Kad Lisce Pada

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Koji vam je omiljeni lik u seriji Kad lišće pada?

• Ali Riza

glasova: 2 5,4%
  • Hajrije

glasova: 1 2,7%
  • Ševket

glasova: 0 0,0%
  • Nedžla

• Lejla

glasova: 6 16,2%
  • Ferhunde

glasova: 5 13,5%
  • Oguz

glasova: 6 16,2%
  • Ajše

glasova: 0 0,0%
  • Sedef

• Dževrije

glasova: 13 35,1%

• Ukupno glasova
    37
  • Anketa je zatvorena .
Sina kojeg ima napravila je s Tahsinom a ne "taticom" i resto familijom. Njena primarna familija je sada Tahsin a ne tatica i gomila loodaka i nesposobnjakovića. I to ne sagledavanje kriterijuma vrednosti nju pravi kretenom.
Na kraju, taj Tahsin je "zgrešio" mrtav pijan ne treznivši se danima jer ga je dileja Fikret neopravdano krivila za ono što je pijan na kraju i uradio.

Dao bih 3 Ali Rize za jednu Dževrije.

Sigurno i ti vise volis tastu nego rodjenu majku.

A i kada je Ali Riza iskomentarisao u sebi kako Oguz nema poverenja u Lejlu, pa je poneo novac sa sobom...
Nije da nema poverenja, nego je zna.
Zna da su svi oni patološki vezani za taticu.

Fikret se krajnje nezrelo ponaša.
Tu i tamo kaže nešto pametno (kao večeras Nedžli), ali sa svojim životom ne ume da se nosi.

Ali Riza bi trebalo da bude najmudrija glava u kući (i šire), s obzirom na to koliko mu se svi dodvoravaju (čak i Ferhunde na svoj način, a i Oguz je imao svoj mali pokušaj umoljavanja g. Ali Rize), međutim, setimo se njegovih hirovitih odluka i ljutnji...

To mi je jedan od jačih utisaka serije, dok je sada rezimiram...
A evo još nekih utisaka:

- Lejlina i Oguzova ljubavna priča bila je jedna od nosećih priča u seriji, nije im po snazi bio blizu ni Fikretin, a da ne pričam Nedžlin brak (ni prvi, drugi još manje)
- Lejla je, sa svim svojim depresijama, ludilom i glupostima, ipak najnormalnija u toj porodici;
- Hajrije je bila lujka tokom cele serije, na momente iritantna, ali dopadaju mi se dve crte njenog karaktera: brza prilagodljivost i izvesno razumnost (i za nerazumno, što je ponekad potrebno, kako bi svi u lancu preživeli)
- Oguz je najtragičniji lik u seriji (tragičniji i od Ferhunde, koja je imala podršku majke sve vreme; Oguz je bez oca, majka i sestra mu se pojavile samo na kratko u seriji, Džejda je kao pijavica, Ali Riza mu nije dao šansu da pokaže da se promenio u odnosu prema Lejli, Lejla ga je sada izdala, onaj Sejfi video da je ovaj snalažljiv i pametan, pa hteo da ga izrabljuje za prljave poslove (i što neko ovde reče, tolika se fama digla oko Sejfijevog ubistva, kao da je ne znam koji čovek ubijen, a ne ubica ko zna koliko ljudi), Serhat se zalepio da mu traži novac koji mu ne pripada,... užas.
Ipak on nije sve to zaslužio. On je bio samo mlad čovek koga nije imao ko da usmeri, koji je samo želeo da ima para i da se dobro zabavi dok je mlad (i tada navukao onu nesreću Džejdu, bezobraznu Nedžlu i osetljivu Lejlu, kojoj se logično vratio, jer je jedino sa njom mogao da oseti nekakav dom)
- Ali Riza je zamislio život kakav želi da žive njegova deca, i sve što se ne odvija po planu, njega bi razbesnelo

...

mnogo toga sam već i pisala već na forumu. :)

Ne znam što sam stavila teze, ali nema veze. :)

Ako ces pravo poredjenje. Da li bi toliko brinuo o zeni koja te vara i o deci koja nisu tvoja.

Postoji razlika u glagolima ''prevariti'' i ''varati''.
A i čovek sada treba da se ubije, da bi pokazao da joj je žao.

Fikret se ne pita da li je ona doprinela Tashinovoj prevari, kao što se ni Ali Riza ne pita da li je on doprineo Šefketovom prihvatanju Oguzove krivice...

Postoji razlika u glagolima ''prevariti'' i ''varati''.
A i čovek sada treba da se ubije, da bi pokazao da joj je žao.

Fikret se ne pita da li je ona doprinela Tashinovoj prevari, kao što se ni Ali Riza ne pita da li je on doprineo Šefketovom prihvatanju Oguzove krivice...

Sto ako je jednom, onda se ne racuna. Ne vidim tu nikakvu razliku.

Cime je ona to doprinela Tahsinovoj prevari. Sto mu je gledala staru majku koja je zayebava i troje dece koja nisu njena. Plus jos jedna beba. Plus cela kuca na njenim ledjima. Plus jos i sama radi. Dok se Tahsin provodi po kafanama i obigrava oko lokalne pevaljke. Ajde bas da vidim koja bi zena to istrpela.

Sto ako je jednom, onda se ne racuna. Ne vidim tu nikakvu razliku.

Cime je ona to doprinela Tahsinovoj prevari. Sto mu je gledala staru majku koja je zayebava i troje dece koja nisu njena. Plus jos jedna beba. Plus cela kuca na njenim ledjima. Plus jos i sama radi. Dok se Tahsin provodi po kafanama i obigrava oko lokalne pevaljke. Ajde bas da vidim koja bi zena to istrpela.

Pa, samo jednom otišao u tu kafanu i već krenule prozivke... i sto puta ponovljena laž postade istina...
Niko nam nije kriv za ono kako nas tretiraju.
To sami odredimo, sami se postavljamo.
Ona je sama izabrala da od početka trpi Đevrije, da radi u kući,... znala je za tu ne-njenu decu, prihvatila ih, i ružno je da njih navodimo kao argument koji podržava Fikretinu odluku da ode...
Nije ni muškarcima lako kad naiđu na tako povučene, ćutljive, zatvorene žene sa kojima treba uvek vrlo pažljivo... Da sam ja muškarac, mene bi zamorila Fikretina stalna distanca...

To mi je jedan od jačih utisaka serije, dok je sada rezimiram...
A evo još nekih utisaka:

- Lejlina i Oguzova ljubavna priča bila je jedna od nosećih priča u seriji, nije im po snazi bio blizu ni Fikretin, a da ne pričam Nedžlin brak (ni prvi, drugi još manje)
- Lejla je, sa svim svojim depresijama, ludilom i glupostima, ipak najnormalnija u toj porodici;
- Hajrije je bila lujka tokom cele serije, na momente iritantna, ali dopadaju mi se dve crte njenog karaktera: brza prilagodljivost i izvesno razumnost (i za nerazumno, što je ponekad potrebno, kako bi svi u lancu preživeli)
- Oguz je najtragičniji lik u seriji (tragičniji i od Ferhunde, koja je imala podršku majke sve vreme; Oguz je bez oca, majka i sestra mu se pojavile samo na kratko u seriji, Džejda je kao pijavica, Ali Riza mu nije dao šansu da pokaže da se promenio u odnosu prema Lejli, Lejla ga je sada izdala, onaj Sejfi video da je ovaj snalažljiv i pametan, pa hteo da ga izrabljuje za prljave poslove (i što neko ovde reče, tolika se fama digla oko Sejfijevog ubistva, kao da je ne znam koji čovek ubijen, a ne ubica ko zna koliko ljudi), Serhat se zalepio da mu traži novac koji mu ne pripada,... užas.
Ipak on nije sve to zaslužio. On je bio samo mlad čovek koga nije imao ko da usmeri, koji je samo želeo da ima para i da se dobro zabavi dok je mlad (i tada navukao onu nesreću Džejdu, bezobraznu Nedžlu i osetljivu Lejlu, kojoj se logično vratio, jer je jedino sa njom mogao da oseti nekakav dom)
- Ali Riza je zamislio život kakav želi da žive njegova deca, i sve što se ne odvija po planu, njega bi razbesnelo

...

mnogo toga sam već i pisala već na forumu. :)

Ne znam što sam stavila teze, ali nema veze. :)

Pa jeste, skoro do tančina bih i ja opisao karaktere i njihove odnose.

Najveće skretanje serije je u momentu kad Šefket uzima ono malo para što mu je dala Ferhundina majka. Do tog momenta je spodoba bila glavni negativac i sve se vrtelo oko nje. Trenutak kad je Ferhunde zasluženo mogla da zaglavi robiju (namerno paljenje tuđe imovine i ugrožavanje života) scenarista se odlučio da je poštedi i skloni iz prvog plana. Praktično, početak pretvaranja skota u dobricu, akcentiranjem Oguzovih poslovnih poduhvata i društva za koje radi.

Odjednom se zaboravljaju sve ucene, iznuđivanje novca, iskorištavanje ljudi. Pa samog Šefketa je ona prokazala policiji za "pozajmljivanje" novca koje je on zbog nje uzimao, i sve to dok mu je još bila hanuma.

Oguz je ubio jednog pravog otpadnika i svi znamo da je bilo slučajno a zasluženo. Veličina njegovog zločina meni uopšte ne izgleda tolika koliki je zlotvor bila Ferhunde ..

... Cime je ona to doprinela Tahsinovoj prevari. ...

Doprinela je time što ni tom veličanstvenom ocu nije verovala da je Tahsin nije prevario nego se femkala kod bogate sestre samo da se ne vrati kući.

Pa čak i one večeri kad je odlučila da se vrati nije pozvala da kaže da će doći već je sela u autobus s bebom i banula. Te večeri je potpuno demolirani Tahsin otišao na sudbonosan susret s pevačicom u kafani.

Malo li je ?

Doprinela je time što ni tom veličanstvenom ocu nije verovala da je Tahsin nije prevario nego se femkala kod bogate sestre samo da se ne vrati kući.

Pa čak i one večeri kad je odlučila da se vrati nije pozvala da kaže da će doći već je sela u autobus s bebom i banula. Te večeri je potpuno demolirani Tahsin otišao na sudbonosan susret s pevačicom u kafani.

Malo li je ?

To nije nista. Nije mogao dva dana da izdrzi, a da je ne prevari. Jedva je docekao priliku.

Sto nije tako velicanstvena zena kao Fikret za to vreme nasla svalera.

To nije nista. Nije mogao dva dana da izdrzi, a da je ne prevari. Jedva je docekao priliku.

Sto nije tako velicanstvena zena kao Fikret za to vreme nasla svalera.

Fikret da nađe švalera? To je apsurdno. Ona ima taticu i Umuta i više od toga joj ne treba. :lol:

Otprilike su danas takve sve emancipovane žene, finansijski nezavisne. Nađe po svojim merilima paripa da je oplodi a onda ga otera jer što bi ona dalje peglala,prala i pušila ?

Ona je ta koja zbog svoje besmislene ljubomore detetu oduzima ono što ona sama najviše voli - a to je tatica.

Čovek seli majku i troje ostale dece za njom u drugi grad, kaje se , izvinjava, lupa glavom u zid, seče vene - ali ne. Ona je ponosna i povređena. I trči da vidi bolesnog taticu i nema vremena da viđa tamo nekog ebača Tahsina i onu decu koja su je zavolela.

Danas se ne razmišlja o tome da dete treba da odrasta uz oba roditelja, uz primere muškog i ženskog ponašanja. Važno je samo ko je koga ebo ... i nabiti ga onda na kolac.

verovatno joj se sve skupilo, pa je pukla

E, al sad će da bude interesantno. Tahsin reko - razvod. Kako će ona mutavom ćaletu da objasni zašto se razvodi ??? Nasekiraće ga, podići će mu pritisak pa će da zaskiči od očaja i pogledaće je s mržnjom. A ona to ne može da podnese. Da je tatica pogleda s neodobravanjem - to se ne sme dozvoliti. Taj taticin pogled je uništio Lejlu, Oguza, Ferhunde ... Neprijatelji padaju nepodnošljivo streljani tim ubitačnim pogledom. Pogled govori više od hiljadu reči :lol:

E, al sad će da bude interesantno. Tahsin reko - razvod. Kako će ona mutavom ćaletu da objasni zašto se razvodi ??? Nasekiraće ga, podići će mu pritisak pa će da zaskiči od očaja i pogledaće je s mržnjom. A ona to ne može da podnese. Da je tatica pogleda s neodobravanjem - to se ne sme dozvoliti. Taj taticin pogled je uništio Lejlu, Oguza, Ferhunde ... Neprijatelji padaju nepodnošljivo streljani tim ubitačnim pogledom. Pogled govori više od hiljadu reči :lol:

Ne verujem ni da će mu reći da se razvodi. Kada su oni jedno drugom iskreno i govorili svoje namere?

Fikret da nađe švalera? To je apsurdno. Ona ima taticu i Umuta i više od toga joj ne treba. :lol:

Otprilike su danas takve sve emancipovane žene, finansijski nezavisne. Nađe po svojim merilima paripa da je oplodi a onda ga otera jer što bi ona dalje peglala,prala i pušila ?

Ona je ta koja zbog svoje besmislene ljubomore detetu oduzima ono što ona sama najviše voli - a to je tatica.

Čovek seli majku i troje ostale dece za njom u drugi grad, kaje se , izvinjava, lupa glavom u zid, seče vene - ali ne. Ona je ponosna i povređena. I trči da vidi bolesnog taticu i nema vremena da viđa tamo nekog ebača Tahsina i onu decu koja su je zavolela.

Danas se ne razmišlja o tome da dete treba da odrasta uz oba roditelja, uz primere muškog i ženskog ponašanja. Važno je samo ko je koga ebo ... i nabiti ga onda na kolac.

ne najbolje da on odrzava pevacicu, a ona odrzava njegovu decu iz prethodnog braka i majku koja je od prvog dana nije podnosila..
i da glumi srecnu zenu zadovoljnu ispunjenim zivotom i iskrenim odnosom pred decom, porodicom uzom i sirom i komsilukom..
odakle joj pravo da pomisli na to kako se ona oseca?

ne najbolje da on odrzava pevacicu, a ona odrzava njegovu decu iz prethodnog braka i majku koja je od prvog dana nije podnosila..
i da glumi srecnu zenu zadovoljnu ispunjenim zivotom i iskrenim odnosom pred decom, porodicom uzom i sirom i komsilukom..
odakle joj pravo da pomisli na to kako se ona oseca?

Pevačica je ebena jednom i posle trežnjenja je saopšten kraj. A hanuma Fikret nije tučena po ušima da ide kod Tahsina već je tu za sebe videla "izlaz" da ode iz nepodnošljive taticine okoline. Uostalom, tatica je kriv što se njena ljubavna veza iz prošlosti završila jer tatica je tada zaključio da to nije dobra veza za nju. Od tada je usedelica i bezperspektivna robinja kuće Tekin. Tahsin joj je došao kao božja pomoć da se skloni od boleštine zvane Ali-Riza-pašaluk. Preuzela je daleko humaniji posao, brigu o deci svog supruga a kasnije i o svom. A Dževrija je džangrizalo ali i vodi računa o svojima i 300 puta je bolja od mutave mešine Ali Rize koji samo filozofira i priča bajke o životu. Nije li se od Dževrijinih para pomagalo debeloguzom koji je ostao bez para i njegovom šonjavom sinčiću?

Opet, dajem 3 Ali Rize za jednu Dževriju !

zaista jadan oguz
toliko mi ga je zao
tako iz nemoci bezi
od razocaranja svoje najvece ljubavi
njihova ljubav je nemoguca
ubistvo je potpuno malo i beznacajno u odnosu na njegovu dobrodusnost
i zelju da zastiti lejlu i nerodjeno dete, kana
imao je tako tesko detinjstvo
prosto i ono neko milionce sto je ukrao to je tako beznacajno
pa i ako je silovao i tukao
to je radio sa stilom
sa smekerskim pogledom

ne zamerite, prosto mi doslo tako malo da pokusam da shvatim najtragicnijeg lika

hahahhahahahhah

Poslednja izmena:
Pevačica je ebena jednom i posle trežnjenja je saopšten kraj. A hanuma Fikret nije tučena po ušima da ide kod Tahsina već je tu za sebe videla "izlaz" da ode iz nepodnošljive taticine okoline. Uostalom, tatica je kriv što se njena ljubavna veza iz prošlosti završila jer tatica je tada zaključio da to nije dobra veza za nju. Od tada je usedelica i bezperspektivna robinja kuće Tekin. Tahsin joj je došao kao božja pomoć da se skloni od boleštine zvane Ali-Riza-pašaluk. Preuzela je daleko humaniji posao, brigu o deci svog supruga a kasnije i o svom. A Dževrija je džangrizalo ali i vodi računa o svojima i 300 puta je bolja od mutave mešine Ali Rize koji samo filozofira i priča bajke o životu. Nije li se od Dževrijinih para pomagalo debeloguzom koji je ostao bez para i njegovom šonjavom sinčiću?

Opet, dajem 3 Ali Rize za jednu Dževriju !

i ja tvrdim da je karakter kao sto je AR krivac za sve, jer je on taj koji nije spreman dosao da se prilagodi sredini u koju je doveo porodicu..
sta znaci prilagodjavanje?
normalno je da se devojka student zabavlja i ima decka..
mozda bi nedzla izgustirala oguza kao prvog decka, da je smela da kaze u kuci da ima decka..

ali nisi u pravu za fikret..
ona je kruta kao licnost..mozda ne bi bila, ali su je takvom napravili uslovi u kojima je odrasla..
trpela je i u kuci u koju je otisla..muz je nije prevario posle 20 godina braka, nego posle dve...
a tahsinu je jak izgovor sto visuljka nije zadrzao u gacama..
i ok, nije ga zadrzao - zasto onda kao muskarac nije rekao odmah, pre nego sto se ona isponizavala izvinjavajuci se pevacici za nesto za sta ne treba ili kao svak pametan muskarac nije skupio muda i precutao prevaru..
nego je navikao na nju samo da istovari svoj teret, pa ona neka vidi sa time sta ce posle..a on ce kad legne mirno da zaspi..

Meni je glupo što je uopšte rekao ? Čemu to ? :eek:

Kome služi istina o tako glupom incidentu kao to pijano kresanje ? Ne verujem da se on uopšte seća da li je strpo ili nije ... visuljka.

Dakle i on je tu ispao goveče.

Back