Jezičke nedoumice

jao, ja samu sebe nerviram sa jel. znam da je je l' (skraceno od je li jelte:mrgreen:), ali je to komplikovano kucati:p

Ovde sam se nasla jer mi je pre i kod sebe ta lenjost isla na zivce, a onda sam ukapirala da te namerne greske ili olaksice sebi, zapravo, nisu uopste uticale na moju kulturu govora ili pisane reci (u sta ne ubrajam postove jer, kad kazem pisana rec, mislim na ozbiljne radove, a ne na forumsko dokolicarenje).
Dakle, ono sto se otkuca na nekom forumu jednostavno je sasvim odvojeno od shvatanja jezika i njegove upotrebe u komunikaciji u svakodnevnom zivotu van foruma. Sve te greske su namerne i napravljene za razlicitim namerama u komunikaciji i ne mogu nam urusiti kulturu govora jer su jasno odvojene samim mestom upotrebe od zivog jezika. Zato ih ne zameram nikom, a ni sebi.

'nate sta mi se cini da se promenilo?
kada se pise naziv ulice
ranije je, ako se ne varam, bilo pravilo da se rec ulica kada stoji ispred samog naziva, pise velikim slovom i obrnuto
npr. Ulica Đorđa Stanojevića i Njegoševa ulica
a sad mislim da je ispravno ulica Đorđa Stanojevića
aj da to neko ko zasigurno zna potvrdi ili demantuje

Da, tacno je ulica Djordja Stanojevica, ali se zato pise Ulica brestova, npr.

Mene nervira uglavnom samo neznam...xD A to za odprilike i otprilike ni ja ne znam ili kako se kaze: otkopcati, otkovcati, odkopcati ili odkovcati... Ja kazem ovo zadnje...I da li se kaze djezva ili dzezva, mada sam cula da neko kaze i djezba ali je to 100% pogresno...:lol:

Задње може да буде само ако постоји предње. :)
Значи, каже се ,,ово последње''.
Како год да људима звучи ружно кад се каже ,,Последњи пут смо се срели тад и тад...'' пошто их то асоцира на неки крај, неправилно је рећи ,,задњи пут..''
(Е, а ја у последње време не напишем три тачке, него две. То је интерни фазон из СМС дописивања)

Back