Kada se prvi put koristila reč Srbi za narod koji živi ovde na Balkanu i kada je prvi put zemlja gde žive ti Srbi nazvana Srbija?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.937
Kada se prvi put koristila reč Srbi za narod koji živi ovde na Balkanu i kada je prvi put zemlja gde žive Srbiu nazvana Srbija?

Mislim da sam već jednom to pitao ovde ali ne verejum da sam dobio jasan odgovor. Na internetu takođe nema konkretnih odgovora jer će da ti kažu Srbi i za Rašane i za Tračana i za Tribale i za Ilire... Ne, to me ne interesuije. Interesuje me konkretno da se neko zvao Srbin a njegova zemlja Srbija.

Zna li neko?

Kada se prvi put koristila reč Srbi za narod koji živi ovde na Balkanu i kada je prvi put zemlja gde žive Srbiu nazvana Srbija?

Mislim da sam već jednom to pitao ovde ali ne verejum da sam dobio jasan odgovor. Na internetu takođe nema konkretnih odgovora jer će da ti kažu Srbi i za Rašane i za Tračana i za Tribale i za Ilire... Ne, to me ne interesuije. Interesuje me konkretno da se neko zvao Srbin a njegova zemlja Srbija.

Zna li neko?
Prvi pisani trag gde se pominju Srbi je iz 2050 god p.n.e
A to je ova ploča iz Mesopotamije iz 2050 god p.n.e na kojoj piše "Ur Nino Sar Serbula" ili u prevodu Vladar Nino car Srba
996910_519076711499245_309573882_n.jpg
nino_belov_by_bajiczivko_d73o8eg-fullview.jpg
2000_5cdbcdc92572e.jpg

Nisu Srbi. Da jesu, tako bi ih i zvali
Од њих свих су настали Срби, поготово од Трибала. Срби су настали мешањем Словена са Келтима и осталим групацијама који су били ту.

Од њих свих су настали Срби, поготово од Трибала. Срби су настали мешањем Словена са Келтима и осталим групацијама који су били ту.
Mene više interesuje sama reč Srbi. Odakle se ona stvorila?

Srbi i Hrvati su bili plemena koja su zivela negde na Kavkazu, a kako su oni dobili ime to verovatno nikad necemo znati sa sigurnoscu, uglavnom od ovih plemena koji su kasnije migrirali smo dobili ime.

Poslednja izmena:

Zna li neko?

Odgovor na prvo pitanje su ti Anali manastira Lorš, pozati kao Mali franački kraljevski anali, u kojima se upisivala anlistika franačke države do 741. do 829. godine. Hroničar Karla Velikog Ajnhard, smatra se da je autor specifično dela u kojem se Srbi pominju (negde 830-ih) u konkretno 822. godini. Primerak iz jednog od najstarijih rukopisa, rkp E s kraja X ili početka XI stoleća (rukopis br. 510 Austrijske nacionalne biblioteke); folije 120r i 120v:

rkpoj.png

https://bibliotheca-laureshamensis-digital.de/view/onb_cod510_foll31-133

Exercitus de Italia propter Liudewiticum bellum conficiendum in Pannoniam missus est, ad cuius adventum Liudewitus Siscia civitate relicta ad Sorabos, quae natio magnam Dalmatiae partem optinere dicitur, fugiendo se contulit et uno ex ducibus eorum, a quo receptus est, per dolum interfecto civitatem eius in suam redegit dicionem. Missis tamen ad exercitum imperatoris legatis suis ad eius praesentiam se velle venire promisit.

Iz Italije je u Panoniju poslata vojska da dokrajči rat s Ljudevitom. Suočen sa vojskom, Ljudevit je napustio grad Sisak i potražio zaklon kod Srba — narod za koji se kaže se da taj narod obuhvata veliki deo Dalmacije — gde je na prevaru ubio jednog od njihovih vojvoda koji ga je bio prihvatio, a njegov je grad doveo pod svoju vlast. Ipak je k carevoj vojsci uputio svoje poslanike i obećao da je će se pojaviti pred carem.

Back