Још о потомцима Немањића

Наишао сам, такође, и на дебату неких аналитичара на тему тога да ли је Јован Урош имао деце, тј. да ли су информације из Масарелијевог рукописа (под условом да су икад ишчитане до краја) историјски веродостојне. Лично, хтео бих да верујем да је ово још једна ректална паљба у лошој форми дебате од стране надобудних Британаца, али даћу вам линк на увид, па свакако прочитајте и дајте суд:

http://newsarch.rootsweb.com/th/read/GEN-MEDIEVAL/2010-09/1284301634

Bogun Nemanjić je zanimljiv slučaj, ali ne znam o njemu ništa više od tebe. Najpre bismo mogli da pomislimo da pripada Vukanovoj grani dinastije - prvo zbog ličnog i političkog naginjanja Primorju, a onda i zato što je ta grana dinastije jedna od slabije istraženih. Ali ne mora da znači.

Да, то је и мени пало на памет. Вуканова линија је заиста мистерија јер је нелогично па скоро и немогуће да је од његових четири или пет синова само Димитрије/Давид имао потомке и то само једног сина. Претпостављам да ни за његову грану не би знали да касније није било Милице.

Prvo su bili izbjeglice , a poslije su je osvojili , neću reći okupirali jer je to period kada je bilo normalno da se zemlja osvaja ..

Прво што су то неутемељене претпоставке јер Немања назива Зету својом дедовином. Све више указа да потичу од зетских жупана Марка и Вукана који су можда били у сродству са краљевском породицом Бодиновом , а опет је део лозе тј. Зетски владари су потицали од ћерке последњег рашког жупана.Чињеница је да ти природу тих односа ни не можеш да разумеш кад су ти Турци ближи него Срби.

Jesam li u pravu kad mi se čini da Nemanjći i oni koji su u njihovo vreme pisali o njima, predstavljaju ih kao da ničeg pre njih nije bilo? Da li je to arogancija ili je to normalno za to vreme? Imam utisak da su bili toliko arogantni da su se postavljali kao da niko pre njih nije bio značajan.
Ili su bili potomci predhodnih vladara, a hteli su da izbrišu veze sa njima iz nekih tadašnjih razloga.
Jel neko radio DNK analizu Nemanjića?

Poslednja izmena:
Jesam li u pravu kad mi se čini da Nemanjći i oni koji su u njihovo vreme pisali o njima, predstavljaju ih kao da ničeg pre njih nije bilo? Da li je to arogancija ili je to normalno za to vreme? Imam utisak da su bili toliko arogantni da su se postavljali kao da niko pre njih nije bio značajan.
Ili su bili potomci predhodnih vladara, a hteli su da izbrišu veze sa njima iz nekih tadašnjih razloga.

Ne baš. Teodosije vrlo jasno piše da je postojalo nekakvo kraljevstvo sa sedištem u Diokliciji i Dalmaciji, pre Nemanjića. No, nezavisno od toga, normalno je sasvim da se biografska dela pišu posvećena upravo tim osobama, bez nekih detalja o tome šta je bilo pre njih. Imaj na umu i da je poenta kulta Nemanjića bila u svetorodnosti njihove loze, tako da je sasvim logično da okolnje stvari ne zauzimaju previše prostora. Nije to stvar arogancije.

Poreklo Stefana Nemanje jeste jedna vrlo interesantna tema i do današnjeg dana istorijska nauka nije dala najjasnije odgovore. Svašta tu može biti pitanje...moglo je biti da je to neka stvar vanbračnog začeća, što bi Nemanju činilo recimo možda Zavidinim kopiletom, a neki us čak iznosili pretpostavku da je Nemanjin otac bio pripadnik neke sekte, ili možda jedan od poslednjih ostataka drevne slovenske paganske religije. Takve osobe bivaju ponekad brisane iz popisa, ili barem im imena nisu pominjana.
Krvni srodnici ljudi koji su u prethodnom periodu vladali svakako da jesu bili; znamo da je Nemanja bio rođak Mihajla koji je vladao u Dioklitiji, što će reći upravo nekadašnje starije dinastije Vojislavljevića. Tačno jeste da je postojao interes da se obrišu oni koji su svakako potencijalni suparnici i da se njihov trag zatre...verovatno je tako i završila Mihajlova grana porodice. Pozivanje na to starije javljalo se samo kada je bilo potrebno napraviti konekciju sa starijim režimom, kao kad je npr. preuzimanje krune 1217. godine bilo pozivano kao obnavljanje one stare krune od pre 1078. godine.

Mislim da nije. Ne verujem da je tako nešto uopšte i moguće. Seti se samo koliko su se pomučili sa moštima despota Stefana.

Eh...ko je Nemanjin ćale?

Pa Zavida :D

---------------------------------

Da se nadovežem na ovo što je Slaven napisao.
Nemanja, a još više i njegov najmlađi sin Rastko su na jedan genijalan način stvorili nešto novo, Ne samo novu dinastiju već i "svetorodnu" dinastiju. Vladari koji su poticali od jednog svetitelja imali su versku potporu i legitimitet vlasti. Slično egipatskim faraonima samo u novom hriščanskom obliku.
Ne mora da znači da su Nemanjići namerno brisali sve pre njih, bilo je dovoljno da se te stvari zanemare i postanu deo zaborava, Njihova jedina preokupacija što se tiče zaostavšitne ((literarne i materijane) je ono što su oni sami stvorili.

Poslednja izmena:
У највећем броју случајева, владари су припадали ако не једној династији, онда скупу потомака одређеног владара, нпр. као што су сви владари француских династија Каролинга, Капета, Валоа и Бурбона потомци Карла Великог, или као што династије Плантагенета, Јорка, итд. у Енглеској воде порекло од Вилијама Освајача. Истина, не знам колика је аналогија са српским земљама, али требало би да је то било нешто опште међу династијама... А и мене је бунило шта је утицало на тај damnatio memoriae око Немањиног породичног стабла, нарочито ако се "зна" да је од Војисављевића, дакле, ипак се бар нешто зна о његовом педигреу? Онда треба да постоје и солидне импликације ко су му родитељи?

Back