Kada se penzioner zaposli

Pretpostavljam da ćeš da se pogodiš za bolju platu ako te ne prijavljuje
Nece....to nije razlog....
Moze biti to sto ce ponovo da ti racunaju penziju , a to nekako uvek izadje da ti smanje, neverovatno je to , kako to radis jos 2 godine od prosle procene a ispadne ti manja penzija...

Evo ti primer, radio si kao inzenjer, a sad kao penzos te zovu da im neku laganicu odradis...medjutim, za laganicu te placaju 800e, a dok si radio si uzimao 2k evra...zakljucak, svaki dalji rad ti ustvari smanjuje penziju...

Pa dobro,
ali mene pre svega interesuje
šta dobijam time što sam prijavljen ?

Legalnim poslom si zasticen pravno i zdravstveno.

Sto se tice novca, i u slucaju da je zakon i dalje vazeci da se iz penzije ne moze raditi povremeno, svakako je bolje da se radi na crno.
Vracanjem na posao (legalno) se ukida penzija, zasniva se radni odnos i posle se ponovo vrsi proracun penzije.

Pa dobro,
ali mene pre svega interesuje
šta dobijam time što sam prijavljen ?
povecava ti se osnovica za penziju kad zavrsis radni odnos na tom poslu.to je teorija.Praksa kaze zavisno od visine osnovice za uplatu doprinosa sto bi prakticno znacilo da je najbolje da on taj novac umesto u pio uplati tebi na racun pa nek se gomila jer je pak vreme za isplatu penzija vrlo ograniceno pa i diskutabilno.

U Srbiji možeš da radiš do mile volje ako si u starosnoj penziji. U svakoj drugog (invalidskoj, prevremenoj, porodičnoj..) gubiš pravo na penziju ako radiš.

A šta dobijaš... zdravstveno imaš svakako i u penziji i van penzije, dobijaš jedino mirnu savest, isto kao i tvoj poslodavac. Prema državi ispunjavaš svoje zakonske obaveze i ne rizikuješ da imaš problema zbog rada na crno.

U zatvor sve pohlepne penzionere, uzeti im penziju! Pustite nas mlade da radimo i živimo!

Шта фали, ако је здрав и способан да шљака и као пензос, па да даје допринос друштву.

Ионако Балкану недостаје радне снаге. Долазе хиндуси, црњци и остали бангладештанци да раде јер нас нема довољно.

Треба и остале здраве пензионере упрегнути да раде, па нека примају и плату и пензију.

Шта фали, ако је здрав и способан да шљака и као пензос, па да даје допринос друштву.

Ионако Балкану недостаје радне снаге. Долазе хиндуси, црњци и остали бангладештанци да раде јер нас нема довољно.

Треба и остале здраве пензионере упрегнути да раде, па нека примају и плату и пензију.
Nisam za, bez zezanja. Ja sam čak za to da idu ranije u penziju, dodijalo mi je više ispravljati greške metuzalema kod mene na poslu.

Nisam za, bez zezanja. Ja sam čak za to da idu ranije u penziju, dodijalo mi je više ispravljati greške metuzalema kod mene na poslu.

Ја сам за да свако ко може и хоће да ради, да ради.

То је пре двадесет година била ситуација да има код нас пуно радно способних, а мало радних места.

У међувремену се много тога променило.

Прво, демографска слика. Тада су бејбибумери (највећа генерација послератна рођени 1946-1960) били у пуној радној снази. Сад су они сви отишли са тржишта рада, а нових генерација нема који би их заменли у послу, јер смо демографски одавно у минусу + што се одлази из земље.

Тада није могло да се шљака за странце, било да се оде преко, јер је било теже да се оде, било да се одавде онлајн шљака за странце.

Сад имамо и доста лош однос пензионера и запослених, јер је та највећа бејбибум генерација стигла до пензије, док они не помру, биће оптерећен буџет, зато, ко може, нека шљака, да нам не долазе баш масовно бангладештанци и остали.

povecava ti se osnovica za penziju kad zavrsis radni odnos na tom poslu.to je teorija.Praksa kaze zavisno od visine osnovice za uplatu doprinosa sto bi prakticno znacilo da je najbolje da on taj novac umesto u pio uplati tebi na racun pa nek se gomila jer je pak vreme za isplatu penzija vrlo ograniceno pa i diskutabilno.
Moze se desiti da neko ko ima manje radnog staza na bolje placenim mestima, radom kao penzioner sa nizom osnovicom kasnije sebi pokvari raniju penziju preracunom, sto je jos jedan od paradoksa naseg sistema.
Ali mislim da si nacelno u pravu ako se gleda cisto finansijski, doprinos za PIO nije ni tako mali, to je 24% od bruto zarade, preko 11.000 dinara je minimalni iznos koji mora da se po tom osnovu mesecno uplati, tesko da bi neko toliko radio u vreme penzije da bi kasnijim preracunom sebi za toliko podigao penziju.

Moze se desiti da neko ko ima manje radnog staza na bolje placenim mestima, radom kao penzioner sa nizom osnovicom kasnije sebi pokvari raniju penziju preracunom, sto je jos jedan od paradoksa naseg sistema.
Ali mislim da si nacelno u pravu ako se gleda cisto finansijski, doprinos za PIO nije ni tako mali, to je 24% od bruto zarade, preko 11.000 dinara je minimalni iznos koji mora da se po tom osnovu mesecno uplati, tesko da bi neko toliko radio u vreme penzije da bi kasnijim preracunom sebi za toliko podigao penziju.
znam coveka koji radi u prodavnici svoje zene i upravo to kaze..: ja kad bi uplacivao je kao da bacam pare u bunar .Osnovicu ne mogui da poveecam"ione ceka neku starosnu posto ima 20god staza

Да, сад сам гледао мало по нету,
корисници старосне пензије могу после најмање 1 године рада у пензији
повећати своју пензију.

То је вероватно неко симболично повећање,
мораћу те компликоване коефицијенте
мало детаљније да истражим.

Back