Jung i kastracioni kompleks. Edipov kompleks. Elektra kompleks. "Manja vrijednost"

• Začetnik teme Začetnik teme Hisp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Hisp

Obećava
Banovan
Poruka
68
Frojd je primijetio da djeca prijetnje zbog masturbacije, koje dobijaju najčešće radi masturbacije prije 5te godine, shvataju ozbiljno. Edipov kompleks se nadovezuje na sam kastracioni strah tj. kompleks. Nije ni teško hvaliti Frojda za oštroumnost: djeca se obrazuju (cirkumcizija), onda, primijetio je, što možete i vi ako se sjetite, da se pred djecom kao slučajno priča onaj vic kako je policajac djevojčici koja je dobila prvu menstruaciju nakon "da vidim" rekao "kolko ja vidim, tebi je neko otkinuo ****c", onda, postoji obrezivanje u nekim zemljama kao način da se dijete kazni za masturbaciju, zatim, djeca su itekako zainteresovana za medicinu, sjećam se kad smo ja i brat sa oko 5 godina a on 4 raspravljali o onome kako se vrši anestezija, i svjesna su da neke tablete isto tako kao što izazivaju "neki rast organa" mogu da izazovu i impotentnost. (Najčešće antipsihotici i SSRI antidepresivi.) Svjesna su i toga da sve i ako im roditelj otkine ud ne odgovara redu i zakonu, jer može da kaže: dijete je ludo, samo je sebi...

Jung, međutim, oće da prenebjegne uticaj koji ovo iskustvo otkrivanja toga da su ti roditelji još od malena veliki neprijatelji koji te straše zbog bezazlene masturbacije i ometaju ti seksualni rast i razvoj, život, ima na dijet. On oće sa svojom teorijom o arhetipima, urođenim znanjima nasleđenim prenošenjem genima znanja sa roditelja na dijete i "koljena na koljeno" o stvarima koje se stalno ponavljaju, da pokaže ustvari svijetu ovu ne-istinu: kako djeca unaprijed znaju da su te prijetnje lažne, pa prema tome ne postoji nikakav kastracioni kompleks, a prema tome, ni Edipov.

Detaljnije o Edipovom kompleksu, i Elektra kompleksu, kasnije u temi. Kao i o Adlerovoj teoriji Kompleksa manje/više vrijednosti i nastanka neuroza.

Edipov kompleks se ne dobija,zbog masturbacije u najmladjim godinama.Edipov kompleks,moze da nastane,najcesce zbog toga,sto Otac,koji treba da bude vodja u porodici,
ne odgovara tom uobicajenom ponasanju muskog roditelja.Tamo,u onim brakovima koji imaju decu,gde je zena superiorna,u odnosu na svog muza,u takvim brakovima se
najcesce kod muske dece,razvijaa Edipov kompleks.U braku,zena nikako ne sme da bude dominantna,jer to ne samo kod ljudi,nego ni kod zivotinja,muskarac,odnosno
muzjak,mora biti dominantni clan porodice,u odnosu na svoju suprugu.Na zalost,danas je to prilicno cesta pojava,da su zene preuzele vocstvo,u svojo uzoj porodici.
Muskarac,muz,stavljen je u drugi plan.Takav sastav "snaga" u porodici,poguban je za vaspitavanje dece,i njihovo pravilno usmerenje za zivot.

Poslednja izmena:
Edipov kompleks se ne dobija,zbog masturbacije u najmladjim godinama.Edipov kompleks,moze da nastane,najcesce zbog toga,sto Otac,koji treba da bude vodja u porodici,
ne odgovara tom uobicajenom ponasanju muskog roditelja.Tamo,u onim brakovima koji imaju decu,gde je zena superiorna,u odnosu na svog muza,u takvim brakovima se
najcesce kod muske dece,razvijaa Edipov kompleks.U braku,zena nikako ne sme da bude dominantna,jer to ne samo kod ljudi,nego ni kod zivotinja,muskarac,odnosno
muzjak,mora biti domonantni clan porodice,u odnosu na svoju suprugu.Na zalost,danas je to prilicno cesta pojava,da su zene preuzele vocstvo,u svojo uzoj porodici.
Muskarac,muz,stavljen je u drugi plan.Takav sastav "snaga" u porodici,poguban je za vaspitavanje dece,i njihovo pravilno usmerenje za zivot.
Vidim da nemaš pojma o tome šta je Edipov kompleks. Čekaj nastavak teme u kome ću to objasniti…‼

Ja nisam rekao da se on dobija radi kastracionog kompleksa. Rekao sam da je kastracioni kompleks nužan uslov da se dobije edipov. Što i sam Frojd.

Poslednja izmena:
E d i p o v . k o m p l e k s
1. Projekat "sam svoj otac"
Nezadovoljan, ili bar ne-do-kraja zadovoljan time kako majka postupa prema njemu, i svjestan da mu se veliki dio pažnje uskraćuje od strane nje zbog oca, a i željan seksualnog čina sa ženom za koju misli da je savršenija od svih, "najbolja" - kako mu se ona i predstavlja, a mislivši zbog nečega da je to moguće jer su mu rekli da su ga "oni napravili", on želi da majci seksualnim činom (dijete oko 4te godine) napravi dijete, koje će biti isto on, da bude sam svoj i sin i otac, i "u ime oca i sina", i da ga pazi zajedno sa mamom, nadajući se da će i on ako joj napravi dijete imati neke privilegije. U tu svrhu dijete počinje da se ovako ili onako, najprostije: pokazivanjem uda, udvara majci, i vidi da je to nemoguće, jer tu je otac, vidi da bi iako možda ne bi dobio seks sa njom, da tu nije otac dobio više pažnje, a misli, kad ga ona toliko voli, da bi baš i seks dobio, i kad mu se "tako divan si"-divi!!

Shvatajući zbog kastracionog kompleksa da bi to bilo opasno on ima želju da se ocu osveti što bi ga kastrirao za masturbaciju samu, a kamo li za seks sa njegovom ženom, majkom, i šta radi?
ISTOVREMENO POSTAJE I ONAJ KOGA MAJKA VOLI, POSTAJUĆI KAO ON, USVAJAJUĆI NJEGOVE NAVIKE I MIŠLJENJA I POGLEDE I PONAŠANJA (introjekcija, inkorporacija) I ONAJ KOJI KAŽNJAVA OCA, TAKO ŠTO ĆE ISTI DIO KOJI NOSI NJEGOVA DUŠA A U KOME SE NALAZE PRAVILA I MIŠLJENJA KOJA OTAC KAŽE DA SU NAJBOLJA (super-ego) DA AKO NEŠTO PREKRŠI GA KAZNI GRIŽOM SAVJEŠĆU, A POŠTO JE TO ON - OTAC (inkorporacija) ONDA ĆE KAZNITI I SIMBOLIČNO OCA NA TAJ NAČIN. To su dva razloga pojave koja se naziva identifikacija, a koja je razlog tome što je 90% muslimanske djece ako ima vjeru musliman, 90% srpske pravoslavan, iako, kao i njihovi očevi, obično i ne znaju dobro što je pravoslavlje, itd. Dakle, on se odriče seksualnih težnji bilo koje vrste jer otac kaže da je to "prljava, životinjska i sramna stvar da radi jedno dijete" - a on je dijete, i prelazi u "period latence" tj. seksualnog mirovanja dok ne odpočne opet sa masturbacijom. To kad će nekom djetetu početi pubertet, ranije ili kasnije, i oće li i biti psihogenih pubertetskih problema, zavisi od toga kad nakon 5te godine ponovo dozvoljava sebi seksualno. Sjećam se da me je tako slika jedne gole žene u novinama kad sam imao 8 godina podstakla da fantaziram o meni najmilijoj ženi, seksualno, naravno, tetki Ljilji.

- - - - - - - - - -

A d l e r o v . p o j a m . m a nj e . v r i j e d n o s t i
Svi imamo neke tjelesne nedostatke, ili smo klempavi, ili imamo ružan oblik zuba, i kad roditelji ili okolina kod nas to osuđuju, Adler ne misli da se tada javlja frustracija seksualnog nagona zbog osude, nego nagona za tim da se bude lijep i savršen, za moći. Tjelesnom i umnom. Zbog toga, navodno, neki zaostanu u razvoju zbog traćenja vremena na usavršavanje vještina koje će im donijeti veću vrjednost, a zapostavljaju obične misli o običnom životu, muškoženskim vezama, koje će im trebati, a neki ne rade ništa jer misle da su već najbolji. Oni koji ne pretjeraju u unapređivanju "radom na sebi" nisu neurotični. Navodno.

Postoji "osjećaj manje vrijednosti", ali ne i Adlerov "kompleks manje vrijednosti". On je indirektna posledica frustracije seksualnog nagona. Adler je, kao i Jung, samo prosuo priču koja će da zamaskira značaj Edip/Elektra kompleksa, i kastracionog kompleksa, kao i kompleksa grižnje savjesti zbog navodnih "posledica štetnih" masturbacije.

Praviš epilog - monolog? :hahaha:

Tvoje teme su najgluplja stvar na ovom PDF-u, realno. Ali bi bilo dosadno da te nema da se ljutiš kao neko mače, šta li.

NIsu najgluplje nemoj tako, mislim da si previse strog prema njemu, jer je on visoki intelekt od 140 pa mozda ocekujes samo genijalne stvari od njega a ne iznadprosecne ili prosecne......
Je l si ti video onu temu npr gde on objasnjava ko to moze biti sve psiholog? Ona tema je carska a pocetna recenica usla u anale Krstarice.

Kad bi mi neko iskopirao opet tu recenicu, vristao bih od srece i smeha kada bih je ponovo procitao :cepanje:
z:dm4:

Back