Kad vas neko sazaljeva?

Kad neko pokazuje sazaljenje prema vama, vi: (moze >1)

• ga mrzite(nasao vas da sazaljeva)

glasova: 2 7,4%
  • ne podnosite ga

glasova: 6 22,2%
  • osecate nelagodnost zbog toga

glasova: 10 37,0%
  • stidite se (sazaljeva vas verovatno zbog neke nemoci)

glasova: 4 14,8%
  • sazaljevate i vi njega

glasova: 5 18,5%
  • svejedno vam je

glasova: 6 22,2%

• Ukupno glasova
    27
  • Anketa je zatvorena .
Odmah preispitujem sebe, i trazim uzrok tog "sazaljevanja".
Mada... cesto umisljamo necije sazaljevanje. Ponekad ljudi zaista imaju dobru volju (cak su i na granici da se mesaju u nesto u sta ne bi trebali) da vam pomognu. Ako neko zeli da nam pomogne, to ne mora da znaci da misli da mi imamo neku slabost, ali ja se tako osecam. I naravno neprijatno se osecam.

,,Kad u sudbini drugog vidimo našu moguću sudbinu, tada nam drugi postaje važan kao što nam postaju važna i njegova osećanja. Saosećanje, sažaljenje, samilost i milosrđe su emocionalni znaci prijateljskog odnosa. Nama postaje teško zato što vidimo da je drugom teško. Zamišljamo kako bi bilo nama kada bi se to desilo nama. Sve to nas pokreće na akciju kako da drugome olakšamo, kako da mu pomognemo''. Zoran Milivojević

http://www.politika.rs/rubrike/spektar/zivot-i-stil/Milosrdje.lt.html

,,Kad u sudbini drugog vidimo našu moguću sudbinu, tada nam drugi postaje važan kao što nam postaju važna i njegova osećanja. Saosećanje, sažaljenje, samilost i milosrđe su emocionalni znaci prijateljskog odnosa. Nama postaje teško zato što vidimo da je drugom teško. Zamišljamo kako bi bilo nama kada bi se to desilo nama. Sve to nas pokreće na akciju kako da drugome olakšamo, kako da mu pomognemo''. Zoran Milivojević

http://www.politika.rs/rubrike/spektar/zivot-i-stil/Milosrdje.lt.html

Empatija i sažaljenje su dva različita pojma i ne treba ih u isti kontext turati... makar to rekao i neki priznati, umni čovek... ne znači da je u pravu. Osim ako nisi isčupao reči iz neke drugačije koncepcije, ovako, u jednoj rečenici, ne ide.

Saosećanje, samilost, milosrđe su deo empatije, sažaljenje je sažaljenje... zaslužuje posebnu definiciju. Osećanje ovih prvo navedenih emocija je pozitivno, poslednja je negativna.

Ja zaista ne razumem u čemu je problem...na kraju, i ono što ti zoveš empatijom (saosećanje, samilost, milosrđe) i sažaljenje mogu biti emocionalni znaci prijateljskog odnosa. Nigde on nije izjednačio pojam empatije i pojam sažaljenja, samo je opisao ono što im je zajedničko.

Ja zaista ne razumem u čemu je problem...na kraju, i ono što ti zoveš empatijom (saosećanje, samilost, milosrđe) i sažaljenje mogu biti emocionalni znaci prijateljskog odnosa. Nigde on nije izjednačio pojam empatije i pojam sažaljenja, samo je opisao ono što im je zajedničko.

Onaj koji me sažaljeva mi nije prijatelj.
Turio ih je u istu rečenicu, mene je ubolo u tanana osećanja, pa sam morala da odreagujem. z:)

Onaj koji me sažaljeva mi nije prijatelj.
Turio ih je u istu rečenicu, mene je ubolo u tanana osećanja, pa sam morala da odreagujem. z:)

Onaj ko me sazaljeva znaci da se identifikovao sa mnom i mojim stanjem i da me razume...njih cesto nazivam prijateljima. One koji se vesele i osecaju zadovoljstvo kada ja zalim...ne volim da nazivam prijateljima, to su vise neprijatelji ;). Problem je u tome sto se vecina ljudi oseca kao da im je povredjen ego kad ih neko sazaljeva, ili uopste ne razumeju sta je to sazaljenje...

samo da napomenem da saosecanje nema maa blage veze sa sazaljenjem..
saosecanje u sustinskom smislu znaci sposobnost empatickog uzivljavanja..odnosno sposobnost deljenja emocija..osecamo se isto..osecamo istu emociju..koju oseca neko u tom trenutku..
saosecanje je kljucno za medjuljudsko razumevanje..bez njega nema razumevanja samo manjeg ili veceg nerazumevanja

Back