Jeste li već okitili jelku?

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.119
Kako se praznici približavaju, sve češće se postavlja pitanje - kada je pravo vreme za kićenje jelke - simbola radosti, zajedništva i nade
Idealno vreme za ukrašavanje često zavise od porodične tradicije, kulturnih običaja i ličnih preferencija.

Tradicionalno ili moderno

Po tradicionalnim običajima u mnogim krajevima sveta, badnjak se kiti na Badnje veče, 24. decembra, u okviru priprema za Božić. Međutim, u savremenom društvu kićenje jelke često počinje mnogo ranije – neki već početkom decembra, dok drugi ne mogu da čekaju kraj novembra.

Razlog za ovu smenu je svakako produženi praznični duh. Tržni centri, ulice i domovi ukrašeni su prvim znacima zime, podstičući ljude da što pre unesu prazničnu atmosferu u svoje domove.

Praznično raspoloženje – individualni izbor

Za mnoge porodice, ukrašavanje jelke označava početak prazničnih aktivnosti.

To je trenutak okupljanja, smeha i zajedništva. Neki biraju da to bude prvi vikend u decembru, dok drugi čekaju tačno 12 dana pre katoličkog Božića, kako to nalaže tradicija.

S druge strane, u pravoslavnim zajednicama Božić slave sedmog januara. I ovde je sve popularnije ukrašavanje početkom decembra, pod uticajem svetskih trendova.

Jelka kao simbol

Bez obzira na vreme ukrašavanja, jelka simbolizuje nadu, svetlost i život. U prošlosti se za zimzeleno drvo povezivalo verovanje u obnovu prirode i dolazak proleća. Dodavanjem ukrasa, posebno ručno rađenih, porodice daju lični pečat svom prazničnom dekoru.

Bez obzira da li sledite tradiciju, kreirate sopstveni pravac ili jednostavno uživate u dužoj prazničnoj atmosferi, pravo vreme za kićenje jelke je ono koje vam donosi radost...

https://n1info.rs/magazin/lifestyle/kada-je-najbolje-vreme-za-kicenje-jelke/

Imaš jelku u dvorištu?
Mislim ne kontam ovo sa temperaturom. U čemu je razlika?
A, ne... Mislila sam da je tema o kicenju jelke kuci, ja nemam dvoriste.

P.S. Pa ne prilici da se jelka kiti ako je topla zima, kao da je prolece, kao zadnjih godina. Onda je kitim pred svetog Nikolu, da bude svecanije, tj. kasno.

A ako je zima stvarno prava i snezna, onda u kuci jelka stvara toplinu jos vecu, pa je okitim ranije jer upotpunjava atmosferu.

Okitićemo početkom decembra.. ali da, to je lep događaj za porodicu. :)

Uzgred, ispisala bih nešto, jedan susret koji sam imala u Madridu pre 5-6 godina. Išla sam takcijem od hotela do aerodroma, i pored mene je sedela jedna crnkinja iz USA.. i tako pošto je bio decembar započele smo priču o Božiću. I ona mi se žalila kako poslednjih godina to ništa nije kao pre, kako se sad taj prznik komercijalizovao, svi samo kupuju, troše novac.. Povrh toga, ona kaže da se sad zbog pristikska šta će da kažu muslimani ili ateisti sve više ne govori o Hristu, već ono kao Srećni praznici, kao da sve to nema veze sa hrišćanstvom.

I onda mi je ispričala kako su oni to slavili godinama kada je bila mala i mlađa, kako su kitili jelke i onda u školi ili u grupama pravili poklone za siromašne i to od onoga što su imali, oprana garderoba koja više ne treba, napravljeni kolači, knjige neke itd i to su pakovali i stavljali ispred jelki na trgu ili u nekim ustanovama... sve u svemu kako su se radovali da ispod jelki prave za beskućnike ili one koji manje imaju.

Sad, kod nas nema te tradicije, nego sam htela samo da napomenem da to nije smao okačim jelku da bude što lepša, već da sve to ima smisao poklona koji se daju, a koji treba da budu od srca, bilo da smo ih kupili ili napravili. Da nekoga obraduje, posebno one koji nemaju.

A, ne... Mislila sam da je tema o kicenju jelke kuci, ja nemam dvoriste.

P.S. Pa ne prilici da se jelka kiti ako je topla zima, kao da je prolece, kao zadnjih godina. Onda je kitim pred svetog Nikolu, da bude svecanije, tj. kasno.

A ako je zima stvarno prava i snezna, onda u kuci jelka stvara toplinu jos vecu, pa je okitim ranije jer upotpunjava atmosferu.
O kićenju kući, u stanu u dvorištu...svejedno. Stvar je u atmosferi. zato mi nije jasno što razlčičite datume imaš.
Sada je jasnije..:ok:...

Nismo jos. Kad okitimo rano smorimo se do NG. Ove godine smo odlucili da okitimo kasnije, ako ostanemo kod kuce.
Kod mene to traje od polovine novembra pa do februara.
Usvojio sam nemački pristup problematici. Čim krenu Weihnahtsmarkt-i kreće i atmosfera, a posle se setim da sam pravoslavac pa produžim kroz januar :lol:

Jbg volem taj hajp.

Poslednja izmena:
Okitićemo početkom decembra.. ali da, to je lep događaj za porodicu. :)

Uzgred, ispisala bih nešto, jedan susret koji sam imala u Madridu pre 5-6 godina. Išla sam takcijem od hotela do aerodroma, i pored mene je sedela jedna crnkinja iz USA.. i tako pošto je bio decembar započele smo priču o Božiću. I ona mi se žalila kako poslednjih godina to ništa nije kao pre, kako se sad taj prznik komercijalizovao, svi samo kupuju, troše novac.. Povrh toga, ona kaže da se sad zbog pristikska šta će da kažu muslimani ili ateisti sve više ne govori o Hristu, već ono kao Srećni praznici, kao da sve to nema veze sa hrišćanstvom.

I onda mi je ispričala kako su oni to slavili godinama kada je bila mala i mlađa, kako su kitili jelke i onda u školi ili u grupama pravili poklone za siromašne i to od onoga što su imali, oprana garderoba koja više ne treba, napravljeni kolači, knjige neke itd i to su pakovali i stavljali ispred jelki na trgu ili u nekim ustanovama... sve u svemu kako su se radovali da ispod jelki prave za beskućnike ili one koji manje imaju.

Sad, kod nas nema te tradicije, nego sam htela samo da napomenem da to nije smao okačim jelku da bude što lepša, već da sve to ima smisao poklona koji se daju, a koji treba da budu od srca, bilo da smo ih kupili ili napravili. Da nekoga obraduje, posebno one koji nemaju.
To je divno :zaljubljena:

I kod nas je bilo ranije slično...Kićenje je bio porodičan događaj a i nosili smo u školu šta smo mogli, poklanjali jedni drugima, nekima kojima je više trebalo, pekli se kolači...
Ja sam dugo godina u prošloj firmi držala do toga da pravimo paketiće za porodice sa potrebama pa čak i azilima a i jedni drugima smo poklanjali...
Nije u parama sve...Nekada su to skromni pokloni pažnje kojih se zauvek sećamo...
Ja majci tradicionalno već godinama poklanjam one šuše u najluđim oblicima...rudolfa, sneška...ove godine grinča...njima se najviše obraduje, to je već ritual :lol:
A apropo jelke...kao što reče Fortes mi smo se već okitili :heart: a sigurna sam ako i kada budemo imali proširenu porodicu to će biti ono događaj sve sa toplom čokoladom, cimetom, kuvanim vinom, makošem, ovim onim...
Ja iskreno mislim da je se ne može u tom periodu u ničemu preterati :mrgreen: Volim tu atmosferu šljašteću, blješteću, šarenu, toplu, mirisnu...
Mada baš smo pričali o tome i rekh da bih zato mogla da zamislim jedan Božić i u nekom selu, pod zvezdama, vatrom, kolibom...

Back