Kačamak

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako kažete?

• kačamak / maslac

glasova: 8 44,4%
  • palenta / puter

glasova: 2 11,1%
  • kačamak / puter

glasova: 5 27,8%
  • palenta / maslac

glasova: 2 11,1%
  • pura / puter

glasova: 0 0,0%
  • pura / maslac

glasova: 1 5,6%

• Ukupno glasova
    18
Ali i dalje, kačamak je od kukuruznog brašna, a palenta od kukuruznog griza. Nisu baš sasvim iste stvari.

Razlika je samo u tome što je brašno sitnije mleveno. A kako između sitnije i krupnije mlevenog ne postoji jasna razlika jer može biti i srednje mleveno, a između toga srednje krupno, srednje sitno, sledi da suštinska razlika između ta dva i ne postoji.

Tako je. Crnogorski specijalitet, ovo nema u Srbiji.

U Srbiji polentu zovu kacamak 🤡
Не знам какав је ваш качамак, али ево како изгледа наша пура. Те 2 фотке испод сам усликао прошле године. У мојој породици се и данас понекад ије пура, углавном с киселим купусом као што је и на овим сликама. У кисели купус обавезно иде пршут или панцета, што је и ту био случај. Кисели купус и у њему пршут или панцета (или обоје) са пуром наравно је једно од најчешћих јела мојих предака, традицију још одржавам.
За разлику од нас Личани не ију кисели купус са пуром (код њима нема куруза), него са куваним кромпиром.

IMG_20230326_173308.jpg

IMG_20220827_165819.jpg

@KraNp @*pustinjakinja @buudala @Lule @psmaniac @Zla Beba @Perperius @Берекин @Лички гусар @Пилипенда

@guslar1389 šta je smešno u mom komentaru?
@guslar1389 се смијао и мом претходном посту. То што се спрда са традицијом других људи, показују колика је рђа од човјека. Са крвном осветом, уговореним браковима, вирџинама (женама које се облаче као мушкарци и глуме их) и другом црногорском традицијом ја се не спрдам.

Palenta je od kukuruznog griza , mekana je i ređa a kačamak od kukuruznog brašna i kada se ohladi je čvrst.
E sada kako se u kom kraju govori , i da li je pogrešno šta ima veze, meni ne smeta

@guslar1389 се смијао и мом претходном посту. То што се спрда са традицијом других људи, показују колика је рђа од човјека. Са крвном осветом, уговореним браковима, вирџинама (женама које се облаче као мушкарци и глуме их) и другом црногорском традицијом ја се не спрдам.
Nema pojma, ukratko :D

Не знам какав је ваш качамак, али ево како изгледа наша пура. Те 2 фотке испод сам усликао прошле године. У мојој породици се и данас понекад ије пура, углавном с киселим купусом као што је и на овим сликама. У кисели купус обавезно иде пршут или панцета, што је и ту био случај. Кисели купус и у њему пршут или панцета (или обоје) са пуром наравно је једно од најчешћих јела мојих предака, традицију још одржавам.
За разлику од нас Личани не ију кисели купус са пуром (код њима нема куруза), него са куваним кромпиром.

Pogledajte prilog 1453836
Pogledajte prilog 1453837

@KraNp @*pustinjakinja @buudala @Lule @psmaniac @Zla Beba @Perperius @Берекин @Лички гусар @Пилипенда
Ja сам мислио да говориш о слатком купусу. А овај сам јео пре "милион година" код бабе на селу. Како се спрема овај купус. Ми га зовемо "свадбарским".

Ja сам мислио да говориш о слатком купусу. А овај сам јео пре "милион година" код бабе на селу. Како се спрема овај купус. Ми га зовемо "свадбарским".
Мислио сам на кисели. На тим сликама које сам поставио је кисели купус. Ја кисели купус обожавам, а слатки (код нас се говорило 'прешки') не волим.

Poslednja izmena:
Palenta i pura,kod nas se kaze.Pravi se sa vodom.Ja volim kad se doda kajmak odozgo,inace mi je prilicno bezukusna.
A sto se sitosti tice,gladan si za pola sata.🙂

Back