Jezičke nedoumice

sandrina mozda moze razmak ispred tacke i zareza ali nije greska ako ga nema:think:

Može i nije neka velika greška ali je lepše i preglednije kada ga ima i ja praktikujem da ga stavljam mada se i meni u brzini dešava da ga negde i ne stavim...sasvim je svejedno , bzvz su napravili gužvu , valjda nesigurnost , nemoć a moram da priznam da je potrajalo dok su to sve izvijećali i dogovorili , moguće da zabašure svoje očigledno neznanje :lol:

Poslednja izmena od moderatora:
Znate, ja sam nepismen. Ali, ako se ovde sporazumevamo tako što pišemo, a vi me prozivate zbog grešaka, da li to znači da u svakodnevici izvrgavate podsmehu ljude koji nemaju govorničkog dara i tako im oduzimate pravo da iznesu mišljenje, zatraže savet, informaciju, pomoć?
Lepo je i poželjno biti pismen, biti dobar govornik, ali ako drugima naglašavate njihove greške iako vas nisu pitali za ispravnost onoga što pišu ili govore, da li je opravdano zapitati se: zašto to radite?

Znate, ja sam nepismen. Ali, ako se ovde sporazumevamo tako što pišemo, a vi me prozivate zbog grešaka, da li to znači da u svakodnevici izvrgavate podsmehu ljude koji nemaju govorničkog dara i tako im oduzimate pravo da iznesu mišljenje, zatraže savet, informaciju, pomoć?
Lepo je i poželjno biti pismen, biti dobar govornik, ali ako drugima naglašavate njihove greške iako vas nisu pitali za ispravnost onoga što pišu ili govore, da li je opravdano zapitati se: zašto to radite?

Postavljeno je pitanje , odgovori su bili netačni i to od strane osobe koja se ovde javno deklarisala da radi sa decom u nekoj školi čak je i nevažno što je to u provinciji jer i seoska deca zaslužuju da dobiju vrhunsko obrazovanje .

Kao građanka ove zemlje sam osetila potrebu a to je u krajnjem i moja dužnost da ukažem na greške i ukoliko znam dam ispravan odgovor.

Kako jesam upoznata sa materijom , napisala sam ga/ih i gde si ti tu video prozivanje lično tebe ili ikoga ko je pristojno nešto upitao?

Da, prozivaću i javno naglasiti i pokazati prstom kada se radi o licu čija je to profesija a pokazuje neznanje , nekompetentnost i u ovom slučaju nepismenost i uvek ću to raditi. To je i moje ustavno pravo uostalom kada i ne bih osećala moralnu potrebu.:)

pa evo ti prva recenica.sada se kaze ne mogu ti objasniti ali cu pokusati.
znaci ispred ali ne ide zarez.
detetu je jasno,meni nije

U ovoj rečenici ne bih stavila zarez ispred ali.
Kratka je, jasna i povezana. Stavljam zareze tamo gdje pravim jasnu stanku u govoru, tada zareze odvajam i sa obje strane.

Što jezik više učim, manje ga znam. Tako mi djeluje.

Postavljeno je pitanje , odgovori su bili netačni i to od strane osobe koja se ovde javno deklarisala da radi sa decom u nekoj školi čak je i nevažno što je to u provinciji jer i seoska deca zaslužuju da dobiju vrhunsko obrazovanje .

Kao građanka ove zemlje sam osetila potrebu a to je u krajnjem i moja dužnost da ukažem na greške i ukoliko znam dam ispravan odgovor.

Kako jesam upoznata sa materijom , napisala sam ga/ih i gde si ti tu video prozivanje lično tebe ili ikoga ko je pristojno nešto upitao?

Da, prozivaću i javno naglasiti i pokazati prstom kada se radi o licu čija je to profesija a pokazuje neznanje , nekompetentnost i u ovom slučaju nepismenost i uvek ću to raditi. To je i moje ustavno pravo uostalom kada i ne bih osećala moralnu potrebu.:)
Pitanje nije bilo upućeno tebi. Pisao sam u množini, ne znam zašto se prepoznaješ.

Da nam je takvih nepismenjakovića! :) ;)

Opravdano je zapitati se, naravno. Mogu da objasnim lične pobude eventualno zainteresovanima, makar se upit ne odnosio eksplicitno na mene :)

Dobronamjeran čovjek apriori je sposoban da podrazumijevajućom, a sasvim prosječnom inteligencijom razazna dobro od lošeg, ispravno od neispravnog etc. Dobronamjernost se, u interakciji s dobrim dodatno oplemenjuje i vrhuni. Manifestacije takvog stanja nerijetko obiluju emotikonima, šašavim i čak do slenga opuštenim komentarima. Tekovine novog vida socijalnog opštenja, ispoljive na net forumima.

Lošotja i njeni vjerni podanici, sljedbenici i zavodljivo istrajni kreatori, raspiruje se plameno, razara, pršti, brekće... Stijene su joj nedostojan sinonim u snazi i grandioznosti. Suočene, ili, preciznije, sukobljene meraklije, izvlače deblji kraj zavisno od reakcije i podrške okoline. Ukoliko prgavko uobrazi da se iživljava nad drznikom koji mu je opalio čvrgu, znači da je spočitana greška ubola pravo mjesto — sujetu. I ovo je još upečatljivija net-na tekovina.

Dalja pojašnjenja smatram izlišnim.

Pa i sam kažeš da je pitanje postavljeno u množini . Ukoliko ne želiš da ti neko konkretan odgovori, u ovom slučaju ja , onda to i naglasiš jer u suprotnom ne vidim prepreku da ti i ja odgovorim na njega ....post , pitanje, svejedno.
Opisao sam svoju sitaciju. Nisam ni učitelj ni učiteljica. Nepismen sam. Čudim se ljudima koji me zbog toga prozivaju. Zašto to sebi daju za pravo? Zašto mi ti odgovaraš, ako, koliko shvatam, ti sebe ne ubrajaš u te ljude?

Pišeš da si pravopis učila u školi, tada ga i naučila. Kada si išla u školu, da se iz štokavskog narečja izdvajala ekavica, i samo ona učila?

Iskreno , ovo mi je poznato kao kroz maglu a srpska ekavica je moje maternje pismo i gramatiku i pravopis srpskog jezika znam ispravno da primenjujem ali definicije ti ne bih mogla napamet da izrecitujem sem onog najosnovnijeg .

Ne znam zašto me ovo pitaš , rekla sam već da mi podučavanje nije profesija tako da mi je bitnije da znam ispravno da pišem na svom maternjem jeziku a kod stranih jezika učim i definicije , razume se .

Ne, nisam učila ni štokavicu ni kajkavicu ni ijekavski ...nemam ni potrebe.

Opisao sam svoju sitaciju. Nisam ni učitelj ni učiteljica. Nepismen sam. Čudim se ljudima koji me zbog toga prozivaju. Zašto to sebi daju za pravo? Zašto mi ti odgovaraš, ako, koliko shvatam, ti sebe ne ubrajaš u te ljude?

Ne , ne ubrajam se u nepismene ljude , baš naprotiv u pismene ali ti ni ovaj put nisi naglasio da je pitanje upućeno samo nepismenim ljudima .

Da si ovo napisao i prvi put , ja ti ne bih odgovarala, sigurno.

Iskreno , ovo mi je poznato kao kroz maglu a srpska ekavica je moje maternje pismo i gramatiku i pravopis srpskog jezika znam ispravno da primenjujem ali definicije ti ne bih mogla napamet da izrecitujem sem onog najosnovnijeg .

Ne znam zašto me ovo pitaš , rekla sam već da mi podučavanje nije profesija tako da mi je bitnije da znam ispravno da pišem na svom maternjem jeziku a kod stranih jezika učim i definicije , razume se .

Ne, nisam učila ni štokavicu ni kajkavicu ni ijekavski ...nemam ni potrebe.

Pitam iz razloga što si ijekavicu podvela pod bošnjački i koješta novokomponovano, a srpski književni jezik, koji si ti učila, je nastao na šumadijsko-vojvođanskom i istočno-hercegovačkom jeziku, tj. na ekavskom i ijekavskom izgovoru. Dobar dio zapadne Srbije se služi ijekavicom, čija se gramatika i pravopis uči iz istih knjiga iz kojih si i ti.

Ne , ne ubrajam se u nepismene ljude , baš naprotiv u pismene ali ti ni ovaj put nisi naglasio da je pitanje upućeno samo nepismenim ljudima .

Da si ovo napisao i prvi put , ja ti ne bih odgovarala, sigurno.
Ne, ne, opet se nismo razumeli.
Možda zato što sam ja nepismen.
Molim te da mi objasniš kako ovo pravilno da napišem.Ne želim da me pogrešno shvate.
Naime, želim da pitam one pismene ljude...one što prozivaju nepismene zbog gramatičkih grešaka, zašto to sebi daju za pravo, i da li uživaju u tom osećaju nadmoći koji tako demonstriraju? Još više me zanima šta je u pozadini svega, otkuda im ta potreba i kava je njihova podsvesna namera? Ja mislim da se oni pokušavaju zaposliti kao lektori na ovom sajtu, i da bi njihova korisnička imena trebalo obeležiti bojom, kao i moderatore...ne znam, zbunjen sam :(

Inače, lepa je ova tema. Trudiću se da naučim što više i nadoknadim sve ono što sam propustio u školi i što su moji piokrivali noseći kajmak učitelju...samo da me oceni prelaznom ocenom :(

Poslednja izmena od moderatora:
Pitam iz razloga što si ijekavicu podvela pod bošnjački i koješta novokomponovano, a srpski književni jezik, koji si ti učila, je nastao na šumadijsko-vojvođanskom i istočno-hercegovačkom jeziku, tj. na ekavskom i ijekavskom izgovoru. Dobar dio zapadne Srbije se služi ijekavicom, čija se gramatika i pravopis uči iz istih knjiga iz kojih si i ti.
Čak i onaj deo gde ljudi imaju sreću da se služe svim padežima i najpravilnijim akcentom, mada ni dana škole nemaju.

Gde je to u zapadnoj Srbiji službeni jezik ijekavica , priznajem da ovo prvi put ovde čujem ?

Nisam ja ništa nigde podvela , zar i novokomponovani bošnjački, bosanski kako ga već zovu, hrvatski , crnogorski nisu ijekavštine , šta sam ja tu izmislila ? Ne razumem te zaista .

Za sve kojima je potrebno, izasao je Novi Pravopis srpskog jezika 2010 (mogao se kupti na Sajmu knjiga za 900.din. kao brosura, inace je u tvrdom povezu duplo skuplji), dakle, tu lepo kaze da je uvedeno dosta novina u pravopisu, ali to trenutno nije tema...

"Iza ,,ali'' na pocetku recenice ne stavlja se zarez kao sto je bilo dozovoljeno(misli se na Pravopis iz 1993.god) osim piscima koji na taj nacin zele da neki svoj iskaz, recimo- istaknu! Medju novinama i promenama, je i ono sto sam juce napisala, ne moze se vise upotrebljavati izaraz ZAREZ, nego ZAPETA. koja je inace interpunkcijski znak koji obelezava pauzu u PISANOM jeziku

. Dakle, ucite decu (vec ce to uciniti i njihovi nastavnici, da umesto zareza govore -zapeta. Ja ne bih preporucila roditeljima (ipak) da kupuju ovaj NOVI PRAVOPIS, ako nisu iole komepetentni da ga protumace, nacisto ce se sludeti a sludece i decu, jer nije pravopis takav bauk koliko su definicije teske i komplikovane... To polako ide, a moto ovih koji su uradili pomenuti Pravopis je da novine (promene) " od pismenog nece napraviti nepismenog", ako je kome za utehu:)

Poslednja izmena:
Da je pokojni Vuk, bog da mu dušu prosti, brzo odustao od svoje prosvetiteljske misije- šta bi bilo danas? Naravno, on nije mogao da se vrati u prošlost i ažurira svoje spise da bi ostavio utisak kako je pametniji i učeniji nego što stvarno jeste. Osim toga, beležio je izreke, poslovice,pa i sve one jadne narodne doskočice.

Back