Jel pravite pauzu po svaku cenu?

Umri_muski

Legenda
Poruka
69.822
Gledam film , a znam da su ceste nesrece gde nenaspavan vozac utrne sa reakcijom...

Ja imam tvrdo ponasanje u vezi toga, da pravim pauzu od 2h ako vidim da me hvata dremka...
Bezobrazno prema saputnicima ako ih ima, a totalno me zabole cak i ako je 40km do odredista...
Ali to je vec iskustvo nekog ko je vise puta sacuvao svoj zivot zbog paznje prema sitnicama..
Tako da me uopste nije sramota da odhebem svaki prigovor rodbine i suvozaca.
Ne znam razlog hvatanja teskog dremeza, nekad je to totalno bez razloga, kao ona bolest, ali ako se desi , zna se pravilo...

Da li reagujete odgovorno i plasljivo ili srpski i koprivnjace teoretski , nece se nista desiti?

U suštini ne vozim duge relacije, do 130 km u jednom pravcu, to vozim u cugu i ne osećam neki umor da bih morao da stanem.
Kad sam vozio do Minhena, pravio sam pauze da se protegnem, popijem kafu i da jedem.
Do Amsterdama sam stajao često zbog istih razloga ali nisam spavao.
Oba puta do inostranstva sam išao po prvi put, sam bez saputnika, nervoza i adrenalin odrade svoje tako da ne bih mogao da spavam i da sam hteo. Da je išao sa mnom neko ko zna put verovatno bih odremao, makar sa turcima na odmaralištu.

Nikada me nije hvatala dremka sem kada sam jednom na +45 pustio klimu i tako vozio uveče a ceo dan radio. Put je bio 200 km jadranske magistrale koju inače vozim ceo život.

U principu krećem kada se PROBUDIM ne navijam sat. Prvo vozim 4 sata pa tri pa dva pa sat al tada sam već na odredištu (magistrale po 600 km).

Autoput mi je tek kao da me neko tuče toljagama već posle 200 km.

Gledam film , a znam da su ceste nesrece gde nenaspavan vozac utrne sa reakcijom...

Ja imam tvrdo ponasanje u vezi toga, da pravim pauzu od 2h ako vidim da me hvata dremka...
Bezobrazno prema saputnicima ako ih ima, a totalno me zabole cak i ako je 40km do odredista...
Ali to je vec iskustvo nekog ko je vise puta sacuvao svoj zivot zbog paznje prema sitnicama..
Tako da me uopste nije sramota da odhebem svaki prigovor rodbine i suvozaca.
Ne znam razlog hvatanja teskog dremeza, nekad je to totalno bez razloga, kao ona bolest, ali ako se desi , zna se pravilo...

Da li reagujete odgovorno i plasljivo ili srpski i koprivnjace teoretski , nece se nista desiti?
Pravim pauze i to najcesce kad vozim pusace.
Kad vozim sam ,pravim prema potrebi .

Nikada me nije hvatala dremka sem kada sam jednom na +45 pustio klimu i tako vozio uveče a ceo dan radio. Put je bio 200 km jadranske magistrale koju inače vozim ceo život.

U principu krećem kada se PROBUDIM ne navijam sat. Prvo vozim 4 sata pa tri pa dva pa sat al tada sam već na odredištu (magistrale po 600 km).

Autoput mi je tek kao da me neko tuče toljagama već posle 200 km.
Autoput je smorcina ,ali je najlakse da se vozi ,ostale deonice milion ogranicenja brzina,to me najvise i smara inace ovako mi nije problem.

U principu to je na 2-2.5 sata kratke pauze da se protegnem,eventualno kafu i wc.
Kada vozim u Grčku, pauza za wc na NIS pumpi u Nišu i onom makedonskom pred Evzonijem. U Grčkoj ako idem na jonsku obalu(a uvek idem) prespavam u Janjini ili Metzovu ali ne stajem osim ako nekome treba wc do tamo posle granice. To je ipak preko 1000km a treba i nacentrirati za trajekt uglavnom u jutarnjim satima, zato je logistički bolje da se spava.
Kada vozim u Mađarsku, poslednja pumpa kod Čantavira pre Subotice(naplatna rampa) mislim da je EKO ali nisam siguran.
Kada idem na Zlatibor-Taru pravim pauzu u Ovčarsko - Kablarskoj klisuri kod onog jezera. Više iz navike i što volim taj predeo nego iz potrebe.
U vožnji za Berlin, spavanje u Pragu a pauza kad sipam gorivo(Mađarska)

U principu to je na 2-2.5 sata kratke pauze da se protegnem,eventualno kafu i wc.
Kada vozim u Grčku, pauza za wc na NIS pumpi u Nišu i onom makedonskom pred Evzonijem. U Grčkoj ako idem na jonsku obalu(a uvek idem) prespavam u Janjini ili Metzovu ali ne stajem osim ako nekome treba wc do tamo posle granice. To je ipak preko 1000km a treba i nacentrirati za trajekt uglavnom u jutarnjim satima, zato je logistički bolje da se spava.
Kada vozim u Mađarsku, poslednja pumpa kod Čantavira pre Subotice(naplatna rampa) mislim da je EKO ali nisam siguran.
Kada idem na Zlatibor-Taru pravim pauzu u Ovčarsko - Kablarskoj klisuri kod onog jezera. Više iz navike i što volim taj predeo nego iz potrebe.
U vožnji za Berlin, spavanje u Pragu a pauza kad sipam gorivo(Mađarska)
Haha znam koje je jezero ,bio sam pocetkom ove godine i tu smo pravili pauzu i fotkali se.

Malo discipline i nama problema.
Pred dalek put obavezno krecemo posle spavanja i tada ni 7, 8 ... sati voznje bez pauze nije opasna avantura.
S tim da je neophodna kondicija za duge voznje i to ne samo telesna za sedenje, nego i koncentracija mora imati kondiciju.
Kada sam usao u godine kada me umor trenutno savlada jedne godine sam vozio veooooma dugo sa veoooma malo pauze.
Nakon kratke analize kako je to moglo da se desi setimo se da sam pred put pio kolu koju inace kod mene ne pije niko.
Sad znam sta pred put treba da se radi.
Zasad funkcionise, do kada ce ne znam.

Poslednja izmena:
Voćni sokovi i čokoladice su odlični za koncentraciju na putu. Šećeri generalno.
Tako kaze nauka.
Mislim da je i za koncentraciju naj vaznije provesti dugo vremena za volanom.
Kada nas je sin kao novi vozac vozio na dalek put odjednom je skrenuo na parking i poceo neartikulisano da govori da ne moze vise da vozi, da pojma nema zasto. Sav nervozan. Stisne kocnicu, ubaci u brzinu i pusti kvacilo auto se trgne i ugasi se sin kaze eto vidis pojma nemam zasto se ugasio, okrene kljuc i startuje motor, pa ga ponovo ugasi, eto vidis nemam pojma zasto se ugasio, ne mogu vise, ne mogu, ne mogu...:hahaha:
Ja povucem rucnu kocnicu da ne napravi neku glupost i "predlozim" mu da ga zamenim. I kazem mu da drugi puta ne ceka toliko dugo sa zamenom kada primeti da mu je dosta.
Koncentracija izlapila.

Tako kaze nauka.
Kada nas je sin kao novi vozac vozio na dalek put odjednom je skrenuo na parking i poceo neartikulisano da govori da ne moze vise da vozi, da pojma nema zasto. Sav nervozan. Stisne kocnicu, ubaci u brzinu i pusti kvacilo auto se trgne i ugasi se sin kaze eto vidis pojma nemam zasto se ugasio, okrene kljuc i startuje motor, pa ga ponovo ugasi, eto vidis nemam pojma zasto se ugasio, ne mogu vise, ne mogu, ne mogu...:hahaha:
Ja povucem rucnu kocnicu da ne napravi neku glupost i "predlozim" mu da ga zamenim. I kazem mu da drugi puta ne ceka toliko dugo sa zamenom kada primeti da mu je dosta.
Koncentracija izlapila.
Svakako da šećer neće pomoći neiskusnom vozaču. Tako je i meni bilo u početku, od nervoze nisam ni mogao da jedem.
Ali iskusnom i opuštenom vozaču svakako pomaže.

Tako kaze nauka.
Koncentracija izlapila.
Pala mu koncentracija ,premor i neiskustvo ….jer kada je covek neiskusan u voznji pogotovo na vece daljine ,onda je to mnogo veci napor nego mi sto imamo iskustva.

Malo discipline i nama problema.
Pred dalek put obavezno krecemo posle spavanja i tada ni 7, 8 ... sati voznje bez pauze nije opasna avantura.
S tim da je neophodna kondicija za duge voznje i to ne samo telesna za sedenje, nego i koncentracija mora imati kondiciju.
Kada sam usao u godine kada me umor trenutno savlada jedne godine sam vozio veooooma dugo sa veoooma malo pauze.
Nakon kratke analize kako je to moglo da se desi setimo se da sam pred put pio kolu koju inace kod mene ne pije niko.
Sad znam sta pred put treba da se radi.
Zasad funkcionise, do kada ce ne znam.
Ja imam prijatelja 60+ god koji godinama vozi po 1500 km. Rokne 2 guarane i piči auto put :-)

Dešavalo mi se da mi od monotonije ravnice se oči sklapaju već negde kod Bačke Topole posle sat i kusur samo, a sa druge strane kad sam pičio noću preko makedonskih planina kad sam vozio od Lefkade preko Bitolja u cugu nekih 6+ sati od kretanja bio sam budan i skoncetrisan da budniji nisam mogao biti.
Te stvari nisu za igru, uopšte ne razumem zašto bi sebe neko dovodio u situaciju da vozi 1000+ km u cugu napravi sranje u sekundi koje ga košta života ili nekog njegovog ili drugih ljudi.
Mislite da su oni silni Turci što ostaviše ovde kosti leti na našem autoputu prvi put vozili duge destinacije?

Nije to stvar iskustva,ovde sekund odlučuje i svako ko vozi bez pauze 1000+km je teška b......tina i opasnost za sve. Tako da mi nije jasno čemu "hvaljenje" takvim poduhvatima.

Back