Odrastanje, iskustvo, starost iz mog ugla je jezivota jedna…iako tu spoznaju cuvam kao duboku u srcu tajnu koja ne smije izaci vani ni po koju cijenu…ne mislim jezivota zbog godina koje se gomilaju…vec zbog dozivljaja spoljasnjeg svijeta I sopstvene svijesti. Ta strogo cuvana tajna nikad nece biti izgovorena , jer shvatam da bi mi donijela samo nevolje...toliko bar znam o ljudima...osim sto pisem sada je jedan izuzetak, kojima potkrepljujem jos jedanput taj grozni teret koji se covjeku svali na ledja : spoznaja vidjenog i ljudi kazu moje sivo...a prije neki dan odgledah divnu epizodu South Park ,, You're Getting Old " gdje su istu stvar nazvali Cynical Asshole
I tako... sta rekoh...moguce da je sve posledica nacina zivota od malih nogu neki cudan put, usled nedostatka uzora i utabanih staza ili bilo kakve vrste copora, zastite iliti klana koji bi mi omogucio laksi put, shvatih da postoje samo dvije stvari : prezivjeti ili propasti. Stoga trnje-put me nanese da prezivim posmatrajuci svaki detalj, milisekund spoljnog okruzenja, sa napregnutim culima, jer kad hodas sam po bodljama, cula su prinudjena da budu napregnuta , jer koliko god da zivis u izmisljenom balonu odavno iskusih da te neko uvek gurka stapicem u oko iz potrebe , a najceshce iz sopstvene dosade i da je potrebno prilagodjavati se , odricati se misli i osobina , koje ne vode napretku, znachi korekcija bukvalno kao papir i olovka , pa kroz mozak.Toliko puta vidjeno, da je pochelo da smara, eto to mi je donela starost. To stanje mozda i verovatno nece osetiti ljudi koji su imali neku vrstu zahtite i mnogobrojne sprovodnike kroz zivot, stazom preko cvijetne ponjave koja prekriva trnchice ...mislim, ne mislim da je to loshe imati takav zivot, to je extra bonus premija, samo zelim reci da - koga svrbi taj se cheshe i nije mi vishe problem shto me takvi gledaju chudno i sa nerazumevanjem, a ako su pokvareni onda i sa zlobnim pogledom, kao i sve druge ljude...teshko se odbraniti , kad nemash adekvatan arsenal...ali odavno znam da je lako tudjim k gloginje mlatiti i da teshko mozesh znati kako je kad boli zub, dok te ne zaboli...tako da kao i nekad , tako i sada, jedina moja najbolje i najveca veza, chopor i klan je samo Onaj odozgore , koji chudnovatim nitima vuche konce , raspetljava chorove i daje snagu za ustajanje i borbu i istrazivanje dna okeana stvarnosti koje ne beshe svojevoljno , vec nuzdom nametnuto.... Provjerena nebeska veza je jaka i ispitano na lichnim ledjima , potpisano teshkom putanjom kroz alge, mulj i koprivu. Tako je bilo, tako je i sad i dovoljno je meni chudno taj kosmichki zakon fizike da sam uopshte tu gde sam i da plivam , poznavajuci zakonitosti okruzenja u kojem zivim, gde ti masa koju moras da imas iza ledja, daje i silu i shansu da se kurcish i lelemudish do mile volje, sa stavom da si u najmanju ruku Ivo Andric = ako si zabavljac, Sokrat = ako si prostitutka, vrh muzichar, glumac = ako znas za do,re,mi extra vernik = ako si muljara, vrhunski radnik koji je neophodan samo da postoji i pozira = ako si lelemud i genije = ako ti je IQ manji od ,,sobne temperature”...sve u svemu najkulije stanje za opstanak..marketing ...i sad ce mi se neki smijati, o cemu ja sad brbljam , ja mizerna ameba bez aduta u rukavu... bez uznemiravalja, molicu ...heh, heh, crnu li mi je spoznaju donelo odrastanje... ...i na tom putu kao mali balegar gurah kuglicu dok stapici bockaju sa strane, duvaju i guraju da te sture sa putanje , a samo pokusavas ici pravo i gurati svoju kuglicu u koju btw i gledash sve vreme...ali ne vredi...eh, starosti
I tako sve ide svojim tokom...ali mi je starost donijela gadan problem...kako shvatati , a ne izgovoriti, kako razumjeti , a nepokazati to...a dosadno je beskrajno dosadno...dok gurash svoju kuglicu i sanjash da negdje postoji neka druga stvarnost gdje bi svu svoju energiju covek mogao uloziti u korisne misli, u snove da se posveti nechemu korisnom, napretku , a koja nije privilegovana kategorija...nechemu sto ce odagnati svu ovu dosadu svijeta koji se nije mnogo promijenio od postanka i koji samo iznova , iznova ponavlja, ponavlja ponavlja...i stvarnost i obilje informacija i vidish staru pesmu , koja se prepisuje, muziku koja se kopira, pa se turi malo kolutica paprike, malo pershuna i opet otpeva kao novi hit, filmove koje vise ni ne znas koliko delova imaju, dok ne utonu u mrak animacija SF dovedenih do perfekcije....gluposti po novinama , hiljade studija i zakljuchaka koje su skracene u petnaest rechenica novinskih chlanaka ili uklopljene u milione epizoda serija u kojima prshti krv kroz policijske istrage, advokatske briljanshtine , svetlle momentte slavnih patologa, doktora itd itd , gde svaka baba ispred ekrana moze postati istrazitelj, detektiv, struchnjak za ljubav, doktor , a bogami i hirurg...nosi ovo , obuci ono, stani ovako, lezi onako i VERUJ SAMO MENI , kupi ovo , baci ono, sto miliona uzroka tumora u svetu gde ti zivot sam postaje kao veliki , mozdani tumor u kojem plivaju milioni informacija potopljenih u eksudat i ko se razveo i ko se ozenio, i ko se uvatio za kabal, a ko je izasao neopeglan , u kom delu sveta se neko nije okupao, a gde su linchovali fazana i taj ogroman broj hronika i lesheva koji nam je postao normalan dok grickash keks ispred monitora chula ti vishe ne opazaju sliku eksplozije ,,negde u Ruandi” ili ochaj u nechijim ochima – oh kakav majstor fotografije , uslikao je ,,momenat” . i sve bi to bilo lepo, jer zaokupljen slavnima ne bi imao vremena za okolni svet...ali ne lezi vraze sta znaju babe za internet Pa ima li to smisla...Gurash svoju kuglicu pravo, vetar te skrece sa puta, borish se ustajesh , gurash, gurash, kisha shto se izliva kvasi urolano go vance otezava ti postojanje, chekash bolje dane...i na sve to dodju ti persone kao zunzarice da prate sve shto mrda , sve shto dishe, samo ,,zu zu zu...zu zu zu...shu shu shu...shu shu shu”, i shta je koga briga gde i na koga troshish pare koje nemash i shta je koga briga kolika ti je plata i shto je kome tuga ako ti je dobro i sreca ako ti loshe ide...ej, starosti pa shto mi od svega donese bash to stanje da mi se tudje neizgovorene misli i namere ochitavaju kao na displeju sa unutrashnje strane lobanje...to je uzasno stanje...i nije providjenje samo iskustvo...sa ameboidnim oblicima zivota...i sve je briga gde je ko bio, gde ide, gde se vratio i ,,zu zu zu, zu zu zu...o, mila dosado...u stanju gladovanja, kad nemas leba da jedesh kao smrdljivi sir, krug je oko tebe prostran sa jako, jako malo ljudskih oblika zivota...a onda kad nisi gladan i batrgash se odjednom kao da poluludi dobiju iskonski nagon da prichaju bez veze, bez smisla, gde shta treba, ko ne treba, zashto, ovako, nako...o, sveto palamudjenje...dok gurash svoju kuglicu prema kraju...i dosadno pokusavash smetnuti s uma...ali ne vredi...uvek neki port je zauzet nezvanim kablom...o, svijete, o pchelice , o Planete...k