Kad štene dođe u kuću...

Ako trenutno ima osam nedelja, prerano je za 15 dana da se štenetu radi čipovanje i vakcinacija protiv besnila.
Inače, između vakcine i revakcine treba da prođe tri nedelje.

Prva vakcinacija protiv zaraznih bolesti (obavezna, moj savet, nedeljno nam u ambulantu dolazi bar 2-3 odrasla psa obolela od štenećaka - za uspavljivanje!!!) bi trebalo da se obavi sa oko 6-7 nedelja.
Zatim prva revakcina sa oko 9 i treća revakcina sa 12 nedelja.
Između svake vakcinacije je potrebno obaviti dehelmintizaciju.

Vakcinacija protiv besnila i čipovanje se rade zajedno, po zakonu je nemoguće čipovati psa bez vakcine za besnilo i obrnuto (dok pas nije čipovan), i to se vrši kad štene napuni četiri meseca starosti.

Tada stiče dobar imunitet i posle je neophodna samo redovna, godišnja vakcinacija, protiv zaraznih bolesti i protiv besnila.
Naravno, uz obaveznu redovnu dehelmintizaciju nekoliko puta godišnje.

Hvala mnogo na odgovoru.:hvala:

Štene je prvu vakcinu dobilo sa 7 i po nedelja (7 nedelja i 4 dana tačno), još je kod odgajivača. Koliko sam shvatila, odgajivač želi da revakciniše sve štence za dve nedelje. Mada, mislim da je shvaćeno da mi se žuri da uzmem štene, pa je možda sve rečeno zbog toga... I kada nazovem za dve nedelje, verovatno je planirao da kaže: "Može za nedelju dana, sada imamo neke obaveze." :cool: Videću da rešim to....

I još jedno pitanjce,samo zato što sam na pređašnje pitanje dobila potpun odgovor :D

Štene je kod odgajivača čišćeno s nekom vrstom paste, nisam sigurna da li je to učinkovito koliko i tablete. Interesuje me kada preuzmem štene (od dva i po meseca) kako i na koliko vremena treba da se čisti, jednom mesečno ili? I koje tablete preporučujete? Čula sam da treba kopristiti od različitih proizvođača...

Pozdrav!

Može i pasta da se koristi, bez ikakvih problema, dok je štene malo.
U suštini, može i kasnije ali se nekako ipak daleko više koriste tablete, pošto je lakša njihova aplikacija (uglavnom sa komadom hrane ili samostalno).

Kada ga ti preuzmeš možeš slobodno koristiti tablete, bez ikakve bojazni.
Svejedno je da li ćeš koristiti drontal ili cestal.
Obe vrste imaju široko polje delovanja, i deluju i na nematode i na cestode.
Tablete se primenjuju oralno, 1 tabletica na 10kg težine, pa zavisno od težine psa davati određeni deo ili broj tableta.
Npr, ako je u pitanju štene sitnije rase i bude težine 5kg daćeš mu pola tabletice, ako ima 7,5-8kg onda tri četvrtine tablete, a ako ima 15kg onda 1 i po.

Štenad u pravilu treba dehelmintizovati svake 2-3 nedelje, dok se ne završi proces sa vakcinacijama kompletan (što se najčešće poklapa sa završnom vakcinom protiv besnila u četvrtom mesecu) i posle toga se čisti redovno na svaka tri-četiri meseca, u dozi zavisno od trenutne težine.

Jesam dosadna, ali moram da pitam :rumenko: Pokušala sam sama da istražim malo i da dobijem odgovor na ovo pitanje, ai sam samo ostala zbunjena :confused:

Koje je najbolje sredstvo protiv buva i krpelja? Čitala sam da mnogi hvale frontline, ali i da mnogi govore da krpelji postali imuni na frontline... Šta je od toga tačno?

Kojim sredstvom protiv gamadi da zaštitim štene?

Dok je stene, najbezbedniji je Arpalit neo, ima ga u obliku spreja i pene a videces, mozda i kasnije da ostane na tome, jedna korisnica foruma Arpalit koristi za sve svoje ljubimce-macka, kuju i feretke.

Inace, moja kuja je zasticena Duowin ampulom (slicno dejstvo a niza cena nego Frontline) i vec par meseci nema ni buva ni krpelja ali on nije pogodan za stence.

Moja koleginica sa fakulteta koja radi u vet. apoteci je počela da preporučuje fyrpryst, slovenački antiparazitik, krka proizvodi, slična formula kao frontlajn, samo jeftiniji.
No, opet, ne štenetu mlađem od 8 nedelja i lakšem od 2 kg.
Od kako su se pojavili u Srbiji ona je počela da ga koristi i kod svog psa i kod mački i kaže da je delotvoran.

Ja zaista ne znam iz ličnog iskustva pošto moju Šuškavu nikad nisam ničim tretirala jer je kućna mačkesita.

Sve najlepše u Novoj godini žele vam Xella i Lol :bob: :zpozdrav:

scaled.php

Hvala Mimi :)

Kuca je dobro, kriza je prošla. Lepo jede, sluša, nije više tako žućkasto oko njuške i tako... Ali imamo novi problem... Joj, blam me i da kažem :zstidljivko: Stvarno se pre dva dana ništa nije videlo (da li zato što štene ima tek mesec i po dana ili šta već), ali naša Lol ima pišu :zstidljivko: z:cry:

I sada nemam pojma šta da radim! Taman sam se spremala da nazovem veterinara koji je pregledao kuče, vakcinisao, čipovao i zaključio da je ženka u pitanju... Mada i ovi moji veterinari u kraju (tačnije dva veterinara i jedna veterinarka) su me pitali da li je ženka ili mužjak.... :zroll: Katastrofa...

Šta sada da radim po pitanju rodovnika u kome piše da je ženka...?

Back