Jehovini svedoci?

• Začetnik teme Začetnik teme dorinda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa jesu nezavisni. Jer ako nemaju nezavisnost onda se radi o priči o višim i nižim božanstvima. A to je paganizam.
joco ako su jedno ne mogu biti nezavisni da rade šta hoće, šta im volja, to tek nije jedan već tri boga koji je vrhovni bog otac a onda sin pa ispod sveti duh. a pošto ti zastupaš sinovstvo od zemaljskog rođenja ja te razumem što tako pišeš.
iako si dobio na onoj temi sijaset dtihova da je Sin rođen pre svake tvari bio si uporan da onim stihom "devojka će zatrudneti..." oboriš sve ostale stihove :D

joco ako su jedno ne mogu biti nezavisni da rade šta hoće, šta im volja, to tek nije jedan već tri boga koji je vrhovni bog otac a onda sin pa ispod sveti duh. a pošto ti zastupaš sinovstvo od zemaljskog rođenja ja te razumem što tako pišeš.
iako si dobio na onoj temi sijaset dtihova da je Sin rođen pre svake tvari bio si uporan da onim stihom "devojka će zatrudneti..." oboriš sve ostale stihove :D

Salence, ti trebaš da objasniš, kako to da je Bog zavisan ako je Bog?

Ja verujem da se radi o Tri Božanska Bića koja su 'jedno' u namerama, ciljevima, snazi itd...zato su Jedno. Naravno, to je iznad naše moći razumevanja ali zato smo mi stvorenja a Božanstvo je nešto drugo. Ali po teologiji da su Sin i Duh zavisni od Oca imamo tvrdnju da je Otac viši a Sin i Duh niži. Ako me razumeš.

Ja samo tvrdim da je Bog nezavisan ako je Bog. Sve što nije Bog je zavisno.

Добро.

Преводима се не доказује ништа, већ оригиналним текстом.

Не. Обојица су после смрти отишли у Ад или Хад, пребивалиште за мртве, истом оном које се у Старом Завету назива Шеол. У њему је пребивалиште спашених (верници) и пребивалиште изгубљених (неверници). Пребивалиште спашених назива се Парадисос илити Рај и раздвојено је од пребивалишта изгубљених великом провалијом. Кад се Исус узнео на небо повео је са собом све оне који су пребивали у Рају, укључујући и поменутог разбојника коме је Исус обећао да ће ући с њим у Рај и бити спашен јер је веровао.

Пређи на следећу објаву.
Dobro, da ne bi isli rekla kazala.. Daj mi stihove gde se kaze da je razbojnik otisao sa Hristom u Ad...

Biblijski demant:

Otkr.22,8.9:
"...I ja Jovan vidjeh ovo i čuh; i kad čuh i vidjeh, padoh da se poklonim na noge anđela koji mi ovo pokaza.
I reče mi: gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže riječi knjige ove. Bogu se pokloni..."

Kao sto se jasno vidi,andjeo je jasno i precizno rekao Jovanu da je i on sluga stoga ako ga nije slagao i ako su andjeli generalno stanovnici neba koji kad dobiju nalog idu i na Zemlju da interevenisu/prenesu neku poruku, onda to znaci da na nebu definitivno imamo sluge koje sluze Bogu Nebeskome.
...ili jos preciznije,to je dokaz da su tvoje tvrdnje konacno i nepovratno "pale u vodu".
Tacno sam znao da ces se uhvatiti za ovaj stih.

Evo ja se odmah odričem tog Boga koji stvara "sluge"... Šta će Bogu sluge? On je neki tiranin pa mu trebaju sluge! A ne Otac pun ljubavi koji nas voli kao svoje sinove.
Nikom taj Andjeo nije sluga. On samo iz ovozemaljskog ugla Jovanu tako govori da bi pokazao poniznost Bogu i da samo pred Bogom mozeš i trebaš saviti svoja kolena. Na nebu je Raj...potpuna harmonija. Bog i njegovi sinovi, svi savršeni do besprekornosti. Nema gore ni gospodara ni slugu, ima samo Blaženstvo.
Cekam konkretan odgovor na konkretno pitanje - jel Bozji Sin pre Njegovog ponizenja kada je uzeo oblicje sluge postavsi jedan od nas bio sluga i ako nije sta je onda bio po tom osnovu !?????????

Molim te bez filozofiranja,dodatnih citata,tumacenja,ovo,ono...
Konkretno pitanje - trazim konkretan odgovor...prihvaca se i da mi otvoreno kazes da mi ne zelis odgovoriti i onda nastavljamo diskusiju.

Dakle ?
Nije bio sluga nikom...već sam to rekao.

Kome misliš da je bio sluga?

Zaista te ne razumem.

Salence, ti trebaš da objasniš, kako to da je Bog zavisan ako je Bog?

Ja verujem da se radi o Tri Božanska Bića koja su 'jedno' u namerama, ciljevima, snazi itd...zato su Jedno. Naravno, to je iznad naše moći razumevanja ali zato smo mi stvorenja a Božanstvo je nešto drugo. Ali po teologiji da su Sin i Duh zavisni od Oca imamo tvrdnju da je Otac viši a Sin i Duh niži. Ako me razumeš.

Ja samo tvrdim da je Bog nezavisan ako je Bog. Sve što nije Bog je zavisno.
misliš nezavisan od samog sebe.

Evo kako dotični stih glasi u aramejskom prevodu Peshitti. S obzirom da Se Hristos najvjerovatnije samom razbojniku i obratio na aramejskom značajno je konsultovati tekst na tom jeziku.
"ܐܡܪ ܠܗ ܝܫܘܥ ܐܡܝܢ ܐܡܪ ܐܢܐ ܠܟ ܕܝܘܡܢܐ ܥܡܝ ܬܗܘܐ ܒܦܪܕܝܤܐ"
"Amin omar-no lok, d'yaumono ami tehve be-paradiso."
Evo ga aramejski tekst te izjave iz Peshitte, aramejskog Novog zavjeta.
Prevod je:
"I Ješu mu reče: Amin, zaista ti kažem DA ĆEŠ DANAS biti sa Mnom u raju."
"But Yeshua said to him, “Amen, I say to you that today you shall be with me in Paradise.”"
https://biblehub.com/aramaic-plain-english/luke/23.htm
http://dukhrana.com/peshitta/analyz...3&source=ubs&font=Estrangelo+Edessa&size=125%

Evo kako dotični stih glasi u aramejskom prevodu Peshitti. S obzirom da Se Hristos najvjerovatnije samom razbojniku i obratio na aramejskom značajno je konsultovati tekst na tom jeziku.
"ܐܡܪ ܠܗ ܝܫܘܥ ܐܡܝܢ ܐܡܪ ܐܢܐ ܠܟ ܕܝܘܡܢܐ ܥܡܝ ܬܗܘܐ ܒܦܪܕܝܤܐ"
"Amin omar-no lok, d'yaumono ami tehve be-paradiso."
Evo ga aramejski tekst te izjave iz Peshitte, aramejskog Novog zavjeta.
Prevod je:
"I Ješu mu reče: Amin, zaista ti kažem DA ĆEŠ DANAS biti sa Mnom u raju."
"But Yeshua said to him, “Amen, I say to you that today you shall be with me in Paradise.”"
https://biblehub.com/aramaic-plain-english/luke/23.htm
http://dukhrana.com/peshitta/analyz...3&source=ubs&font=Estrangelo+Edessa&size=125%
Tvoj brat po veri kaže da su zajedno otišli u Ad...

Sad šta je i stina... Ad ili Raj?

Tvoj brat po veri kaže da su zajedno otišli u Ad...

Sad šta je i stina... Ad ili Raj?
Bili su u raju. Sve je to jasno izloženo u pravoslavnim bogosluženjima.

dobro kazes u prevodu
pa prevod ti je netacan
Da znas Bibliju znao bi da oni tog dana nisu nigde otisli niti su u raju
Prevod utoliko što je NZ na grčkom ali Hristos Se razbojniku nije obratio na grčkom već na aramejskom.

Nezavisan od drugog Božanskog Bića.

Ako je zavisan onda nije Bog. Moramo razumeti šta je Bog a šta nije. U Božanskom poretku ne može postojati zavisnost i hijerarhija. Ako to postoji onda je jasno da podređeni nemože biti Bog.
joco nema tu ne/zavisnosti. bog je jedan i nerazdeljiv i svako lice ima istu potpuno istu prirodu jer bog je duh. niti je čikica na nebu niti čikica na zemlji. bog se ovaplotio u čoveka i doneo ti novi savez. i da bi to razumeo zato je morao da ti kaže otac sin i sveti duh.
i mi gledamo oca kao sunce, sina kao svetlost, sv. duha kao toplotu.
da si malo zavirio u crkvu sve bi ti bilo jasnije, a ne da skupljaš tumačenja koje kakvvih američkih traktorista što bi rekao @Tom Jones 1

Bili su u raju. Sve je to jasno izloženo u pravoslavnim bogosluženjima.
To možete da pričate samo nekom laiku, koji pisma u životu nije video.

Hrist nije bio u raju tri dana...sam je to rekao..

Hrist je u Adu bio da pi propovedao palim Duhovima (Andjelima)...koji su pre potopa uzimali ljudska tela i silazili na zemlju... Šta će Lopov u Adu i kakve on ima veze sa otpalim Andjelima i Hristom.

Hrist nije bio u raju tri dana...sam je to rekao..

Hrist je u Adu bio da pi propovedao palim Duhovima (Andjelima)...koji su pre potopa uzimali ljudska tela i silazili na zemlju... Šta će Lopov u Adu i kakve on ima veze sa otpalim Andjelima i Hristom.
Hristos je Bog. To je ono što vama Svjedocima fali da shvatite istinu. I kao sveprisutni Bog je mogao biti u raju sa razbojnikom dok je Njegova ljudska duša bila u adu.

Vi svojim odbacivanjem uništavate jedno od najmoćnijeg svjedočenja hrišćanske vjere. Prvi čovjek u raju nije bio neki starozavjedni pravednik ili prorok, čak ni veliki sv. Jovan Krstitelj, već obični razbojnik koji se na kraju svog života pokajao. Čovjek koji je svoj život proveo grešno ali se na kraju pokajao i pokazao vjeru veću nego apostolsku koji su se razbježali. On je taj koji prvi ulazi u raj i koji čeka ostale pravednike koje Hristos izvodi iz ada. To veoma jako svjedoči o onome što je Hristos rekao da nije došao zdravima već bolesnima i da se svako može pokajati bez obzira na raniji život. Ovakvo svjedočenje Hrista vi ste izopačili. Sram da vas bude.

Pročitajte to riječima sv. Jovana Šangajskog umjesto mojim:
https://www.cudo.rs/свети-јован-шангајски-због-чега-је-хри/.

joco nema tu ne/zavisnosti. bog je jedan i nerazdeljiv i svako lice ima istu potpuno istu prirodu jer bog je duh. niti je čikica na nebu niti čikica na zemlji. bog se ovaplotio u čoveka i doneo ti novi savez. i da bi to razumeo zato je morao da ti kaže otac sin i sveti duh.

Nije moj prijatelju, jer recimo entitet Duh Sveti je zaseban entitet. Ti ćeš naći kako u Tori tako i Jevanđelju, da Otac je jedno a Duh Sveti drugo. Isto važi i za entitet "Reč" kako u Tori tako i u Jevanđelju. Imaš njihovo samostalno delovanje a to samo govori da su to Tri a ne Jedan koji se predstavlja kao Tri.

No, oni deluju 'kao' Jedan i u tom smislu jesu Jedan. No, ne treba mešati njihove Ličnosti i Njihovo usaglašeno delovanje.

Ali ovo opet treba svako da razume za sebe. Ja razumem tebe, i naravno, smatram da to što ti veruješ ovako a ja ovako, ne utiče na naš odnos sa Bogom. Naši životi i naš odnos sa Bogom ne zavise od teologije koliko od našeg unutrašnjeg odnosa sa Bogom. To je najvažnije.

anđeli moćniji od jahove
oni mogu da uzmu ljudski oblik a jahova ne može :D

koja glupost.

Јер нећеш оставити душу моју у аду, нити ћеш дати да светац твој види труљења…

Nije moj prijatelju, jer recimo entitet Duh Sveti je zaseban entitet. Ti ćeš naći kako u Tori tako i Jevanđelju, da Otac je jedno a Duh Sveti drugo. Isto važi i za entitet "Reč" kako u Tori tako i u Jevanđelju. Imaš njihovo samostalno delovanje a to samo govori da su to Tri a ne Jedan koji se predstavlja kao Tri.

No, oni deluju 'kao' Jedan i u tom smislu jesu Jedan. No, ne treba mešati njihove Ličnosti i Njihovo usaglašeno delovanje.

Ali ovo opet treba svako da razume za sebe. Ja razumem tebe, i naravno, smatram da to što ti veruješ ovako a ja ovako, ne utiče na naš odnos sa Bogom. Naši životi i naš odnos sa Bogom ne zavise od teologije koliko od našeg unutrašnjeg odnosa sa Bogom. To je najvažnije.
u pravu si

Back