Република Српска Крајина

Ne vec realnost, SR Jugoslavija je dobila embargo, i bila van rata, nakon toga su ostale vojska republike Srpske i vojska Krajine. I ajd paravojne formacije iz Srbije.
Recimo u Vukovaru se za JNA borilo mnogo Makedonaca i Muslimana, to je bila multietnička vojska, i jedina legitimna armija.
Al ne prica mi se o ratu, ja sam tad bio dete, ti verovatno nisi bio ni rodjen. Voleo bih da do rata nikad nije ni doslo.

Pribacit ću svoj odgvor na ovu temu da mi se ne briše i da ne ispadne kako si u pravu jel.

JNA je od kolovoza 91. do svibnja 92. zajedno s vašim paravojnim jedinicama sudjelovala u razaranju pola gradova i sela u RH i protjerivanju na desetke tisuća Hrvata iz njihovih domova. To su činjenice od kojih možeš bižat ili se skrivat, al pobrisat ih ne možeš.

A to šta si tad bia dite nije opravdanje za tvoje neznanje jer dosta toga je zabilježeno i ima itekako dovoljno video materijala u kojima se vidi kako JNA i srpski dobrovoljci s užitkom granatiraju vaše "vekovne" gradova, naslađaju se brojem projektila koje su ispalili i kuća koje su srušili. Tako da nema potribe izmišljat ili lagat kako JNA nije sudjelovala u razaranju RH kad je to gola činjenica kako već rekoh.

Да ли је РСК имала отворен граничну прелаз према Мађарској изнад Белог манастира или је то било затворено?
Koliko se secam nekih reprotaza sa tv, Madjari su ga jednostrano zatvorili kada su diplomatski priznali RH na zahtev iz Zagreba, valjda su samo trupe UN mogle tuda da prodju.

Meni je interesantnije da su valjda zene i deca navodno mogli na nekim punktovima UN na liniji razdvajanja da prelaze uz licna dokumenta iz Krajine u Hrvatsku i obrnuto.

Koliko se secam nekih reprotaza sa tv, Madjari su ga jednostrano zatvorili kada su diplomatski priznali RH na zahtev iz Zagreba, valjda su samo trupe UN mogle tuda da prodju.

Meni je interesantnije da su valjda zene i deca navodno mogli na nekim punktovima UN na liniji razdvajanja da prelaze uz licna dokumenta iz Krajine u Hrvatsku i obrnuto.

Iz kojeg razloga interesantnije jer meni je ovo skroz logičan i normalan potez bez obzira jesu li naše ili vaše žene i dica :np:

To stoji, al kakve veze žene i dica imaju s tim? Ako oni žele uteć od ratnog ludila zar bi ih ti zaustavia na granici jer je zatvorena ili jer je nekoj babi ili ženi istekla putovnica?
Хтели су људи да изађу из СРЈ, па нису могли јер нису имали визе. То што је негде рат и оружани сукоб, не значи да је неко дужан да те пропусти преко границе. Наши грађани нису могли да се крећу слободно кроз Европу, као што то данас могу.

Već neko vrijeme me zanima ova tema i mišljenje srpske strane o njoj.

Koliko je srpsko vjerovanje da su Hrvati iz Dalmacije "zapravo" katolički Srbi koji će se prije ili kasnije sjetiti svog tobožnjeg srpskog porijekla, kao i činjenice da je uoči proglašenja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, pozicija Hrvata iz Dalmacije bila da se bez odgode ide na ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom, što je bilo uvjetovano prijetnjom po jadransku obalu od strane Talijana te također činjenica da je jugoslavenska ideja bila prilično jaka među Hrvatima u Dalmaciji i tijekom Druge Jugoslavije, što je bila i posljedica izuzetno velikog odaziva Hrvata iz Dalmacije u partizane, utjecalo na srpsko planiranje vojnih i diplomatskih akcija u vrijeme raspada SFRJ? Je li srpsko vodstvo na čelu sa Slobodanom Miloševićem računalo na to da bi se Hrvati iz Dalmacije mogli oduprijeti pozivu Zagreba za odcjepljenjem od Jugoslavije i jesu li vjerovali da bi Dalmacija, ne zbog dalmatinskih Srba, već poglavito zbog dalmatinskih Hrvata mogla biti slaba točka Zagreba na koju bi srpski režim u Beogradu mogao igrati u cilju spriječavanja odcjepljenja (S)R Hrvatske od ostatka Jugoslavije?

Već neko vrijeme me zanima ova tema i mišljenje srpske strane o njoj.

Koliko je srpsko vjerovanje da su Hrvati iz Dalmacije "zapravo" katolički Srbi koji će se prije ili kasnije sjetiti svog tobožnjeg srpskog porijekla, kao i činjenice da je uoči proglašenja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, pozicija Hrvata iz Dalmacije bila da se bez odgode ide na ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom, što je bilo uvjetovano prijetnjom po jadransku obalu od strane Talijana te također činjenica da je jugoslavenska ideja bila prilično jaka među Hrvatima u Dalmaciji i tijekom Druge Jugoslavije, što je bila i posljedica izuzetno velikog odaziva Hrvata iz Dalmacije u partizane, utjecalo na srpsko planiranje vojnih i diplomatskih akcija u vrijeme raspada SFRJ? Je li srpsko vodstvo na čelu sa Slobodanom Miloševićem računalo na to da bi se Hrvati iz Dalmacije mogli oduprijeti pozivu Zagreba za odcjepljenjem od Jugoslavije i jesu li vjerovali da bi Dalmacija, ne zbog dalmatinskih Srba, već poglavito zbog dalmatinskih Hrvata mogla biti slaba točka Zagreba na koju bi srpski režim u Beogradu mogao igrati u cilju spriječavanja odcjepljenja (S)R Hrvatske od ostatka Jugoslavije?
Generalno ne. Znali su da pobunom u Kninu guše cijelu Dalmaciju i njihova cijela retorika je bila upravljena protiv Hrvata kao takvih. Jedino su u praksi pokušali u Dubrovniku, preko okupacije Cavtata i kvislinga Apolonija instalirati neki samostalnu dubrovačku republiku, no to je svugdje propalo. Ni u Zadru, ni Šibeniku, n Splitu.... ništa. Uništavali su namjerno sve katoličko u Dalmaciji u dijelu kog su osvojili-da su mislili pridobiti neke odrode, drugačije bi se ponašali.

Inače, cijela priča o Srbima i njihovu ponašanju je jasna, a napose sada. Stavio bih poveznicu,no cenzori bi ju izbrisali. Pogledaj video posljednjega gostovanja novinara Gordana Malića na podcastu Velebit (Zabranio bih sve medije u Hrvatskoj),od 1: 23:00 do kraja i sve je, ili bar većina, rečeno.
Srbi su -sumarno- disfunkcinalan narod jer smatraju da im pripada daleko više od države Srbije. Ne mogu prihvatiti da nema više Jugoslavije koja je bila, osim Slovenije, Srboslavija. Kao što je Vučić rekao- Srbima su oteli Jugoslaviju. Zato će nastaviti rovariti, no od toga ništa. Ostat će stalno u sukobima i izolaciji zbog tlapnji o nekoj vlastitoj važnosti koja nadilazi zbilju.

Poučno, iako ništa nova za one koji znaju povijest i politiku.

Generalno ne. Znali su da pobunom u Kninu guše cijelu Dalmaciju i njihova cijela retorika je bila upravljena protiv Hrvata kao takvih. Jedino su u praksi pokušali u Dubrovniku, preko okupacije Cavtata i kvislinga Apolonija instalirati neki samostalnu dubrovačku republiku, no to je svugdje propalo. Ni u Zadru, ni Šibeniku, n Splitu.... ništa. Uništavali su namjerno sve katoličko u Dalmaciji u dijelu kog su osvojili-da su mislili pridobiti neke odrode, drugačije bi se ponašali.

Inače, cijela priča o Srbima i njihovu ponašanju je jasna, a napose sada. Stavio bih poveznicu,no cenzori bi ju izbrisali. Pogledaj video posljednjega gostovanja novinara Gordana Malića na podcastu Velebit (Zabranio bih sve medije u Hrvatskoj),od 1: 23:00 do kraja i sve je, ili bar većina, rečeno.
Srbi su -sumarno- disfunkcinalan narod jer smatraju da im pripada daleko više od države Srbije. Ne mogu prihvatiti da nema više Jugoslavije koja je bila, osim Slovenije, Srboslavija. Kao što je Vučić rekao- Srbima su oteli Jugoslaviju. Zato će nastaviti rovariti, no od toga ništa. Ostat će stalno u sukobima i izolaciji zbog tlapnji o nekoj vlastitoj važnosti koja nadilazi zbilju.

Poučno, iako ništa nova za one koji znaju povijest i politiku.
Meni je jedan nešto stariji lik dao napomenu da je srpski režim iz Beograda imao ideju, pa čak i aktivno radio na njoj, o dijeljenju heroina u Dalmaciji, uz tvrdnju da su Dalmatinci (misleći tu na katolike) slaboga duha i nejaki, budući da su se, tobože, pokatoličili, što je, opet kao, znak slabog karaktera i tako to, pa da će se svi vrlo lako navući na heroin. Ono što je ujedno smiješno i vrlo zanimljivo kao povijesna anegdota, da je to bilo službeno i stručno mišljenje u političkom i vojnom vrhu Srbije te da su oni pravili vojne planove koji su se oslanjali na uspjeh heroinske akcije u Dalmaciji. :lol: :lol: :lol:

Zato će nastaviti rovariti, no od toga ništa. Ostat će stalno u sukobima i izolaciji zbog tlapnji o nekoj vlastitoj važnosti koja nadilazi zbilju.
Joj, evo opet tih ustaških teza o nekakvim hibridnim (izmišljenim) ratovima i lažnoj ugroženosti. Niko normalan ne vjeruje u te izmišljene događaje praznoglavaca i frustriranih likova. Teški kompleksaši.

Joj, evo opet tih ustaških teza o nekakvim hibridnim (izmišljenim) ratovima i lažnoj ugroženosti. Niko normalan ne vjeruje u te izmišljene događaje praznoglavaca i frustriranih likova. Teški kompleksaši.
Ako imate petlje, pogledajte od 1:23:00 do konca (iako je sam kraj o Rusima). Usput- atribut "ustaški" vas razobličuje bolje nego išta drugo.

Meni je jedan nešto stariji lik dao napomenu da je srpski režim iz Beograda imao ideju, pa čak i aktivno radio na njoj, o dijeljenju heroina u Dalmaciji, uz tvrdnju da su Dalmatinci (misleći tu na katolike) slaboga duha i nejaki, budući da su se, tobože, pokatoličili, što je, opet kao, znak slabog karaktera i tako to, pa da će se svi vrlo lako navući na heroin. Ono što je ujedno smiješno i vrlo zanimljivo kao povijesna anegdota, da je to bilo službeno i stručno mišljenje u političkom i vojnom vrhu Srbije te da su oni pravili vojne planove koji su se oslanjali na uspjeh heroinske akcije u Dalmaciji. :lol: :lol: :lol:
To su anegdote koje ne vrijede puno. Iako postoji istina u tom ali na drugačiji način.

Srbi su na pseudorasni način izgradili o sebi mit kao Dinarcima, nekoj ratničkoj rasi koja je povijesno bila najizraženija u Crnoj Gori, a na zapadu na tromeđi južne Like, sjeverne Dalmacije i visoke Krajine (Grahovo, Drvar, ..). Tu je bilo puno njih i u četnicima i partizanima.

I onda su u toj mitskoj tromeđu doživjeli potpuni poraz od "rasno inferiornih" navodno mekih Hrvata (kajkavska varaždinska 7. gardijska brigada, meki "romanski" dalmatinski Hrvati iz 4. gardijske brigade) koji su ih potpuno razbili i izbacili iz cijele tromeđe.

Dakle, tu ima nešto, no na širi način njihove autohipnoze koja traje ne od rata nego od 19. stoljeća.

Niđe veze sa mojim komentarom.
Ima jer ste kompleksaši. Malić je i prije rekao da su Hrvati zadovoljni, mirni, integrirani u zapad i preostaje jedino da se riješi pitanje u BH.
Srbi su stalno histerični, nezadovoljni, i to zbog tog što misle da im pripada više. Kao što je Malić rekao dobro- imaju osjećaj veličine koji raste proporcionalno s teritorijalnim gubitcima.
Otud i rovarenje preko lupetanja o Dubrovniku, školskim programima indoktrinacije idiotskim velikosrbizmom, pokušaji da se Srbija predstavi kao nastavak Jugoslavije i preko održavanja veza s nesvrstanima, potezi oko izuma Bunjevaca, rovarenje s hrvatskim odrodima koje sam naveo (ekipa iz Ferala i srpskog lista "Novosti"), itd. itd.

Otuda i beznadna histerija u Srbiji oko blokada itd. gdje nema nikakvoga pravoga različitoga programa, nego jedino izljevi frustracije.
Kao što je pisac Basara bio rekao:
Ne postoje realno Srbija 1, 2 ili 3. Ako postoji- to je kao hepatitis 1,2,3. Hepatitis 1 nije hepatitis 2 itd.- no kad se zbroji- to je sve hepatitis.

Ima jer ste kompleksaši. Malić je i prije rekao da su Hrvati zadovoljni, mirni, integrirani u zapad i preostaje jedino da se riješi pitanje u BH.
Srbi su stalno histerični, nezadovoljni, i to zbog tog što misle da im pripada više. Kao što je Malić rekao dobro- imaju osjećaj veličine koji raste proporcionalno s teritorijalnim gubitcima.
Otud i rovarenje preko lupetanja o Dubrovniku, školskim programima indoktrinacije idiotskim velikosrbizmom, pokušaji da se Srbija predstavi kao nastavak Jugoslavije i preko održavanja veza s nesvrstanima, potezi oko izuma Bunjevaca, rovarenje s hrvatskim odrodima koje sam naveo (ekipa iz Ferala i srpskog lista "Novosti"), itd. itd.
Znači sve izmišljeni događaji. Ponavljaš istu šuplju mantru koja nema dodira sa realnošću. Ništa od ovoga se ne događa niti se dogodilo, izuzev što je Srbija napravila kontinuitet sa Jugoslavijama. Ne znam ni šta treba da predstavlja lupetanje oko Dubrovnika. Nikakva indoktrinacija velikosrbizmom ne postoji kroz školski program (očigledno neko ima problem sa elementarnim obrazovanjem koje ne odgovara pseudo-tezama, što je viđeno ranije sa školskim programom jezika Dušanovog zakonika). Ne vidim šta je to problematično oko održavanja veza sa nesvrstanima ili bilo kojih država, osim što je neko opsednut politikom Srbije. I još urnebesnije tvrdnje da je Srbija izumila Bunjevce ili bilo koji drugi narod. Jadan i necivilizacijski pokušaj da se ospori postojanje drugih naroda samo zato što moraju da se opravdaju pseudoistorijska blebetanja.

Back