Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
OTAC ( Jehova ) i SIN ( Isus ) NISU ISTA OSOBA !
=====================================
Ivan 6:38 - Jer sam sišao s neba ne da vršim SVOJU VOLJU, nego VOLJU ONOGA KOJI ME JE POSLAO. :heart:

Matej 20:23 - A on im je rekao: Zaista ćete piti moju čašu, ali da sjedite s moje desne i s moje lijeve strane NIJE MOJE DATI, nego to pripada onima kojima je PRIPREMIO MOJ OTAC. :heart:

1. Ivanova 4:14 - Osim toga, sami smo vidjeli i svjedočimo da je OTAC POSLAO SVOG SINA kao Spasitelja svijeta. :heart:

Marko 13:32 - A o tom danu ili času NITKO NE ZNA, ni anđeli na nebu NI SIN, NEGO OTAC. :heart:

Filipljanima 2:6 - ...koji, iako je postojao u Božjem obličju, nije pomišljao na otimanje, naime DA BI TREBAO BITI JEDNAK BOGU. :heart:

Ivan 10:18 - Nitko je nije uzeo od mene, nego je ja polažem sam od sebe. Imam vlast položiti je, i imam vlast opet je primiti. ZAPOVIJED O TOME PRIMIO SAM OD SVOG OCA. :heart:

Marko 10:18 - A Isus mu je rekao: Zašto me zoveš dobrim ? NITKO NIJE DOBAR, OSIM JEDNOGA, BOGA. :heart:

Luka 22:42 - ...govoreći: Oče, ako hočeš, ukloni ovu čašu od mene. Ali neka NE BUDE MOJA VOLJA, NEGO TVOJA. :heart:

Matej 3:17 - I gle, ČUO SE GLAS S NEBESA koji je rekao: Ovo je MOJ SIN, ljubljeni, koji ima MOJE PRIZNANJE. :heart:

Sedam vremena i početak kraja :
========================
Jeruzalem je bio prijestolnica židovskog naroda, sjedište kraljeva koji su dolazili iz loze kralja Davida. Međutim, ti kraljevi su bili drugačiji od ostalih kraljeva drugih naroda, zato što su sjedili na PRIJESTOLJU JEHOVINOM, kao sami predstavnici samoga Boga. Kralj je morao biti POMAZAN od strane Jehove, putem proroka ili svećenika, da bi bio Bogu prihvatljiv. No, Božju vlast i njegovo sjedište, su počeli gaziti neznabošci 607. pr.n.e., kada su Babilonci osvojili Jeruzalem. Prijestolje Jehovino bilo je prazno, a linija kraljeva koji su bili potomci Davida prekinuta. Gaženje od strane neznabožaca nije trebalo trajati zauvijek, jer proročanstvo iz Ezekijela o Sidkiji, zadnjem kralju u Jeruzalemu, reklo: Skini turban i odloži krunu !...kruna neće biti ničija dok ne dođe onaj koji po zakonu ima pravo na nju, i njemu ću je dati. Isus Krist je taj koji po zakonu ima pravo na Davidovu krunu. Dakle, gaženje će prestati kad Isus postane kralj. Kroz proučavanje od strane ISTRAŽIVAĆA BIBLIJE, preko proročanstva od SEDAM VREMENA, ustanovljeno je da vremena neznabožaca prestaju 1914. godine, te da tada Isus Krist treba da primi TITULU KRALJA, od strane svoga Oca.

Kako je ustanovljena godina ?
=====================
Pad Babilona pod vlast Medijaca i Perzijanaca kojima je zapovjedao Kir značajan je događaj koji je zabilježila i Biblija i svjetovna povijest. Biblija o njemu govori u Danijelu 5:30, a razni povijesni izvori ( među kojima su zapisi Diodora, Seksta, Julija Afrikanca, Euzebija, Ptolomeja i babilonske pločice ) potvrđuju da je Kir porazio Babilon 539. pr.n.e. Nabonidova kronika spominje mjesec i dan pada grada ( godina nedostaje ). Svjetovni povijesničari tako su utvrdili da je datum pada Babilona 5. listopada 539. pr.n.e. po gregorijanskom kalendaru ( odnosno 11. listopada po julijanskom ). U toku prve godine svog vladanja pokorenim Babilonom Kir je izdao čuveni proglas kojim je ( neki kažu i zbog proročanstva ) Židovima dopustio da se vrate u Jeruzalem. Iz biblijskog se izvještaja može zaključiti da je proglas najvjerojatnije bio izdan krajem 538. ili u proljeće 537. pr.n.e. jer Biblija kaže da su se do sedmog mjeseca židovski povratnici već naselili u svojoj domovini te u Jeruzalemu obnovili obožavanje Jehove. Iz Ezre 3:1 saznajemo da su se sinovi Izraelovi vratili u Jeruzalem do sedmog mjeseca, TIŠRIJA, koji po našem kalendaru obuhvaća dio rujna i dio listopada, te iz toga proizlazi da je obožavanje Boga obnovljeno ujesen 537. pr.n.e. Obnova obožavanja Jehove je predstavljala KRAJ PROROČANSKOG RAZDOBLJA. Kojeg razdoblja ? Razdoblja od SEDAMDESET GODINA u kojem je Obećana zemlja ležala pretvorena u pustoš i o kojem je Jehova kazao: Kad se navrši sedamdeset godina u Babilonu, pohodit ću vas i ispunit ću vam dobru riječ svoju da ću vas vratiti na ovo mjesto ( Jeremija 25:11,12, 29:10 ). Po onome što je Danijel učinio pri kraju razdoblja od sedamdeset godina vidi se da je dobro poznavao to proročanstvo ( Danijel 9:1-3 ). Budući da je sedamdeset godina završilo ujesen 537. pr.n.e., očito je moralo započeti ujesen 607. pr.n.e. To potvrđuju događaji koji su se zbili. U 52. poglavlju knjige proroka Jeremije opisane su važne pojedinosti OPSADE JERUZALEMA, ulazak babilonske vojske u grad i zarobljavanja kralja Sidkije 607. pr.n.e. Nakon toga su, kako stoji u 12. retku, petoga mjeseca, desetoga dana u mjesecu ( to jest desetoga dana mjeseca aba, koji po našem kalendaru zahvaća djelove srpnja i kolovoza ), Babilonci spalili hram i grad. No to još nije bio početak razdoblja od sedamdeset godina. Tragovi židovske vlasti još su uvijek bili prisutni jer je babilonski kralj postavio Gedaliju za upravitelja nad preostalim židovskim stanovništvom. No sedmoga mjeseca Gedalija je zajedno s još nekim ljudima bio ubijen, pa su preostali Židovi u strahu pobjegli u Egipat. Tek tada, otprilike 1. listopada 607. pr.n.e., u punom su se smislu počele ispunjavati riječi da će zemlja počivati pusta, dok se ne navrši sedamdeset godina ( 2. Kraljevima 25:22-26, 2. LJetopisa 36:20,21 ).

:klap: :hvala: :klap:

Ovo objasnjenje je preuzeto iz kule strazare izdate 15 Avgusta 1968 .Js su iskoristil dvadest i pet razlicitih istorijskih izvora kako bi dokazali da je Kir porazio Vavilon 539 godine p.n.e. i to se moze uzeti kao prilicno tacan datum . Ono sto naravno js nisu rekli je da najmanje dvadest dva od dvateset pet izvora koji su koristili jasno stavljaju pad Jerusalima u 586/587 godinu p.n.e. a niko ne govori o 607 . godini . Dakle , zasto su isti izvori tacni za jedan period , a za drugi nisu . Druga stvar , zasto dokazivati 539 godinu preko izvora koji su korisceni i onda mesati bibliju sve to , kad isti izvori jasno datiraju dogadjaj o kome se ovde radi

Ovo objasnjenje je preuzeto iz kule strazare izdate 15 Avgusta 1968 .Js su iskoristil dvadest i pet razlicitih istorijskih izvora kako bi dokazali da je Kir porazio Vavilon 539 godine p.n.e. i to se moze uzeti kao prilicno tacan datum . Ono sto naravno js nisu rekli je da najmanje dvadest dva od dvateset pet izvora koji su koristili jasno stavljaju pad Jerusalima u 586/587 godinu p.n.e. a niko ne govori o 607 . godini . Dakle , zasto su isti izvori tacni za jedan period , a za drugi nisu . Druga stvar , zasto dokazivati 539 godinu preko izvora koji su korisceni i onda mesati bibliju sve to , kad isti izvori jasno datiraju dogadjaj o kome se ovde radi

Napisano ti je, ali očito nisi primjetio ili shvatio. Govori se o dekretu za oslobađanje Izraelaca iz zarobljeništva koji je napisan 537 pr.n.e., a Jeremijino proročanstvo je izvještavalo da će biti u zarobljeništvu 70 godina. Prema tome, ako idemo unatrag, dolazimo do 607. godine pr.n.e., kada je Jeruzalem osvojen, i kada su Židovi odvedeni u ropstvo. Napisao sam ti da ti 52. poglavlje Jeremije upravo opisuje okupaciju Jeruzalema, a Ezekijel govori o oduzimanju krune, što označava početak sedam vremena.

Znači, mi se ravnamo po biblijskoj vjerodostojnosti, a ne trenutnim svjetovnim tumačenjima. Mnoge stvari su tumačili na jedan način, a kada su kasnije pronašli dokaze, onda su to opovrgavali, i ispričavali se na nevjeri u biblijske izvore. :heart:

Povijest se uči i u osnovnoj i u srednjoj školi :mrgreen:

Pa tako se uči i povijest Rimskog carstva :D

A ja бих баш волео да знам у ком разреду основне/средње школе си учила да Римљани нису кажњавали људе распећем на крст, него на стуб? И ако може да поставиш назив тог уџбеника, ко му је аутор и чије је издање...:)

Napisano ti je, ali očito nisi primjetio ili shvatio. Govori se o dekretu za oslobađanje Izraelaca iz zarobljeništva koji je napisan 537 pr.n.e., a Jeremijino proročanstvo je izvještavalo da će biti u zarobljeništvu 70 godina. Prema tome, ako idemo unatrag, dolazimo do 607. godine pr.n.e., kada je Jeruzalem osvojen, i kada su Židovi odvedeni u ropstvo. Napisao sam ti da ti 52. poglavlje Jeremije upravo opisuje okupaciju Jeruzalema, a Ezekijel govori o oduzimanju krune, što označava početak sedam vremena.

Znači, mi se ravnamo po biblijskoj vjerodostojnosti, a ne trenutnim svjetovnim tumačenjima. Mnoge stvari su tumačili na jedan način, a kada su kasnije pronašli dokaze, onda su to opovrgavali, i ispričavali se na nevjeri u biblijske izvore. :heart:

Ne moze tako, jesam shvatio , iste izvore priznajete i pozivate se njih kad vam to odgovara , a kad ne, onda ih ignorisete. Cemu pozivanje na izvore za dokazivajne 539 godine , ako ne radi davanja verodostojnosti vasem ucenju, a isti izvori pad Jerusalima stavljaju u 586/587 godinu p.n.e . Objasni mi kako su ISTI izvori verodostojni za jedan datum a za drugi ne , kao sto rekoh , mene intersuje cisto naucno objasnjenje , bez upliva vere. U sta js veruju nije moj problem , ali ovakav nacin datiranja je u najmanju ruku nedosledan , da ne posezem za nekom tezim izrazima . Dakle kako isti izvor bude tacan za ono sto js odgocvara , a ne bude tacan za ono sto im ne odgovara . Izor je verodostajn ili nije , ne moze selektivno da se koristi , po potrebi i nahodjenju , to nije nauka , to je nesto drugo

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=9149187&postcount=3660

ЧУВАЊЕ ПРВОБИТНОГ ТЕКСТА СТАРОГА ЗАВЕТА

У чувању старозаветног текста постоје три периода:

ПРВИ ПЕРИОД
је од постанка изворног текста појединих књига па до пред крај 1. века после Христа до сабора у Јабнеу-Јамнији, када је дошло до унификације консонантског текста. Сматра се да је унификација текста извршена пре разорења Јерусалимског храма (70.г.после Христа). Тим узорком служили су се преводиоци на грчки језик Аквила, Симах и Теодотион, талмудисти, Ориген и блажени Јероним.

Оригинални текстови су писани без деобе на реченице (scriptio continua) и без интерпункције. Јеврејско предање казује да је Мојсије написао закон "као једну реченицу". Ипак постоје наговештаји да се текст некако делио и у најстарије време. У тел ел-амариским списима срећу са тамноцрвене тачке које су делиле реченицу на одељке. На Мешином стубу, Језекијином натпису и у самарјанским текстовима неки испитивачи откривају интерпункцију у виду тачки и црта. Изгледа да се интерпункција временом губила и да је у 3.веку пре Христа престала да се употребљава.
У том раздобљу могло је доћи до промена и у самом изворном тексту. Пошто су већина књига Старога завета биле написане на више малих свитака или кодекса, могло се догодити да је приликом коначне редакције дошло до премештаја појединих одељака. То видимо, на пр. у Књизи пророка Данила у којој је друкчији поредак у јеврејском тексту, а друкчији у грчком преводу који је имао као основу другу верзију. Исто то налазимо и у 2.Цар. и у Псалмима...
Текст старозаветних књига претрпео је измене за време ропства у Вавилону, као и приликом спаљивања светих књига у време Антиоха 4.Епифана (175-164.г.). Разлике се виде упоређивањем са самарјанским Петокњижјем и са грчким преводом.
У првом периоду на чувању текста радили су "соферим" (књижевници), од којих је најпознатији био Јездра. Они су се бавили изучавањем књига, а касније чувањем и разјашњењем текста. Редиговали су консонантски текст, преписивали и склањали истрошене текстове у такозване генизе ("гробља светих књига"). Интересантан је и рад на некој врсти статистике: бројали су редове, речи и слова појединих књига, утврђивали где је средина књиге, итд.

ДРУГИ ПЕРИОД
обухвата време од саобра у Јамнији (око 100.г.после Хр.) па до појаве масорета (разни аутори стављају почетак рада масорета у 6.,7. и 8.век).
Наследници соферима звали су сетанаити (учитељи Мишне). Њихов рад је трајао до 3.века, нарочито у градовима Галилеје, а касније у Вавилонији, на академијама у Сури и Нехардеји. Главну пажњу посвећивали су тумачењу Светога писма, за шта су поставили нарочита правила која су имала велики углед. Та Правила су допунили талмудисти од 5.-6. века. Они су дали строга Правила како да се чита и разуме текст и како да се преписује. Преписивачи су морали да приступају своме послу са светим страхом, да га са највећом пажњом врше и да не мењају ниједно слово у тексту. Нека правила се спомињу у Талмуду, а нека су усмено преношена.

ТРЕЋИ ПЕРИОД
обухвата рад масорета (масора=предање) од 8. до 10. века. Масорети су наставили и проширили рад својих претходника соферима и талмудиста. Постојале су две школе палестинска, или тиверијадска, и вавилонска. У првој су најистакнутији представници били Моше бен Ашер (9. в.), његов син Ахарон бен Моше бен Ашер, као и његов савременик Моше бен Давид бен Нафтали (10.в.).
Велики значај масорета је у вокализацији текста. Првобитни текст био је писан само консонантима и постојала је опасност погрешног читања. Зато су масорети тачкама и цртама испод или изнад консонанаата означили вокале. Било је више система вокализације, а најпознатији су вавилонски (супралинеарни) и тиверијски (инфралинеарни). Тиверијски систем је преовладао и данас се њиме служимо.
Осим вокализације значајне су и примедбе и разјашњења еткста. Пошто је писан изнад, испод и са стране текста овај материјал назива се massora marginalis(којих има више врста), за разлику од примедби на крају једне књиге или једне групе књига, које се називају massora finalis.
......................................
.....................................
Иако су соферими, танаити и масорети толико поштовали текст библије да нису смели ништа ни да додају ни да одузму ни да промене у самом тексту већ са стране, ипак има 18 места где су тумачи псмознанци критички обрадили текст. То су тзв.tikkune sopherim. На пример у Пост.18,22 у првобитном тексту стајало је "И Јахве надаље стајаше пред Аврамом". Тумачи су сматрали да је немогуће да је Бог стајао пред Аврамом, јер "стајати пред неким" значи служити му, бити му на располагању. Зато су текст променили у "Али Аврам још стајаше пред Господом".

Jos jednom za vas koji izopacujete pismo.
\Evo vam citata za dusu u kojima Isus jasno razgranicuje dusu od tela.

22. А ученицима својим рече: Зато вам кажем: не брините се душом својом шта ћете јести; ни телом у шта ћете се обући:
Мат. 6:25, Филиб. 4:6

23. Душа је претежнија од јела и тело од одела.

Evo i jos citata , pa onda zanemarujte slobodno i lazite sebe.

dela glava2,31. Предвидевши говори за васкрсење Христово да се не остави душа Његова у паклу, ни тело Његово виде труљење.

Opet jasno razgraniceno.. Pa dalje dela glava20;10. А Павле сишавши паде на њ, и загрливши га рече: Не буните се, јер је душа његова у њему.
pa dalje opet korincanima 1. glava6, 20. Јер сте купљени скупо. Прославите дакле Бога у телесима својим и у душама својим, што је Божије.
solunjanima 1, glava 5,23. И цео ваш дух и душа и тело да се сачува без кривице за долазак Господа нашег Исуса Христа.

i mnogo drugo ali i ovo je dovoljno da se razgranici sta je sta?

22. А ученицима својим рече: Зато вам кажем: не брините се душом својом шта ћете јести; ни телом у шта ћете се обући:

dela glava2,31. Предвидевши говори за васкрсење Христово да се не остави душа Његова у паклу, ни тело Његово виде труљење.

Opet jasno razgraniceno.. Pa dalje dela glava20;10. А Павле сишавши паде на њ, и загрливши га рече: Не буните се, јер је душа његова у њему.
pa dalje opet korincanima 1. glava6, 20. Јер сте купљени скупо. Прославите дакле Бога у телесима својим и у душама својим, што је Божије.
solunjanima 1, glava 5,23. И цео ваш дух и душа и тело да се сачува без кривице за долазак Господа нашег Исуса Христа.

Matej 6:25 - Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj, što ćete jesti ili što ćete piti, ili za tijelo svoje, što ćete obući...:heart:

Matej 6:25 - Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj, što ćete jesti ili što ćete piti, ili za tijelo svoje, što ćete obući...:heart:

I gde ti je logika ?

Sta bi nesto si presahnuo?

ovi gore primeri jasno govore u kolikoj ste zabludi i nema ovde kontra post koji ne odgovara logici , ovde gore je sve jasno, i jos jednom.

luka .12,22. А ученицима својим рече: Зато вам кажем: не брините се душом својом шта ћете јести; ни телом у шта ћете се обући:

Poslednja izmena:

Kako ces jesti svojom dusom Boki? Tvoja dusa kojom jedes je odvojena od tela koje oblacis? Ili kako ti to vidis, objasni! To je toliko jasno da jasnije ne moze da bude--dusa i telo je jedno isto. Kad odes na svadbu ili neku gozbu, nasi ljudi obicno kazu:"Bilo je preko dvesta dusa na svadbi". To nisu duhovi umrlih osoba nego zivi ljudi, zive duse.

Zivot je vazniji od jela i od odela!

Sam Isus, nece biti u smrtnom snu duze od 3 dana kao sto je proreceno. Jehova nije ostavio savrseno telo svog Sina da se raspadne jer je to njegov Sin, prvorodjeni, prvo stvarstvo koje je Jehova stvorio. Drugi razlog jeste taj sto bi ljudi manipulisali Isusuovim telom da je ostalo u grobu.

Njegov zivot je u njemu!

Telima svojim i zivotima svojim!

Da se vas zivot i telo sacuva bez krivice. Nista nejasno!

Shvati vec jednom da Jehova nije nikad imao nameru da stvara besmrtnu dusu. Jehova ima dovoljno duhovnih stvorenja koja ga okruzuju-andjele. Kakva bi onda bila uloga uskrsenja? Onda nam uskrsenje ne bi bilo potrebno! Razmisli malo covece. Nema nikakve logike da posle smrti dusa nastavi da zivi.

:kpozdrav:

STAJIC;9158387]

Kako ces jesti svojom dusom Boki? Tvoja dusa kojom jedes je odvojena od tela koje oblacis? Ili kako ti to vidis, objasni! To je toliko jasno da jasnije ne moze da bude--dusa i telo je jedno isto. Kad odes na svadbu ili neku gozbu, nasi ljudi obicno kazu:"Bilo je preko dvesta dusa na svadbi". To nisu duhovi umrlih osoba nego zivi ljudi, zive duse.

da li si nekada cuo za duhovnu hranu? ako jesi onda dobro .
Zivot je vazniji od jela i od odela!

opet vrndas lepo je razgraniceni i nemoj da iskrivljujes;23. Душа је претежнија од јела и тело од одела.

Sam Isus, nece biti u smrtnom snu duze od 3 dana kao sto je proreceno. Jehova nije ostavio savrseno telo svog Sina da se raspadne jer je to njegov Sin, prvorodjeni, prvo stvarstvo koje je Jehova stvorio. Drugi razlog jeste taj sto bi ljudi manipulisali Isusuovim telom da je ostalo u grobu.

ovde isto lepo pise ;dela glava2,31. Предвидевши говори за васкрсење Христово да се не остави душа Његова у паклу, ни тело Његово виде труљење. ne izopacuj ovo su tvoje reci a ne iz biblije ,na nju se osanjamo , zxar ne?:lol:

Njegov zivot je u njemu!

da je tako mislio onda bi i rekao , nego jasno kaze piseti u bibliji;dela glava20;10. А Павле сишавши паде на њ, и загрливши га рече: Не буните се, јер је душа његова у њему.

Telima svojim i zivotima svojim!

da se radi samo o tome tako bi i rekao ali on jasno kaze; 1. glava6, 20. Јер сте купљени скупо. Прославите дакле Бога у телесима својим и у душама својим, што је Божије.

Da se vas zivot i telo sacuva bez krivice. Nista nejasno!
1, glava 5,23. И цео ваш дух и душа и тело да се сачува без кривице за долазак Господа нашег Исуса Христа.
jasno i glasno apostol razdvaja ove tri stvari , jer da misli drugacije tako bi i rekao , dakle jasno i glasno , ovde citiramo bibliju a ne kulu strazara ili neku pravoslavnu knjigu , dakle citat iz biblije
Shvati vec jednom da Jehova nije nikad imao nameru da stvara besmrtnu dusu. Jehova ima dovoljno duhovnih stvorenja koja ga okruzuju-andjele. Kakva bi onda bila uloga uskrsenja? Onda nam uskrsenje ne bi bilo potrebno! Razmisli malo covece. Nema nikakve logike da posle smrti dusa nastavi da zivi.
DUSA nije besmrtna sama od sebe nego samo blagodacu bozijom ona je sposobna da pobedi smrt, drugo duh , dusa i telo su sastavni deo coveka , i svaka dusa nije celina bez tela , zato ce se svaka obuci u neraspadljivo telo , a do tada duse nasih bliznjih bivaju privremeno u adu ili raju i imaju samo privremeno blazenstvo ili muku , dok sene obuciu u svoja tela koja ce nam biti darovana u vaskrsenju , i svako telo imace svoju slavu , tada ce svako na krajnjem sudu dobiti sta zasluzuje,jedni za zivot vecni a drugi u muke vecne.itd
:kpozdrav

OTAC ( Jehova ) i SIN ( Isus ) NISU ISTA OSOBA !
=====================================
Ivan 6:38 - Jer sam sišao s neba ne da vršim SVOJU VOLJU, nego VOLJU ONOGA KOJI ME JE POSLAO. :heart:

Matej 20:23 - A on im je rekao: Zaista ćete piti moju čašu, ali da sjedite s moje desne i s moje lijeve strane NIJE MOJE DATI, nego to pripada onima kojima je PRIPREMIO MOJ OTAC. :heart:

1. Ivanova 4:14 - Osim toga, sami smo vidjeli i svjedočimo da je OTAC POSLAO SVOG SINA kao Spasitelja svijeta. :heart:

Marko 13:32 - A o tom danu ili času NITKO NE ZNA, ni anđeli na nebu NI SIN, NEGO OTAC. :heart:

Filipljanima 2:6 - ...koji, iako je postojao u Božjem obličju, nije pomišljao na otimanje, naime DA BI TREBAO BITI JEDNAK BOGU. :heart:

Ivan 10:18 - Nitko je nije uzeo od mene, nego je ja polažem sam od sebe. Imam vlast položiti je, i imam vlast opet je primiti. ZAPOVIJED O TOME PRIMIO SAM OD SVOG OCA. :heart:

Marko 10:18 - A Isus mu je rekao: Zašto me zoveš dobrim ? NITKO NIJE DOBAR, OSIM JEDNOGA, BOGA. :heart:

Luka 22:42 - ...govoreći: Oče, ako hočeš, ukloni ovu čašu od mene. Ali neka NE BUDE MOJA VOLJA, NEGO TVOJA. :heart:

Matej 3:17 - I gle, ČUO SE GLAS S NEBESA koji je rekao: Ovo je MOJ SIN, ljubljeni, koji ima MOJE PRIZNANJE. :heart:

Ako ovo nije jasno onda onaj koji čita ili ne razume jezik naroda i narodnosti bivše Jugoslavije ili ima problem drugačije prirode!

:super: :klap:

I gde ti je logika ?

Sta bi nesto si presahnuo?

ovi gore primeri jasno govore u kolikoj ste zabludi i nema ovde kontra post koji ne odgovara logici , ovde gore je sve jasno, i jos jednom.

luka .12,22. А ученицима својим рече: Зато вам кажем: не брините се душом својом шта ћете јести; ни телом у шта ћете се обући:

Luka 12:22,23 - Tada je rekao učenicima svojim: Zato vam kažem: ne budite zabrinuti za život svoj, što ćete jesti, ili za tijelo svoje, što ćete obući. Jer život je vredniji od hrane i tijelo od odjeće.

Neka ljudi ocjene što je logičnije, tvoj prijevod s tvojom konstatacijom, ili moj s mojom.

Kakve veze ima duša, koja navodno je besmrtna, svjesna, nematerjalna i nevidljiva, sa hranom ??? Ovdje se riječ DUŠA koristi za ŽIVOT.

Djela apostolska 2:31 - ...on je unaprijed vidio i navjestio uskrsnuće Kristovo, da on neće biti ostavljen u grobu niti će tijelo njegovo vidjeti raspadanje.

Ovdje se DUŠA koristi za riječ TIJELO.

Djela apostolska 20:10 - A Pavao je sišao, nadvio se nad njega, zagrlio ga i rekao: Ne vičite, jer je živ !

Ovdje se DUŠA koristi za riječ ŽIV.

1. Korinćanima 6:20 - ...jer ste skupo kupljeni. Zato proslavite Boga svojim tijelom.

Ovdje se riječ DUŠA koristi za TIJELO. To se jasno vidi iz prethodnog stavka, kada se govori o tijelu kao hramu duha svetoga.

1. Solunjanima 5:23 - Neka vas sam Bog mira potpuno posveti. I neka, braćo, sav vaš duh i duša i tijelo budu sačuvani besprijekornima do vremena prisutnosti našega Gospodina Isusa Krista.

Ovdje se DUH koristi za STAV, a nadalje, DUŠA se koristi za ŽIVOT.

U citatima ispred, Pavao govori svojim sukršćanima da žive svi u skladu s Kristovim učenjem, i pri tome da zadrže taj KRŠĆANSKI DUH ZAJEDNIŠTVA, ili kršćanski stav, kao što vidimo u citatu 19., kada se kaže: Duh ne gasite ! A riječ duša, kao u mnogim sličnim situacijama, koristi se za život.

Prema tome, da se dođe do JASNOĆE i LOGIKE, čitalac mora upotrijebiti KONTEKST i SMISAO, svih nekoliko citata unaprijed i unatrag. :heart: :bye:

ŠTO ZNAČI BITI KRISTOV SLJEDBENIK ? :rtfm:
====================================
Danas stotne milijuna ljudi vjerojatno SMATRA da su PRIHVATILI Kristov poziv. Uostalom, oni sebe nazivaju KRŠĆANIMA, to jest Kristovim sljedbenicima. Možda pripadaju crkvi u kojoj su ih njihovi roditelji DALI krstiti. Ili možda TVRDE da vole Isusa i da ga prihvaćaju kao svog OSOBNOG Spasitelja. No je li to stvarno POKAZATELJ da su ti ljudi Kristovi sljedbenici ? Da li se ti kršćanski narodi DRŽE UČENJA Isusa Krista ili se u njihovoj sredini javlja mržnja, tlačenje, kriminal i nepravda, baš kao i u ostatku svijeta ? Glasoviti indijski vođa Mohandas Gandhi jednom je rekao: Ne znam nikoga tko je za čovječanstvo UČINIO VIŠE od Isusa. Ustvari, u kršćanstvu nema ništa loše. No, zatim je dodao: Problem je U VAMA kršćanima. Vi se uopće NE DRŽITE svojih učenja. Isus je objasnio da njegovi PRAVI SLJEDBENICI neće biti poznati samo po onome što govore ili po tome kako se nazivaju, već ponajprije po SVOJIM DJELIMA. :bye:
================================================== ===================================================================

Matej 7:21-23 - Neće SVATKO tko mi govori: Gospodine, Gospodine, ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj tko VRŠI VOLJU Oca mojega koji je na nebesima. MNOGI će mi reći u ONAJ DAN: Gospodine, Gospodine, nismo li u tvoje ime proricali i U TVOJE IME mnoga silna djela činili ? Tada ću im kazat: Nikad vas nisam poznavao ! ODLAZITE OD MENE, vi koji ČINITE bezakonje ! :heart:

Ivan 14:23,24 - Isus mu je odgovorio: Ako me tko ljubi, DRŽAT ĆE MOJU RIJEČ, i moj će ga Otac ljubiti, i doći ćemo k njemu i PREBIVATI S NJIM. Tko me NE LJUBI, ne drži moju riječ, a riječ koju slušate nije moja, nego je od Oca KOJI ME POSLAO. :heart:

Jakov 1:23-25 - Jer ako tko sluša riječ, a NE IZVRŠJE JU, on je kao čovjek koji promatra svoje lice u ogledalu, ali kad se promotri, ode i odmah ZABORAVI kakav je. A tko se zadubi u savršeni zakon slobode i PRIONE UZ NJEGA te ne bude ZABORAVAN SLUŠATELJ, nego IZVRŠITELJ RIJEČI, bit će sretan što je vrši. :heart:
================================================== ===================================================================

Zar milijuni ljudi koji sebe nazivaju kršćanima ujedno ne tvrde da vole Krista ? Da, oni to kažu. Međutim, ljubav prema Isusu i Jehovi podrazumjeva MNOGO VIŠE od samih riječi. Osim toga, govoreći kao PASTIR, rekao je: Moje ovce SLUŠAJU GLAS MOJ, ja ih poznajem i one IDU ZA MNOM, što je Isus naveo u Evanđelju po Ivanu 10:27. Svi oni ljudi koji imaju ZDRAVO srce mogu biti PRIVUĆENI OD BOGA, no moraju dopustiti osobini PONIZNOSTI, da poslušaju DRUGAĆIJE STAVOVE i da razmišljaju putem Božje riječi da UTVRDE koja je TOČNO Jehovina volja, i dali se to što novo čuju PODUDARA sa Biblijom. Naprimjer, ako je Isus zapovjedio da se ČINE učenici, i da se PROPOVJEDA Evanđelje i SPOZNAJA, tada je to PRAVIM KRŠĆANIMA nešto SVETO i OBAVEZNO, no kao što vidimo, to jedino rade Jehovini Svjedoci, dok se druge skupine izvlače, raznoraznim iracionalnim odgovorima. :bye:

Poslednja izmena:
DUŠA NIJE NEMATERJALNI ILI DUHOVNI DIO LJUDSKOGA BIĆA :

1. Petrova 3:20 - ...u danima Noinim kada se gradila arka, u kojoj se svega nekoliko ljudi, to jest OSAM DUŠA, spasilo prošavši kroz vodu.

OSAM DUŠA = OSAM OSOBA

1. Mojsijeva 9:5 - A i vašu ću KRV, DUŠE VAŠE, tražiti. Tražit ću je od svake životinje. I od čovjeka, od svakoga bližnjega čovjekova, tražit ću DUŠU ČOVJEKOVU.

KRV DUŠE VAŠE = KRV TIJELA VAŠEG, DUŠU ČOVJEKOVU = ŽIVOT ČOVJEKOV

Jošua 11:11 - SVE DUŠE koje su pri njemu bile POBILI SU oštricom mača, sve su ih pogubili. Nije ostalo ništa što diše...

SVE DUŠE POBILI SU = SVE LJUDE POBILI SU

3. Mojsijeva 24:17,18 - a ko tko udari drugog čovjeka tako da on umre, neka se pogubi. Tko udari domaću životinju tako da ona ugine, neka da naknadu za nju - DUŠA ZA DUŠU.

ŽIVOT ZA ŽIVOT.

Ezekijel 18:4 - Gle, SVE DUŠE meni pripadaju. DUŠA OČEVA i DUŠA SINOVLJEVA meni pripada. ONA DUŠA KOJA GRIJEŠI, ta će i umrijeti.

SVE DUŠE = SVI ŽIVOTI, DUŠA OČEVA I DUŠA SINOVLJEVA = ŽIVOT OČEV I ŽIVOT SINOVLJEV, ONA DUŠA KOJA GRIJEŠI = ONA OSOBA KOJA GRIJEŠI

:heart: :bye:

Morat ću te razočarati, materijal nije korišten iz kule stražare od 15. Avgusta 1968, nego iz knjige Sve pismo. No, neovisno gdje piše, poanta je ta da je to službeni stav Jehovinih Svjedoka koji se zasniva na biblijskoj povijesti, a ne svijetovnim tumačenjima. Mi ipak prije vjerujemo u Bibliju, kao Božju nadahnutu riječ, što znaći da je istinita i vjerodostojna, nego da vjerujemo svijetovnoj arheologiji, znanosti i povijesti. Upravo su svjetovni izvještaji imali više propusta u dosta navrata, tako da iskrena osoba uvijek bi trebala imati dozu opreza. Tebi je detaljno objašnjeno, sve što je vezano za 607. godinu, tako da je sve ostalo do tebe, ili namjerna provokacija, ili tvoje nerazumjevanje Svetog Pisma. :bye:

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=9149187&postcount=3660

ЧУВАЊЕ ПРВОБИТНОГ ТЕКСТА СТАРОГА ЗАВЕТА

У чувању старозаветног текста постоје три периода:

Svje što si copy-pastom stavio nije uopće rječ o tome, ipak hvala na textu( jel ti to iz vikipedije? ). Ako ti je to kometnar za moj post u linku onda grješiš.
Ja ti samo mogu rjeći: Jednostavno qvotaj taj moj post i napiši šta je: sporno,netačno,iskrivljeno ....itd. Sve šta ti se čini za nedostojno. Toliko meni o tome.Dakle jednostavno uvjeličaj mi rječi koje nijesu tačne i koje se sukobe sa ovim tri prjevoda.-hvala unaprjed.

srdačni pozdrav harec

Poslednja izmena:
Zasto js priznaju istorijske izvore kao tacne samo za ono sto im odgovara , a onda te iste izvore ignorisu , proglasavajuci ih za netacne. Molim nekoga od js da mi objasni kako su utvrdili da su izvori ,koje sami koriste , ispravni za 539 godinu p.n.e , a netacni kad se govori o o godini pada jerusalima. Interesuju me dokazi , ukoliko ih imate , i nacin utvrdjivanja cinjenica , i molim vas da me postedite propagande i ubedjivajna koje je sadrzao predhodni odgovor .

Zasto js priznaju istorijske izvore kao tacne samo za ono sto im odgovara , a onda te iste izvore ignorisu , proglasavajuci ih za netacne. Molim nekoga od js da mi objasni kako su utvrdili da su izvori ,koje sami koriste , ispravni za 539 godinu p.n.e , a netacni kad se govori o o godini pada jerusalima. Interesuju me dokazi , ukoliko ih imate , i nacin utvrdjivanja cinjenica , i molim vas da me postedite propagande i ubedjivajna koje je sadrzao predhodni odgovor .

Zato sto Jehovini Svedoci veruju da je Biblija Rec zivog i istinitog Boga Jehove i da je njegova Rec-Biblija mnogo preciznija i istinitija od bilo koje ljudske nauke, sto je i dokazano nebrojeno puta. Hronologija naseg Stvoritelja je preciznija od bilo koje sekularne hronologije. Zar ne?

:kpozdrav:

Gledaj, neda mi se s tobom natezati, pošto ti prihvaćaš samo znanstvenu potvrdu. Ja sam objašnjavao, i još ovaj zadnji put, da je arheologija i povijest često POGREŠNO o biblijskim temama nešto tvrdila, što je kasnije otkriveno i potvrđeno. Naprimjer, arheolozi, znanstvenici i povijesničari, su IZRIČITO TVRDILI, da je kralj Balšazar, koji je opisan u knjizi proroka Dnijela, samo IZMIŠLJENI lik i ništa više, sve dok u 19. stoljeću u južnom Iraku nisu pronašli više ispisanih cilindara. Ti cilindri su bili ispisani KLINASTIM PISMOM, te je između ostalog na njima stajala i molitva za zdravlje u korist najstarijeg Nabonidovog sina, Belšazara. Zanimljivo je da ga se u molitvi naziva kraljem, što nije neuobičajno da su i djeca, pa i neki namjesnici na tome kraju svijeta, bili nazivani i priznati kao sukraljevi.

Ovo ti je samo jedan od mnogo primjera, kada su svijetovni izvori ISMIJAVALI, te nisu priznavali neke određene stvari koje Biblija opisuje. Ista je situacija i sa UTVRĐIVANJEM 607. godine, vezano za uništenje Jeruzalema, i odlaska Izraelaca u PROREČENO ROPSTVO u Babilon. Prorok Jeremija je rekao da će u zarobljeništvu biti 70 godina, a kao što znamo iz svijetovnih izvora, da je zarobljeništvo završilo Kirovim osvajanjem 539. pr.n.e., i potpisivanjem dekreta o povratku u svoju zemlju 537. Računanje unazad 70. godina od toga dekreta, ispada na 607. pr.n.e. Ponavljam, mi više vjerujemo biblijskom proročanstvu koje govori o 70 godina ropstva, nego ne toliko vjerodostojnoj godini 587. od strane svjetovnih izvora. Godina Medoperzijskog zauzimanja Babilona od strane Kira, POTVRĐUJE I SVJETOVNA POVIJEST I BIBLIJA, a uništenje Jeruzalema od strane babilonaca, vezano za 587. potvrđuje samo svijetovna, a ne i biblijska.

Ovo je zadnje od mene, jesi ili nisi shvatio, ili još manje, prihvatio, je samo tvoja stvar.

:klap: :klap: :klap:

Mnogo ste mi nesto ostri, da vas nisam mozda iznervirao, ako jesam izvinjavam se. Da rezimiramo,kad vam nesto odgovara vi to prihvatate , kad vam ne odgovara ne , cak i kad se radi o istim istorijskim izvorima. Dakle , VI VERUJETE da je Jerusalim osvojen 607.godine p.n.e. , nemate ni jedan materijalni dokaz za to. Zvanica nauka , koristeci iste izvore koje ste i vi koristili dokazuje tacnu godinu pada Jerusalima , a to nije 607 . godina p.n.e. Intersantno je da u bibliji nigde nije pomenuta godina pada jerusalima , pa je 607 . prosto vasa izmisljotina kako bi se uklopila u ucenje koje propovedate, i razlikuje za dvadeset godina od istinite godine pada Jerusalima .Umesto da prosto kazete da vi verujete da je 607 . godina vreme pada Jerualima, vi pokusavate da se igrate naucnim dokazima i date legitimitet svojim tvrdnjama, predstavljajuci ih kao naucne cinjenice . Dakle , stvar vere je prosto to , stvar vere, i ne trebaju joj naucni dokazi , tako da je vasa potreba da date naucni legitimiete svojim tvrdnjama zaista interesantna , i postavlja se pitanje potrebe falsifikovajna istorije i igranja sa dokazima . Na kraju vi kazete da verujete u istinu , mozda bi trebalo da se pozavbavite bas ovim problemom, godinom pada jerusalima. Iskrenio mislim , da svako ko nepristrasno pridje ovom problemu moze da shvati da su tvrdnje u pogledu ovoga pogresne . Dalje zakljucke je lako doneti .`

Mnogo ste mi nesto ostri, da vas nisam mozda iznervirao, ako jesam izvinjavam se. Da rezimiramo,kad vam nesto odgovara vi to prihvatate , kad vam ne odgovara ne , cak i kad se radi o istim istorijskim izvorima. Dakle , VI VERUJETE da je Jerusalim osvojen 607.godine p.n.e. , nemate ni jedan materijalni dokaz za to. Zvanica nauka , koristeci iste izvore koje ste i vi koristili dokazuje tacnu godinu pada Jerusalima , a to nije 607 . godina p.n.e. Intersantno je da u bibliji nigde nije pomenuta godina pada jerusalima , pa je 607 . prosto vasa izmisljotina kako bi se uklopila u ucenje koje propovedate, i razlikuje za dvadeset godina od istinite godine pada Jerusalima .Umesto da prosto kazete da vi verujete da je 607 . godina vreme pada Jerualima, vi pokusavate da se igrate naucnim dokazima i date legitimitet svojim tvrdnjama, predstavljajuci ih kao naucne cinjenice . Dakle , stvar vere je prosto to , stvar vere, i ne trebaju joj naucni dokazi , tako da je vasa potreba da date naucni legitimiete svojim tvrdnjama zaista interesantna , i postavlja se pitanje potrebe falsifikovajna istorije i igranja sa dokazima . Na kraju vi kazete da verujete u istinu , mozda bi trebalo da se pozavbavite bas ovim problemom, godinom pada jerusalima. Iskrenio mislim , da svako ko nepristrasno pridje ovom problemu moze da shvati da su tvrdnje u pogledu ovoga pogresne . Dalje zakljucke je lako doneti .`

E pa vidiš da ne razumiješ. Sa 537 godinom se slažemo, pošto je to vezano za jako puno dokaza, a sa 587. se neslažemo, jer bi tada biblijsko proročanstvo bilo pogrešno. No, pošto više vjerujemo Bibliji, a ne svjetovnoj analizi, mi unatrag računajući od 537. dolazimo na 607. godinu. A tebi i ostalima ako nepaše biblijska istina, to je onda samo vaš problem. Ovo sve što pišeš je samo tvoj stav i ništa više . :heart: :bye:

E pa vidiš da ne razumiješ. Sa 537 godinom se slažemo, pošto je to vezano za jako puno dokaza, a sa 587. se neslažemo, jer bi tada biblijsko proročanstvo bilo pogrešno. No, pošto više vjerujemo Bibliji, a ne svjetovnoj analizi, mi unatrag računajući od 537. dolazimo na 607. godinu. A tebi i ostalima ako nepaše biblijska istina, to je onda samo vaš problem. Ovo sve što pišeš je samo tvoj stav i ništa više . :heart: :bye:

Јој Ворки, нас су разбили они ВБР-ови из Бјеловара....:(

Neki znastvenici poriču i Nazaret, jer navodno nema dokaza da je postajao No ipak je zapisano u Bibliju samo što to nije njima dovoljno....Pitam se kako i šta će pisat ako se pronađe neki jak dokaz ??

srdačnipozdrav

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back