i 60ih. Ima i sad neki letnji bioskop na RTS ali nije to to. Pojava Pinka i u njemu Roberta Nemeceka je donela novu dimenziju gledanju filmova. Veci izbor, ali i ucestalo ponavljanje bisera kao sto su The Last Boy Scout, Sniper, Lethal Weapon... Nema veze, ionako nije bilo boljih mogucnosti tih godina. Pa onda 98'-99' TV Politika za vreme opozicionih mitinga daje filmske maratone sa najnovijim filmovima dok se distributeri bezuspesno bune po slobodnim medijima. Kako sam odrastao, otkrivao sam i druge zanrove.
E da, Nebojsa Djukelic je vodio neki filmski kviz na RTS. Stvarno je bio legenda.

edit:

Sad se setih da mi je prvo filmsko iskustvo bilo kad me je cale vodio u bioskop da gledamo Cudesnu sumu. Imao sam dve godine i sad se secam samo jedne slike dok smo stajali ispred bioskopa koji vise ne postoji.

Poslednja izmena:
Za filmove sam se intenzivnije zainteresovala u trecem razredu osnovne skole, sa 9 god (pre toga mi na pameti bila samo lopta, biciklo, koturaljke i visenje vanka po ceo dan). Gledala sam ih ujutru pre polaska u skolu (popodnevna nastava) i kasno u noc sa sestrom, tatom. Prvo su mi privukle paznju razne serije, koje su u to vreme bile popularne (Seaquest, Seinfeld, Alo alo, M.A.S.H - omiljena serija...).

Kasnije se uz tatu zainteresovah za horore (prvi horor koji pogledah - The birds - Hitchcock) .
Zbog izrazene bujne maste, retko ih gledam.
Prijaju mi komedije (screwball...), istorijski filmovi, mjuzikli, drame, ratni, tu i tamo neki gagsterski, vestern (cesto sam sa tatom gledala Bud Spencera, iako nisam njegov fan :lol:).
Dok sam bila mladja aktuelni su bili i akcijski filmovi gde igraju Schwarzenegger, Stallone, Norris, Bruce Lee, Van Damme..itd. sad su mi ti filmovi bzvz, posto me smaraju izmisljene price gde junak sam pevazidje sve prepreke i uhvati zlikovca.
Dok mi je Jackie Chan uvek bio zanimljiv (zbog akrobatskog stila borbe i njegove povremene smotanosti :lol:). I nindje su bile favoriti. U toj meri da je svako za maskenbal hteo biti crna nindja (bela nije bila IN, nzn zasto, pa smo se uvek svadjali ko ce biti bela a ko crna :lol:)

U srednjoj smo imali u sklopu skole filmske aktivnosti, gde smo 2 puta sedmicno (nekad vise, manje) gledali filmove posle skole. Tu su bili i filmovi iz kinoteke, pa gledanje istih na Pro siben, ORF i ostalim tv kanalima ..
Nzn ni sta da gledam vise.

Nekada sam pamtila sve naslove filmova, imena glumaca, zanimljive "citate"... a onda shvatih da su to suvisne informacije, pa se nisam vise trudila da zapamtim navedeno.
Desava mi se ponekad da zaboravim naslov filma, glumce koji u njemu glume...:rumenko:
Iz tog razloga polako skupljam nazive filmova i pravim evidenciju pogledanih.

Super tema

91' u Herceg Novom... najtin najti madafakin' van

... imao sam 9, 10 dina... lokacija Forte Del Mare... ko tamo nije gledao film ne zna kako film postaje magija detinjstva...

Kad istrcis na glavnu ulicu, u uokvirenim prozorcicima su bili plakati za filmove...

... sa svecom otisao da gledam prvo Barton Fink... tada nista nisam razumeo, sada mi je jedan od omiljenih filmova...

... onda sledi El Spilebergovic koji me pretvara u hard core filmofila... roditelji me pustaju samog & ja odlazim na projekciju Kuke... my god... godinama sam pamtio pocetak tog filma, uvodnu spicu na tom platnu... Tristar & jednorog koji galopira ka tebi u susret... a film Kuka, full blown cerebralni san... I hate, I hate, I hate Petar Pan... urlice Hofman, gusari ...Smiiii.

gus bamps ol over agen

A talasi ispod udaraju u stene na plazi kod topa.

(bila i igrica kasnije na komodoru)

... i onda sa terase, najbolje u Herceg Novom, sa koje puca najbolji pogled na krovove HN-a... zahvalnoscu mog so called teche, koji je namlatio milione maraka drzeci javne kuce za udbovce i oznase u Germaniji... sam gledao ja mislim Fatalnu Privlacnost... ili Niske strasti, sve mi se pomesalo... tada su zvucnici na tvrdjavi bukvalno urlali da se tresao ceo grad... i zeka u pres loncu...

I Zagor & Mister No stripovi dole na setalistu... i Micubishi Payero na parkingu... ali to je neka druga prica.

W04841.JPG

forte mare^

... i plava spilja i mamula... i nemice u toplesu...

Ma jebeno mrzim Budvu... shabanerija teska... HN rulez....

94' basket svetsko prvenstvu u Kanadi... ja kod pokojnog dede za leto... celu noc samo filmovi ... western za westernom, d-day, iwo jima etc.

95' najbolji film svih vremena - Once upon a time in America...

once-upon-a-time-in-america-8.jpg

NY affliction do groba...
6.jpg

....a ostalo je kako kazu istorija...

Bilo je to davno u jednom zemlji seljaka na brdovitom Balkanu kad sam bio u vrticu, najplodnijoj dobi proucavanja i razjasnjavanja psihoanaliticke teorije, za vrijeme mucne i cudnovate falicke faze (kod Pavla Milekica "heteroerotske") kad sam se rugao djevojcicama zbog nedostatka penisa sto je kod njih izazivalo iznenadjenje, odvratnost, stah od nedostatka, unutrasnju uznemirenost zbog nejasnog definisanja da li se radi o necem normalnom, inferiornosti, ljubomori i jednostavnoj zelji da postanu muskaraci, a u meni perverzan osjecaj superiornosti.
Zbog toga sam ih stalno cupao za kosu pred zabezeknutim vaspitacicama, pa je mama odlucila da me odvede kod djecjeg psihologa. Seanse su bile gubljenje vremene zbog toga sto sam redovno razbucao sve igracke dok je ova pila kavu non-stop. Uplakana mama je trazila pomoc na sve moguce nacine, cak ni salijevanje strave u susjednom selu nije pomoglo da obuzda moju averziju prema autoritetu koju mu je ostavila i amanet ranija analna faza psiholoskog sazrijeavanja (plus, tvrdicluk, sadisticka agresija, destruktivne teznje, itd.) uz novostecene karakteristike (posesivnost, egocentrizam, rivalstvo medju djecom istom i suprotnog pola, posebice konflikt sa djevojcicama, budjenje izrazito narcisticke faze, duboko vezivanje za majku)..
Jednog dana, mama me posalje kod komsije Mile koji je bio elektricar, da popravi nesto kod kuce, a on je odmarao u dnevnom boravku i gledao film. Nikada necu zaboraviti sljedecu sliku koja se duboko urezala u mom mladalackom i neiskusnom mozgu dok su se kroz prozor stidljivo pomaljale jesenje boje pozlacenih proplanaka i blago rumenog lisca. Bio je to Bunjuelov (i Dalijev) "Andaluzijski pas", cuvena scena rezanja oka (nesto kasnije sam saznao da je koristeno kravlje oko), upravo ovaj epizoda je uticala na formiranje odlucujucih zivotnih stavova uz toleranciju i ljubav prema bliznjem svom, a sami "postofrojdisti" su pisali da za vrijeme ove faze (teznja ka identifikaciji sa roditeljima i ambivalentna osjecanja) gorenavedeni konflikti prouzrokuju mnoge osobine u ponasanju koje i sama psihoanaliticka teorija smatra znacajnim za razvoj trajnih osobina licnosti. Bunuel bio oaza koja me je spasila od sigurnog soc-realistickog ludila. Nakon toga, jos za vrijeme vrtica, stotine i stotine provedenih sati sa Godardom (koji me je bukvalno lijecio od klinicke depresije, pojavila se tamo oko 6. godine), Rohmerom, Kubrickom, Eisensteinom i ostalim velikanima sedme umjetnosti. Dok su ostala djeca citala "Druzbu Pere Kvrzice" i Kusanovog "Zagonetnog djecaka", te tupo posmatrala ekran televizije koji je prikazivao "Jelenka" i "Smogovce", satima sam se druzio sa clancima iz Cahiers du cinema, britkim i slikovitim kritikama Pauline Kael...
Mama je odjednom postala sva zadovoljna jer je primijetila ocigledan pomak sto se tice moje zdravstvene situacije, a komsije Mile je u moju cast ponekad ceremonijalno pustao stare "loops" u kojima je glumio glavom i bradom John Holmes. Bio je to veoma srecan period mog djetinjstva zato sto sam zavolio nesto toliko raskosno i veleumno...

Kod mene je odprilike sve počelo pojavom video-rekordera, kao i prvim video klubovima negde polovinom '80tih godina. Kao i redovna posete bioskopima, tj. tadašnji matine, kada su se subotom i nedeljom prikazivali uglavnom dečiji filmovi ili stari, dobri klasici. Još tada mi je ostalo ime Giuliano Gemma u ulozi strip junaka Teks Vilera, kao i Johnny Weissmuller u ulozi Tarzana. Na tadašnjem RTB-u obožavao sam da gledam Zimski bioskop i jedan naslov se tada izdvojio, "That Man from Rio" sa Belmondo-m, kao i crtać "The Man from Button Willow". Svoj džeparac koji sam imao uglavnom sam trošio na VHS kasete gde sam snimao filmove i vodio urednu evidenciju o njima.
Nešto kasnije, negde u srednjoj školi, ne mogu da se setim gde, na kojoj TV stanici, odgledao sam film "Wild One" sa Brandom i to je definitivno bila prekretnica. Ko je ovo? Šta je ovo? Ima li još nešto ovako? Počelo je istraživanje, skupljanje informacija o njemu, pa kupovina filmskih časopisa. Sredinom '90tih je tadašnja TV Politika prikazivala klasike, stare dobre crno-bele filmove i sećam se da ih nisam propuštao. Samo, jako je teško u to vreme bilo nabaviti ono što sam želeo da imam ili što sam možda hteo da odgledam.
2000. godine, kada sam kupio prvi kompjuter sve je postalo lakše, pronaći informacije, kataloge, kao i čitati o filmu. Polako su se počeli skupljati diskovi i kolekcija se popunjavala. Godinama je bilo sve lakše i danas se ta kolekcija meri u terabajtima. Imam sve ono što sam želeo celog života.
Sigurno sam propustio da kažem još nešto o počecima i kako sam zavoleo film ali setiću se, pa ću napisati.

Filmove sam prvi put počela da gledam sa pet-šest godina. Roditelji su me vikendom redovno vodili u bioskop, pa je tako prvi film odgledan u bioskopu bio "Briljantin". U bioskopu sam tada kao klinka najčešće gledala naučno-fantastične i fantazi filmove: "E.T. - Vanzemaljac", "Ratovi zvezda Epizoda V: Imperija uzvraća udarac", "Ratovi zvezda Epizoda VI: Povratak Džedaja", "Povratak u budućnost", "Fleš Gordon", "Supermen", "Supermen 2", "Pobesneli Maks 3", "Gospodar zveri", "Zvezdane staze 3: Potraga za Spokom", "Potpaljivačica", "Poslednji zvezdani borac", "Krul", "Gremlini", "Mikrokosmos", zatim velike bioskopske hitove "Flešdens", "Vatrene ulice" i "Futluz", avanturističke "Lov na zeleni dijamant", "Dragulj sa Nila", "Indijana Džons i ukleti hram", "Krokodil Dendi", "Gunisi", "Urlikanje" (Roar), komedije tipa "Bogovi su pali na teme", "Klošar sa Beverli Hilsa", "Princ otkriva Ameriku" i dva filma o Bondu: "Pogled na ubistvo" i "Dah smrti". Na TV-u sam gledala filmske premijere koje su obično išle subotom uveče; nedeljom popodne su takođe bili emitovani filmovi; domaći ratni filmovi su se emitovali u okviru emisije "Dozvolite da se obratimo" nedeljom pre podne, a sreda je bila rezervisana za emisiju o filmu "Pokretne slike" nakon koje je obavezno bio emitovan neki dobar film. Sećam se da su se emitovali i raznorazni ciklusi filmova čuvenih reditelja, glumaca i glumica. Devedesetih sam obožavala da gledam filmove koji su se prikazivali subotom popodne u okviru "Kućnog bioskopa" ("Plavi grom", "Kasandrin most", "Maratonac", "Momci iz Brazila", "Ponoćni kauboj", "Tutsi", "Kramer protiv Kramera", "Boni i Klajd", "Francuska veza", "Tri Kondorova dana", "Beskrajna noć", "Doručak kod Tifanija", "Uvećanje", "Glorija", "Posejdonova avantura", "Grof Monte Kristo") kao i Zimski i Letnji bioskop na RTB-u. Treći kanal je imao solidan filmski program, ne preterano kvalitetan, mada sam svakog četvrtka gledala emisiju o filmu "Sweet Movie". TV Politika je imala odličan filmski i serijski program. Naravno, nikada neću zaboraviti fantastičan filmski program na RTK i na Kanalu 9 tokom devedesetih, naročito u drugoj polovini.

Poslednja izmena:
Filmove sam pocela da gledam veoma rano, oko 5-6. godine. Jos u to vreme sam bila nocna ptica i ostajala sa ocem budna do 1 sat nocu da bih gledala filmove. U to vreme je bio popularan kanal SkyMovies (ko je imao satelitsku antenu). Gledala sam iako nista nisam razumela :) Na lokalnoj televiziji Banker svake veceri u 22:30 su pustali neki dobar film, a s obzirom da nije bilo zakona koji zabranjuje pustanje piraterije, uglavnom su to bili najnoviji svetski hitovi. Posto jos uvek nisam mogla tako brzo da citam titlove, maltertirala sam majku da mi cita. Vec u to vreme sam dobila prvu clansku kartu video kluba koji je bio u komsiluku pa sam sama mogla da uzimam filmove kad sam htela. Tako sam zaradila prve nocne more i patoloski strah od klovnova ( IT - 1990) Kako sam odrastala prelazila sam u bolje video klubove i drogirala se filmovima (pojedine samo gledala po 40 puta :)) Kasnije su dosli CD-i i CD rezaci pa sam pocela da pravim kolekciju. Onda je godinama ta kolekcija postala toliko velika da vise nisam imala gde da cuvam te filmove pa sam pocela da ih delim i cuvam samo one posebno drage.

Filmove sam prvi put počela da gledam sa pet-šest godina. Roditelji su me vikendom redovno vodili u bioskop, pa je tako prvi film odgledan u bioskopu bio "Briljantin". U bioskopu sam tada kao klinka najčešće gledala naučno-fantastične i fantazi filmove: "E.T. - Vanzemaljac", "Ratovi zvezda Epizoda V: Imperija uzvraća udarac", "Ratovi zvezda Epizoda VI: Povratak Džedaja", "Povratak u budućnost", "Fleš Gordon", "Supermen", "Supermen 2", "Pobesneli Maks 3", "Gospodar zveri", "Zvezdane staze 3: Potraga za Spokom", "Potpaljivačica", "Poslednji zvezdani borac", "Krul", "Gremlini", "Mikrokosmos", zatim velike bioskopske hitove "Flešdens", "Vatrene ulice" i "Futluz", avanturističke "Lov na zeleni dijamant", "Dragulj sa Nila", "Indijana Džons i ukleti hram", "Krokodil Dendi", "Gunisi", "Urlikanje" (Roar), komedije tipa "Bogovi su pali na teme", "Klošar sa Beverli Hilsa", "Princ otkriva Ameriku" i dva filma o Bondu: "Pogled na ubistvo" i "Dah smrti". Na TV-u sam gledala filmske premijere koje su obično išle subotom uveče; nedeljom popodne su takođe bili emitovani filmovi; domaći ratni filmovi su se emitovali u okviru emisije "Dozvolite da se obratimo" nedeljom pre podne, a sreda je bila rezervisana za emisiju o filmu "Pokretne slike" nakon koje je obavezno bio emitovan neki dobar film. Sećam se da su se emitovali i raznorazni ciklusi filmova čuvenih reditelja, glumaca i glumica. Devedesetih sam obožavala da gledam filmove koji su se prikazivali subotom popodne u okviru "Kućnog bioskopa" ("Plavi grom", "Kasandrin most", "Maratonac", "Momci iz Brazila", "Ponoćni kauboj", "Tutsi", "Kramer protiv Kramera", "Boni i Klajd", "Francuska veza", "Tri Kondorova dana", "Beskrajna noć", "Doručak kod Tifanija", "Uvećanje", "Glorija", "Posejdonova avantura", "Grof Monte Kristo") kao i Zimski i Letnji bioskop na RTB-u. Treći kanal je imao solidan filmski program, ne preterano kvalitetan, mada sam svakog četvrtka gledala emisiju o filmu "Sweet Movie". TV Politika je imala odličan filmski i serijski program. Naravno, nikada neću zaboraviti fantastičan filmski program na RTK i na Kanalu 9 tokom devedesetih, naročito u drugoj polovini.

... dao bi desno jaje da odgledam ovaj film u bioskopu... mislim ne sad kao mator konj... nego kao desotogodisnjak... ovako sam ga gledao u cuvenom zimskom bioskopu RTB-a... njega i originalnog Borna...

Morao sam da uslikam ovo, pre nekih 10tak minuta kada sam pročitao tvoj post.

front-1-1.jpg
back-1.jpg

ovo je original VHS u izdanju nekadašnjeg JADRAN FILM-a. Izdanje 1989. god.
Sećam se da sam bio jako sretan kada sam ovo uzeo u ruke, izašao iz radnje, pa trčao pravo kući i odmah kasetu u video. Zabava je mogla da počne. Traje i danas uz ovaj film.

hehe... ja taj film nisam gledao sigurno 20 dina... ali se secam jednog od onih Korija, nije Kori Hajm... nego onaj drugi, da je u nekom kasnijem tinejdz bubis filmu... neko skijanje na vodi... kada ga je riba iskulira, izjavio - Ali ja sam glumio u Gunisima?!

LOL

edit. nasao sam... dzizs secam se ove scene posle 19 dina... Kori Feldman se zove lik -

Poslednja izmena:
hehe... ja taj film nisam gledao sigurno 20 dina... ali se secam jednog od onih Korija, nije Kori Hajm... nego onaj drugi, da je u nekom kasnijem tinejdz bubis filmu... neko skijanje na vodi... kada ga je riba iskulira, izjavio - Ali ja sam glumio u Ginisima?!

LOL

Corey Feldman
http://www.imdb.com/name/nm0000397/
poznata mi je ta scena ali sada ne mogu da se setim koji je to film.
A drugi pomenuti, Corey Haim, sada je već pokojni.

Behu to nekada zlatna vremena filma...

Sad ću da ti pomognem, serija se zvala
Cover Up (TV Series 1984–1985)
http://www.imdb.com/title/tt0086690/
kod nas prevedena kao "Na tajnom zadatku"
i jako je teško pronaći ovu seriju za download.
Imam pilot epizodu :mrgreen:

Da, da na tajnom zadatku... hvala, a evo ga i ovo -

Trivia
On 12 October 1984, between scenes on the set of Cover Up, Jon-Erik Hexum jokingly placed a blank-loaded .44 Magnum prop gun to his temple and pulled the trigger. The gun fired, and the wadding from the blank cartridge shattered his skull. Hexum was rushed to the hospital where he was declared brain-dead and on October 18 was taken off life support and his organs were harvested for transplant.

Back