Jezičke nedoumice

Prema onoj Vukovoj - "Pisi kao sto govoris", mozemo da zakljucimo da mnogi nepravilno i govore.
Npr:
sacu - sad cu
kacu - kad cu
pi - pij
ubi - ubij (ovo poslednje vrlo cesto ispisuju po zidovima oni koji govore srBski ;))

Prema onoj Vukovoj - "Pisi kao sto govoris", mozemo da zakljucimo da mnogi nepravilno i govore.
Npr:
sacu - sad cu
kacu - kad cu
pi - pij
ubi - ubij (ovo poslednje vrlo cesto ispisuju po zidovima oni koji govore srBski ;))

A mnogi su i lenji kad kucaju.
To je moderno pisanje:lol::"Pisi kao sto chatujes, razumi kako cujes kad procitas... i odluci koje je koje slovo na osnovu konteksta";)

A kako se najezim prilikom upotrebe slova W umesto L - mawi (mali) i sl... Mislim, to nema veze sa nepoznavanjem pravopisa i gramatike, nego vise sa nekim net slengom, ali mi je tako :bljak: i trebalo bi to zabraniti BRE! :zper:

..to nije net sleng..to je teznja ka infantilnosti i trebalo bi da bude "swatko" :roll:

..net sleng je slichno kao i sms sleng nastao da bi se smanjio broj udaraca u tastaturu..
..kao WTF, BTW, RL, lol, rofl, CYA, FAQ, IMO..
..ili po srpski: msm, nznm, pozz..

..evo josh.. :)
http://www.web-friend.com/help/lingo/chatslang.html
http://www.noslang.com/dictionary.php

Sleng ili ne, meni slatko nije. :D Mada i ne znam bas da li je teznja ka infantilnosti. Kad ste culi decu da kazu "swatko"? Pre bih rekla da kazu "satko" :) To mi vise lici na uvodjenje amerikanizama u srpski jezik. Ok mi je za neke reci koje zaista ne mogu da se prevedu na nas divni jezik, ali cemu slovo w? :roll:

Al', 'ajde da ne ispadnem dzangrizava baba, koja mrzi sve sto vole mladi, odoh da radim.

Pozzz :p

Isto takođe
razočarEnje
taj neki
koi
išla sam u gradu
:dash:
gr
cmm (valjda je ovo cm)

РазочарЕње је дозвољено (иако се препоручује разочарАње)! ;)

Иначе, имам неколико омиљених фраза које су последице неких интерних зезања.:lol:
Тако намерно кажем ''исто такође'', ''чак шта више дапаче'', ''ја нисам љубимац тог сладоледа'', '''прпица'' (место''крпица'')....има још тога, не могу сад да се сетим свега...:lol:
Али, зез је у томе што ми се деси да у неком непознатом друштву нехотице кажем тако нешто, или чак у некој званичној ситуацији...па онда испадне како сам сељанка...:confused:

meni ovo sa seksE nije jasno, nikako. lomim jezik nacisto, sve mislim mozda se pravilo promenilo:lol:

Читам тему редом, можда сте већ ово апсолвирале...али ево да кажем и ја коју.

И ја се шокирах кад чух за ово СЕКСЕПИЛНО....и погледах у Клајна, кад оно - стварно! :eek:

Е, сад, нема објашњења зашто је то тако...:confused:

Али, како ми је (лично;)) рекао професор Дешић, правописац:''Клајн не прописује, он само препоручује!''
Правопис је оно што је норма, а уколико нешто није регулисано њиме - нико нема стриктну обавезу да се држи препоруке...;)

РазочарЕње је дозвољено (иако се препоручује разочарАње)! ;)

Иначе, имам неколико омиљених фраза које су последице неких интерних зезања.:lol:
Тако намерно кажем ''исто такође'', ''чак шта више дапаче'', ''ја нисам љубимац тог сладоледа'', '''прпица'' (место''крпица'')....има још тога, не могу сад да се сетим свега...:lol:
Али, зез је у томе што ми се деси да у неком непознатом друштву нехотице кажем тако нешто, или чак у некој званичној ситуацији...па онда испадне како сам сељанка...:confused:

Isto takodje ;) sam imala nekoliko neprijatnih situacija u nepoznatom drustvu. U internoj komunikaciji sa prijateljima (citaj: zezanju), cesto sam navikla da govorim juznjacki, uz potpuno pogresnu upotrebu padeza. Zamislite moj blam kad sam shvatila da doticne osobe iz nepoznatog drustva ne kapiraju moje zezanje. :rumenko:

Хехе, пошто се традиционално у породици сви бавимо рецитовањем, дешава се често да и моји и сестрини ђаци побеђују на општинским рецитаторским такмичењима (она води ниже, ја више разреде).
Зонска смотра рецитатора се одржава у Чоки, али се ми стално зезамо ''у Чоци''. :lol:
И, стојимо ти ми једном испред свечане сале у Дому културе у Чоки, унутра траје такмичење, а само сестра и ја изашле мало да се пролуфтирамо. Поред нас стоји још неколико колега из других места...
Елем, звони мојој сестри мобилни, и она се јави и прича:''Нисам код куће, тренутно сам у Чоци, довела сам ђаке на такмичење!'' :mrgreen:

А колеге поред: :eek::eek::eek:
И чујеш само како шапућу згрожено:''Шшшшш...:eek:..Чоци???.. :roll: ...шшшш...:roll:...ЧОЦИ!!!''
:zcepanje:

Ма, шта би вредело да им прилазимо и објашњавамо да је то зезање...:confused:

Back