A zasto sam uzimao samo efikasnost igraca? Pa to sam video da radi Greg Popovic!!! Kako sam to video? Kad su krenuli da odustaju masovno pa kad su pocele da se javljaju zamene bas sam hteo da vidim kako ih bira, koja je to statistika najbitnija u NBA!!! I sad bas sam lepo video da on bira po procentu suta i sto znaci da je to najbitniji statisticki parametar za njega. lepo se vidi da ide listom i zove sve a parametar je procenat suta. Znaci bukvalno ga ne zanima kakav je igrac u odbrani
Вараш се за Поповића. Он кроз читаву каријеру дефанзиви даје посебан значај.
Овдје је други проблем, Грег је стручњак који темељито гради екипу, мјесецима, годинама, играче бира не само због играчких вриједности него и карактера, врлина (анталогијски су његови примјери). И ту треба увијек времена да се испрофилише екипа.
Овдје се сусрео са новом ситуацијом, мора тражити ад-хок рјешења + бројни откази.
Видјећемо шта ће испасти, Грега готивим, баш готивим а опет волио бих да се оклизне.
Ja sam to ucinio ovako. Uzeo sa oko 20 igraca koji su u zadnjih 5 godina iz evrope otisli u NBA i onda poredio njihove statistiku postignutih poena po utakmici i minutazu u evroligama sa istom tom statistikom kad su otisli u NBA. I uvideo sam bas pravilo da bukvalno upola manje postizu koseva u NBA nego evropi. Preciznije taj koeficijent je 0.562. Znaci ako je neko u evropi postizao 20 koseva u proseku po utakmici u NBA ce postizati otprilike 20 x 0.562 = 11.24. naravno za istu minutazu....
Узимао си само један параметар, поене, и спровео своја истраживања, у реду, поштујем ентузијазам.
Но овдје си нешто побркао.
Једно је
просјек, друго
за исту минутажу. И то што си написао не да није тачно, него је и немогуће. Без обзира што су ти сви играчи које си узео као узорак били у ЕЛ прва или друга нападачка опција (не знам које си узео али то се намеће) а у НБА епизодисти, немогуће је јер је у НБА задњих 10 година тренд да је "убрзана" игра, игра на већи број посједа (иако имамо исти тренд у ЕЛ задње двије сезоне, велика је разлика), ту је и већа продуктивност, у поенима.
У НБА се води напредна статистика продуктивности за 36 минута, њу ћемо узети у наставку. И узећемо 5 играча које добро познајемо, да упоредимо учинак за исту минутажу, продуктивност за 36 минута, њихове двије задње сезоне у ЕЛ прије НБА и учинак у НБА.
Бојан Богдановић, задње 2 сезоне ЕЛ 2012-14 (
овдје) је имао 14,9 поена, на 36 мин. то би било
17,8 поена, у НБА (
овдје) има
17,2 пое. на 36мин.
Богдан Богдановић, задње 2 сезоне ЕЛ 2015-17 (
овдје) је имао 12,9 поена, на 36 мин. то би било
16,7 поена, у НБА (
овдје) има
16,7 пое. на 36мин.
Немања Бјелица задње 2 сезоне ЕЛ 2013-15 (
овдје) је имао 11,3 поена, на 36 мин. то би било
15,4 поена, у НБА (
овдје) има
12,7 пое. на 36мин.
Бобан Марјановић, 2 сезоне ЕЛ 2013-15 (
овдје) је имао 14,9 поена, на 36 мин. то би било
21,3 поена, у НБА (
овдје) има
22,7 пое. на 36мин.
Дарио Шарић, 2 сезоне ЕЛ 2014-16 (
овдје) је имао 11,1 поена, на 36 мин. то би било
17,0 поена у НБА (
овдје) има
16,9 пое. на 36мин.
Можемо узети још доста ЕЛ играча (ЕЛ, не неке слабашније лиге, гдје је то поредити бесмислено) и добићемо сличне резултате, то је негдје (+/-) слична продуктивност, у Европи су имали важнију улогу, у НБА се игра на више посједа, нивелише се то.
Друга је ствар ако си равнао просјеке (значи просцјеци, не за исту минутажу), но за боље сагледавање боље је узимати продуктивност за исту минутажу.
Овдје се бавимо само поенима, има десетине других параметара, и најважнија рубрика +/-.
A kazes da statistika ne otkriva mnogo. Pa ona otkriva sve bratac inace zasto bi se NBA trener kao sto je Greg Popovic bakcao sa statisikom i listom zvao igrace poredjane po procentu suta?...
Поени и % шута су само 2 параметра.
Статистика нама доступна на сајтовима је једно, а статистике, стотине њих које анализирају помоћни тренери у франшизама, и гдје су сваког играча "скенирали" у пету децималу, су нешто друго.
Код избора америчких играча гледали су они то кудикамо темељитије, има ту специјалиста за одбрану, но како написах то је нова ад-хок ситација, + што су их запљуснули бројни откази.
E sad kazes da se ne moze porediti evropska statisika sa NBA.
Не само са НБА, него и европска статистика у различитим лигама, јер не играју сви играчи који ће наступити у Кини ЕЛ. Такође у истој лиги, рецимо шпанској АЦБ није исто статистика у Реалу, или играча клуба са дна. Ти си горе дао предност Хаиме Фернандезу у односу на Љуља. На СП ће Љуљ бити прва опција на тој позицији, Хаиме ако и оде на СП (ту су и Рубио и Колом), биће тек трећа, оно строги епизодиста.
Статистика је статистика, међутим и само играње у врхунској екипи, а Реал јесте, има своју тежину.
A dzaba se neko lepo postavlja i sve ako mu sut ne ide i on ispucava napade celog tima i ne doprinosi poenima? A kad svi lepo doprinose poenima to znaci da je rezultat dobar. Zato je i bitnija ofanziva od odbrane.
Шта да ти кажем, осим да се не слажем. Важно је и једно и друго, занемарити било који сегмент је сигуран пут ка поразу.
Но ти мислиш тако, ја другачије, не видим смисао неком убјеђивању.