Ко је први и последњи?
Исаија у глави 44 каже Јехова.
Овако каже Јехова,Израелов Краљ
+ и Откупитељ,
+ Јехова над војскама:’Ја сам први и ја сам последњи,
+осим мене нема Бога.
Откривење у глави 1 каже Исус.
Кад сам га видео, пао сам пред његове ноге као да сам мртав.
А он је ставио десну руку на мене и рекао ми: „Не бој се. Ја сам Први+ и Последњи
Бог се истиче као јединствен. Један од начина на који Он то чини је да полаже права на одређене титуле које описују Његову вечност. На пример, Бог каже да је ,,први“ и ,,последњи“. Ово је врло значајно јер у књизи Откривења Исус више пута преузима ову титулу за себе. Да Исус за себе користи титулу резервисану за Свемоћног Бога било би богохуљење осим ако Исус није Свемогући Бог.
Ко је пастир?
Исаија у глави 40 каже Јехова.
Као пастир он ће бринути о свом стаду.+
Руком ће сакупити јагањце,
носиће их у недрима.
Нежно ће водити оне које имају младе.
Јован у глави 10 каже Исус.
Ја сам добри пастир и познајем своје овце, а моје овце познају мене
Старозаветни концепт Бога као пастира није јединствен само за Исаију (Постанак 48:15, Псалми 23:1). Ипак, у Новом завету, Исус преузима овај опис за себе, поучавајући о својој улози и идентитету. Зашто би Исус преузео улогу Бога и применио је на себе осим ако сам није Свемогући Бог?
Ко је Моћни Бог?
Исаија у глави 10 каже Јехова.
Само ће се остатак вратити,
преостали од Јаковљевих потомака вратиће се Моћном Богу.
Исаија у глави 9 каже Исус.
Јер нам се родило дете,+
добили смо сина,
који ће имати власт* у рукама*.+
Име ће му бити Дивни Саветник,+ Моћни Бог,+ Вечни Отац, Кнез Мира.
Овде је Исус такође и
Вечни Отац. Ко је иначе Отац? Јасно, Бог.
Ко је једини спаситељ?
Исаија у глави 43 каже Јехова.
Ја, ја сам Јехова,+ и осим мене нема спаситеља.
Дела апостолска у глави 11 кажу Исус.
Исус је ’камен који сте ви градитељи сматрали безвредним, а постао је главни угаони камен*‘.+ 12 И нема спаситеља осим њега, нити под небом има другог имена+ датог људима које нам може донети спасење.
Ови стихови показују да се спасење налази у Исусу. Али како спасење може бити у Христу ако је Јехова једини спаситељ? Аутори покушавају да саопште поучну теолошку истину о природи Бога - Бог је Исус.
У чије име и ради кога су греси опроштени?
Исаија у глави 43 каже Јехова.
Ја, ја ради себе+ бришем твоје преступе*+
и више се нећу сећати твојих греха.
Прва Јованова каже Исус.
Дечице моја, ово вам пишем да не бисте починили грех. Али ако неко и почини грех, код Оца имамо помоћника* – Исуса Христа,+ праведника.+ 2 Он је жртва помирења*+ за наше грехе,+ и не само за наше него и за грехе целог света.
Пишем вама, дечице, јер су вам греси опроштени због његовог имена.
+ 13 Пишем вама, очеви, јер сте упознали онога који постоји од почетка. Пишем вама, младићи, јер сте победили Злога.
+ Пишем вама, децо, јер сте упознали Оца.
Зар овако нешто не би било богохуљење ако Исус није Бог?
Ко је једина стена, камен спотицања и стена посртања?
Исаија у глави 44 каже Јехова.
Не бојте се
и немојте се скаменити од страха.+
Зар нисам сваком од вас унапред то рекао и објавио?
Ви сте моји сведоци.+
Има ли Бога осим мене?
Не, нема друге Стене.+ Не знам ни за једну.‘
И у глави 8 каже Јехова.
Јехова над војскама – он нека вам буде свет,+
њега се бојте
и пред њим дрхтите.“+
14 Он ће бити као светилиште,
али ће бити и као стена о коју ће ударити
и камен о који ће се спотаћи+
оба Израелова дома,
као клопка и као замка
за становнике Јерусалима.
Прва Петрова у глави 2 каже Исус.
Док долазите к њему – живом камену који су људи одбацили,+ али који је Бог изабрао и сматра га драгоценим+ – 5 и ви се као живо камење уграђујете у духовни храм*+ да бисте били свето свештенство, како бисте преко Исуса Христа приносили духовне жртве+ угодне Богу.+ 6 Јер у Писму стоји: „Ево, постављам на Сиону изабрани камен, драгоцени угаони камен темељац. Нико ко верује у њега неће се никад разочарати*.“+
7 Дакле, вама је драгоцен јер верујете, али за оне који не верују није тако. У Писму пише: „Камен који су градитељи одбацили+ постао је главни угаони камен*“+ 8 и „камен спотицања и стена посртања“.+ Они се спотичу јер су непослушни Божјој речи. То је крај који их чека.
Ако је Јехова једина стена и камен о који се Израел спотиче, шта да кажемо о Петровој изјави која јасно каже да је Исус камен о који се Израел спотиче? Чини се да су или аутори Библије дубоко збуњени или покушавају да нам кажу нешто о Исусовом идентитету.
Коме се клања?
Откривење у глави 22 каже Бог (Јехова).
Ја, Јован, чуо сам и видео све то. Кад сам то чуо и видео, пао сам пред ноге анђела који ми је то показивао, да му се поклоним. 9 Али он ми је рекао: „Немој то чинити! Ја сам само роб као и ти и твоја браћа пророци и као они који се држе речи овог свитка. Богу се клањај!
Исаија на више места потврђује.
Свако колено ће се савити преда мном,
сваки језик ће ми се заклети на верност
Филипљанима у глави 2 каже Исус.
да се у Исусово име савије свако колено – оних који су на небу и оних који су на земљи и оних који су под земљом*+ – 11 и да свако* јавно призна Исуса Христа за Господа+ на славу Бога, Оца.
Зашто би свети дух инспирисао речи које се изричито користе за Јехову (клањање), и применио их на његову креацију? Зар не би било варљиво да Бог инспирише такав говор о створеном бићу када је контекст неколико поглавља Исаије о томе да Бог утврђује свој идентитет? Зар се не чини разумнијим закључити да је Бог доследан у употреби терминологије, посебно када је у питању његова неразлучивост? А ако Син није Свемогући Бог, како може примити суверено обожавање изричито резервисано за Свемоћног Бога?
Ко је једно с Богом?
Јован у глави 10 каже Исус.
Исус је Бог, и Бог је Исус.