Kada i da li dati drugu šansu?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
396.100
Postoji izreka: „Ako te neko jednom prevari, sram ga bilo. Ako te ista osoba drugi put prevari, sram te bilo”. Ova izreka jeste prestroga jer isključuje davanje druge šanse. Mnogo nam je bliže pravilo „trećeg puta”: „Ako te neko jednom izneveri, to može biti slučajnost. Ako te drugi put izneveri, to može biti ponovljena slučajnost. Ako to učini treći put, onda je to osobin obrazac ponašanja”.

Dr Zoran Milivojević

Sve zavisi koliko nas je i kako ta osoba povredila
Koliko nas je ta osoba povredila zavisi i od nas samih, npr neki ljudi se lako uvrede neki imaju veci prag tolerancije,
zatim odredjene stvari vredjaju neke osobe, a drugi su ravnodusni.
Ako te neko jednom izneveri, to može biti slučajnost. Ako te drugi put izneveri, to može biti ponovljena slučajnost. Ako to učini treći put, onda je to osobin obrazac ponašanja”.
I obrazac ponasanja se ponekad moze promeniti, zavisi o cemu se radi i najbitnije je licnost i karakterne osobine toga koji je napravio prestup, da li (iskreno) prihvata gresku i spreman je da se potrudi da je ispravi, nekad se ne moze uspeti iz prvog ili drugog ili cak i treceg puta.

Postoji izreka: „Ako te neko jednom prevari, sram ga bilo. Ako te ista osoba drugi put prevari, sram te bilo”. Ova izreka jeste prestroga jer isključuje davanje druge šanse. Mnogo nam je bliže pravilo „trećeg puta”: „Ako te neko jednom izneveri, to može biti slučajnost. Ako te drugi put izneveri, to može biti ponovljena slučajnost. Ako to učini treći put, onda je to osobin obrazac ponašanja”.

Dr Zoran Milivojević
Kod Dr Zorana Milivojevića sam išla na časove.
Ne slažem se sa svim što je predavao i napisao u knjigama. Psihologija ne može biti crno i belo. Nije ostavio prostora za nijanse.

Na pitanje kada i da li dati drugu šansu, morala bih da odgovorim razloživši na različitu vrstu odnosa:

Poslovni odnos - Uglavnom ne dajem drugu šansu. Pri samom pristupu poslu izložim svoja očekivanja i ukoliko prihvatim navedene uslove , ne pristajem na manje. Sa svakom promenom na gore, menjam posao, jer je važno ceniti sebe.

Emotivno-partnerski odnos (veza) - Nikad ne dajem drugu šansu. Na samom startu navedem dve stvari koje bi me povredile. Ukoliko budem baš na taj način povređena, nema šta da praštam , jer je osoba svesno, znajući kako ću se osećati, uradila baš to. Tako da slučajnost tu ne postoji.

Prijateljski odnos - Uglavnom sam davala drugu šansu. Sad , sa godinama iskustva možda i ne bi trebalo, ali mi je u ovom odnosu najteže da zatvorim knjigu.

Back