JEVROPEJSKA OKUPACIJA

Al' neverovatno koliko mi ovde u Srbiji usvajamo stranih reci i izraza. Bruka i sramota. Sta rade ta tela odgovorna za jezik? Nekih 99% reci vezanih za IT su engleske. Al' to nije nista. Svugde su. Mada ponekada razmisljam da to i nije tako lose. Bar ce nam trebati manje vremena za ucenje posto je vecina literature na Engleskom. Razmisljao sam bas da je dobro sto smo preuzeli Engleske reci za nazive meseca... januar, februat itd... Znaci, ne moras ni da ucis vec znas :super:

Al' neverovatno koliko mi ovde u Srbiji usvajamo stranih reci i izraza. Bruka i sramota. Sta rade ta tela odgovorna za jezik? Nekih 99% reci vezanih za IT su engleske. Al' to nije nista. Svugde su. Mada ponekada razmisljam da to i nije tako lose. Bar ce nam trebati manje vremena za ucenje posto je vecina literature na Engleskom. Razmisljao sam bas da je dobro sto smo preuzeli Engleske reci za nazive meseca... januar, februat itd... Znaci, ne moras ni da ucis vec znas :super:

pa tko vam je kriv,skoro svi slavenski narodi,od rusa do alpskih Hrvata(slovenaca) koriste staroslavenska imena miseci sijecanj,veljaca...

nekad su i srbi(dusanov zakonik)koristio iste termine...

sta bi,samo iz inata(turcizam) prema Hrvatima?

pa tko vam je kriv,skoro svi slavenski narodi,od rusa do alpskih Hrvata(slovenaca) koriste staroslavenska imena miseci sijecanj,veljaca...

Значи,имена месеци у српском језику су турцизам?:lol::lol::lol:

Бежи,не брукај се...

Ne idem na Hrvatske forume. Ne iz neke mrznje ili ti sta ja znam. I ova nasa politika mi je previse. I sta je bilo napisano ikavicom?

otidji malo,ako nista da "opipas puls".
da cujes kako Hrvati disu.;)

a ovo sa ikavicom je bilo u kontekstu,jer nas koyota
je poprimio 1 : 1 srbijanski dialekt.
nemam ja nista protiv,pola mi rodbine u srijemu eka i breka...ali nevidim svrhu zasto se on uvatio toga.

То нису енглески називи,него латински.

Pa nema veze, meni se svidja. Ionako ce svi govoriti engleski za par desetina godina. Smeta mi samo sto se desi ponekada da engleska rec postaje nekako neprirodna za srpski jezik. A najvise mi smetato sto nema standarda.

Bilo bi lose recimo da naprave windows na srpskom jeziku. Dobro je ovako, ucis dok radis za kompom. A ako kojim slucajem odes u inostranstvo da radis ne moras se prilagodjavati.

Uglavnom ima i dobrih strana, ali i mana nesposopnost drzave Srbije da brine o svom jeziku.

Back