Када и како сте се први пут супротставили родитељима?

gost 434892

Veoma poznat
Poruka
12.912
Период детињства који смо сви прошли. Када први пут родитељу кажете не, ниси у праву. Не, урадићу онако како хоћу а не како ти кажеш...

Ја сам заправо цео живот имао шта да кажем мојима, цео живот сам и слушао свађе па сам ваљда покупио од њих.

ПС иначе нисам неки тврдоглавац али имам карактер и тако је било увек. Чак ни родитељи нису могли да ми га сруше, но, тада си мали и неискусан.😆

Ja i nisam.Imam odnos sa roditeljima takav da nisam imala potrebe da im se suprotstvaljam jer nisu postavljali neke nemoguće uslove. Sa mamom imam baš otvoren odnos, pun poverenja, tako da ..možda kada sam počela da pušim, pa je tata pobesneo :rumenko:
Како сам завидан на вас који сте имали добре односе на родитељима. Јадан ја паћеник

Шалим се наравно, али стварно је истина да је стабилан однос са родитељима мноооого битан❣️

Оно кад ти књају за нешто а то и сами раде, а ти као не можеш па се правдају "ми смо одрасли, ти си клинац"🤣🤣🤣
A upravo bi oni kao zreli i ozbiljni trebali znati šta je dobro, a šta ne.
Pogotovo to za pušenje, obraz stvarno kao đon.

:rotf:

A upravo bi oni kao zreli i ozbiljni trebali znati šta je dobro, a šta ne.
Pogotovo to za pušenje, obraz stvarno kao đon.

:rotf:
Баш тако. Но, мени су оба родитеља пушачи ал нисам имао тада са њима неки однос па да ми бране. Баби се није свиђало иако је пушач. Али не могу се на њу љутит ни за шта. Није ми ср'ла. Само је говорила да је то глупост ко што и јесте

Bio je pušač, znam da će zvučati licemerno, ali je čovek iz iskustva znao šta sledi.. i žao mi je što ga nisam poslušala :(
Па знаш како он се сигурно води оном логиком из песме београдског синдиката "себе не могу јер касно је, мењам друге јер важно је"

Мада, ипак је пример најбољи начин.

Ja sam pušač, muž takođe, nijedno naše dete ne puši, ne pije, tako da nije samo stvar koga imaš kao uzor već i način na koji vaspitavaš decu. Nikad im nisam striktno branila ali sam se trudila da im se 'ogadi' pušač :mrgreen:
Да, да, још пошто имају 27+ година успела си у томе, нису то више деца ево већ 10 година🤣

Браво!!! За похвалу

Да, да, још пошто имају 27+ година успела си у томе, нису то више деца ево већ 10 година🤣

Браво!!! За похвалу
Pa neki moj moto je ako prosvetni radnik ne ume da vaspita svoju decu, kako će tuđu...

Bio je pušač, znam da će zvučati licemerno, ali je čovek iz iskustva znao šta sledi.. i žao mi je što ga nisam poslušala :(
Da, ali to mi nikada neće ići u glavu.
Po kojoj logici spriječavati djecu u nečemu što od tebe gledaju svaki dan?
Takav je moj tetak, misli da je sada pod stare dane popio svu pamet svijeta i glavni je u popovanju djeci, a goreg od njega nije bilo nadaleko i naširoko.
OK je djeci reći kako smatraš da je to jedna ružna, štetna, loša navika, ali nemaš ti šta galamiti i zabranjivati kada sam to radiš.

Takav je moj tetak, misli da je sada pod stare dane popio svu pamet svijeta i glavni je u popovanju djeci, a goreg od njega nije bilo nadaleko i naširoko.
Pa ja sam pošla od toga da im ukažem da sam ja loš primer, nisam im pametovala bez potrebe.

OK je djeci reći kako smatraš da je to jedna ružna, štetna, loša navika, ali nemaš ti šta galamiti i zabranjivati kada sam to radiš.
Слажем се и ја ћу примером даће Бог своју децу учити. Но, лагерта је успела.

Pa ja sam pošla od toga da im ukažem da sam ja loš primer, nisam im pametovala bez potrebe.
Свакако си учинила да у земљи ђе 50% људи пуши твоја одрасла деца буду у оној другој бољој полови

Но слажем се са @Jugoslav Čvarak да је пример ипак много делотворнији

Imam dovoljno godina da kad me roditelj pita za mišljenje, odgovorim iskreno, znajući unapred da li će mu se to svideti ili ne. Ili kad mi kaže kako bi on to, a mislim drugačije-kažem i obrazložim.
Nisam se suprotstavljala kao dete. Pre sam dobijala kritike za mnoge stvari koje je samo protumačio na svoj način, a nije me pitao ni za kakvo objašnjenje.
Uvek je pomišljao samo najgore.
Zato sam, verovatno, preko noći, kad sam već bila punoletna i sa svojom fakultetskom diplomom, potpisala ugovor na dve godine sa jednom stranom kompanijom o kojoj sam se podrobno raspitala i proučila kredibilitet, i dobila avio-kartu. Ni čitav dan pred let sam tek saopštila ocu gde idem i zašto-i to telefonom, na daljinu.

Ne žalim, sve je ispalo kako je i trebalo, imam danas jedno divno iskustvo i mnoga poznanstva, mada je bilo dosta anksioznosti, ali da sam se poverila mnogo vremena unapred, to bi bilo: "Ne znaš ti šta je svet, ideš negde da te neko proda u belo roblje, dan beli više nećeš da vidiš, nećeš se živa vratiti u Srbiju! Nemoj nigde da ideš";
Hajde, recimo, to je bilo prvi put da sam nešto na svoju ruku skroz uradila i time suprotstavila roditelju.
Kako ono ima u nekoj pesmi:"Ne bilo mi šta mi majka misli, već što mi misliš ti.", a u mom slučaju: "Ne bilo mi što mi roditelj misli, već što bi mislio neki ljubomoran i mnogo zaljubljen momak ili neka ljubomorna kvazi-prijateljica..." :D ;
Nekad roditelji sputavaju svoju decu i nemaju nikakvog poverenja u njih, a to je za njih traumatično... Lično... drago mi je da je period tog nepoverenja za mene gotov, ali... baš ga je bilo mnogo.

Imam dovoljno godina da kad me roditelj pita za mišljenje, odgovorim iskreno, znajući unapred da li će mu se to svideti ili ne. Ili kad mi kaže kako bi on to, a mislim drugačije-kažem i obrazložim.
Nisam se suprotstavljala kao dete. Pre sam dobijala kritike za mnoge stvari koje je samo protumačio na svoj način, a nije me pitao ni za kakvo objašnjenje.
Zato sam, verovatno, preko noći, kad sam već bila punoletna i sa svojom fakultetskom diplomom, potpisala ugovor na dve godine sa jednom stranom kompanijom o kojoj sam se podrobno raspitala i proučila kredibilitet, i dobila avio-kartu. Ni čitav dan pred let sam tek saopštila ocu gde idem i zašto-i to telefonom, na daljinu.

Ne žalim, sve je ispalo kako je i trebalo, imam danas jedno divno iskustvo i mnoga poznanstva, mada je bilo dosta anksioznosti, ali da sam se poverila mnogo vremena unapred, to bi bilo: "Ne znaš ti šta je svet, ideš negde da te neko proda u belo roblje, dan beli više nećeš da vidiš, nećeš se živa vratiti u Srbiju! Nemoj nigde da ideš";
Hajde, recimo, to je bilo prvi put da sam nešto na svoju ruku skroz uradila i time suprotstavila roditelju.
Kako ono ima u nekoj pesmi:"Ne bilo mi šta mi majka misli, već što mi misliš ti.", a u mom slučaju: "Ne bilo mi što mi roditelj misli, već što bi mislio neki ljubomoran i mnogo zaljubljen momak ili neka ljubomorna kvazi-prijateljica..." :D ;
Nekad roditelji sputavaju svoju decu i nemaju nikakvog poverenja u njih, a to je za decu traumatično.
Pa dok su zivi brinuce i uvek su im deca za njih mala koliko god da imaju godina,kako drugacije da kaze da brine,posebno danas svako vreba i toliko loseg se desava nema to veze sa poverenjem u decu

Pa dok su zivi brinuce i uvek su im deca za njih mala koliko god da imaju godina,kako drugacije da kaze da brine,posebno danas svako vreba i toliko loseg se desava nema to veze sa poverenjem u decu
Izraz poverenja je mnogo važan. Nisam bila nikad troublemaker, u školi sam se dokazivala kroz dobre ocene i primerno vladanje,itd. da se sad ne veličam nenamerno;
Koliko treba jedna mlada osoba da pokaže pameti i zrelosti da joj roditelji ne ospore baš sve što poželi? Kao, jaooo, sve je opasno!

Nekad roditelji sputavaju svoju decu i nemaju nikakvog poverenja u njih, a to je za njih traumatično... Lično... drago mi je da je period tog nepoverenja za mene gotov, ali... baš ga je bilo mnogo.
И мени је драго да полако излазим из тог периода такође. Но родитељи често то раде и из страха?

Izraz poverenja je mnogo važan. Nisam bila nikad troublemaker, u školi sam se dokazivala kroz dobre ocene i primerno vladanje,itd. da se sad ne veličam nenamerno;
Koliko treba jedna mlada osoba da pokaže pameti i zrelosti da joj roditelji ne ospore baš sve što poželi? Kao, jaooo, sve je opasno!
Да, слажем се, још као што кажеш си доказала родитељима да не морају да брину. Но ја не знам ситуацију па нећи ништа да тврдим ал имам осећај да су се опет превише бојали, да можда није била зла намера?

Back