слажем се. ниједно царство није створено из анархије, него из дисциплине. питање је само где је та деликатна граница кад држава постаје насилник над сопственим грађанима, кад владавина права постаје правно насиље.
i tako u kapitalistickim, socijalistickim, komunistickim, monarhistickim, republikanskim, demokratskim resenjima sa planskom ili trzisnom ekonomijom (
o da nije samo 'komunizam' imao plansku ekonomiju nego je to bilo pitanje ekonomske mode toga vremena), ekonomskim i vojnim savezima koji danas sve vise nisu vojni ili ekonomski savezi nego represivni vlastodrsci, dodjosmo i do anarhije ...
o kojoj vecina prica kao 'anarhiji' (
u popularnom smislu) i najcesce pojma nemaju sta je anarhija, jer niko normalan u ovim drugim rezimima nece reci da vam rezim kojim oni vladaju nije najbolji moguci,
(bu hu anarhija - lose lose anatema!) i da cemo ultimativno na kraju ipak morati da se toliko svesno/politicki i drustveno odgovorno razvijemo da cemo zasluziti da zapravo zivimo u anarhiji (
na ovom nivou svesti u Srbiji anarhija moze eventualno da nastane za jedno 2-3K godina). Dakle ono sto zovete anarhijom se zove rasulo, a anarhija je jedan jako fino uredjen sistem.
(do kog tek trebamo doci i koji je najverovatnije postojao sve do postanka civilizacija)
Ako se dublje pogleda, ideja cistog komunizma je druga strana medalje anarhije (ista ideja sa dva dolazeca puta), a osim toga komunizam
(kakav je barem dosada postojao i za koga se zna jedno relativno kratko doba i koji takodje nije onaj teoretski i krajnji koncept komunizma koji se zapravo ne razlikuje od anarhije) je zapravo fasizam, u kome je drzava jedini kapitalista. I da budem jeretican do kraja - komunizam je svojevrstan oblik religije. (
oko ovog sam se svadjao sa nekim ucenim ljudima, a onda mi je jedan simpatican pisac otvorio oci, i saglasio se sa tom mojom opservacijom).
Kapitalizam je pitanje bogatog drustva
(mi smo sirotinja) i kao takav ako nije dovoljno regulisan raznim mehanizmima se zavrsava apsolutizmom
(koji se atributira ovoj drugoj strani, ai efektivno desava) a sasvim je logican razvoj kad se shvati da osnovni radni koncept kapitalizma - pohlepa (koncept: acquire all) zavrsava s tim da ultimativno jedan kapitalista poseduje sve, ukljuciv i vas, pa i drzavu - tako opet dodjemo do fasizma.
Na stranu resenja gde postoje visestruki sistemi (
tu me ipak fascinira Kina sa kombinacijom komunizma i dozvoljeng nivoa kapitalizma, a i Spanija se nekim enklavama koji zive drugacije)
zato evo malo skolskog programa
r u made for better word?