Jimi Hendrix "Foxy Lady"

VanderGraaf

Primećen član
Poruka
910
G3 su ponovo na turneji, Satriani, Vai i Johnson, trojica vrhunskih gitarista su se ponovo okupili nakon 1995-te godine, kada je Satriani originalno osnovao grupu. Ovog puta, januara 26-og, na koncertu u Arizoni, grupi se na bini pridruzio i Sami Hagar, bivsi Van Halen pevac, i tom prilikom su odsvirali Dzimi Hendriksovu pesmu "Foxy Lady".
"Foxy Lady" (Foxey Lady) je moja omiljena pesma od Dzimi Hendriksa i ujedno prva pesma koju sam naucio da sviram na gitari kao srednjoskolac (tada minus solo, naravno). Originalno, pesma se nalazi na albumu "Are You Experienced", mada ja vise volim verziju sa "Band of Gypsys" sa Bili Koksom i Badi Majlsom. Sam rif i uvod pesme je jedan od najboljih koje sam ikada cuo sto i danas, nakon toliko godina, cini da kada uzmem gitaru u ruke, nesvesno zapocnem svirati ovaj neverovatni rif. "Foxy Lady" je veoma seksualna pesma koju Hendriks napisao insirisan njegovom devojkom Lithofyne, mada po nekim izvorima, insiracija je bila Heather, tadasnja devojka i kasnije zena Rodzer Daltrija (The Who)...

jimi-hendrix-playing-guitar-smiling.jpg

Henrdriks je ovu pesmu nazvao jedinom "srecnom" pesmom koju je napisao, mada po mnogim izvorima, Hendriks je navodno mrzeo da svira "Foxy Lady" uzivo. Pesma je obradjena preko 50 puta, od Jef Beka, Geri Mura pa do Satrianija i Malmstina. Kasnije su je obradili Cure, Gorillas i mnogi drugi. Cak i neke grupe iz Rusije i Madjarske imaju obrade ove pesme. Originalno, pesma je koriscena u desetak filmova i serija. I danas, Foxy Lady je popularna pesma kao i kada se pojavila pre skoro 60 godina. Pesma ima neku cudnu, harizmaticnu i skoro seksualnu moc punu zelje i privlacenja. Misteriozna zena cijem sarmu i magnetizmu nije moguce odoleti. Pesma je jos tada izazivala misljenje o zenama prikazujuci snagu i pojam zenske energije kao ravnopravne i u istoj ravni sa muskarcima. "Foxy Lady" nije samo pesma koja prikazuje umetnost i umece Hendriksa na gitari, pesma takodje prikazuje da je Hendriks bio vizionar, koji je svojim tekstovima bio ispred vremena prikazujuci kroz svoje tesktove kvalitet, neustrasivo samoizrazavanje i ocaravajucu snagu zene i zenstvenosti.

 
Poslednja izmena:

Back
Top