Kad Lisce Pada

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Koji vam je omiljeni lik u seriji Kad lišće pada?

• Ali Riza

glasova: 2 5,4%
  • Hajrije

glasova: 1 2,7%
  • Ševket

glasova: 0 0,0%
  • Nedžla

• Lejla

glasova: 6 16,2%
  • Ferhunde

glasova: 5 13,5%
  • Oguz

glasova: 6 16,2%
  • Ajše

glasova: 0 0,0%
  • Sedef

• Dževrije

glasova: 13 35,1%

• Ukupno glasova
    37
  • Anketa je zatvorena .
pa da je odcutao - sve bi bilo ok..
ovako, njega kao grize savest, on je visoko moralna osoba, a zna koga je ozenio..
najbolje njoj teret njegovog seksa, a on mirno da spava..
tu je ispao ljiga, a ne muskarac..
a sto se tice novca, dzevrije nije AR pomogla svesno, nego je fihret morala da pita tahsina da im pomogne..
i to je dzevrije u svakoj situacji umela da istakne i nabije na nos..
ali je zato tahsin bez opiranja uzeo novac koji je AR dao fikret kao njen deo od prodate kuce i potpomogao sebi poslovanje koje mu se u tom trenutku zaglavilo..
ne bih rekla da su oni nesto preterano moralni..
samo su ljudi..
a AR je prosto neprilagodjen vremenu i mestu u koje je doselio porodicu..

Pevačica je ebena jednom i posle trežnjenja je saopšten kraj. A hanuma Fikret nije tučena po ušima da ide kod Tahsina već je tu za sebe videla "izlaz" da ode iz nepodnošljive taticine okoline. Uostalom, tatica je kriv što se njena ljubavna veza iz prošlosti završila jer tatica je tada zaključio da to nije dobra veza za nju. Od tada je usedelica i bezperspektivna robinja kuće Tekin. Tahsin joj je došao kao božja pomoć da se skloni od boleštine zvane Ali-Riza-pašaluk. Preuzela je daleko humaniji posao, brigu o deci svog supruga a kasnije i o svom. A Dževrija je džangrizalo ali i vodi računa o svojima i 300 puta je bolja od mutave mešine Ali Rize koji samo filozofira i priča bajke o životu. Nije li se od Dževrijinih para pomagalo debeloguzom koji je ostao bez para i njegovom šonjavom sinčiću?

Opet, dajem 3 Ali Rize za jednu Dževriju !

E too...:klap::klap: od A do Š

Kako mi post ne bi bio predugačak, podeliću ga na dva.
Dve celine o Lišću.

Najpre Ali Rizina poruka Lejli.
Zbog čega se odnosila najviše na njegove tegobe.
Nisam neko ko je Ali Rizi naročito privržen, ali ne mislim da je loše što je njena poruka Lejli tako glasila.
Njoj je itekako stalo da ga privoli, uvek volela da mu kuva kafu, da mu se umili, umela je nekako sa njim, na svoj čudan način.
Ta poruka, o njegovom olakšanju, upućena njoj od koje ni hleb nije hteo da uzme, mogla je dublje da joj dopre do savesti, duše, srca.
Jer on, paralizovan, namučen ipak živi svestan da mu je sin nepravedno zatočen, dok živi sa ubicom.
Dok je pod svojim starim krovom, u kući koja je njemu važna, bogata, i simbolički povezana za Tekinove.
Jer je tamo, s ačovekom kojeg oduvek nije voleo, koji ih je udaljavao, a koji sada podlo hraneći njih kupuje svoju slobodu.
Poruka o očevoj tuzi, najdublje pogađa Lejlu,, najviše je budi.
Zato je i prijavila Oguza, oca svog deteta na putu.
Skršenih ruku, jasnih misli, željna čiste duše, rekla je, kazala istinu o čoveku koji joj je sve.
Koji je njen, i kojeg je želela najpotpunije.
Ali ne u obliku u kojm joj je pripao na kraju.
Tužna mi je ta scena priznanja, odavanja.

Dževrije, strašan lik.
Ne znam kako se drznula da se oseti pozvanom i potrebnom da ikome sudi, da ikome "pokazuje" i da se nanovo istresa nad Fikret.
Ko joj je dao za pravo?
Brak je oduvek trebalo da čine Fikret i Tahsin, ali on protiv mamice nije znao.
I on, glup je postupio, pred prvim naletom besa otišao, i tresnuo porodici izjavu o razvodu.
Trebalo je tako da ispljune i istinu o prevari kada beše počinjena.
Doneo je svima neprijatnost time što je njiam najpre, onako sveže ljut rekao za razvod.

Ne volim tu nesposbnost komunikacije kod ljudi.
Ponaša se kao da je ne poznaje.
Ako ima sumnji, nejasnoća, trebalo je da je pita, da sa njom razgovara, a ne da donosi sirovo glupe zaključke isprskan ljubomorom zbog komšije.
Ne, ne ume taj da priča.
A zna da je to sumnjičanje donelo dublji razdor među njima, te se i desilo prvo napuštanje, pre preljube.
Slabić je.
Ženu koja mu je osvetlela dom i pružila sreću, mir, harmoniju kuće, uspkos Dževrijinim izjavama, nije ume ni da odbrani od svoje majke, njenih bockanja, manipulacija, i uvreda.
A sada, sada je čovek sumnja, razvod, i glupan.
Baš me je iznervirao.
Isuviše je nekarakteran da bih ga poštovala.

Ferhundino petljanje u sve toliko je smešno.
Toliko iritantno.
Bespotrebno isteruje pravdu ali upravo ona nije žena koja bi trebalo time da se bavi.
Ne volim dvostruke mere u seriji, ali ni u životu. Činimo ih svi, svesno ili nesvesno.
Ali ih ne volim.

Ne pomažu komunikaciji, ne pospešuju je, i ljudi prosto bivaju nepravedni, i neiskreni prema sebi, i prema drugima.

Drugi deo mog prikaza serije, počeću od Nedžle.
Takođe mislim da je o svom nezadovoljstvu, hladnoći trebalo najpre sa Alijem da priča.
Znam da je nekada teško reći nekom dragom kako se osećanja drugačije razvijaju, ali zaslužuje on to.
Zaslužuje i neko manje vredan od njega.

Obradovala se prstenu. Ne kao bogatstvu, već kao daru, kao znaku pažnje, i veče jeste počelo fino.
Ali, čim je praznu kutiju videla, nije joj se dopalo podsećanje na njihovu prazninu.
Na zajedništvo koje je sve samo ne zajedništvo.
Na pomen njenog osmeha koji je zablistao nakon dugo vremena, zahladnela je, nanovo bila hladna Nedžla.
Nije mi se dopalo, jer je mogla makar jedno veče da se opusti.
Preda.
Potom, razgovor sa Fikret, i njena reakcija na pitanje da li su zaglavili, ili šetali do jutra.
Kako se trgla, kao da je ugodno veče sa partnerom bogohuljenje, kao da he greh nad grehovima.
Nipošto, gospođa je radila.

Kako je glupa ideja o tome da Ali želi da je kupi parama.
On? Prstenom i večerom?
Smešno.
Koliko za pare haje on a koliko ona i koliko šta kupuju istima najviše i najbolje svedoči ona prepirka oko projekta gde im ona pridaje važnost veću nego što to čini Ali.

Žao mi Alija što je slučajno čuo njeno nezadovoljstvo posle kojeg se obradovala cveću.
Žao mi je što je želeo da takav brak uspe, sa nekim ko kaže da može sam, kojem je godišnjica glupa, nakon svega dve-tri godišnjice u životu.
Kao da je odrastanje i sazrevanje automatski lišavanje sebe sreće i zadovoljstva.
To je sve samo ne zrelo.
Fikret joj je skrenula pažnju, da je to sve do njenog stava, i da je takvih nedoumica imala i kod Džema.
Da je veza konstantan trud koji ne prestaje kada se "muškarac" ulovi.
Ja lično, volim svakodnevna osvajanja i u vezi koja je odmakla dosta od početka.
To je začinjava.

Žao mi je bilo Oguza.
Težio je begu od nemaštine, a isuviše sam odrastao da bi ulovio i spoznao granicu, meru, i prave vrednosti.
Želeo je spokoj, imetak, dom. Teže je bilo, borbeno.
Shvatio je Lejlu.
Ume da proceni, umeo je sa ljudima, vešt je.
Kakvo razočarenje kada je čuo da ga pita u kom će biti hotelu.
Time mu je otklonila nejasnoće.
I ona je otišla, odala.
Znao je da nije moglo drugačije, ali... samoća, oduvek je sam, čak i sa Nedžlom i Džejdom je to bio.
Lejla je bila dom.
Videlo se po njegovom licu da je sada svoj, samo svoj, i samo na sebe još može da se osloni.
Razočarenje, odlazak, duševni najpre.
Dirljiva mi beše scena, ma šta drugi rekli.
Kraj razgovora, osetno opraštanje, razilazak.
Pozdravi sve, čuvaj se.
Bol.
Za oboje.
Prećutni, dok razgovor teče normalno.
A dok oboje svesni toga, odlaze.
Tako je najbolje.

Volela sam Fikretin obilazak kuće.
Ne osvrćući se na sadašnji enterijer, u njoj je videla stari plam, sjaj i bogatstvo zajednice.
Jedinstva.
Volim simboliku poda, koji, ma ko živeo u vili, simbolizuje, makar i minimalni znak ostanka vrednosti, onih starih.
To se ogleda u Lejlinom priznanju.

Da... tihi rastanak Lejle i Oguza...
Ćutanje između rečenica je reklo mnogo više nego što bi iskazale hiljade priča...

Zašto je Lejla odlučila da baš Nedžlina i njena soba bude soba za buduću ćerku...?

Sina kojeg ima napravila je s Tahsinom a ne "taticom" i resto familijom. Njena primarna familija je sada Tahsin a ne tatica i gomila loodaka i nesposobnjakovića. I to ne sagledavanje kriterijuma vrednosti nju pravi kretenom.
Na kraju, taj Tahsin je "zgrešio" mrtav pijan ne treznivši se danima jer ga je dileja Fikret neopravdano krivila za ono što je pijan na kraju i uradio.

Dao bih 3 Ali Rize za jednu Dževrije.
sasvim ispravno razmisljanje !!!

Jasno je.
Soba detinjstva.
Soba zajedništva.
Onih osmeha koji su ih držali na okupu.
Soba u kojoj je negovala svoja osećanja.
Koja oličenje je porodice, bliskost.
Žudnja da se povrati mirs te sobe kao doma.
Da se u nju nanovo unese smeh, gugutanje, i sreća.
Da se večito seća vrednosti porodice, vrednosti zajedničkih ćućorenja sa najbližima.
Da se nadomesti daljina koja je prevelika.
Sa njom je sada najdalja.

Jasno je.
Soba detinjstva.
Soba zajedništva.
Onih osmeha koji su ih držali na okupu.
Soba u kojoj je negovala svoja osećanja.
Koja oličenje je porodice, bliskost.
Žudnja da se povrati mirs te sobe kao doma.
Da se u nju nanovo unese smeh, gugutanje, i sreća.
Da se večito seća vrednosti porodice, vrednosti zajedničkih ćućorenja sa najbližima.
Da se nadomesti daljina koja je prevelika.
Sa njom je sada najdalja.

kog detinjstva? one su tu došle kao devojke, nisu živele u toj kući dok su bile deca

Šaće, znam da nisu, ali sam ciljala na to da kada su došle u taj sobičak, bile su još deca, još naivne, još zajedno, svađale se oko dečijih čarki, sitnica, još nisu osetile gorčinu grada prema kojem su raširile ruke željno, neznalački.

Takva mi glupost malopre pala na pamet...

Da li ste primetili kako Lejla i Oguz u bračnoj sobi pored bračnog kreveta imaju i neki trosed, kauč... šta li...

Uopšte mi nije jasna funkcija, šta će to u spavaćoj sobi. :D

Takva mi glupost malopre pala na pamet...

Da li ste primetili kako Lejla i Oguz u bračnoj sobi pored bračnog kreveta imaju i neki trosed, kauč... šta li...

Uopšte mi nije jasna funkcija, šta će to u spavaćoj sobi. :D

Visak prostora. Morali su necim to da popune. Mene iznerviralo kad sam video da Oguz leze u krevet u cipelama. A ovamo svi se Turci izuvaju cim udju u kucu. Jedini on nema papuce u celoj Turskoj.

Back