Kad je prestao biti čovjek od zemlje, Isus se predstavio kao Bog

Slap888

Aktivan član
Poruka
1.693

Teolozi se natežu oko toga da li je Isus Nazarećanin sebe ikada predstavio kao Boga, da li je rekao "Ja sam Bog" u ovom jasnom izrazu ili nekom drugom idejnom i izražajnom formom. Neću se sad natezati oko toga kako shvatiti i tumačiti ono kako je Isus sebe predstavio, ali ću ukazati na jedan jasan istih iz Otkrivenja po Ivanu u kojem se je Isus jasno identificirao kao Bog. Taj sam stih primjetio tek ovih dana. Isto tako sam jasno primjetio da se Isus prema Ivanu i ponaša kao Bog.

Sagledat ću to, a sad prvo da vas uputim na stih iz Izaijine knjige u kojem se Bog identificira kao "Prvi i posljednji"

Izaija 44,6 Ovako veli Gospod, kralj Izraelov i otkupitelj njegov, Gospod nad vojskama: "Ja sam prvi i ja posljednji, osim mene nema boga."

Apostol Ivan kao Isusov učenik i Židov svakako je znao da je Bog "prvi i posljednji". Neću sad ulaziti u to što takav izraz ili definicija znači, ali ću ukazati na činjenicu da se Isus objavio svom učeniku Ivanu nakon svog zemaljskog uznesenja, dakle onda kad je prestao biti čovjek od krvi i mesa, kad je povratio svoju nebesku slavu. Tu objavu preko Ivana zovemo Otkrivenje koje je posljednja knjiga biblije.

Ivan u početku Otkrivenju vidi moćnu nebesku figuru po izgledu kao sina čovječjega i prepadne se jer ne zna koga ima pred sobom a Isus mu reče „Ne boj se, ja sam prvi i posljednji“. (1:17)

Isus se time Ivanu identificira kao Bog.

Ne kaže Isus Ivanu – ne boj se, nisam Sotona, ili ne kaže ja sam tvoj učitelj iz Nazareta, Krist. Jednostavno se identificira kao Bog, kao „prvi i posljednji“. Isus i nastupa kao Bog pred Ivanom i između njih nema nikakvih emocija, ono - gdje si brate, evo nas opet zajedno, dok sam bio na zemlji nazvao sam te najmilijim učenikom, sijećaš se!?

Ne, Isus u nastavku govora hvali Ivana za neka dobra djela ali i kudi za određene grijehe i kaže mu da se pokaje jer kad drugi put dođe do njega mogao bi mu oduzeti njegov svijećnjak života. Strogo službeni odnos reklo bi se. Ivan se sa time odmah dobro nosi i bez pogovora sluša njegove zapovjedi te ne ispoljava prijateljske emocije i sijećanja na Isusov život i učiteljstvo što bi samo remetilo i opterećivalo ovu sitoaciju na Ivanovu štetu naravno, jer Bog sebi "ne dozvoljava" svakakve razgovore sa sinovima čovječjim.

Teolozi se natežu oko toga da li je Isus Nazarećanin sebe ikada predstavio kao Boga, da li je rekao "Ja sam Bog" u ovom jasnom izrazu ili nekom drugom idejnom i izražajnom formom.
Теби теологија иде нешто слабо.
Теолози се не натежу око тога што је давно решено.
Христос за себе говори да је Бог више пута.
На пример када каже да су Он и Отац једно.

A šta ćeš...šepa, šepa... ti si elita a ja sam tek aktivni član.
Нисам елита. Зар ти не рече да си најбољи теолог ?
Ivan 17:21 ...pa onda kaže - da svi budu bogovi....
Не то. Кад га пита апостол : "Покажи нам Оца". Шта му говори Христос ?

Teolozi se natežu oko toga da li je Isus Nazarećanin sebe ikada predstavio kao Boga, da li je rekao "Ja sam Bog" u ovom jasnom izrazu ili nekom drugom idejnom i izražajnom formom. Neću se sad natezati oko toga kako shvatiti i tumačiti ono kako je Isus sebe predstavio, ali ću ukazati na jedan jasan istih iz Otkrivenja po Ivanu u kojem se je Isus jasno identificirao kao Bog. Taj sam stih primjetio tek ovih dana. Isto tako sam jasno primjetio da se Isus prema Ivanu i ponaša kao Bog.

Sagledat ću to, a sad prvo da vas uputim na stih iz Izaijine knjige u kojem se Bog identificira kao "Prvi i posljednji"

Izaija 44,6 Ovako veli Gospod, kralj Izraelov i otkupitelj njegov, Gospod nad vojskama: "Ja sam prvi i ja posljednji, osim mene nema boga."

Apostol Ivan kao Isusov učenik i Židov svakako je znao da je Bog "prvi i posljednji". Neću sad ulaziti u to što takav izraz ili definicija znači, ali ću ukazati na činjenicu da se Isus objavio svom učeniku Ivanu nakon svog zemaljskog uznesenja, dakle onda kad je prestao biti čovjek od krvi i mesa, kad je povratio svoju nebesku slavu. Tu objavu preko Ivana zovemo Otkrivenje koje je posljednja knjiga biblije.

Ivan u početku Otkrivenju vidi moćnu nebesku figuru po izgledu kao sina čovječjega i prepadne se jer ne zna koga ima pred sobom a Isus mu reče „Ne boj se, ja sam prvi i posljednji“. (1:17)

Isus se time Ivanu identificira kao Bog.

Ne kaže Isus Ivanu – ne boj se, nisam Sotona, ili ne kaže ja sam tvoj učitelj iz Nazareta, Krist. Jednostavno se identificira kao Bog, kao „prvi i posljednji“. Isus i nastupa kao Bog pred Ivanom i između njih nema nikakvih emocija, ono - gdje si brate, evo nas opet zajedno, dok sam bio na zemlji nazvao sam te najmilijim učenikom, sijećaš se!?

Ne, Isus u nastavku govora hvali Ivana za neka dobra djela ali i kudi za određene grijehe i kaže mu da se pokaje jer kad drugi put dođe do njega mogao bi mu oduzeti njegov svijećnjak života. Strogo službeni odnos reklo bi se. Ivan se sa time odmah dobro nosi i bez pogovora sluša njegove zapovjedi te ne ispoljava prijateljske emocije i sijećanja na Isusov život i učiteljstvo što bi samo remetilo i opterećivalo ovu sitoaciju na Ivanovu štetu naravno, jer Bog sebi "ne dozvoljava" svakakve razgovore sa sinovima čovječjim.
Ne, nigde se nije predstavio kao Bog...ni na zemlji ni u nebeskoj slavi. Ti samo nastavljaš da tražiš rebuse po Pismu i rešavaš ih onako kako bi voleo da bude. Nažalost, bežiš od direktnih Hristovih reči o sebi i Ocu koje su izašle iz njegovih usta i na nebu i na zemlji. Ne znam zašto bežiš od istine?

U Isaiji govori Jehova...u otkrivenju govori Hrist...pa kaže Isus da je bio mrtav...hoćeš da kažeš da Bog može biti mrtav, suproteći se svim zakonima logike...Onaj koji daje život ne može biti mrtav...smrt je neprijatelj čoveku a ne onome koji daje život svemu. Smrt je neprirodna, uslovljena i još kratko će postajati u odnosu na večnost...Da ne smaram.

Jovan kaže da je otkrivenje Hristu dao Bog...odmah na početku, da nemamo dilemu Ti i ja. Ti to nećeš da prihvatiš već voliš da mudruješ. Nadalje, Jovan prenosi Hristove reči gde jasno govori o svom Bogu...Jovan i Hrist kažu i tu se slažu da Isus ima Boga...Te reči su jasno kao dan. Mnogo jasnije od tvojih rebusa.

A kako je Hrist prvi i poslednji, kažu Apostoli u svojim delima, pa i Pavle Evešanima...tu ti uloži malo energije i truda pa vidi u čemu je prvi a u čemu poslednji...

Taj stih sam analizirao a ti nisi valjda shvatio napisano.
Јн 14:1-13: "»Нека се ваше срце не узнемирава. Верујте у Бога и у мене верујте. У кући мога Оца има много станова. Да није тако, зар бих вам рекао: ‚Идем да вам припремим место.‘? А када одем и припремим вам место, доћи ћу опет и узети вас к себи да и ви будете тамо где сам ја. А куда ја идем, знате пут.«»Господе«, рече му Тома,»не знамо куда идеш. Како можемо да знамо пут?«

»Ја сам Пут, Истина и Живот«, одговори Исус.»Нико не долази к Оцу, осим кроз мене.

Да познајете мене, познавали бисте и мога Оца.

Одсад га и познајете, и видели сте га.«»Господе«, рече му Филип,»покажи нам Оца, и то ће нам бити довољно.«»Толико времена сам с вама«, рече му Исус,»а ти ме, Филипе, још ниси упознао! Ко је видео мене, видео је Оца.

Како можеш да кажеш: ‚Покажи нам Оца‘? Зар не верујеш да сам ја у Оцу и да је Отац у мени?

Речи које вам говорим не говорим сам од себе, него Отац, који живи у мени, чини своја дела.

Верујте ми да сам ја у Оцу и Отац у мени. А ако не, верујте због самих дела. Истину вам кажем: ко верује у мене, чиниће дела која ја чиним. Чиниће и већа, јер ја одлазим к Оцу. И што год замолите у моје име, учинићу, да се Отац прослави у Сину."
Јн 10:24-30: "а Јудеји га окружише, па му рекоше:»Докле ћеш нас држати у неизвесности? Ако си ти Христос, кажи нам отворено.«»Рекао сам вам«, одговори им Исус,»али не верујете. Дела која чиним у име свога Оца — она за мене сведоче. Али ви не верујете, јер нисте од мојих оваца. Моје овце слушају мој глас и ја их познајем, и оне иду за мном. Ја им дајем вечни живот и оне неће пропасти довека, нити ће их ко уграбити из моје руке. Мој Отац, који ми их је дао, већи је од свих, и нико их не може уграбити из Очеве руке. Ја и Отац једно смо.«"
Јн 10:31-33: "Тада Јудеји поново дограбише камење да га каменују, а Исус им рече:»Показао сам вам многа добра дела од Оца. За које од њих ме каменујете?

»Не каменујемо те за добро дело«, одговорише му Јудеји,»него за хулу и зато што се ти, човек, издајеш за Бога.«"

Hrpa bespotrebnih citata koji su druga razina dokazivanja Isusovog boštva. Ja sam ukazao na početak Otkrivenja koji najbolje ukazuje na Isusa kao Boga.
Значи немаш никакве аргументе.
Taj stih sam analizirao a ti nisi valjda shvatio napisano.
Ти неком пишеш да не разуме ? Не умеш да понудиш тачан одговор.
Јеси ти студирао преко Википедије дописним путем ?
Понуди одговор.
Ти пишеш другом да не зна а твог одговора нигде.
»Не каменујемо те за добро дело«, одговорише му Јудеји,»него за хулу и зато што се ти, човек, издајеш за Бога.«"
Који део овде не разумеш ?

Poslednja izmena:
Hrpa bespotrebnih citata koji su druga razina dokazivanja Isusovog boštva. Ja sam ukazao na početak Otkrivenja koji najbolje ukazuje na Isusa kao Boga.
Otkrivenje 1,1
Otkrivenje Isusa Hrista, koje dade njemu Bog...

Evo šta kaže Jovan na početku otkrivenja.
Neki Bog je Isusu otkrio budućnost...
Hrist nije Bog, Hrist od Boga dobija otkrivenje...
Više je nego jasno.
Sam sebi zatvaraš oči svojom 'mudrošću'...

Evo, ja sam reinkarnacija Isusa. Dokažite da nisam. A ja ću vam dokazati da jesam. Ali ne super silama nego mudrošću i filozofijom, kao što je Isus govorio.
Štaće mi tvoja mudrost kad imam Hristovu. Hoćeš li mi reći nešto drugačije i veće nego On...ako nećeš, zašto bi se mučili i ti i ja?

Šta tebi vredi moja mudrost i meni tvoja...teorija je dobra samo kada u praksi rodi plod dobrog dela. U suprotnom, mudrost = ludost...

Evo, ja sam reinkarnacija Isusa. Dokažite da nisam. A ja ću vam dokazati da jesam. Ali ne super silama nego mudrošću i filozofijom, kao što je Isus govorio.
Vidim da ne znaš što je reinkarnacija pa da te podsjetim; to je ponovni ulazak u meso. A Isus nije rekao da će se ponovi reinkarnirati nego da će sa uznesenim tijelom ponovo sići kao sin Davidov ili sin čovječji...i da ne objašnjavam dalje...ja najmudriji i najpametniji teolog na svijetu, pa i šire, po pitanju kristologije niko me ne može zbuniti.

И многи други су исто због тога на форуму. Ништа то тебе посебно не издваја
I jesu li onda ti 'svi' u pravu?! Ne naravno.

Razlika je samo u tome što ja branim Hristovo a ne nešto drugo. Branim njegovo reč, onako doslovno kao što je i došla od njega, jer u toj Reči je život. Van te reči nema istine i života.

I jesu li onda ti 'svi' u pravu?! Ne naravno.
Нисам ни рекао да су сви у праву. Рекао сам да су и други ту због истог разлога као и ти.
Razlika je samo u tome što ja branim Hristovo a ne nešto drugo.
Ти сад уздижеш себе а свако може да каже исто као и ти.
Branim njegovo reč, onako doslovno kao što je i došla od njega, jer u toj Reči je život. Van te reči nema istine i života.
Свако читање укључује и тумачење. Не можеш читати без тумачења.

Нисам ни рекао да су сви у праву. Рекао сам да су и други ту због истог разлога као и ти.

Ти сад уздижеш себе а свако може да каже исто као и ти.

Свако читање укључује и тумачење. Не можеш читати без тумачења.
Mnogi brane nešto sa čim Hristova reč nema nikakve veze...istina, Oni misle da ima...Ali, to nije olakšavajuća okolnosti, za njih...sudeći prema Hristovim rečima.

Prost primer. Hrist kaže da se držimo njegove reči i da širimo njegovu reč...sa njom da poučavamo i stvaramo nove učenike...da je On temelj na kom treba zidati...
I šta kaže Hrist za sebe... ko je On?

Daj direktne Hristove reči...ono što je iz njegovih usta izašlo....ne idi okolo i nemoj pričati kako je nešto hteo reći...već daj ono što je rekao.

E vidiš sad razliku?! Zovi me i fanatikom, ali ja neću ni dodati ni oduzeti od njegove reči i braniti svoje ili bilo čije ubeđenje...verovaću samo ono što je On lično rekao, bez da dodam ili oduzmem i jednu jedinu reč.

Mnogi brane nešto sa čim Hristova reč nema nikakve veze...
То свако може да каже
Istina, Oni misle da ima...Ali, to nije olakšavajuća okolnosti, za njih...sudeći prema Hristovim rečima.
И ово свако може да каже
Prost primer. Hrist kaže da se držimo njegove reči i da širimo njegovu reč...sa njom da poučavamo i stvaramo nove učenike...da je On temelj na kom treba zidati...
I šta kaže Hrist za sebe... ko je On?
Ево ти пример. Христос је рекао да треба да се причешћујемо, јел има причешћа код Јеховиних сведока ?
Daj direktne Hristove reči...ono što je iz njegovih usta izašlo....ne idi okolo i nemoj pričati kako je nešto hteo reći...već daj ono što je rekao.
Све захтева тумачење. Нешто мање а нешто више.
E vidiš sad razliku?! Zovi me i fanatikom, ali ja neću ni dodati ni oduzeti od njegove reči i braniti svoje ili bilo čije ubeđenje...verovaću samo ono što je On lično rekao, bez da dodam ili oduzmem i jednu jedinu reč.
Свако читање укључује и тумачење. Постоје веома тешки делови који се и јако тешко тумаче

Back