Jezičke nedoumice

Бај д веј, и ''безвезе'' се, по Клајну, пише одвојено. ;)
Правопис не регулише писање те речи, Клајн препоручује одвојено, а ја сам заговорник писања заједно!
Кад останеш ''без везе'' (предлог и именица) - то значи да ти телефон нема сигнала, а кад кажеш да је ''на журци било безвезе'' (прилог) - то значи да је било глупо, досадно...

Питала сам проф. Дешића о томе,а он ме је гледао бело, и све што ми је рекао гласило је:''Клајн само препоручује, његове препоруке нису обавезујуће док год Правопис то не регулише.'' А оно што Првопис не регулише - остаје нама на вољу, можемо писати и ''по правилима бабе Смиљане''. :mrgreen:

jao ja ovom prilikom moram da ispričam jednu anegdoticu iz srednje škole
inače izbegavam da pišem na ovoj temi jer prosto znam da ću negde pogrešiti, al ajd
elem
imali mi istoriju, odgovara bilja, najveći pajser u odeljenju. na drugom kraju odeljenja mi raspravljamo o onome što smo radili na srpskom, kao kako beše, jezik babe smiljane, živane...

prof: šta je starije, paleolit ili neolit?
bilja: .......
prof: pa šta je starije, koja je to baba u praistoriji?
bilja: baba živka
prof: o.O
ostali: lolz

a ako se preziva jakovljev?
aj sad :)

Јаковљевов, као што бисмо, да је у питању Јаковљевић, рекли Јаковљевићев.

Нема ту неких јасних правила, већ их често треба изналазити у ходу тако да буду језички доследна. Код присвојних суфикса -ов, -ев, -ин, често имамо међусобно наизменично преплитање -ов и -ев (придев од Павлов је Павловљев, придев од Тошев је Тошевов) и често бркање у говору код именица на -ј или -љ (Албуљов или Албуљев, Андрејов или Андрејев итд.). Недоумице кад су у питању страна имена се често решавају "резом" (Мендељејев систем, а не ни "Мендејељев-ов" ни "Мендејељев-љев"), а код готово свих презимена на -чки, -шки и -ски у старту толико заболи глава да ће се радије рећи "аутомобил (од) Чавошког", него измишљати израз "Чавошк(...) аутомобил". "Чавошков" још некако и може да прође на слух, али за нпр. Белопољански рећи "Белопољансков", баш никако. Или "Белопољанскијев", израз за обесити се.

Незгодација је у томе што су та презимена по својој конструкцији већ присвојни придеви у старту, па треба градити придев од придева. Све некако и функционише док се не дође до таквих који по својој конструкцији једноставно немају себи сличне именице на које бисмо гледали као на образац како саставити придев.

Бај д веј, и ''безвезе'' се, по Клајну, пише одвојено. ;)
Правопис не регулише писање те речи, Клајн препоручује одвојено, а ја сам заговорник писања заједно!
Кад останеш ''без везе'' (предлог и именица) - то значи да ти телефон нема сигнала, а кад кажеш да је ''на журци било безвезе'' (прилог) - то значи да је било глупо, досадно...

Питала сам проф. Дешића о томе,а он ме је гледао бело, и све што ми је рекао гласило је:''Клајн само препоручује, његове препоруке нису обавезујуће док год Правопис то не регулише.'' А оно што Првопис не регулише - остаје нама на вољу, можемо писати и ''по правилима бабе Смиљане''. :mrgreen:

ostavi broj telefona,da nam te uzmu u obzir kada budu sastavljali novi pravopis! ;)

.. а код готово свих презимена на -чки, -шки и -ски у старту толико заболи глава да ће се радије рећи "аутомобил (од) Чавошког", него измишљати израз "Чавошк(...) аутомобил". "Чавошков" још некако и може да прође на слух..

mojoj kumi omiljeni politicar bio paroski.. onda je redovano bilo:"paroskijev".. na kraju ga prozvala "moj paroskija " :)

je l ovo bilo: ako ste poznavali nekog a onda je on umro je l se onda kaze

ja sam ga poznavao
pa da.. ali u stvari ne mozes nekog da prestanes da poznajes

ima tu nekih pitanja ali sad ne mogu da se setim ovo sa poznavanjem i nije mozda najbolji primer.
recimo nekome je umrla sestra da li se kaze: ona mu je bila sestra ili ona mu je sestra.. posto ona mu je idalje sestra

"normalan mozak ima gustinu punomasnog sira" to su sad rekli na tv. neki hirurzi

ja sam ga poznavao

ima tu nekih pitanja ali sad ne mogu da se setim ovo sa poznavanjem i nije mozda najbolji primer.
recimo nekome je umrla sestra da li se kaze: ona mu je bila sestra ili ona mu je sestra.. posto ona mu je idalje sestra

"normalan mozak ima gustinu punomasnog sira" to su sad rekli na tv. neki hirurzi

dobro pitanje!

ja sam ga poznavao

nije daleko od istine

Back