Jesmo li svi onda losi?

Svaki covek je primetio da kad da sebi oduska i opusti se da bude komotan uskoro nalece na niz ljudi koji tumace to njegovo kao nesto lose, a zapravo im smeta sto nisu u stanju da sebi daju za pravo da se isto ponasaju. Grizu sebe a to tumace kao tudje grizenje. Znaci, svako je los za sve ostale, a svako bi zeleo da bude dobar za sve ostale. Ko nadje foru da pritom bude slobodan u ophodjenju, svaka mu cast. :mrgreen:

Evo o cemu se radi..kad neko uradi nesto lose nekom..nek je pljacka..ubistvo..nekom nesto nazao..uglavnom se kaze da je on to imao u sebi i da je takva licnost..moze biti i samoubistvo..droga..krvna osveta..ono sto me zanima je da li mislite da je u nekom slucaju ipak ''inspiracija'' u pitanju i neke druge okolnosti koje izazovu zver u nekome?
Naime ja sam prodao auto liku koji me zavlacio za ostatak novca...cekao cekao zvao nista..odem i uzmem svoj auto koji se vodio na mene..imao rezervne kljuceve..on prijavi nekom panduru ortaku i oni dodju po mene ko po poslednjeg kriminalca..bio ja tu u pritvoru par sati dok kao ne dodje istrazni..sve u svemu uzmem auto..mozda i imam dosije..ali opet ruzna mrlja u zivotu koja mi nije trebala..dakle cisto izazvano inspirisano nepravdom..sta mislite?

Nismo svi losi :)
A ako ides logikom oko za oko, jedini "dobri" ljudi na planeti bi bili oni koje eto sasvim slucajno niko nikad nije nagazio..i tu ide cuvena izlizana izreka "necu da se spustam na neciji nivo"
Dakle ako te neko opljacka na ulici, ti mozes biti besan i opljackati nekog drugog, ili ubiti tog sto te je opljackao - ali samim tim postajes isti kao i on, ili gori.

Svi mi u sebi imamo i loše i dobro, sticajem okolnosti jedno od ovih dvoje se manifestuje. Poenta je, što je to posledica ljudske nesavršenosti, protiv koje čovjek svim snagama treba da se bori.
Recimo, meni se sinoć desilo, iz čista mira, da mi se znoje ruke, nervozna drhtavica, bijes bez razloga te sam brže bolje udario sebi dozu od 5-6 slipknotovih pjesama koje su me spustile na zemlju.
Ako čovjek dovedeš na ivicu egzistencije, a pritom nije karakterno jak, uradiće one stvari za koje nikad ne bi pomislio da može da uradi. Čovjek je najgora zvijer prirode, radi ono što nijedno drugo živo biće ne radi, recimo lav, tigar, medved, njima je prirodno da rastrgnu plijen, ali da siluje, zapali i muči jedino može čovjek. Protiv nesavršenosti treba se boriti svim snagama, a najbolje je putem obogaćivanja duha (književnošću, religijom, filozofijom), fizičkim pražnjenjem i postavljanjem nepobitnih načela i unutrašnje kontrole.

to sto ti nazivas karakternom snagom je samo nesto nametnuto vaspitanjem i okolinom. nije to nikakva karakterna snaga. ono sto je jedino prirodno je da odreagujemo napadom kada smo ugrozeni i to nije nedostatak karaktera, vec nesto najprirodnije i najnormalnije. a taj animalni deo nam omogucava da zivimo i prezivimo, za razliku od svih ostalih delova. svet bez animalnog bi bio mrtav u svakom pogledu.

Uopšte je nebitno šta ja mislim o tvom načinu snalaženja kroz život. U datom momentu si procenio da je to najbolje. Da li je ili nije tvoje, kompletno iskustvo će ti reći u kojim koracima su trebao ili ćeš trebati nešto da promeniš. Sigurno, delanje sa nepoznatom osobom iziskuje mere opreza i tu se treba osigurati. Možda nam u tom koraku nedostaje malo više strpljenja - hoćemo recimo da se što pre otarasimo auta ili smo umislili da nam je taj novac previše neophodan da udovoljimo neku drugu potrebu. Da, možda će trebati više strpljenja i promišljenosti.
Da li su koraci vraćanja auta nazad bili jedino opravdani i etički takodje ćeš sam sagledati i za u buduće ćeš činiti korekcije.
Uostalom, samo kroz iskustva postajemo mudriji a mudrost donosi i malo bolju promišljenost i opreznost.
Istina je da muškarcima nedostaje malo više te opreznosti, dok ženama nedostaje malo više ektivnosti i odlučnosti. Zato muškarac u prodavnici u tri poteza kupuje odeću dok žena obidje pola grada. Kada se dovoljno ubalansiramo iznutra onda imamo pravu meru svega.
Da li je dosije u policiji m,rlja koja treba da zamara? Ne bih rekao jer je sve to cena našeg izrastanja i sazrevanja. (Ono traje nekoliko stotina hiljada života.)
Jednostavno ne bih rekao da smo loši pa čak ni onda kada učinimo nešto što je nekome bolno. Zašto? Zato što ćemo to morati izbalansirati a od nezrele osobe do velikog mudraca i poznavaoca života svako od nas mora preći isti put.
U svakom slučaju, ako nam manjka iskustvo da razlučimo bolji od lošijeg pristupa rešavanju problema dobro je da se sa nekim posavetujemo.
U bahatoj državi kada su na vlasti oni koji ne bi trebali biti onda dosejee uglavnom dobijaju ispravni ljudi a kada su ispravni na vlasti onda dosijee dobijaju oni drugi.
Uživaj život.

Ne znam sta to znaci biti dobar, ili los... Ako si dobar prema svojoj deci, pa im udovoljavas, onda ces ih razmaziti, i od njih napraviti nekvalitetne, lose ljude.

Da li su ameri dobri ili losi sto rade sve ove vojne intervencije po svetu? Da li su talibani losi sto amere ubijaju, po nekim svojim nepisanim pravilima koji sav ostali svet prihvata za lose? Da li su talibani losi, koji su tretirani kao teroristi u svojoj sopstvenoj zemlji, ili su ameri losi koji terorisu ceo svet? :udriglavu:

Vi svi mi recite.

_nobody_

Ne znam sta to znaci biti dobar, ili los... Ako si dobar prema svojoj deci, pa im udovoljavas, onda ces ih razmaziti, i od njih napraviti nekvalitetne, lose ljude.

Da li su ameri dobri ili losi sto rade sve ove vojne intervencije po svetu? Da li su talibani losi sto amere ubijaju, po nekim svojim nepisanim pravilima koji sav ostali svet prihvata za lose? Da li su talibani losi, koji su tretirani kao teroristi u svojoj sopstvenoj zemlji, ili su ameri losi koji terorisu ceo svet? :udriglavu:

Vi svi mi recite.

_nobody_
Dobar otac nije onaj koji razmazi svoju djecu već onaj koji ih odgaja u drugom pravcu.

Za Amerikance i Talibane generalizuješ stvari. To je isto ko' da si stavio " A Srbi a Hrvati, a Crnogorci a Makedonci.......

Dobri i loši su ovdje dati u uobičajenom , do duše, malo površnijem značenju.
Ako ćemo da tražimo dlaku u jajetu onda ovo treba prebaciti na Forum filozofija.

Evo o cemu se radi..kad neko uradi nesto lose nekom..nek je pljacka..ubistvo..nekom nesto nazao..uglavnom se kaze da je on to imao u sebi i da je takva licnost..moze biti i samoubistvo..droga..krvna osveta..ono sto me zanima je da li mislite da je u nekom slucaju ipak ''inspiracija'' u pitanju i neke druge okolnosti koje izazovu zver u nekome?
Naime ja sam prodao auto liku koji me zavlacio za ostatak novca...cekao cekao zvao nista..odem i uzmem svoj auto koji se vodio na mene..imao rezervne kljuceve..on prijavi nekom panduru ortaku i oni dodju po mene ko po poslednjeg kriminalca..bio ja tu u pritvoru par sati dok kao ne dodje istrazni..sve u svemu uzmem auto..mozda i imam dosije..ali opet ruzna mrlja u zivotu koja mi nije trebala..dakle cisto izazvano inspirisano nepravdom..sta mislite?

..da li ima čovjeka koji nikad nije postupio pogrešno ....:think: ..pomislio netačno...
...mislim da se odgovor na postavljeno pitanje dobija sumom ukupnih djelovanja čovjeka u datom trenutku ... vrijeme će pokazati kakav je ko ... čak su i najveći umovi čovječanstva činili velike pogreške..ali važno ja da su shvatili gdje su pogrješili jer je to djelovalo kao odskočna daska za pronalazak koji će ih okarakterisati kao osobama koje su doprinjele razvitku čovječanstva ...
...isto je i sa nama ...ovisi u kojem se smjeru kreće naš život i život ljudi oko nas nakon naše pogreške ...

Drustvo itekako ima sve veze sa moralom. Drustvo u kojoj je san svakog prosecnog klinca da bude pripadnik zemunskog klana, a svake prosecne klinke top pevacica na Pinku je negde zalutalo, krenulo krivim putem koji vodi u direknu Propast.

U takvom drustvu moralan pojedinac ima izbor: da se pridruzi kupleraju, i da pokusa u takvoj dzungli da "uspe", ili da prati moralne norme koje su poznate i priznete u uspesnom svetu kao takve.

Ima tu catch 22, za potonji izbor... Nije samo potrebno biti moralan, treba se truditi biti jak igrac, i napraviti oko sebe takvo moralno okruzenje, a NE ocekivati od puknutog drustva da ti pruzi podrsku u tome. Ukoliko moralni ljudi ocekuju podrsku od takvog drustva... Vrlo bro ce zalutati u kupleraj i prihvatiti pravila istog. :udriglavu:

_nobody_

Bez obzira šta tvrdilo i o sebi mislilo.

Zašto, đavola, stalno moram naglašavati?

Da li su moral i društveni moral ista stvar?

Back