Sta je ono sto spaja jake sile? Zajednicki interes...uzmimo Nato za primer iz modernog doba. Evidentno je da su se ta tri centra udruzila radi zajednickog cilja. postoje dva razloga za mogucu alijansu:
- Zajednicki pohod na Donji Egipat
-Odbrana od Libijskih plemena koji upadaju radi pljacke
I jedan i drugi dogadjaj su se odigrali, tu nema sumnje samo je pitanje sta je bila inicijalna kapisla za stvaranje alijanse.
- Stvaranjem alijanse u Egiptu se koncentrise velika kolicina moci a koncentrisana moc ima tendenciju da se siri. Mozda je bitno napomenuti da je ovo doba(Kraj Nakade II, oko 3300/3200gpne) stvaranja prvog birokratskog aparata(etikete od kostiju i drveta masovne proizvodnje, pecatni otisci...) i upraznjavanja jedinstvenog sistema kontrole putem administracije - kako jedan mislilac rece : birokratija je najracionalnije sredstvo sprovodjenja autoriteta. Upravo to je omogucilo da se obezbede sredstva za tako velik pohod kao sto je osvajanje Delte.
U napadu na Deltu stradao je i Maadi- Buto kulturni komplex(trgovacko naselje) gde se u najmladjim slojevima jasno vidi nasilno prekinut zivot i do tada bogato naselje naprasno je zapusteno. Maadi je naravno stradao jer je Elita zelela da uloni sve trgovacke posrednike i tako obezbedi maximalan profit. Usledio je lak posao : inferiorna kultura Delte je brzo pala pod vlast gornjeegipcana i prihvatila kulturu osvajaca. Tada se u tom pohodu izdvajaju vodje (moguce da je taj upravo bio Narmer, lik sa Narmerove palete) koje sire svoj uticaj i jedan od njih dostize vrednu nagradu : postaje gospodare dveju zemalja. U celom Egiptu se tada javlja uniformni materijal.
Ali, setimo se njihovog religijsko-astronomskog nasledja.
- Status kralja se sve vise i vise naglasava, kroz kult, simboliku, ikonografske kanone. religija se sve jace naglasava, dizu se monumentalni hramovi, grobnice,statue, upraznjavaju se kraljevske ceremonije i narodne svetkovine, sto rezultira osvajanjem ultimativne nagrade : Faraon postaje Bog na Zemlji !
Postoji mnogo faktora koji bi mogli igrati ulogu u ovim dogadjajima ali ovo je moj licni scenario baziran na pracenju materjala i pracenju celokupnog kulturno-materijalnog procesa gde sam kao alat koristio multidisciplinarnost. Na kraju krajeva realniji je od bilo kog vaseg scenarija i nije copy/pastovan 8) kao sto pojedinii forumasi(treba li da kazem ovce) obicavaju da rade.
-Da se vratimo na Kinu :
Koliko sam ja upucen(a priznajem nisam ni priblizno kao u Egipat) scenario u Kini se slicno odigrava. Oblasni poglavari postaju oblasni kraljevi, sklapaju saveze, brakove biju jedni druge, apsorbuju moc protivnika i na kraju imamo jednog vladara cele Kine : dinastiju Xia iz cijeg doba datiraju i gore pomenute piramide. Uostalom ovakvu pricu imamo na svim mestima gde je nikla civilizacija jer covek je covek.
-Profesor Wang Shiping je poklonik teorije da su piramide astronomski gradjene i datuje ih u 1500-1000 gpne
-Radiokarobonsko datiranje je dalo nesto stariji datum 2100-1800
Naglasio sam geografske slicnosti izmedju Egipta i Kine. Ako malo razmislimo primeticemo da su Egipcani i Kinezi gledali u isto nebo. Ove kineske piramide su poredjane prema sazvedju Orion isto kao i piramide u Gizi ali Orion je zaista upadljiv na nebu i jacinom se izdvaja od ostalih zvezda, kao i zvezda Sirijus.
evo linka sa druge teme gde sam pisao o vaznosti i uticaju Oriona i Sirijusa na egipatsku misao. Tekst je pri kraju
http://forum.krstarica.com/threads/195590&page=9
Sem Kineza i Egipcana astronomijom se bavilo dosta drevnih naroda i gradili su gradjevine na osnovu nebeskih tela. Ne vidim u tome nista cudno, nebo je uvek fasciniralo posmatrace...samo vase neprihvatanje znanja drevnih naroda koji su u datom trenutku bili ravni nama samima.
Zasto ne verovati da su oni poznavali strane sveta? Zar Sargon Veliki, akadski kralj nije sebi dao titulu "gospodar sve cetiri strane sveta"?
Zbog cega je misterija sto su stranice piramide okrenute ka stranama sveta? Piramida je cesta arhitektonska forma, i nije toliko slozena kao sto deluje.
Nisam mogao da iznesem bas sve podatke ionako je text predugacak ali dobijem inspiraciju kada neko tako arogantno istupi
-Dakle ponovicu ono sto je
fra_Nemo(doista mudar covek) rekao :
Istina se bazira na konkretnim metodama a ne na spekulacijama