- Poruka
- 99.462
Није тоPoenta je u ideji majke da je time štitila svoju kćerku,bez svesti da je na taj način zlostavlja. Put do pakla popločan je najboljim namerama.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Није тоPoenta je u ideji majke da je time štitila svoju kćerku,bez svesti da je na taj način zlostavlja. Put do pakla popločan je najboljim namerama.
Мене је шокирао колега. Прати дете преко паметног сата. Како? Појма немам. Не желим ни да знам, то ми је језиво.A pa to su velike majke.
Moju decu sam ucila da puno toga mogu sama.
Umele su te majke da me pecaju.. "ja tako ne bih smela moje dete, ja ne znam kako ti smes..."
Mi smo ziveli u zgradi na 200m od skole, gde su skoro svako dete babe, dede, roditelji ispracaji do skole i vracali. Upitani zasto, odgovarali su sa "blizu je autobuska stanica, ima migranata, agresivnih pasa, lift moze da se zaglavi, a dete da dozivi traumu"... Sve to je i meni padalo na pamet, pa sam im mirno objasnila sta bi trebalo u kom slucaju da rade. Deca rastu, a ti moras da ih pustis da idu sami kod drugara, ne mozes svaki korak nadzirati, na kraju ides raditi, jel, a sto su stariji, spektar opasnosti postaje veci i tom mucenju brigama nema kraja.
То је патологија чиста, екстрем.
И ја мислим да му на овој теми није место.
Претерана заштита је симбиоза родитеља и детета.
А симбиоза је негативна ствар јер је у контексту 'родитељ-дете' увек одраз искривљене реалности-шта дете може, а шта не може и не треба само.
То су касније нпр. оне ћерке и синови од 40 година који живе с мамом и татом објашњавајући то свакаквим разлозима осим негативним васпитањем.
Држање детета у подруму је вероватно нека тешка шизофренија која се појачала под одређеним околностима.
Мене је шокирао колега. Прати дете преко паметног сата. Како? Појма немам. Не желим ни да знам, то ми је језиво.
Углавном, казнио ју је јер му је рекла да је у једном дворишту, а она била пар стотина метара даље.
Као, није рекла тачно где је.
Зар је то могуће? Толико неповерење у децу и толика контрола?
Јел битно јел у школском дворишту или на терену преко пута!?
Контрола генерално. Свих нас. Леди крв у жилама. Привид слободе.Контрола узгајања, јесте дебилизам цивилних обора
Meni bi kao detetu bilo uvredljivo da me roditelj prati.Мене је шокирао колега. Прати дете преко паметног сата. Како? Појма немам. Не желим ни да знам, то ми је језиво.
Углавном, казнио ју је јер му је рекла да је у једном дворишту, а она била пар стотина метара даље.
Као, није рекла тачно где је.
Зар је то могуће? Толико неповерење у децу и толика контрола?
Јел битно јел у школском дворишту или на терену преко пута!?
Osamdesetih, kada sam isao u nize razrede osnovne, imali smo jednog i samo jednog u celoj skoli, cija se majka ponasala kao debil. I to je bila senzacija i predmet sprdnje.
Danas su takvi i ocevi i majke svakog cetvrtog deteta (kuma je uciteljica u Srbiji pa mi prica). I to vise nije senzacija vec normalna stvar.
I posle neko krene da sere po prosveti.
Radio sam neko vreme kao profesor u Srbiji, i nikad vise. Bukvalno sam jednom mesecno imao poriv da premlatim nekog maloumnog roditelja.
Posle sam radio kao asistent u Holandiji na jednom fakultetu - totalno druga prica. Sto puta zdraviji odnos izmedju studenata i nastavnika.
Tako da, kad neko krene da mlati, tipa "to nam je doslo sa zapada", u startu da sasečem licnim iskustvom: na zapadu su deca 100 puta samostalnija, a roditelji mnogo stroziji i realniji.
Meni bi kao detetu bilo uvredljivo da me roditelj prati.
Da li ce ta deca pracena preko smart watch - a imati posle u zivotu sklonost ka preteranoj kontroli u svom zivotu i da ce im sve zivotne promene izazivati anksioznost?
Malu decu uce da je normalno da ih nadziru. Eto kako nam kroje orvelov svet!
Mene to uzasava.

Sve ovo oncemu govorimo je duboko vec ukorenjeno u nasoj kulturi. Mi smo zaista, kao drustvo, duboko okrenuti deci, veoma smo brizni, a kako deca rastu, nenaviknuta da se suocavaju sa ozbiljnijim problemima, jednostavno ne umeju sami da se snadju.
Ma nemoj?Орвелова 1984 више није политички коректна литература у Енглеској већ неколико година
Ма шта вам је. То су теорије завера, јел
Нажалост, многи свесно и добровољно пристају на то. Да не пристају на уцене, тога не би могло ни бити. А ми смо луди, иако нас они угрожавају учествујући у том лудилу.
То се зове продати веру за вечеру.Пристају, јер су се одрекли сопствене културе и њене динамике, прихватајући се субкултуре

Ma nemoj?
A nisu ni Tolstoj i Dostojevski?
Ako. Samo ce nam svima postajati sve sladje ono sto brane. Ako nista drugo, ono iz ciste znatizelje.
То се зове продати веру за вечеру.
Иако им ту вечеру плаћају они који су покрали друге, од туђе муке, али то нема везе, они су велики, они су исправни, они су толерантни, они су цивилизовани![]()
U svakom ratu se prvo unistavaju knjige, dokumenti I spisi jer je to sustina jednog naroda...Dobro da I ovoliko znamo o svojim precima I kulturiКако можеш да причаш тако отуђено?!?
Онда ти не знаш шта је наша култура и не знаш када је и како је изгубљен културни рат.
Имамо ако смо одговорнији од деце, што у овом регресираном друштву није случајMi nemamo pravo da donosimo odluke o zivotu svoje dece. Duznost nam je da ih pripremimo za zivot, koji ih nece maziti, a to se ne postize prezasticivanjem, jer im podsvesno prenosimo strah od pogresne odluke i promena.
Kad - tad ce biti sami. Kad - tad ce biti sami sebi kovaci sudbine. Treba li tom kovacu stalno da drhti ruka?
Mozemo samo posmatrati taj proces rasta i zalivati ga nasom ljubavlju.
Не капираш, да јесте дошло са запада, али Холандија је суверена и њихов сенат доноси квалитативне одлуке, док парламент доноси квантитативне кроз регулативу.
Ми нисмо суверени, да би доносили такве одлуке.
Законе нам пише ЕУ
Они то не гледају никако јер најчешће нису ни свесни шта раде.Не гледају они тако, већ гледају како други родитељи то раде, не схватајући да су ти други сталеж са привилегијама, а не виде да су они робови, који мисле да живе у грађанском друштву.
Sve vise ljudi prica da nam je veliki deo istorije cist falsifikat.U svakom ratu se prvo unistavaju knjige, dokumenti I spisi jer je to sustina jednog naroda...Dobro da I ovoliko znamo o svojim precima I kulturi
U svakom ratu se prvo unistavaju knjige, dokumenti I spisi jer je to sustina jednog naroda...Dobro da I ovoliko znamo o svojim precima I kulturi
Prvo da se definise sta je dete.Имамо ако смо одговорнији од деце, што у овом регресираном друштву није случај
"Карактер је судбина" - Хераклит мрачни,
Култура и васпитање је ослоњено на пример, ако је родитељ неспособан да покаже примером, онда дете постаје његова протеза и амбиција неспособности.
Sve vise ljudi prica da nam je veliki deo istorije cist falsifikat.
Mi nismo divlje pleme sa Karpata, vec autohton narod, ali sva arheoloska nalazista i materijalno dokazi nisu doziveli zvanicnu validaciju, jer opovrgavaju javni narativ.
Они то не гледају никако јер најчешће нису ни свесни шта раде.
Ko zapravo naseda?Pricaju pseudoistoricari.
Istorija je ozbiljna nauka, molim te ne nasedaj na te price tih maloumnika zeljnih paznje koji tvrde da su Srbi autohtoni.