- Poruka
- 44.025
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Žganjci i žmare....valja nasuti u kačamak i one sitnine od čvaraka
i joža je to voleo ♥Žganjci i žmare....
Na Baniji se uz žganjce i žmare jeo i dinsatni kiseli kupus.i joža je to voleo ♥
Da li spremate kačamak ili palentu?
Ja nikad nisam prihvatila taj neprirodni strani izraz palenta. Kačamak forever.![]()
Tvrdo kuvan, ne presuv, sa malo putera ( ta domaća reč maslac nikad mi nije legla) i uvek uz jogurt ali tako da svaki zalogaj na kašici prelijem sa malo jogurta kako bi kačamak zadržao čvrstinu, da se ne razbljuzgavi od jogurta a jogurt da se ne utopli od kačamaka...
Ranije sam spremala redak i onda ide sa mlekom ali mi je taj način dosadio.
Kacamak i palenta su razlicita jela i raziciti su sastojci.Da li spremate kačamak ili palentu?
Ja nikad nisam prihvatila taj neprirodni strani izraz palenta. Kačamak forever.
Tvrdo kuvan, ne presuv, sa malo putera ( ta domaća reč maslac nikad mi nije legla) i uvek uz jogurt ali tako da svaki zalogaj na kašici prelijem sa malo jogurta kako bi kačamak zadržao čvrstinu, da se ne razbljuzgavi od jogurta a jogurt da se ne utopli od kačamaka...
Ranije sam spremala redak i onda ide sa mlekom ali mi je taj način dosadio.
Iz kog si kraja? Ja sam iz Kninske Krajine i samo izraz pura je postojao kod nad, niko nikad nije govorio kačamak. Malo zapadnije od nas u Bukovica i Ravnim Kotarima za puru se govorilo pula.Mi to zovemo pura![]()
Do pre 60-ak godina pura se u mom kraju u severnoj Dalmaciji jela češće nego kruv (hleb). Kad je malo porastao standard u drugoj Jugoslaviji počeli su više jesti kruv, ali sa nekim jelima poput kiselog kupusa i dalje se jela isključivo pura. Za razliku od pure, kruv se uopšte ne slaže sa kiselim kupusom.Ја сам из Ужица. Он је код нас у статусу култа. Свако га прави на свој начин. Ја га направим да буде као грудва. Не волим онај кашасти кога неки зову "пура". Овај тврди зову "цицвара". Ја га највише волим са масним сиром или нпр. кад сипам врело млеко у њега и ставим три пуне кашике јако старог и масног кајмака да се истопи у врелини млека и онда све то измешам са качамаком. То кад појдем, до сутра могу да не једем. Ово причам док нисам скратио желудац. Иначе ми је жеља да пробам херцеговачки качамак, куван у истопљеном старом кајмаку из мешине и млеку. Кажу да тај растура. Такође има и неки црногорски са печеним кромпиром и кукурузним брашном.
I narendaš kačkavalj i parmezan i onda sve to kao prilog uz prženu kobasicu.Ја га волим свакако осим са млеком, јер млеко не пијем, али са сиром , кајмаком и јогуртом је одличан, ако је за обилнији оброк онда га још прелијем ситно сецканом прженом димљеном сланином и пржено јаје на око одозго.![]()
Од једног Црногорца сам чуо да се у његовом крају каже качамак.Tako je. Crnogorski specijalitet, ovo nema u Srbiji.
U Srbiji polentu zovu kacamak![]()
Од једног Црногорца сам чуо да се у његовом крају каже качамак.
Imamo i mi, Srbi iz ostalih krajeva, pravi kačamak, samo mu nismo dali kultni status, jer imamo još toliko toga.U Srbiji polentu zovu kacamak

Imamo i mi, Srbi iz ostalih krajeva, pravi kačamak, samo mu nismo dali kultni status, jer imamo još toliko toga.
Palenta je samo gradska verzija kačamaka.
Ali isto kačamak.![]()
ОК, учини ми се да си паленту прогласио црногорском.Upravo sam rekao da je Kacamak crnogorski izraz
Палента је италијанизам који се користи у Истри и Горском Котару. Качамак је турцизам који користите ви Црногорци и браћа вам Србијанци. ОК, учини ми се да си паленту прогласио црногорском.Палента је италијанизам који се користи у Истри и Горском Котару. Качамак је турцизам који користите ви Црногорци и браћа вам Србијанци.
Већина нас Крајишника каже пура, а врв. и Херцеговци користе тај израз. Мањи дио Крсјишника (из Буковице и РавнихКотара) каже пула.